Predstavljen Webinarium, platforma za edukaciju preduzetnika

U Subotici predstavljen Webinarium, nova platforma za edukaciju preduzetnika

Sinoć je zvanično lansiran Webinarium, projekat koji za cilj ima da u video formatu predstavi teme iz oblasti ‘online’ preduzetništva, freelance poslovanja i novih medija. Inicijator i pokretač ove ideje jeste Željko Crnjakovic, osnivač udruženja Coworking Subotica, a redakcija Netokracije porazgovarala je sa njim o ciljevima jedne ovakve platforme.

webinarium

Nastanku ovog projekta prethodila su organizovana predavanja u okviru zajedničkog prostora za rad Coworking Subotica. Cilj je bio da se široj publici obezbede besplatna edukativna predavanja o temama koje su vezane za poslovanje na Internetu, a o kojima se govorilo isključivo tokom većih konferencija. Slaba posećenost, dovela je pak do prestanka rada samog programa.

Već u prvoj polovini 2014. godine, prostor u kome su se održavali seminari adaptiran je i prilagođen potrebama coworking zajednice u Subotici. Tada se rodila ideja za nastanak webinara koji bi obilovali edukativnim i informativnim sadržajem u online izdanju, ali i interaktivnošću samih gledalaca.

Webinari su zamišljeni tako da kombinuju emitovanje emisije ili seminara uživo. Oni traju sat vremena, pri čemu je prvih pola sata namenjeno obradi teme, a ostatak vremena je rezervisan za pitanja gledalaca. Nakon završetka, svaki webinar se postavlja na YouTube kanal na kome korisnici mogu pregledati svaku emitovanu emisiju.

Jedna platforma, da ujedini sve webinare!

Kako bi našto više saznali o timu koji stoji iza Webinariuma i koja je glavna ideja iza ovog projekta, upitali smo Željka Crnjakovića, glavnog inicijatora, koji nam je rekao:

Glavni motiv za pokretanje Webinariuma bio je nastavak inicijative za edukativna predavanja koja sam organizovao prošle godine u coworking prostoru. Ova predavanja su rađena sa ciljem da stvore neki novi sadržaj, koji do sada nije postojao u Subotici, ali slaba poseta ih je prekinula. Nakon toga dolaze Webinari kao nastavak projekta, a za cilj će imati da svojom interakcijom dopru do šire publike.

Upitavši Željka kakav je uticaj tima sa kojim je radio na ovom projektu, i da li na tržištu postoje slične platofrme koje bi se mogle nazvati konkurencijom, on je odgovorio:

Tim ljudi koji je radio sa mnom se oformio iz razloga jer su prepoznali webinare kao nešto interesantno i novo, te su želeli da aktivno učestvuju u razvoju ovog projekta. Veoma mi je bilo bitno da tim radi iz samoinicijative a ne zato što im je neko rekao šta da rade. Samu strukturu tima čine programer, dizajner, pravnik i drugi. Što se konkurencije tiče, postoji veliki broj video sadržaja i podcastova, ali koliko znam u obliku webinara i njegove interaktivnosti ne postoji ništa slično u našem regionu.

web2

Besplatna predavanja za sve zainteresovane

Obzirom da Webinarium tek počinje sa radom, te se prvi rezultati očekuju kroz neko određeno vreme, interesovalo nas je da li se nešto posebno sprema za period koji nam sledi i postoje li određena finansijska sredstva. Željko je tada dodao da je prvobitni plan završiti sajt do kraja godine, a da će u skorijem peroidu biti sve više tema za predavanja relevantnih predavača u okviru programa.

Što se finansiranja tiče, trenutno ne postoji niša određeno, sve što radimo je iz ličnih sredstava. U budućnosti planiramo da pošaljemo ponude za partnere i prijatelje webinara, kao i plasiranje jednog posebnog proizvoda koji se tiče poslovne primene webinara.

Cilj Webinara je da budu besplatni i dostupni za širu javnost i svima koje to zanima. Sajt je trenutno u fazi izrade, a svi zainteresovani se mogu prijaviti na mailing listu putem Facebook stranice kako bi bili u toku sa predavanjima i temama koje će se obrađivati.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Intervju

Što korisnici žele i očekuju od vaših proizvoda i usluga zna podatkovna znanstvenica

Iako je njezin karijerni put krenuo u smjeru računovodstva i financija, Maja Copak Smolčić vrlo je brzo shvatila kako ju više zanima statistika i analiza podataka. Bila je spremna na novi početak i učenje programiranja i novih vještina. Danas u A1 vodi odjel zadužen za poslovnu analitiku i data science.

Što ste propustili

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Startupi i poslovanje

Kobe Bryant: košarkaš, Oskarovac, investitor – ulagao je u tvrtke poput Alibabe i Epic Gamesa

Jučer je u 41. godini preminuo Kobe Bryant, jedan od najvećih košarkaša svih vremena koji je svojim uspjesima na terenu i izvan njega zauvijek obilježio ovaj sport.

Društvene mreže

Bartol Šimunić: Da će društvene mreže biti okosnica kampanje Zorana Milanovića odlučilo se još u svibnju

Bio je među prvim community managerima Vlade kad je 2011. došla na društvene mreže, a sada je jedna od ključnih osoba koja je stajala digitalne kampanje novog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Internet marketing

Podcast o specifičnostima podcasta u Hrvatskoj kao sadržajnom, ali i oglašivačkom formatu

Podcasti, iako postoje već godinama, očito su format koji će obilježiti digitalno tržište u Hrvatskoj u 2020. tako da je red pozabaviti se njihovim specifičnostima - u obliku podcasta!

Tehnologija

Hrvatska pošta u zraku: Dostava dronom u Hrvatskoj sve nam je bliža

Nakon eksperimentiranja s kriptovalutama, Hrvatska pošta poletjela je i u istraživanje bespilotnih letjelica koje bi mogle dostavljati pakete u udaljenim dijelovima Hrvatske.

Tehnologija

Gradionica – gdje zagrebački klinci grade LEGO robote i zajednicu spremnu za svijet budućnosti

Marljivi polaznici udruge Gradionica svoje zimske praznike nisu provodili pred računalima, mobitelima i konzolama. Nadvijeni nad LEGO kockicama, motorima, kabelima i senzorima planirali su što s novim zadatkom FIRST LEGO lige, na čijoj je svjetskoj završnici u Houstonu prošle godine bio upravo robot iz hrvatske (G)radionice.