Premijer Liga upozorava: Nelegalno postovati snimke golova na Vine i Twitter

Premijer Liga upozorava: Nelegalno postovati snimke golova na Vine i Twitter

Svetsko prvenstvo 2014. ostaće upamćeno po mnogim stvarima - kako po ujedima bivšeg Liverpulovog golgetera, tako i po rekordnom broju interakcija na društvenim mrežama tokom finalne utakmice. Twitter, Vine i Instagram dobili su sasvim novo značenje kada je fudbal u pitanju zahvaljujući ogromnom broju videa u kojima su prikazani najbrilijantniji potezi i golovi, ali fudbalske institucije u klubovi nimalo nizu zadovoljni ovim medijskim trendom.

pl1

Svetsko prvenstvo 2014. ostaće upamćeno po mnogim stvarima – kako po ujedima bivšeg Liverpulovog golgetera, tako i po rekordnom broju interakcija na društvenim mrežama tokom finalne utakmice. Twitter, Vine i Instagram dobili su sasvim novo značenje kada je fudbal u pitanju zahvaljujući ogromnom broju videa u kojima su prikazani najbrilijantniji potezi i golovi, ali fudbalske institucije u klubovi nimalo nizu zadovoljni ovim medijskim trendom.

I dok veliki broj fanova uživa u klipovima svojih omiljenih igrača, predstavnici FIFE oglasili su se izjavivši da su odlučni u nameri da uklone sav video sadržaj na kome imaju ekskluzivna prava. Sličnu sudbinu mogli bi doživeti i ljubitelji engleskog fudbala zahvaljujući čelnicima Premijer Lige.

Kršenje strogih autorskih prava

U intervjuu koji je objavio BBC-jev Newsbeat sa direktorom komunikacija Premijer Lige, Danom Johnsonom, fanovi engleske lige upozoreni su da je postavljanje video sadržaja na društvene mreže poput Vine-a ili Instagrama težak oblik kršenja autorskih prava, te da je ova organizacija već sada naložila razvoj različitih alata poput .gif, Vine i Twitter crawlera čiji će jedini zadatak biti pronalazak i uklanjanje ovakvog sadraja.

Kako prenosi The Verge, tokom Svetskog prvenstva, FIFA je uklanjala određeni video sadržaj sa društvenih mreža, a pitanje koje se nameće jeste hoće li isto moći da uradi i značajno manja organizacija kao što je to Premijer Liga koja na liniji ima višemilionske ugovore o ekskluzivnim pravima sa različitim medijskim kućama.

Ako je suditi po uspesima FIFE u sličnim akcijama, fanovi fudbala na društvenim mrežama uskoro bi se mogli suočiti sa sasvim drugačijim sadržajem koji nema mnogo dodirnih tačaka sa ovim sportom.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Internet marketing

Kako su OPG-ovci postali najtraženiji ljudi (i zašto je nužno njihovo digitalno opismenjavanje)

U jeku pandemije koronavirusa (COVID-19) zatvorene su i tržnice. Uz zabranu kretanja van mjesta prebivališta, ova mjera navela je brojne OPG-ovce koji su svoje proizvode do jučer nudili na placu da posegnu za nekim drugim kanalima jer voće i povrće bez hladnjače ne može dugo stajati, a plastenici su puni zahvaljujući blagoj zimi i proljetnom suncu koje se pojavilo u par navrata.

Intervju

Poznati hrvatski rally vozač Juraj Šebalj i bez kacige nastavlja plijeniti pažnju publike

On je višestruki pobjednik rally utrka, a odnedavno ima i novu karijeru - influencersku. Iako je YouTuber bez vlastitog YouTube kanala, Jurja na različitim emisijama prati i po nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Što ste propustili

Sponzorirano

Epidemija COVID-19 pomogla je digitalizaciji Hrvatske više nego ijedna inicijativa do sada

Kriza je svakako tu, ali možda iz nje izvučemo neke korisne lekcije i konačno počnemo razmišljati digitalnije.

Kultura 2.0

Škola programiranja SmartNinja dokaz je da krizna situacija može donijeti i neprilike i – prilike

Iako je škola programiranja SmartNinja, prisutna i u Hrvatskoj tri godine, do sada održavala tečajeve isključivo uživo, na fizičkim lokacijama, pandemija koronavirusa preselila je nastavu online, gdje će dio tečajeva vjerojatno i ostati, što nudi nove prilike na tržištu edukacija.

Startupi i poslovanje

Igrom kroz matematiku, platforma Matific pomaže 58 tisuća naših učenika i učitelja u nastavi na daljinu

Učitelji diljem Hrvatske našli su se prije nešto više od 20 dana u izvanrednim okolnostima. Sav svoj nastavnički proces trebali su prilagoditi online okruženju, srećom, odrađeni pilot projekti sada zlata vrijede - a suradnja s Matificom upravo je tome dokaz.

Intervju

WhatsApp kao komunikacijski kanal za vaš biznis u krizi? Pomoći će hrvatski Sendbee

Imamo Koronavirus.hr na Viberu, no treba li nam podrška i putem WhatsAppa? Što uopće nudi WhatsApp Business, a što hrvatski startup Sendbee koji se njime bavi? Otkrili su nam suosnivači Domagoj Krpan i Ivan Arar.

Startupi i poslovanje

Mali ste offline biznis? Ovladati online prodajom možete i s ograničenim budžetom

Ugostiteljski objekti prvi su osjetili posljedice pandemije pa tako i naš specialty coffee shop Kavantura. Srećom, pozabavili smo se web trgovinom i digitalnim alatima tik prije svega... evo što je nama olakšalo posao.

Startupi i poslovanje

Ponovimo lekcije iz 2008. Kriza nije vrijeme da svojim klijentima budete daleko

Ovo je priča koju vrlo često pričam, to je priča o krizi zvanoj 2008. Jedni su se hvalili, drugi žalili, a evo što se meni događalo...