Photopayev Damir Sabol: Nemojte pitchati samo ideju, napravite prototip!

Photopayev Damir Sabol: Nemojte pitchati samo ideju, napravite prototip!

Photopay je aplikacija “du Jour”. Iskoristili smo priliku i postavili nekoliko pitanja o budućnosti aplikacije i domaćem startup okruženju Damiru Sabolu, direktoru tvrtke Računi.hr koja stoji iza uspješne aplikacije.

Photopay je aplikacija “du Jour”. Radi se o rješenju tvrtke Računi.hr koja je odabrana među 15 najperspektivnijih svjetskih tvrtki koje će se predstaviti u Osaki, na SWIFT Innotribe 2012, međunarodnom finalu za najbolje startupe u području financija i financijskih tehnologija. Iskoristili smo priliku i postavili nekoliko pitanja o budućnosti aplikacije i domaćem startup okruženju Damiru Sabolu, direktoru tvrtke Računi.hr, poznatom kao i osnivaču Iskon interneta.

Kako kaže Damir, razvoj aplikacije ne staje s priznanjem, već nastavljaju razvoj za strana tržišta. Pri tome treba imati na umu kako razvoj aplikacije za financijsko tržište u Njemačkoj nije isto što i razvoj za Mađarsku.

Za svako tržište moramo pripremiti posebnu verziju PhotoPay modula koji je prilagođen lokalnim uplatnicama i podacima za plaćanje. Zbog toga idemo državu po državu s našim rješenjem i lokaliziramo rješenje prema lokalnim potrebama.

 Sto zemalja, sto platnih sustava, jedan Photopay

Interes postoji i na prekomorskim tržištima, no kako su ona specifična po načinima slanja i plaćanja računa te s drastičnim razlikama u funkcioniranju platnog sustava, Photopay prvo cilja tržišta koja može najkvalitetnije pokriti tehnologijom. Iako u financijskom sektoru postoji veliki interes za novim tehnologijama, progurati se sa nekom aplikacijom nije jednostavno.

Financijski sektor je vrlo težak i zahtjevan i nije lako u njega ući. No, s druge strane, to predstavlja i priliku jer je financijski sektor postao svjestan da se svijet mijenja, da dolazi neočekivana konkurencija i da oni sami trebaju značajne inovacije kako bi pokušali zadržati svoj udio na tržištu.

Damir Sabol i Hrvoje Bujas (Snimio Mario Poje)

Photopay rješenje je implementirano u mobilnu aplikaciju Erste banke pod nazivom Slikaj i plati. Takva snažna referenca je svakako prednost u procesu osvajanja tržišta. Kako kaže Damir, u mnogim poslovima referenca u Hrvatskoj nije pretjerano značajna, već se traži referenca na američkom ili nekom europskom tržištu.

Vrlo je teško bez reference biti prihvaćen na drugim tržištima. Mi smo imali sreću i našli izuzetne partnere s bankarske strane koji su prepoznali naš potencijal i odlučili raditi s nama. Taj je prvi korak najteži ali ukoliko uspješno rješavate neki problem, sigurno ćete naći i kupca i na tim zahtjevnim tržištima.

Velike tvrtke, funkcionirajte interno kao startupi

Iz iskustva Photopaya, Damir kaže kako je ključ uspjeha svakog startupa nuditi rješavanje nekog problema – znatno kvalitetnije, jednostavnije ili efikasnije (i ne, ne mora biti jeftinije). Takva će rješenja naći svoj put do tržišta. Brojna startup natjecanja i prezentacije trebaju se iskoristiti za rafiniranje rješenja na temelju povratnih informacija od kolega ili investitora, ali i za marketinške aktivnosti i povećavanje vidljivosti startupa na tržištu.

Pitchanje na konferencijama je dobar put i treba biti uporan, ali ne treba pretjerivati i treba paziti da ne iziritirate potencijalne investitore. Treba koristiti priliku, davati startup pitcheve i promovirati svoj startup ali najbolji način za privlačenje pažnje je dobar proizvod i njegova prihvaćenost na tržištu. Nemojte pitchat samo ideju, nego napravite prototip. Ako nemate ništa za pokazati, teško ćete biti vjerodostojni.

Startupi su u stalnom procesu učenja. Međutim, Damir smatra kako i tradicionalne tvrtke mogu nešto naučiti od startupa.

Svidjelo mi se što je nedavno na Twitteru rekao Aaron Levie (Box.com), ‘Startups are amazing forces because they lack baggage, politics, and inertia…’. U slobodnoj interpretaciji – startupi nisu opterećeni prošlošću, naslijeđenim sustavima i načinom rada, internom kompanijskom politikom, nemaju inertnost i nisu birokratizirani. Svaka veća tvrtka neminovno nosi sličan teret ali ga se treba što više osloboditi i pokušati interno što više funkcionirati kao startup.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Usprkos navikama korisnika, moraju li sve web stranice danas biti iste da bi bile uspješne?

Dođeš u webshop, želiš pronaći točno određen proizvod i automatski kreneš prema gornjem dijelu stranice da upišeš njegov naziv, ali tražilica, kvragu, nije tamo. Zvuči poznato? Danas, na sreću, vjerojatno više ne.

Startupi i poslovanje

Novi direktor IT-ja RBA: IT će prestati biti servis kada budete spremniji na rizike!

Višegodišnje iskustvo rada u IT odjelima financijskog sektora na različitim pozicijama donijelo je Ivanu Knezoviću bogatu perspektivu o digitalnim proizvodima i organizacijskoj kulturi usmjerenoj ka digitalizaciji, kako novi IT direktor RBA planira time upravljati?

Mobilno

Zašto aplikacije za praćenje COVID-19 ne uspijevaju? Najbolji primjer nalazi se i u našoj regiji

Od Sjeverne Makedonije i Mađarske, do Norveške, Velike Britanije i Irske vidimo različite aplikacije, različite implementacije i prakse korištenja. Koliko uspjeh aplikacije ovisi o angažiranosti ključnih aktera, koliko o dobroj volji korisnika, a koliko o nadležnim institucijama?

Vodič

Iz vlastitog iskustva: Kako dobiti novac od Europske unije za razvoj video igara

Europska unija kroz svoj potprogram Creative Europe - MEDIA, od 2013./2014. dodjeljuje bespovratna sredstva europskim game dev studijima za razvoj video igara. Evo kako izgleda proces prijave i na što trebate obratiti pozornost da biste dobili novac.

Kolumna

Na 16. rođendan Ruby on Railsa odgovaramo na pitanje: Je li mrtav, i u svijetu i u Hrvatskoj?

Početkom kolovoza slavimo 16 godina od prve pojave Ruby on Railsa, web development frameworka koji je “promijenio svijet”. S tom činjenicom volim početi ovu priču jer mislim da je ključna za odgovor na pitanje koje mi se često postavlja: Nije li Ruby on Rails mrtav?

Video

Kako dati otkaz? Pravni savjeti za radnike i poslodavce!

Neki od najpopularnijih tekstova na Netokraciji u posljednjih nekoliko mjeseci su – kako dati otkaz, kako zatvoriti paušalni obrt...