5 koraka za uspješan razgovor s poslovnim konzultantom, za sve poduzetnike i startupe

5 koraka za uspješan razgovor s poslovnim konzultantom, za sve poduzetnike i startupe

Ilustracija preuzeta s brunomilagres.tumblr.com
Ilustracija preuzeta s brunomilagres.tumblr.com

Urednička napomena: Domagoj Davidović za Netokraciju piše seriju članaka za SME, poduzetnike, obrtnike i startupe u kojima svoje iskustvo prenosi i prilagođava ovom segmentu.

Razlog za početak razgovora s konzultantom jest dobivanje profesionalnog savjeta i pomoći u odlučivanju oko vlastitog poslovanja. Konzultantski savjeti se mogu zatražiti skoro za bilo koju industriju i bilo koje područje, kao i za gotovo bilo koju poslovnu situaciju.

1. Jasno definirajte ciljeve

Kako biste postigli optimalan učinak konzultantskih usluga, za početak prvo jasno definirajte cilj koji želite postići i oko kojeg trebate konzultantsku pomoć. Na taj način ćete lakše definirati i potrebne korake i faze konzultacija te kriterij prema kojem ćete mjeriti jeste li dobili savjet za ono što ste tražili.

Ako ne znate koji je trenutni cilj – konzultant će vam pomoći postaviti prava pitanja i zajednički ćete otkriti koje je trenutno pravo pitanje te koji je prikladan cilj.

2. Zamijenite očekivanja konkretnim dogovorima

Savjet možete dobiti u različitim formama – dokumentu, studiji, usmeno, na prezentaciji, radionici i sl. Zato odmah definirajte i formu u kojoj očekujete isporuku savjeta. Uz formu isporuke, pokušajte naznačiti i očekivani opseg, odnosno koliko konkretan (upute) ili općenit (smjernice) savjet očekujete.

Ako ste očekivali više nego što vam je isporučeno – jasno to recite. Ako imate bilo kakva očekivanja ili preferencije, dogovorite ih na početku ili što je ranije moguće.

3. Budite otvoreni i transparentni

Dobar konzultant će željeti upoznati vaše poslovanje i njegove specifičnosti  pa su pitanja o najprodavanijim proizvodima u vašem portfelju, najprofitabilnijim uslugama koje nudite ili funkcioniranju distribucijskog lanca nešto što bi trebalo očekivati. To daje bolji uvid u situaciju i više podataka na temelju kojih će konzultant bazirati strategiju i rješenje koje će vam ponuditi kao konačni savjet.

4. Slušajte pitanja s razumijevanjem

Konzultanti će nerijetko pitati koliki je budžet raspoloživ za projekt. Ovo je uvijek sporno pitanje, jer zvuči poput informiranja koliko vam novca konzultant može “izvući”.

No razlog postavljanja ovog pitanja nije to, nego je riječ o definiranju okvira unutar kojeg se traži najprikladnije rješenje i nudi prikladna strategija. Raspoložive opcije su znatno drugačije ako imate budžet s tri nule ili pet nula.

Veći budžet ne mora značiti i sigurnije rješenje, a istovremeno niti jedan budžet nije premalen. U ovom kontekstu, dogovaranje budžeta znači postavljanje okvira unutar kojih se traži prikladno rješenje.

Ako vam u bilo kojem trenutku nije jasno zašto vas konzultant nešto pita ili mislite da to ne bi trebao pitati – ponovno, jasno mu to recite.

5. Investirajte

Konzultantski sat može izgledati skupo. I apsolutni iznosi na fakturi konzultanta mogu se činiti veliki. No, smatrajte to cijenom znanja i iskustva. Je li cijena sata (ili kraćeg pregleda) kod specijaliziranog liječnika velika i previsoka? Velika – da. Previsoka – ne!

Konzultantski sat pokriva troškove vremena, znanja, stručnih usavršavanja i iskustva. To je investicija u dobro postavljanje projekta.

Imajte na umu kako se nekoliko krivih (ili niz krivih) koraka na početku poslovanja, prilikom osnovnog postavljanja posla, može očitovati kasnije, i to s multipliciranim učinkom. Nešto što je krivo postavljeno ili previd koji je napravljen u fazi planiranja, u procesu redovnog poslovanja vratit će se višestruko. Tada je puno teže napraviti ispravke, jer je pažnju potrebno podijeliti na dvije fronte – na redovno poslovanje i ispravljanje pogreške.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Društvene mreže

Filip Zavadlav: Kako je ubojica podrškom na online mrežama postao simbol borbe za pravdu?

Uspoređuju ga s Jokerom i Punisherom, prozivaju ga herojem, a ne ubojicom. Priča o Filipu Zavadlavi, 25-godišnjaku koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu, puni sve medije već nekoliko dana. Ali i društvene mreže.

Što ste propustili

Tehnologija

Hrvatska pošta u zraku: Dostava dronom u Hrvatskoj sve nam je bliža

Nakon eksperimentiranja s kriptovalutama, Hrvatska pošta poletjela je i u istraživanje bespilotnih letjelica koje bi mogle dostavljati pakete u udaljenim dijelovima Hrvatske.

Tehnologija

Gradionica – gdje zagrebački klinci grade LEGO robote i zajednicu spremnu za svijet budućnosti

Marljivi polaznici udruge Gradionica svoje zimske praznike nisu provodili pred računalima, mobitelima i konzolama. Nadvijeni nad LEGO kockicama, motorima, kabelima i senzorima planirali su što s novim zadatkom FIRST LEGO lige, na čijoj je svjetskoj završnici u Houstonu prošle godine bio upravo robot iz hrvatske (G)radionice.

Intervju

Hrvatski studio Tanais Games usred razvoja igre Saint Kotar rebrandirao se u Red Martyr Entertainment

Razviti igru u Hrvatskoj samo po sebi je teško, ali napraviti potpun rebrend studija usred razvoja posve je nov izazov.

Kultura 2.0

Sextortion mailovi kruže Hrvatskom: Ucjenjivač je već ugrabio 49 tisuća kuna

Nacionalni CERT (eng. Computer Emergency Response Team) danas je zabilježio povećani broj lažnih ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu dobit od žrtve, a prema posljednjim informacijama na račun je stiglo najmanje sedam uplata od po 7 tisuća kuna.

Startupi i poslovanje

Porezna prognoza za freelancere: Strože kontrole, nove minimalne plaće, zdravstveno…

Godina iza nas započela je pretežno vedrom prognozom, no s izmjenama Općeg poreznog zakona vrijeme se krajem 2020. značajno pogoršalo za nezavisne izvođače te mikro i male poduzetnike. Što nas još čeka u novoj (fiskalnoj) godini?

Društvene mreže

Nana Nadarević, Mija Dropuljić, Natko Beck: Influenceri koji zdravlje – a možda i život – znače

Razgovarala sam s tri influencera, Nanom Nadarević, Mijom Dropuljić i Natkom Beckom, koji su svoj utjecaj iskoristili za poticanje važnih tema - od podizanja svijesti o uznemiravanju do boljeg komuniciranja u zdravstvu.