5 koraka za uspješan razgovor s poslovnim konzultantom, za sve poduzetnike i startupe

5 koraka za uspješan razgovor s poslovnim konzultantom, za sve poduzetnike i startupe

Ilustracija preuzeta s brunomilagres.tumblr.com
Ilustracija preuzeta s brunomilagres.tumblr.com

Urednička napomena: Domagoj Davidović za Netokraciju piše seriju članaka za SME, poduzetnike, obrtnike i startupe u kojima svoje iskustvo prenosi i prilagođava ovom segmentu.

Razlog za početak razgovora s konzultantom jest dobivanje profesionalnog savjeta i pomoći u odlučivanju oko vlastitog poslovanja. Konzultantski savjeti se mogu zatražiti skoro za bilo koju industriju i bilo koje područje, kao i za gotovo bilo koju poslovnu situaciju.

1. Jasno definirajte ciljeve

Kako biste postigli optimalan učinak konzultantskih usluga, za početak prvo jasno definirajte cilj koji želite postići i oko kojeg trebate konzultantsku pomoć. Na taj način ćete lakše definirati i potrebne korake i faze konzultacija te kriterij prema kojem ćete mjeriti jeste li dobili savjet za ono što ste tražili.

Ako ne znate koji je trenutni cilj – konzultant će vam pomoći postaviti prava pitanja i zajednički ćete otkriti koje je trenutno pravo pitanje te koji je prikladan cilj.

2. Zamijenite očekivanja konkretnim dogovorima

Savjet možete dobiti u različitim formama – dokumentu, studiji, usmeno, na prezentaciji, radionici i sl. Zato odmah definirajte i formu u kojoj očekujete isporuku savjeta. Uz formu isporuke, pokušajte naznačiti i očekivani opseg, odnosno koliko konkretan (upute) ili općenit (smjernice) savjet očekujete.

Ako ste očekivali više nego što vam je isporučeno – jasno to recite. Ako imate bilo kakva očekivanja ili preferencije, dogovorite ih na početku ili što je ranije moguće.

3. Budite otvoreni i transparentni

Dobar konzultant će željeti upoznati vaše poslovanje i njegove specifičnosti  pa su pitanja o najprodavanijim proizvodima u vašem portfelju, najprofitabilnijim uslugama koje nudite ili funkcioniranju distribucijskog lanca nešto što bi trebalo očekivati. To daje bolji uvid u situaciju i više podataka na temelju kojih će konzultant bazirati strategiju i rješenje koje će vam ponuditi kao konačni savjet.

4. Slušajte pitanja s razumijevanjem

Konzultanti će nerijetko pitati koliki je budžet raspoloživ za projekt. Ovo je uvijek sporno pitanje, jer zvuči poput informiranja koliko vam novca konzultant može “izvući”.

No razlog postavljanja ovog pitanja nije to, nego je riječ o definiranju okvira unutar kojeg se traži najprikladnije rješenje i nudi prikladna strategija. Raspoložive opcije su znatno drugačije ako imate budžet s tri nule ili pet nula.

Veći budžet ne mora značiti i sigurnije rješenje, a istovremeno niti jedan budžet nije premalen. U ovom kontekstu, dogovaranje budžeta znači postavljanje okvira unutar kojih se traži prikladno rješenje.

Ako vam u bilo kojem trenutku nije jasno zašto vas konzultant nešto pita ili mislite da to ne bi trebao pitati – ponovno, jasno mu to recite.

5. Investirajte

Konzultantski sat može izgledati skupo. I apsolutni iznosi na fakturi konzultanta mogu se činiti veliki. No, smatrajte to cijenom znanja i iskustva. Je li cijena sata (ili kraćeg pregleda) kod specijaliziranog liječnika velika i previsoka? Velika – da. Previsoka – ne!

Konzultantski sat pokriva troškove vremena, znanja, stručnih usavršavanja i iskustva. To je investicija u dobro postavljanje projekta.

Imajte na umu kako se nekoliko krivih (ili niz krivih) koraka na početku poslovanja, prilikom osnovnog postavljanja posla, može očitovati kasnije, i to s multipliciranim učinkom. Nešto što je krivo postavljeno ili previd koji je napravljen u fazi planiranja, u procesu redovnog poslovanja vratit će se višestruko. Tada je puno teže napraviti ispravke, jer je pažnju potrebno podijeliti na dvije fronte – na redovno poslovanje i ispravljanje pogreške.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Kultura 2.0

Kako igrifikacijom poboljšati izlaznost na hrvatskim parlamentarnim izborima?

Čak i prekrižiti listić je bolje nego uopće ne izaći na izbore, a opet, mnogim hrvatskim građanima se za naredne 4 godine ne da izdvojiti ni tih 20-ak minuta na biračkim mjestima. I to je posve razumljivo ako pogledamo da biračima izbori ne nude nikakvu opipljivu nagradu... ako ne potporom za stranke koje će voditi državu u budućnosti, čime nas se onda može motivirati?

Što ste propustili

Digitalni marketing

Od srijede stiže Spotify? Što će sad Deezer, ali i oglašivači, telekomi i podcasteri

Ako Spotify ovaj tjedan dođe u Hrvatsku u 'paketu' s drugim zemljama regije i Rusijom, mogao bi dobro doći hrvatskim glazbenicima i izvođačima koji su u doba koronavirusa morali otkazati koncerte. Oglašivači i podcasteri bi također mogli okrenuti glave...

Video

Hoće li vam deepfakeom ukrasti lice pa ući u bankovni račun (i staviti vas u pornić)

Ako poslije ove epizode ne obrišete sve selfije s interneta, niste napravili ništa.

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Startupi i poslovanje

Ovo je potpuni plan za sav sadržaj koji uspješan webshop mora imati!

Sadržaj je ključni faktor zbog kojeg korisnici dolaze interaktirati s vašim brendom. Sadržaj je kralj, a eCommerce tu nije iznimka. Od poslovnog plana, općeg sadržaja i opisa proizvoda, ovo su stavke koje svaki uspješan webshop mora pokriti.

Tehnologija

Tenisice, ruž, naočale… Kad ih već ne možemo isprobati u trgovini, zašto ne bismo virtualno?

Unatoč razvoju online prodaje, fizičke trgovine zadržale su svoju glavnu prednost - mogućnost da kupac sam isproba željene proizvode. No, nakon što su se trgovine diljem svijeta zatvorile zbog pandemije, porasla je popularnost virtualnog isprobavanja proizvoda koje pokušava donekle nadomjestiti korisničko iskustvo na kakvo smo navikli u tradicionalnim trgovinama.

Intervju

Nakon investicije od više od 50.000 eura, najveća regionalna CS:GO zajednica, CSadria, postala Esport Adria

Ovaj novi brend okupit će gamere i fanove ne samo esport igara, već i mobilnih i drugih igara koje igra mnogo veći broj ljudi.