Panel o startupima na MobilityDay konferenciji: Programirati je lako, prodati je teže

Panel o startupima na MobilityDay konferenciji: Programirati je lako, prodati je teže

Konferencija MobilityDay 2012 započela je panelom o mobilnim startupima. Ispred više od 300 sudionika konferencije razgovarali su Luka Abrus, Stevica Kuharski, Marko Drenovački, investitor Lyuben Belov, Tomislav Car i Ivan Brezak Brkan u ulozi moderatora.

Konferencija MobilityDay 2012 započela je panelom o mobilnim startupima. Ispred više od 300 sudionika konferencije razgovarali su Luka Abrus (Pet Minuta), Stevica Kuharski (Informacijske tehnologije za vas), Marko Drenovački (Microsoft Innovation Center), investitor Lyuben Belov (LAUNCHub), Tomislav Car (Infinum) i Ivan Brezak Brkan (Netokracija) u ulozi moderatora.

Za početak, trebalo je objasniti razliku između tvrtke i startupa. Stevica Kuharski je objasnio:

U tvrtki trebaš zarađivati od prvog dana. Međutim, sa startupom je drugačije. Startup se zasniva na ideji i ne mora odmah biti profitabilan, ali ako ideja može promijeniti svijet, to je dobar startup.

Tomislav Car je upozorio kako kod pokretanja startupa nije stvar samo u nedostatku novca:

Mi smo jako malo tržište koje nije zanimljivo stranim investitorima. Osim toga, malo smo izolirani i ne znamo što se događa u SAD-u ni u Silicjikoj dolini. Mi radimo lokalno i onda kad pokušamo isti proizvod raditi globalno, ne ide. Moramo razmišljat globalno, ne samo lokalno pa niti regionalno. Druga je stvar kad proizvodite za velike kompanije – tada je lokalna prisutnosti i orijentiranost bitna.

Investitor Lyuben Belov je upozorio kako, primjerice, Instagram nije norma. Većina startupa je u bankrotu od početka.

Mi ulažemo kako bi oni mogli izraditi svoj proizvod. Naš seed fond je zainteresiran za startupe koje su u naprednijoj fazi.

Marko Drenovečki je govorio o ulozi Microsoft Innovation Centra, koji kroz različite programe, kao što je BizSpark,mladim ljudima sa idejom omogućuje alate i povezuje ih sa zajednicom kako bi bolje shvatili koji su potencijali njihovog proizvoda.

Teško je početi bez novca. Kako je rekao Luka Abrus, drugi problem je nedostatak znanja. Naglasio je kako je problem naći prave ljude koji znaju kako proizvod prodati na američkom tržištu. Na kraju dođe do toga da se mora zaposliti prodajni specijalist iz te zemlje.

Treba naći pravu osobu i pridobiti je da radi za vas po prilično nižim cijenama nego što su to na matičnom tržištu. To je veliki izazov.

Andrej Radinger, direktor tvrtke Mobenda i suorganizator konferencije je govorio o Hackatonu – Nokia & MIC sponsored eventa, koji je koristan za razvijanje developerskih vještina i znanja i stvaranje kontakata. Što se tiče vještina koje nedostaju startupima, naglasio je kako često nedostaju tzv. soft skills, vještine poput komunikacijskih i prezentacijskih .

To nije važno samo zbog tzv. ‘pitchanja’ investitorima, već i zbog toga što će na sličan način morati uvjeravati i potencijalne poslovne partnere i kupce. Kako je rekao Tomislav iz Infinuma, developeri, čak i oni kojima takve stvari nisu drage, moraju se natjerati da nauče kako se to radi.

Stevica Kuharski je rekao kako nije problem programirati i stvoriti proizvod, svi mogu izraditi svašta. Treba izraditi poslovni model, naći tržište i prodati proizvod.  Kako bi izradili proizvod koji će naći tržište, treba razmišljati obrnuto.

Lyuben je upozorio;

Razmišljajte o tome što tržište treba, a onda razmišljate o proizvodu. Bit će lakše.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech tehnologija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.