Picasa odlazi u povijest, Google se fokusira na Google Photos

Picasa odlazi u povijest, Google se usmjerava na Google Photos

Trebaju li nam dvije aplikacije za fotografije iz istog izvora? Umjesto da na to pitanje odgovaramo sami, Google je odgovorio umjesto nas, s objavom da će dugovječna Picasa uskoro postati bivša Picasa, a svu pozornost dobit će Google Photos.

Izvor: Google Picasa blog
Izvor: Google Picasa blog

Google ide dalje samo s jednom aplikacijom koja će nam biti pri ruci za uređivanje i sortiranje fotografija. Dok se svijet pripremao za Valentinovo ili samo za još jedan obični vikend ako ga niste slavili, stigla je vijest da se opraštamo od Picase, a za sve što je Googleovim korisnicima potrebno za njihove fotografije, pri ruci će im i dalje biti Google Photos.

Googleu više nisu trebale dvije aplikacije za fotografije koje bi nastavio razvijati usporedno, a kako je Picasa pala u drugi plan s izlaskom Googleovih fotografija, objava vijesti o njezinu kraju nije bila iznenađenje.

Prijelaz sa staroga na novo

S obzirom na to da se o nestanku Picase nagađalo još prije četiri i pol godine, njezino trajanje nadmašilo je očekivanja. Izdržala je jako dugo, a poslije prvog izlaska 2002. godine, na svojem putu popularizirala je uređivanje fotografija i njihovo slaganje u albume. Ta opcija ostaje dostupnom korisnicima i u Google Photosu, kojemu će Google ubuduće pokloniti svu svoju pažnju.

Za one kojima se više sviđa kako to izgleda u Picasi, Google je pripremio i mogućnost nastavka pristupa njezinim albumima na zasebnoj adresi, ali bez mogućnosti da uređujemo album ili u njega dodajemo nove fotografije. Za sortiranje fotografija u već postojećim albumima i stvaranje novih albuma pri ruci će biti Google Photos.

Opraštajući se od Picase, Google je najavio da se promjene neće zbivati preko noći. Ako im je tako draže, ljubitelji starije aplikacije za fotografije će još neko vrijeme uživati u svim njezinim opcijama, a oni koji su ju instalirali na svoje računalo i dalje će ju moći koristiti, samo što neće biti nadogradnji.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Intervju

Zašto smo angažirali virtualnog asistenta, iako to nismo planirali?

Krajem 2019. tražili smo novu osobu koja će se pridružiti našem timu, a koja će biti zadužena za administraciju. Kako smo manja tvrtka, nismo imali potrebu za zapošljavanjem takve osobe na puno radno vrijeme, stoga smo se nadali da ćemo naći nekoga tko bi bio voljan raditi pola radnog vremena.

Društvene mreže

Treći svjetski rat borit će se… influencer marketingom (pa i u Hrvatskoj)

Dok se pitamo koliko će eskalirati #blacklivesmatter prosvjedi u SAD-u, jedno je sigurno: Influenceri koje prate Millenials i Gen Z bit će oružje propagande svih uključenih strana!

Startupi i poslovanje

Što vas “venture building” model može naučiti o razvoju digitalnih proizvoda i startupa?

Poslovni modeli stalno se razvijaju i nadograđuju, a sada još više kada postoji snažna motivacija kao što je rješavanje krize. Venture building u ovim vremenima donosi nove prilike za inoviranje i razvoj poslovnih ideja da li od strane individualnih poduzetnika ili korporacija.

Karijere

Good Game Adria kreće u rujnu: Prva regionalna B2B esport liga prilagođena radu od doma (s humanitarnim karakterom)

Good Game nakon investicije kreće u širenje i pokretanje prve regionalne B2B esport lige, a koja će biti prilagođena radu od doma. Više o jedinom sportu koji je preživio vrijeme izolacije i kako gamingom oživjeti team buildinge razgovarali smo s osnivačem - Nikolom Stolnikom.

Startupi i poslovanje

Jesu li “koronabotovi” probudili uspavano tržište digitalnih asistenata?

U pratnji digitalizacije preko noći i neke tehnologije su doživjele svoj zlatni trenutak - poput chatbotova. Očito smo morali proći izolaciju da bismo cijenili automatizaciju. Kako se u kratko vrijeme realizirao prvi koronabot, otkrili su mi oni koji su ga i napravili, Combis i Erato.

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.