Postanite dio Pokémon GO zajednica u Zagrebu, Splitu i Vancouveru

Kako su Hrvati u 80 sati napravili Pokémon GO zajednice u Zagrebu, Splitu i Vancouveru

Otkako je lansirana igra Pokémon GO, koja je ubrzo prerasla u globalni fenomen, fanovi diljem svijeta počeli su graditi projekte oko nje. Nije to zaobišlo ni Hrvatsku pa je tako zagrebačka tvrtka AM2 Studio, specijalizirana za rješenja na WordPressu, zadnjih dana marljivo radila na kreiranju lokalnih zajednica zvanih PokéZone, koje bi trebale nadomjestiti ono što igri trenutno nedostaje - povezivanje igrača s istog područja, dijeljenje informacijima o najboljim “lovištima” na Pokémone i još mnogo toga.

pokezone_1naslovna

Prve su postaje Zagreb, Split i Vancouver, a svaka od lokalnih platformi omogućuje korisnicima da kreiraju svoj korisnički profil, odaberu tim i pronađu ostale igrače iz tima u okolici. Upravo je taj lokacijski dio i najvažniji za cijelu priču – korisnici na karti mogu objaviti mjesta na kojima se, primjerice, mogu pronaći rijetki primjerci, gdje su “legla” određenih Pokémona, gdje ima neuobičajeno mnogo Pokéstopova ili gdje se često postavljaju lureovi, koji mame Pokémone (ideja za brendove?). A igrači mogu putem grupa dogovarati susrete, napade na gymove, korištenje lureova

Rješenje nedostatka community komponente

Iza svega stoji hrvatska tvrtka AM2 Studio koja je cijeli projekt izradila na WordPressu, a njen CEO, Andrej Šimunaj, otkriva da su se tome posvetili jer su, nakon prvog oduševljenja igrom, shvatili da joj nedostaje community komponenta. Samim time, htjela su riješiti dva najveća problema:

Pokémone je najbolje loviti na lokacijama gdje postoje dva ili više Pokéstopa jedan uz drugi – po mogućnosti na terasi kafića ili restorana. Već u startu saznao sam za nekoliko takvih lokacija, ali samo u užem dijelu grada u kojem se ja krećem. Siguran sam da ih po gradu ima još puno, a da za njih ne znam – a volio bih znati.

Što se tiče drugog problema, gymove je lakše napadati zajedno. Problem je u tome što ne poznajem nikoga u mojem kvartu tko je u istom timu kao ja, nedostaje mi mjesto gdje mogu doći upoznati nove ljude i dogovarati se za druženja uz Pokéstopove i gymove. Pritom potencijalno upoznati nove ljude – ipak je druženje jedan od važnih segmenata koji pokreće igru.

Zahvaljujući iskustvu i velikom repozitoriju koda koji su razvili za prijašnje projekte, ali i fleksibilnosti WordPressa, brzo su mogli napraviti platformu koja bi omogućavala ljudima povezivanje i objavu interesantnih lokacija. Igrače obično ne zanima što se događa u drugim mjestima, stoga su platforme vezane uz gradove, a istodobno su skalabilne te se sada u samo nekoliko minuta može postaviti bilo koje drugo mjesto.

Za sada su otvorene zajednice u Zagrebu, Splitu i Vancouveru, a uskoro će se omogućiti svim korisnicima otvaranje vlastitih gradova.
Za sada su otvorene zajednice u Zagrebu, Splitu i Vancouveru, a uskoro će se omogućiti svim korisnicima otvaranje vlastitih gradova.

Najveći dio projekta razvijen je u prva tri dana, nakon čega se usredotočilo na detalje.

Nismo htjeli previše vremena u inicijalnoj fazi potrošiti na UI, ali smo opet željeli da sve dovoljno dobro izgleda i radi na mobilnim uređajima. Za prvu fazu htjeli smo pustiti funkcionalnu aplikaciju u nekoliko gradova da vidimo kako ljudi reagiraju pa, ako je feedback pozitivan, da možemo nastaviti s razvojem. U narednih nekoliko dana završavali smo detalje, postavili staging i produkciju, otvorili Facebook stranicu, napravili vizuale, komunikaciju i slično. Tjedan dana nakon početka razvoja pustili smo inicijalno ograničeni broj korisnika u Zagrebu da vidimo što će se dogoditi.

Nakon prvih izmjena, zahvaljujući povratnim informacijama korisnika, platforma je puštena u tri grada, a na izradu je utrošeno oko 80 radnih sati u sedam dana.

Platforme nisu povezane s API-jem igre – za sada

Sama platforma ipak nije povezana s Pokémon GO aplikacijom, stoga se u PokéZone korisnici ne mogu prijaviti svojim postojećim korisničkim podatcima, iako mogu registrirati jednako korisničko ime. Andrej objašnjava zašto:

Razlog tome je što u ovom trenutku ne postoji “legalan” način da to napravimo. Mogli ste primijetiti da se pojavilo dosta platformi tipa Pokévision koje su, navodno, koristile API od igre da bi prikazivali Pokémone na mapi i slično, ali isto tako sve su nedavno pogašene jer ne postoji službeni API. Dok je to tako, omogućit ćemo korisnicima da unose ručno svoje podatke iz igre, a ako Niantic u nekom trenutku odluči omogućiti javno dostupan API, odmah ćemo povezati korisničke račune.

Uskoro i oglasi za razmjenu Pokémona?

Iako za sada samo tim iz tvrtke AM2 Studio postavlja nove gradove, u planu je omogućavanje automatiziranog otvaranja gradova. Sve što će biti potrebno je da zainteresirana osoba dođe na PokéZoneovu stranicu (još je u izradi) i unese ime grada koji želi otvoriti. Putem Google API-ja povlači se geolokacija grada i zajednica može biti spremna unutar nekoliko sekundi. No, to nije sve što se planira dodati:

Dodat će se mogućnost postavljanja događanja na mapu. To će biti pinovi koji imaju vremenski limit, a omogućit će korisnicima te raznim poslovnim subjektima da organiziraju mini događanja kao što su PokéPartyji ili Pokémon GO Happy Hour te kroz platformu prošire vijest ciljanoj skupini. S druge strane, omogućit će korisnicima da jednostavno dođu do informacija gdje i kada se takva događanja održavaju.

Doradit ćemo i grupe koje su, po našem mišljenju, najvažniji dio platforme, jer će omogućiti korisnicima komunikaciju i međusobno povezivanje.

Koje su lokacije važne za Pokemajstore u Zagrebu?
Koje su lokacije važne za Pokémajstore u Zagrebu?

U planu je i bolja integracija s društvenim mrežama, rangiranje lokacija, njihovo stavljanje u favorite… A nakon što se omogući i razmjena Pokémona, što je najavljeno, igračima će se omogućiti i – oglašavanje Pokémona koje nude ili traže!

A ‘tehnikalije’?

No, pravi cilj projekta je i pokazati što se sve može napraviti na custom WordPressu u samo nekoliko dana. Kako objašnjava Andrej, kroz čitav niz ugrađenih funkcionalnosti omogućava da se web aplikacije s prilično naprednim funkcionalnostima izrade vrlo brzo i efikasno.

Primjerice, već u startu WordPress dolazi s gotovim sustavom korisničkih rola i ovlasti. Bez puno utrošenog vremena, WPMU (Multisite) omogućava da postavimo multi-tenant platformu unutar koje možemo postaviti veliki broj gradova u kratkom vremenu, a da aplikaciju držimo i ažuriramo na jednom mjestu. Način na koji je općenito napravljen WordPress omogućava da putem filtera i actiona jednostavno proširimo postojeće funkcionalnosti. Koristili smo WP REST API i admin-ajax kako bismo odvojili frontend od backenda, tako da cijela platforma funkcionira kao SPA i sve se učitava relativno brzo bez osvježavanja stranice.

Da WordPress nije toliko proširiv i da sve što tim radi nije mogao pakirati kao re-usable kod kroz pluginove ili code snippete, ne bi mogli koristiti kodove s prijašnjih projekata, objašnjava.

Navodi i zašto je sustav dobar za, primjerice, startupe:

Vrlo se često susrećemo sa situacijom gdje startupi imaju ideju, a kao prvi korak moraju napraviti proof of concept da bi uopće vidjeli kako će tržište reagirati i da bi mogli lakše izaći prema investitorima. Tu je WordPress idealna platforma koja nam zbog svoje fleksibilnosti omogućava da razvijemo aplikaciju znatno brže, a time i znatno povoljnije u odnosu na druge MVC frameworke. Unutar tvrtke imamo i ‘Enterprise’ odjel koji razvija dvije (zasada) velike platforme za sjeverno-američko tržište i još nekoliko custom ERP rješenja, tako da iz prve ruke možemo usporediti fleksibilnost i brzinu razvoja na WordPressu u odnosu na druge frameworke.

Može za startupe, može i za Pokémone. A sada, trk na PokéZone i pronađite suigrače oko sebe!

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.