Peti ZG Tech Meetup: U 7 minuta predstavljene tehnologije iza SmartRM-a, Habbitsa, PhotoPaya i Hipersfere

Peti ZG Tech Meetup: U 7 minuta predstavljene tehnologije iza SmartRM-a, Habbitsa, PhotoPaya i Hipersfere

Na petom ZG Tech Meetupu, koji je danas održan u Pepermintu, predstavili su se projekti SmartRM, Habbits, PhotoPay i Hipersfera. U sedam minuta, koliko je svaki tim imao vremena, predstavnici timova pokušali su posjetiteljima približiti tehnologiju koja stoji iza proizvoda.

Prvi na redu bio je SmartRM, projekt za bolju kontrolu nad dijeljenjem dokumenata, koji smo već predstavljali. Aleksandar Smiljanić naveo je kako svakoga dana stvaramo sve više dokumenata koje dijelimo na razne načine, ali često nemamo kontrolu nad njima.

U trenutku kada dokument napusti računalo, vlasnik gubi kontrolu nad dokumentima koje dijeli. Primjerice, kada se povjerljivi dokument pošalje nekome, primatelj ga može proslijediti dalje, a na kraju može osvanuti i na internetu.

Aleksandar Smiljanić predstavlja SmartRM
Aleksandar Smiljanić predstavlja SmartRM

SmartRM koristi Document Level Security, a vlasnik dokumenta može kontrolirati tko ga može otvoriti i u kojemu razdoblju.

Idući je bio Habbits, projekt zagrebačke tvrtke IT4U, kojega je predstavio Stevica Kuharski. Aplikacija je u posljednja dva mjeseca preuzeta 40.000 puta.

Habbits je jednostavna aplikacija nastala kao task manager, a nakon toga je prerasla u aplikaciju za djecu. Aplikacija je napravljena za Android i iOS, u koju se mogu postaviti zadatci, a push notifikacija obavijestit će korisnika kada ga treba ispuniti.

Habbits
Stevica Kuharski i simpatična bića iz Habbitsa

Najzanimljiviji dio aplikacije čine simpatični likovi i zvukovi, koji mogu i ponoviti ono što se snimi. Kako je ova edukacijska aplikacija namijenjena djeci, ima i nekoliko igara, a čini se kako korisnici najviše vole bojanku.

PhotoPay je projekt za fotografiranje računa i uplatnica i njihovo plaćanje, koji je već integriran u mobilnu aplikaciju za plaćanje Erste banke. Predstavio ju je Jurica Cerovec koji je na licu mjesta pokazao i kako aplikacija radi. Napomenuo je kako su prvotno počeli s e-računima, ali da su shvatili kako je ovaj projekt korisnicima zanimljiviji.

Hipersfera
Bojan Pečnik i Hipersfera

Hipersferu, letjelicu nalik na cepeline koja može nadgledati velike količine terena u realnom vremenu, predstavio je astrofizičar Bojan Pečnik. Objasnio je kako nije riječ samo o letjelici, nego o cijelome sustavu, koji prikuplja podatke, obrađuje ih i šalje dalje. Bojan je objasnio i poslovni model:

Umjesto prodavanja većeg broja slika koje prikuplja letjelica, želimo dopustiti pristup po niskim cijenama svima koji to žele.

Letjelica može ići do visine od pet kilometara, brzinom između 40 do 65 kilometara na sat. Pečnik je objasnio da zbog toga može letjeti iznad nepovoljnih vremenskih uvjeta. Publiku su poprilično zanimali i drugi tehnički detalji oko letjelice, stoga su imali i dosta pitanja.

Inače, ZG Tech Meetup organizira tvrtka Pet minuta, kako bi se pružila potpora rastućoj  tehnološkoj zajednici u Zagrebu i Hrvatskoj te kako bi se predstavili inovativni i kreativni projekti.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.

Startupi i poslovanje

TransferWise: Klijentima štedimo više od milijardu funti bankarskih naknada godišnje, ali preostaje nam još 199 milijardi

Svojim jedinstvenim rješenjem za plaćanje u stranim valutama diljem svijeta, TransferWise bio je sreća za mnoge potrošače, ali godinama trn u oku mnogih banaka. Danas su upravo banke i druge velike korporacije poslovanja kojima se okreću u želji da do 2025. postanu vodeće infrastrukturno rješenje za međunarodna plaćanja. Kako planiraju u tome uspjeti, saznala sam od njihovog Alastaira Thompsona.

Nesortirano

Kako razviti aplikaciju koja će od “strašnog” e-Računa učiniti bezopasnog psića?

Poduzetnike oblijeva hladan znoj kada se sjete e-Računa, ali zamislite kako je onima koji stvaraju aplikacije za njegovo izdavanje? Čini se, ne tako strašno.

Sponzorirano

Koliko dobar WiFi u kafiću treba biti da bi gosti bili zadovoljni?

Na redu je i zadnja epizoda serijala Digitalni kafići kroz koji se bavimo ključnim stavkama na koje jedan uspješan kafić treba paziti u digitalno vrijeme. U 4. epizodi otkrivamo zašto je kafićima bitno istaknuti se dobrom WiFi vezom.

Kolumna

Kako riješiti izazove rada na projektu: Od nekompetentnih voditelja do loše komunikacije

Nedavno smo imali smo zgodan slučaj. Radi se o većem projektu, u njemu učestvuje više tvrtki. Krovna tvrtka, između ostaloga, ima i svog voditelja projekta. Radi se o osobi koja za takav posao nije kompetentna iz jednostavnog razloga - ne poznaje osnovne elemente od kojih se upravljanje projekata sastoji.