Panel o startupima na MobilityDay konferenciji: Programirati je lako, prodati je teže

Panel o startupima na MobilityDay konferenciji: Programirati je lako, prodati je teže

Konferencija MobilityDay 2012 započela je panelom o mobilnim startupima. Ispred više od 300 sudionika konferencije razgovarali su Luka Abrus, Stevica Kuharski, Marko Drenovački, investitor Lyuben Belov, Tomislav Car i Ivan Brezak Brkan u ulozi moderatora.

Konferencija MobilityDay 2012 započela je panelom o mobilnim startupima. Ispred više od 300 sudionika konferencije razgovarali su Luka Abrus (Pet Minuta), Stevica Kuharski (Informacijske tehnologije za vas), Marko Drenovački (Microsoft Innovation Center), investitor Lyuben Belov (LAUNCHub), Tomislav Car (Infinum) i Ivan Brezak Brkan (Netokracija) u ulozi moderatora.

Za početak, trebalo je objasniti razliku između tvrtke i startupa. Stevica Kuharski je objasnio:

U tvrtki trebaš zarađivati od prvog dana. Međutim, sa startupom je drugačije. Startup se zasniva na ideji i ne mora odmah biti profitabilan, ali ako ideja može promijeniti svijet, to je dobar startup.

Tomislav Car je upozorio kako kod pokretanja startupa nije stvar samo u nedostatku novca:

Mi smo jako malo tržište koje nije zanimljivo stranim investitorima. Osim toga, malo smo izolirani i ne znamo što se događa u SAD-u ni u Silicjikoj dolini. Mi radimo lokalno i onda kad pokušamo isti proizvod raditi globalno, ne ide. Moramo razmišljat globalno, ne samo lokalno pa niti regionalno. Druga je stvar kad proizvodite za velike kompanije – tada je lokalna prisutnosti i orijentiranost bitna.

Investitor Lyuben Belov je upozorio kako, primjerice, Instagram nije norma. Većina startupa je u bankrotu od početka.

Mi ulažemo kako bi oni mogli izraditi svoj proizvod. Naš seed fond je zainteresiran za startupe koje su u naprednijoj fazi.

Marko Drenovečki je govorio o ulozi Microsoft Innovation Centra, koji kroz različite programe, kao što je BizSpark,mladim ljudima sa idejom omogućuje alate i povezuje ih sa zajednicom kako bi bolje shvatili koji su potencijali njihovog proizvoda.

Teško je početi bez novca. Kako je rekao Luka Abrus, drugi problem je nedostatak znanja. Naglasio je kako je problem naći prave ljude koji znaju kako proizvod prodati na američkom tržištu. Na kraju dođe do toga da se mora zaposliti prodajni specijalist iz te zemlje.

Treba naći pravu osobu i pridobiti je da radi za vas po prilično nižim cijenama nego što su to na matičnom tržištu. To je veliki izazov.

Andrej Radinger, direktor tvrtke Mobenda i suorganizator konferencije je govorio o Hackatonu – Nokia & MIC sponsored eventa, koji je koristan za razvijanje developerskih vještina i znanja i stvaranje kontakata. Što se tiče vještina koje nedostaju startupima, naglasio je kako često nedostaju tzv. soft skills, vještine poput komunikacijskih i prezentacijskih .

To nije važno samo zbog tzv. ‘pitchanja’ investitorima, već i zbog toga što će na sličan način morati uvjeravati i potencijalne poslovne partnere i kupce. Kako je rekao Tomislav iz Infinuma, developeri, čak i oni kojima takve stvari nisu drage, moraju se natjerati da nauče kako se to radi.

Stevica Kuharski je rekao kako nije problem programirati i stvoriti proizvod, svi mogu izraditi svašta. Treba izraditi poslovni model, naći tržište i prodati proizvod.  Kako bi izradili proizvod koji će naći tržište, treba razmišljati obrnuto.

Lyuben je upozorio;

Razmišljajte o tome što tržište treba, a onda razmišljate o proizvodu. Bit će lakše.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.