Piano Media pomaže vodećim slovačkim medijima naplaćivati pristup sadržaju - jesu li Češka, Hrvatska i Srbija sljedeće?

Piano Media pomaže vodećim slovačkim medijima naplaćivati pristup sadržaju – jesu li Češka, Hrvatska i Srbija sljedeće?

Devet vodećih slovačkih web stranica s vijestima uključujući Pravdu i SME odsad naplaćuje pristup određenim sadržajima i mogućnostima. Piano Media, tvrtku koja stoji iza razvoja cjelokupnog rješenja, osnovao je Tomaš Bella, SME-in bivši urednik. Piano Media vodi i naplaćuje pristup svim uključenim medijima, koji slovačke surfere koštaju ukupno 2,90 eura mjesečno.

Slovački mediji naplaćuju pristup - mogu li i hoće li naši?

Devet vodećih slovačkih web stranica s vijestima uključujući Pravdu i SME odsad naplaćuje pristup određenim sadržajima i mogućnostima. Piano Media, tvrtku koja stoji iza razvoja cjelokupnog rješenja, osnovao je Tomaš Bella, SME-in bivši urednik. Piano Media vodi i naplaćuje pristup svim uključenim medijima, koji slovačke surfere koštaju ukupno 2,90 eura mjesečno. Na Netokraciji smo već raspravljali o tome hoćemo li zaista plaćati sadržaje na Internetu.

Tržište iza paywalla

Niti jedan od medija nije se potpuno zatvorio tj. ograničio pristup svim sadržajima. Pravda naplaćuje pristup jednoj rubrici, Hospodarske Noviny pristup arhivu svih sadržaja, a TV Joj ne prikazuje oglašavanje. U intervjuu za Paula Querida, Bella je naveo kako svoje rješenje namjeravaju širiti na druga europska tržišta u partnerstvu s eTargetom, koji je osim u Slovačkoj dostupan i u Hrvatskoj i Srbiji. Spomenuti intervju:

[youtube width=”600″ height=”371″]http://www.youtube.com/watch?v=0k_RXdhjYd4[/youtube]

Iako se zasad ne zna kako će se točno širiti, Češka im je prva na popisu. Times je na britanskom tržištu nakon naplate izgubio 90 posto čitatelja. BBC spominje kako se već sprema tužba protiv Piano Medije zbog povrede zakona o informiranju. S obzirom da EPH već neko vrijeme razmišlja o uvođenju premium sadržaja, biste li vi plaćali sadržaj na Tportalu, Net.hr-u ili Jutarnjem listu modelom Piano Medije?

ponuda

Komentari

 1. Branimir

  Branimir

  08. 05. 2011. u 9:24 pm Odgovori

  Naravno da ne namjeravam plaćati članke tipa ‘Belen Rodriguez potpuno gola i uprljana u autoradionici’, ‘Nives Celzijus sunča se na terasi u bikiniju koji joj se jedva drži na grudima’ i slično… da skratim – nema se šta naplatiti :))

 2. Helena

  Helena

  08. 05. 2011. u 9:36 pm Odgovori

  T-portalu i Jutarnjem sigurno ne bih plaćala sadržaje. Dovoljno je kaj ga moja mama svaki dan kupuje grrr. Ima kvalitetnijih news portala koji zaslužuju moj novac više od tih wannabe tabloida.

  Osobno bih platila 3 eura (za dobar sadržaj), ali internet nas je sve razmazio i ne čudi me da je The Times izgubio toliko web čitatelja.

 3. Zoran Rudman

  Zoran Rudman

  08. 05. 2011. u 10:00 pm Odgovori

  Nikada ne bi platio pristup novinskom sadrzaju, previse je opcija da bi se to naplacivalo.

  Jedino sto bi platio je sadrzaj koji je usko specijaliziran, koji prenosi iskustvo / znanje / poslovne informacije, i to mora biti povoljna cijena te unique opcija.

 4. David Kelecic

  David Kelecic

  08. 05. 2011. u 11:06 pm Odgovori

  Isto kao i svi – nema šanse. Kvaliteta sadržaja na portalima (a i tiskanim medijima kad smo kod toga) je katastrofalna i prestrašno mi je gledati na što se danas novinarstvo svodi. Plaćanje za takav sadržaj mi ne pada ni na pamet. Al s obzirom na moje mišljenje o istima, ja ih uopće ni ne gledam sada dok su “besplatni” (a u biti koštaju me moje pozornosti i vremena).

  I opet, postoji 10 drugih izvora koji se ne naplaćuju tako da zaboravite “lojalnost”, za takvo nešto bi trebali biti stvarno miljama daleko od ovoga sada.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Tehnologija

iPhone 11 – je li dovoljno dobar da me otjera s Androida?

Želite li dobiti autentično Apple iskustvo ne morate dati 15 tisuća kuna za iPhone 11 Pro Max, velike su šanse da će za veliku većinu ljudi i iPhone 11 biti vrlo dobar odabir.

Što ste propustili

Istraživanje

Veliko CX istraživanje: Za korisničko iskustvo banke, retail i bezalkoholna pića u Hrvatskoj zaslužile tek ocjenu – 3!

Peekator je hrvatski startup koji se bavi istraživanjem korisničkog iskustva, a nedavno obrađeni podaci više od 3000 anketiranih osoba, 13 tisuća komentara i 60 dubinskih intervjua bacili su potpuno novo svjetlo na uobičajene prakse na području tri značajna tržišta, a ovo je okvirna slika trenutnog stanja.

Izvještaj

Inchoo, Infinum i Hooloovoo do developera dopiru blogom, modnim brendom i “napuhanim” influencerima

Kako se brendirati kao dobro mjesto za posao prema developerima koji nisu impresionirani stolovima za stolni tenis ili igraćim konzolama? Otkrile su nam tri developerske tvrtke na konferenciji Employer Branding Zagreb.

Gaming

Razumjeti gamere, game dev i esport – otkud početi?

Pa možda najbolje od osnova: što je to tako dobro u igrama, ne potiču li one nasilje; zar razvoj video igara nije super zabavan posao i zašto esport još muku muči da postane punopravni sport? Kao dežurni gameri Netokracije, Ivan i ja preuzeli smo ovotjednu epizodu ne bi li vam odgovorima na ta pitanja približili svijet gaminga.

Izvještaj

Znate li otkud vam dolaze najbolji kandidati i kako se prijavljuju na vaše oglase?

O kandidatima, načinu kako se prijavljuju na poslove i kako uspješno doći do onih najkvalificiranijih otkrili smo više na Employer Branding konferenciji uz domaći regrutacijski alat TalentLyft.

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.