Panel o startupima na MobilityDay konferenciji: Programirati je lako, prodati je teže

Panel o startupima na MobilityDay konferenciji: Programirati je lako, prodati je teže

Konferencija MobilityDay 2012 započela je panelom o mobilnim startupima. Ispred više od 300 sudionika konferencije razgovarali su Luka Abrus, Stevica Kuharski, Marko Drenovački, investitor Lyuben Belov, Tomislav Car i Ivan Brezak Brkan u ulozi moderatora.

Konferencija MobilityDay 2012 započela je panelom o mobilnim startupima. Ispred više od 300 sudionika konferencije razgovarali su Luka Abrus (Pet Minuta), Stevica Kuharski (Informacijske tehnologije za vas), Marko Drenovački (Microsoft Innovation Center), investitor Lyuben Belov (LAUNCHub), Tomislav Car (Infinum) i Ivan Brezak Brkan (Netokracija) u ulozi moderatora.

Za početak, trebalo je objasniti razliku između tvrtke i startupa. Stevica Kuharski je objasnio:

U tvrtki trebaš zarađivati od prvog dana. Međutim, sa startupom je drugačije. Startup se zasniva na ideji i ne mora odmah biti profitabilan, ali ako ideja može promijeniti svijet, to je dobar startup.

Tomislav Car je upozorio kako kod pokretanja startupa nije stvar samo u nedostatku novca:

Mi smo jako malo tržište koje nije zanimljivo stranim investitorima. Osim toga, malo smo izolirani i ne znamo što se događa u SAD-u ni u Silicjikoj dolini. Mi radimo lokalno i onda kad pokušamo isti proizvod raditi globalno, ne ide. Moramo razmišljat globalno, ne samo lokalno pa niti regionalno. Druga je stvar kad proizvodite za velike kompanije – tada je lokalna prisutnosti i orijentiranost bitna.

Investitor Lyuben Belov je upozorio kako, primjerice, Instagram nije norma. Većina startupa je u bankrotu od početka.

Mi ulažemo kako bi oni mogli izraditi svoj proizvod. Naš seed fond je zainteresiran za startupe koje su u naprednijoj fazi.

Marko Drenovečki je govorio o ulozi Microsoft Innovation Centra, koji kroz različite programe, kao što je BizSpark,mladim ljudima sa idejom omogućuje alate i povezuje ih sa zajednicom kako bi bolje shvatili koji su potencijali njihovog proizvoda.

Teško je početi bez novca. Kako je rekao Luka Abrus, drugi problem je nedostatak znanja. Naglasio je kako je problem naći prave ljude koji znaju kako proizvod prodati na američkom tržištu. Na kraju dođe do toga da se mora zaposliti prodajni specijalist iz te zemlje.

Treba naći pravu osobu i pridobiti je da radi za vas po prilično nižim cijenama nego što su to na matičnom tržištu. To je veliki izazov.

Andrej Radinger, direktor tvrtke Mobenda i suorganizator konferencije je govorio o Hackatonu – Nokia & MIC sponsored eventa, koji je koristan za razvijanje developerskih vještina i znanja i stvaranje kontakata. Što se tiče vještina koje nedostaju startupima, naglasio je kako često nedostaju tzv. soft skills, vještine poput komunikacijskih i prezentacijskih .

To nije važno samo zbog tzv. ‘pitchanja’ investitorima, već i zbog toga što će na sličan način morati uvjeravati i potencijalne poslovne partnere i kupce. Kako je rekao Tomislav iz Infinuma, developeri, čak i oni kojima takve stvari nisu drage, moraju se natjerati da nauče kako se to radi.

Stevica Kuharski je rekao kako nije problem programirati i stvoriti proizvod, svi mogu izraditi svašta. Treba izraditi poslovni model, naći tržište i prodati proizvod.  Kako bi izradili proizvod koji će naći tržište, treba razmišljati obrnuto.

Lyuben je upozorio;

Razmišljajte o tome što tržište treba, a onda razmišljate o proizvodu. Bit će lakše.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Tehnologija

iPhone 11 – je li dovoljno dobar da me otjera s Androida?

Želite li dobiti autentično Apple iskustvo ne morate dati 15 tisuća kuna za iPhone 11 Pro Max, velike su šanse da će za veliku većinu ljudi i iPhone 11 biti vrlo dobar odabir.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

AMPnet je pobjednik startup natjecanja na konferenciji Shift Money 2019.!

Startup natjecanje fintech konferencije Shift ovog je tjedna ugostilo perspektivne regionalne fintech startupe, a AMPnet, Pynk i sync prema odluci žirija bili su najbolji.

Internet marketing

Robert Petković: Je li vam Web online brošura ili stvarno koristi budućim zaposlenicima, klijentu, medijima?

U svim oglasima tražite napredno znanje svega i svačega, web niste ažurirali par mjeseci, a jedini autorski sadržaj na njemu je riječ dobrodošlice direktora na naslovnici. Poznat scenarij? Kako mjeriti učinkovitost employer branding sadržaja, ali i kako izbjeći ovakve propuste saznali smo od Roberta Petkovića na nedavnoj Employer Branding konferenciji.

Startupi i poslovanje

Što znate o 30 milijuna vrijednom inkubatoru koji će 2020. postati zagorsko ICT središte?

U proljeće 2020. otvara se poslovno-tehnološki prostor Krapinsko-zagorske županije vrijedan 30 milijuna, a koji ima cilj postati centar inovacija te baza za daljnji razvoj poduzetništva u Zagorju.

Istraživanje

Veliko CX istraživanje: Za korisničko iskustvo banke, retail i bezalkoholna pića u Hrvatskoj zaslužile tek ocjenu – 3!

Peekator je hrvatski startup koji se bavi istraživanjem korisničkog iskustva, a nedavno obrađeni podaci više od 3000 anketiranih osoba, 13 tisuća komentara i 60 dubinskih intervjua bacili su potpuno novo svjetlo na uobičajene prakse na području tri značajna tržišta, a ovo je okvirna slika trenutnog stanja.

Izvještaj

Inchoo, Infinum i Hooloovoo do developera dopiru blogom, modnim brendom i “napuhanim” influencerima

Kako se brendirati kao dobro mjesto za posao prema developerima koji nisu impresionirani stolovima za stolni tenis ili igraćim konzolama? Otkrile su nam tri developerske tvrtke na konferenciji Employer Branding Zagreb.

Gaming

Razumjeti gamere, game dev i esport – otkud početi?

Pa možda najbolje od osnova: što je to tako dobro u igrama, ne potiču li one nasilje; zar razvoj video igara nije super zabavan posao i zašto esport još muku muči da postane punopravni sport? Kao dežurni gameri Netokracije, Ivan i ja preuzeli smo ovotjednu epizodu ne bi li vam odgovorima na ta pitanja približili svijet gaminga.