Piano Media pomaže vodećim slovačkim medijima naplaćivati pristup sadržaju - jesu li Češka, Hrvatska i Srbija sljedeće?

Piano Media pomaže vodećim slovačkim medijima naplaćivati pristup sadržaju – jesu li Češka, Hrvatska i Srbija sljedeće?

Devet vodećih slovačkih web stranica s vijestima uključujući Pravdu i SME odsad naplaćuje pristup određenim sadržajima i mogućnostima. Piano Media, tvrtku koja stoji iza razvoja cjelokupnog rješenja, osnovao je Tomaš Bella, SME-in bivši urednik. Piano Media vodi i naplaćuje pristup svim uključenim medijima, koji slovačke surfere koštaju ukupno 2,90 eura mjesečno.

Slovački mediji naplaćuju pristup - mogu li i hoće li naši?

Devet vodećih slovačkih web stranica s vijestima uključujući Pravdu i SME odsad naplaćuje pristup određenim sadržajima i mogućnostima. Piano Media, tvrtku koja stoji iza razvoja cjelokupnog rješenja, osnovao je Tomaš Bella, SME-in bivši urednik. Piano Media vodi i naplaćuje pristup svim uključenim medijima, koji slovačke surfere koštaju ukupno 2,90 eura mjesečno. Na Netokraciji smo već raspravljali o tome hoćemo li zaista plaćati sadržaje na Internetu.

Tržište iza paywalla

Niti jedan od medija nije se potpuno zatvorio tj. ograničio pristup svim sadržajima. Pravda naplaćuje pristup jednoj rubrici, Hospodarske Noviny pristup arhivu svih sadržaja, a TV Joj ne prikazuje oglašavanje. U intervjuu za Paula Querida, Bella je naveo kako svoje rješenje namjeravaju širiti na druga europska tržišta u partnerstvu s eTargetom, koji je osim u Slovačkoj dostupan i u Hrvatskoj i Srbiji. Spomenuti intervju:

[youtube width=”600″ height=”371″]http://www.youtube.com/watch?v=0k_RXdhjYd4[/youtube]

Iako se zasad ne zna kako će se točno širiti, Češka im je prva na popisu. Times je na britanskom tržištu nakon naplate izgubio 90 posto čitatelja. BBC spominje kako se već sprema tužba protiv Piano Medije zbog povrede zakona o informiranju. S obzirom da EPH već neko vrijeme razmišlja o uvođenju premium sadržaja, biste li vi plaćali sadržaj na Tportalu, Net.hr-u ili Jutarnjem listu modelom Piano Medije?

Komentari

 1. Branimir

  Branimir

  08. 05. 2011. u 9:24 pm Odgovori

  Naravno da ne namjeravam plaćati članke tipa ‘Belen Rodriguez potpuno gola i uprljana u autoradionici’, ‘Nives Celzijus sunča se na terasi u bikiniju koji joj se jedva drži na grudima’ i slično… da skratim – nema se šta naplatiti :))

 2. Helena

  Helena

  08. 05. 2011. u 9:36 pm Odgovori

  T-portalu i Jutarnjem sigurno ne bih plaćala sadržaje. Dovoljno je kaj ga moja mama svaki dan kupuje grrr. Ima kvalitetnijih news portala koji zaslužuju moj novac više od tih wannabe tabloida.

  Osobno bih platila 3 eura (za dobar sadržaj), ali internet nas je sve razmazio i ne čudi me da je The Times izgubio toliko web čitatelja.

 3. Zoran Rudman

  Zoran Rudman

  08. 05. 2011. u 10:00 pm Odgovori

  Nikada ne bi platio pristup novinskom sadrzaju, previse je opcija da bi se to naplacivalo.

  Jedino sto bi platio je sadrzaj koji je usko specijaliziran, koji prenosi iskustvo / znanje / poslovne informacije, i to mora biti povoljna cijena te unique opcija.

 4. David Kelecic

  David Kelecic

  08. 05. 2011. u 11:06 pm Odgovori

  Isto kao i svi – nema šanse. Kvaliteta sadržaja na portalima (a i tiskanim medijima kad smo kod toga) je katastrofalna i prestrašno mi je gledati na što se danas novinarstvo svodi. Plaćanje za takav sadržaj mi ne pada ni na pamet. Al s obzirom na moje mišljenje o istima, ja ih uopće ni ne gledam sada dok su “besplatni” (a u biti koštaju me moje pozornosti i vremena).

  I opet, postoji 10 drugih izvora koji se ne naplaćuju tako da zaboravite “lojalnost”, za takvo nešto bi trebali biti stvarno miljama daleko od ovoga sada.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Startupi i poslovanje

Porezna zahtijeva da i fizičke osobe prijave svaki zakup Facebook oglasa ili Upwork angažman!

Bez obzira jeste li fizička ili pravna osoba - ako poslujete s tvrtkama iz inozemstva, možda biste trebali naći računovođu već danas.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Lora Pleško: Kako voditi tim i tvrtku u doba krize?

Lora Pleško je CEO Mašinerije, tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija i web rješenja. Ususret Ladies of New Business konferenciji Lora nam je prenijela iskustva o slaganju internih procesa za vrijeme remote rada.

Intervju

Stručnjaci: Zbog “pada” Štita privatnosti razmislite hoćete li koristiti američke servise kao što je Mailchimp 

Dok se čeka razjašnjenje odnosa između SAD-a i EU u kontekstu prijenosa podataka, tvrtke koje prenose podatke van Europske unije moraju dokazati da su poduzele dovoljne mjere zaštite. Konzultantica za zaštitu podataka, Vlatka Vuković, smatra da su pojedini servisi prešutjeli bitne informacije.

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?

Startupi i poslovanje

I ove godine na Ladies of New Business, ali online! 5. i 6. studenog bavimo se temama o vodstvu

Kako osigurati kapital i u krizi, kako vođenjem drugih ne zaboraviti na sebe, koji su to izazovi upravljanja timovima i resursima u "novom normalnom" - pokrivamo sve bitne teme o ženskom vodstvu i poduzetništvu u doba krize na Ladies of New Business konferenciji.

Kultura 2.0

Ravnateljica preloške knjižnice okupila igrače Harry Potter igre od Las Vegasa do Hong Konga i napravila izložbu njihovih knjižnica

Maja Lesinger četiri je mjeseca radila na virtualnoj međunarodnoj izložbi Harry Potter: Wizards Unite the Libraries u koju su se uključili igrači, a posebice knjižničari diljem svijeta. No, baš njena knjižnica iz Preloga nije mogla završiti u izložbi jer nije mjesto od interesa u samoj igri.