PDV po naplaćenom, a ne izdanom računu - od 1. siječnja

Od Nove godine za male poduzetnike naplata PDV-a po naplaćenom, a ne izdanom računu!

Jedna od boljki poduzetnika, bilo tehnoloških, bilo kojih drugih, jest naplata – a tomu nikako nije pomagala činjenica da se porez na dodanu vrijednost mora plaćati po izdanom, a ne po naplaćenom računu.  No, od 1. siječnja bi se to konačno trebalo promijeniti, barem za male poduzetnike i obrtnike, jer je Vlada Republike Hrvatske danas usvojila izmjene i dopune Zakona o PDV-u.

Ministar Gordan Maras (slika: Marina Filipović Marinshe)
Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras (slika: Marina Filipović Marinshe)

Na današnjoj su sjednici usvojene spomenute izmjene, kojima se od 1. siječnja 2015. godine svim subjektima malog gospodarstva s ukupnim godišnjim primicima do 3 milijuna kuna omogućuje plaćanje PDV-a po naplaćenom, umjesto po ispostavljenom računu. Kako prenosi Ministarstvo poduzetništva i obrta, to će utjecati na oko 120 tisuća obrtnika i malih poduzetnika, obveznika PDV-a, kojima će se olakšati poslovanje i omogućiti bolja likvidnost, a time i redovito plaćanje radnika, podmirivanje obveza prema dobavljačima i plaćanje PDV-a iz vlastitih sredstava, umjesto kreditima.

Krajnje je i bilo vrijeme, jer su dosadašnji propisi itekako utjecali na nelikvidnost manjih i srednjih tvrtki, a zasigurno i na zatvaranje dobrog dijela njih, jer nekoliko izdanih, a nenaplaćenih računa može činiti značajnu razliku. Ministar Gordan Maras smatra da će ovo pomoći i konkurentnosti poduzetništva, jer je praksa naplate poreza na dodanu vrijednost po naplaćenom računu prisutna i u drugim zemljama Europske unije.

Usvojeni prijedlog izmijenjenog Zakona o PDV-u može se pronaći na Vladinim stranicama.

Komentari

 1. jozo

  jozo

  30. 10. 2014. u 12:46 pm Odgovori

  Super ideja! Ko bi se toga sjetjio! Jedno 20 god zakašnjenja. U međuvremenu zbog pohlepe države propalo je na tisuće obrta i malih poduzetnika. Sad to najavljuju kao veliko otkriće. Još će Maras otkriti da s druge strane oceana postoji veliki kontinent. Amerika.

 2. Danijel

  Danijel

  30. 10. 2014. u 9:02 pm Odgovori

  Sada će se praksa neplaćanja samo prebaciti na državna pleća. Ne zaboravimo nije država kriva za neplaćanja nego naš neuredan poslovni karakter. Imam dosta iskustva u slušanju kreativnih izgovora zašto mi nije plaćeno

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.