Pametni telefoni kao pametni osobni dokumenti?

Pametni telefoni kao pametni osobni dokumenti?

Građani Iowe od 2015. će godine moći koristiti svoje pametne telefone kao vozačke dozvole. Za te će svrhe koristiti aplikaciju koja će za njih biti besplatna i moći će se koristiti i za ukrcavanje na avione u zračnim lukama u ovoj zemlji.

Iowa bi mogla biti prva zemlja SAD-a koja digitalizira vozačke dozvole. Izvor: Gizmodo
Iowa bi mogla biti prva zemlja SAD-a koja digitalizira vozačke dozvole.
Izvor: Gizmodo

Iowa, iako nije zemlja koju na prvu povezujemo s tehnološkim napretkom, pokušava napraviti iskorak i uvesti aplikaciju kojom će zamijeniti službene dokumente, piše The Verge. Želi uvesti digitalnu vozačku dozvolu kao valjan dokument koji će građani moći koristiti za identifikaciju. Plan je omogućiti uslugu od iduće godine, a Iowino ministarstvo prometa će za to izdavati aplikaciju potpuno o svom trošku.

Iowa bi mogla biti prva zemlja u SAD-u koja će pametnim telefonima zamijeniti osobne dokumente, iako se već nalazi među 30 zemalja koje su dopustile vozačima da zamijene papirnate police osiguranja. Stanovnici Iowe, umjesto hrpe papira, policajcima na uvid pružaju dokaz o osiguranju na zaslonima svojih mobitela.

U korak s tehnologijom

Iskoraci u tehnološkom razvoju za ovu zemlju nisu strani, uz ovakve projekte već su pokrenuli niz drugih tehnološki razvijenih rješenja, poput elektroničke projektne dokumentacije i kamera na ralicama. Direktor odjela za promet Iowe, Paul Trombino, ističe kako njegovi sugrađani sve više koriste mobilne uređaje za obavljanje rutinskih zadataka i kako pametnim telefonima potpuno mijenjaju neke druge alate koje su koristili, prenosi Des Moines Register.

Iako će uvesti elektronički oblik identifikacije, građani će i dalje moći koristiti svoje papirnate dokumente koji ne mogu ostati bez baterije ili se razbiti kada ispadnu na pod.

Bez papirologije, bez suspenzije

Korištenje aplikacije kao osobnog dokumenta otvara niz sigurnosnih pitanja koja ovako rano ni ne mogu biti odgovorena. Koliko bi bilo teško lažirati vozačku dozvolu ili bilo koji drugi dokument? Naravno, teško je povjerovati da bi vlast prije nego riješi takva pitanja uopće dopustila korištenje takvih programa.

U svakom slučaju, ostajemo zadovoljni iskorakom, iako se on događa na drugom kraju svijeta. Koja god sigurnosna pitanja ili razloge za protivljenje ovakvim promjenama pronašli, one nas vode nekom boljem vremenu gdje će se većina stvari odvijati digitalnim putem. Putem interneta, gdje birokracija neće izjedati mladenački entuzijazam ili umirovljenički umor. Gdje studenti neće biti suspendirani s faksa jer kritiziraju način na koji fakultetska referada brine o papirologiji. Gdje papirologije neće biti.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Internet marketing

Kako su OPG-ovci postali najtraženiji ljudi (i zašto je nužno njihovo digitalno opismenjavanje)

U jeku pandemije koronavirusa (COVID-19) zatvorene su i tržnice. Uz zabranu kretanja van mjesta prebivališta, ova mjera navela je brojne OPG-ovce koji su svoje proizvode do jučer nudili na placu da posegnu za nekim drugim kanalima jer voće i povrće bez hladnjače ne može dugo stajati, a plastenici su puni zahvaljujući blagoj zimi i proljetnom suncu koje se pojavilo u par navrata.

Intervju

Poznati hrvatski rally vozač Juraj Šebalj i bez kacige nastavlja plijeniti pažnju publike

On je višestruki pobjednik rally utrka, a odnedavno ima i novu karijeru - influencersku. Iako je YouTuber bez vlastitog YouTube kanala, Jurja na različitim emisijama prati i po nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Što ste propustili

Sponzorirano

Epidemija COVID-19 pomogla je digitalizaciji Hrvatske više nego ijedna inicijativa do sada

Kriza je svakako tu, ali možda iz nje izvučemo neke korisne lekcije i konačno počnemo razmišljati digitalnije.

Kultura 2.0

Škola programiranja SmartNinja dokaz je da krizna situacija može donijeti i neprilike i – prilike

Iako je škola programiranja SmartNinja, prisutna i u Hrvatskoj tri godine, do sada održavala tečajeve isključivo uživo, na fizičkim lokacijama, pandemija koronavirusa preselila je nastavu online, gdje će dio tečajeva vjerojatno i ostati, što nudi nove prilike na tržištu edukacija.

Startupi i poslovanje

Igrom kroz matematiku, platforma Matific pomaže 58 tisuća naših učenika i učitelja u nastavi na daljinu

Učitelji diljem Hrvatske našli su se prije nešto više od 20 dana u izvanrednim okolnostima. Sav svoj nastavnički proces trebali su prilagoditi online okruženju, srećom, odrađeni pilot projekti sada zlata vrijede - a suradnja s Matificom upravo je tome dokaz.

Intervju

WhatsApp kao komunikacijski kanal za vaš biznis u krizi? Pomoći će hrvatski Sendbee

Imamo Koronavirus.hr na Viberu, no treba li nam podrška i putem WhatsAppa? Što uopće nudi WhatsApp Business, a što hrvatski startup Sendbee koji se njime bavi? Otkrili su nam suosnivači Domagoj Krpan i Ivan Arar.

Startupi i poslovanje

Mali ste offline biznis? Ovladati online prodajom možete i s ograničenim budžetom

Ugostiteljski objekti prvi su osjetili posljedice pandemije pa tako i naš specialty coffee shop Kavantura. Srećom, pozabavili smo se web trgovinom i digitalnim alatima tik prije svega... evo što je nama olakšalo posao.

Startupi i poslovanje

Ponovimo lekcije iz 2008. Kriza nije vrijeme da svojim klijentima budete daleko

Ovo je priča koju vrlo često pričam, to je priča o krizi zvanoj 2008. Jedni su se hvalili, drugi žalili, a evo što se meni događalo...