Maras: VC fond kreće početkom listopada!

Nema godišnjeg za Marasa dok ne otvori VC fond planiran za 1. listopada

Ministar poduzetništva i obrta, Gordan Maras, na današnjem je VladaUpu otkrio, osim što neće ići na godišnji dok ga ne pokrene, da novi VC fond namijenjen hrvatskim startupima u vrijednosti 150 milijuna kuna s radom vjerojatno kreće 1. listopada. Za mjesec pak dana možemo očekivati mogućnost otvaranja obrta putem interneta, a online otvaranje tvrtki početkom 2016. godine.

maras
Razgovor s Gordanom Marasom je vodio angel investitor Saša Cvetojević.

Trenutno je za hrvatske startupe bitno što se razvijaju dva fonda. Prvi je 40 milijuna eura vrijedan fond rizičnog kapitala koji će, osim u hrvatske, investirati u startupe iz cijele regije. Ovaj fond, financiran prvenstveno iz Enterprise Innovation Fonda (dio Western Balkans inicijative), bit će usredotočen na projekte u kasnijim fazama razvoja, iako će osigurati i 1,5 milijuna eura za seed investicije.

Prema Netokracijinim izvorima se trenutno čeka potvrđivanje fonda od predstavnika pojedinih uključenih država pa tako i Hrvatske. Maras je u ovom slučaju odgovorio kako ne misli ići na godišnji odmor dok se ne riješi ‘problem’ s Western Balkans fondom.

Drugi VC fond osigurat će 150 milijuna kuna isključivo za hrvatske startupe. Od toga je 12 milijuna eura osigurano kroz zajam Svjetske banke.

Osim što je ponovno naglasio kako ne ide na godišnji dok ne riješi pitanje ovog fonda (da, nema godišnjeg odmora dok se ne riješe oba fonda), Maras je naglasio kako će fondom upravljati profesionalni menadžeri, nikako državni službenici. Odluka bi trebala biti ratificirana u Saboru 17. srpnja. Naglasio je također kako očekuje da će fond krenuti s potpisivanjem ugovora već 1. listopada.

Od ostalih konkretnih informacija spomenutih na Vladinom tweetupu, svakako je bitno istaknuti kako će se obrti moći putem interneta otvoriti već kroz nekoliko tjedana, a tvrtke od početka 2016. godine.

Komentari

  1. ime i prezime

    ime i prezime

    01. 06. 2015. u 10:19 pm Odgovori

    Maras je rješavao jednu običnu piskaralnu uredbu da se tvrtke ne moraju zvati samo na HR, grgčkom ili latinskom 2 godine. Po tome neće jako dugo godišnjeg vidjeti 😀 Sposoban je ko amaba recitirati odu radosti.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.