Podravka i Microsoft održali prvi business hackathon

Kako će Podravkin ‘machine learning’ olakšati hrvatskim hotelima naručivanje hrane

Na spomen hackathona, većina ljudi vjerojatno prvo pomisli na studentska natjecanja gdje se traži tko će napraviti više i bolje u 48 sati bez sna. Međutim, domaće kompanije odlučile su pokazati kako se ovaj koncept može primijeniti i na traženje odgovora na stvarne poslovne izazove u kompanijama. Naime, za izradu automatiziranog rješenja za naručivanje hrane za hotele i restorane, Podravka i Microsoft su u ponedjeljak i utorak organizirali hackathon, a u pomoć su pozvali i stručnjake iz Compinga i Maistre, dok smo mi budno pratili sve što se događa.

podravka_hack_jpg
Dva tima, 48 sati i samo jedna misija – ‘skuhati’ automatizirano rješenje za naručivanje Podravkinih gotovih jela u B2B segmentu. Foto: Ivan Brkić

Mjesto radnje prvog business hackathona bilo je sjedište Podravke u Koprivnici. Glavni akteri – stručnjaci iz Microsofta, Compinga, Maistre uz naravno, domaće Podravkine snage. Tijekom 48 sati, podijeljeni u dva tima, razvijali su inovativan sustav za online naručivanje Podravkinih gotovih jela iz Food Solution segmenta. Pri tome je poseban naglasak stavljen na predikciju vrste i količine hrane temeljem prijašnjih narudžbi, profila gostiju i vrste ugostiteljskog objekta. Rješenje je namijenjeno hotelima i restoranima koji bi u konačnici trebali brže, jednostavnije i preciznije naručivati jela. Pri tome je jedan tim bio zadužen za izradu web sučelja za online narudžbe, a drugi obradu podataka.

Ovakav ponešto drugačiji oblik poslovne suradnje između Podravke i partnera započeo je prije nekoliko mjeseci, od čega je hackathon samo dio. Zvonimir Mršić, predsjednik uprave Podravke naglasio je kako pri tome nije bilo bitno samo doći do rješenja, nego i novih ideja, što je u skladu s najavljenom digitalnom transformacijom Podravke.

U ova dva dana imali smo priliku razmijeniti silnu energiju, a onda iz te energije napraviti nešto korisno za kompanije. Food Solution je novi tip usluge koji Podravka pruža u ovom dijelu Europe, a cilj nam je unaprijediti ju kako bi međusobna interakcija između klijenata bila što bolja. Disrupciji u odnosu između hotela i restorana želimo dodati i disrupciju u prepoznavanju potreba korisnika, tako da de facto dođemo do zadovoljnog gosta koji će se kad ode iz hotela i restorana odmah poželjeti vratiti.

Rješenje na platformi Azure

lino_hacker
Developerima je u jednom trenutku u pomoć priskočio i – Podravkin Lino

U cijeloj priči, Microsoftovi stručnjaci bili su tehnički mentori timovima, a u pripremnoj fazi organizirali su i jednodnevne pripremne radionice. Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska i BiH istaknuo je kako je business hackathon bio odlična prilika za bolju suradnju između kompanija na konkretnim poslovnim problemima.

Treba naglasiti da je business hackathon novi inovativan koncept na hrvatskom tržištu, odnosno u cijeloj regiji, i vjerujemo da će u budućnosti biti posebno interesantan kompanijama iz raznih sektora.

Za potrebe hackathona Microsoft je osigurao platformu Azure, ali i druge svoje proizvode kao što su Visual Studio i SQL Server. U Microsoftu objašnjavaju kako je Azure fleksibilna cloud tehnologija koja nudi idealnu infrastrukturu za testiranje i razvijanje ovakvih rješenja.

Posebno bismo željeli naglasiti dva izrazito vrijedna servisa koji su dio Azurea – strojno učenje (machine learning) i prediktivnu analizu. Radi se o umjetnoj inteligenciji koja na temelju niza podataka iz svakodnevice nalazi razne pravilne uzorke i scenarije u mnoštvu naizgled nepovezanih informacija te omogućuje predviđanja budućih događanja. Konkretno u ovom slučaju kupcima će se moći ponuditi i dodatna vrijednost u obliku predikcije nove narudžbe koja se temelji na podacima o npr. broju gostiju ili broju rezervacija i ostalim parametrima.

Prediktivna analiza plus big data

maistra_podravka
Maistra je podacima o strukturi i broju gostiju dala ‘insajderski’ uvid u stanje stvari.

Maistra, koja je na hackathonu svojim podacima imala zadatak pružiti iskustva s terena, s jedne strane gostima želi pružiti maksimalnu udobnost, a s druge olakšati svojim zaposlenicima obavljanje svakodnevnih zadaća. Tomislav Maras iz Maistre, kojemu je ovo bio prvi hackathon, nije skrivao svoje zadovoljstvo:

Jako je dobro vidjeti kako rade različiti stručnjaci i način razmišljanja na samom hackathonu. Zanima me kako oni pristupaju problemu analize ogromne količine podataka i kako iz svega toga iščitati ono što će nam biti najkorisnije. Super je na taj način izvući jednu specifičnost te me zanima koliko će te sugestije biti točne i koliko će se preklapati.

A kako business hackathon kao način suradnje između tvrtki izgleda iz perspektive Compinga? Alojzije Jukić, predsjednik uprave Compinga istaknuo je kako je ovo bila izuzetna prilika za rješavanje stvarnih izazova na konkretnim podacima.

Ono što mi vidimo kao potrebu jest iskorak prema servisno orijentiranim tvrtkama koje će sutra praktički jedine preživjeti na lokalnom i globalnom IT tržištu, pogotovo ako gledamo tranziciju svega prema cloudu. Samo dodatna vrijednost koju možete dati korisniku kroz određenu uslugu će vas diferencirati. Ovakav pristup i nama pomaže otvoriti oči, prepoznati nove segmente koji mogu biti zanimljivi i ponuditi ga korisnicima.

Što nakon hackathona?

lino_podravka
Nakon hackathona slijedi usavršavanje predstavljenog rješenja i njegovo stavljanje u produkciju.

Nakon hackathona sudionicima ostaje dobro se naspavati, barem za početak. A kada nadoknade neprospavano, slijedi usavršavanje predstavljene prve verzije funkcionalnog rješenja te potom njegovo stavljanje u produkciju tijekom narednih mjeseci.

U svakom slučaju bit će zanimljivo za godinu ili dvije vidjeti koliko će ‘računalo’ moći predvidjeti i pogoditi što gost hotela ili restorana želi i, naravno, kada to želi.

A što se tiče prvog domaćeg business hackathona, stručnjaci Podravke, Maistre, Compinga i Microsofta pokazali su kako ne nedostaje inicijative za novim oblicima suradnje. Pa do sljedećeg hackathona! 🙂

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.