Maras: VC fond kreće početkom listopada!

Nema godišnjeg za Marasa dok ne otvori VC fond planiran za 1. listopada

Ministar poduzetništva i obrta, Gordan Maras, na današnjem je VladaUpu otkrio, osim što neće ići na godišnji dok ga ne pokrene, da novi VC fond namijenjen hrvatskim startupima u vrijednosti 150 milijuna kuna s radom vjerojatno kreće 1. listopada. Za mjesec pak dana možemo očekivati mogućnost otvaranja obrta putem interneta, a online otvaranje tvrtki početkom 2016. godine.

maras
Razgovor s Gordanom Marasom je vodio angel investitor Saša Cvetojević.

Trenutno je za hrvatske startupe bitno što se razvijaju dva fonda. Prvi je 40 milijuna eura vrijedan fond rizičnog kapitala koji će, osim u hrvatske, investirati u startupe iz cijele regije. Ovaj fond, financiran prvenstveno iz Enterprise Innovation Fonda (dio Western Balkans inicijative), bit će usredotočen na projekte u kasnijim fazama razvoja, iako će osigurati i 1,5 milijuna eura za seed investicije.

Prema Netokracijinim izvorima se trenutno čeka potvrđivanje fonda od predstavnika pojedinih uključenih država pa tako i Hrvatske. Maras je u ovom slučaju odgovorio kako ne misli ići na godišnji odmor dok se ne riješi ‘problem’ s Western Balkans fondom.

Drugi VC fond osigurat će 150 milijuna kuna isključivo za hrvatske startupe. Od toga je 12 milijuna eura osigurano kroz zajam Svjetske banke.

Osim što je ponovno naglasio kako ne ide na godišnji dok ne riješi pitanje ovog fonda (da, nema godišnjeg odmora dok se ne riješe oba fonda), Maras je naglasio kako će fondom upravljati profesionalni menadžeri, nikako državni službenici. Odluka bi trebala biti ratificirana u Saboru 17. srpnja. Naglasio je također kako očekuje da će fond krenuti s potpisivanjem ugovora već 1. listopada.

Od ostalih konkretnih informacija spomenutih na Vladinom tweetupu, svakako je bitno istaknuti kako će se obrti moći putem interneta otvoriti već kroz nekoliko tjedana, a tvrtke od početka 2016. godine.

Komentari

  1. ime i prezime

    ime i prezime

    01. 06. 2015. u 10:19 pm Odgovori

    Maras je rješavao jednu običnu piskaralnu uredbu da se tvrtke ne moraju zvati samo na HR, grgčkom ili latinskom 2 godine. Po tome neće jako dugo godišnjeg vidjeti 😀 Sposoban je ko amaba recitirati odu radosti.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.