Što možemo naučiti od Oraclea i načina na koji koristi društvene mreže?

Što možemo naučiti od Oraclea i načina na koji koristi društvene mreže?

Lako je nastupati na društvenim mrežama kada je vaš brend razumljiv široj populaciji, a posebice ako je "lajkabilan". No, što se događa kada tvrtka poput Oraclea nastupa na društvenim mrežama i koju korist može imati? U to nas je uputio Karim Mokhnachi, VP Marketing ECEMEA, iz Oraclea, na Marketing Kingdomu u Zagrebu.

Društvene mreže nisu besplatne, naglasio je Karim Mokhnachi.
Društvene mreže nisu besplatne, naglasio je Karim Mokhnachi.

Lako je nastupati na društvenim mrežama kada je vaš brend razumljiv široj populaciji, a posebice ako je “lajkabilan”. No, što se događa kada tvrtka poput Oraclea nastupa na društvenim mrežama i koju korist može imati? U to nas je uputio Karim Mokhnachi, VP Marketing ECEMEA, iz Oraclea, na Marketing Kingdomu u Zagrebu.

Njegovo je predavanje počelo “putovanjem” u vrijeme prije Googlea, kako bi naglasio što se od tada promijenilo. Ne samo u tehnologiji, nego i u zabavnom svijetu. Kako kaže:

Najbolji reper je bijel, najbolji golfer je crn. Najprodavanija knjiga ima 50 nijansi sive. Trendovi i navike se mijenjaju, a i mi se moramo prilagođavati konstantnim promjenama oko nas.

Karim, priznaje, nema Facebook profil. Kada je ova društvena mreža stigla na tržište, u Oracleu su imali dugačak sastanak o strategiji nastupa tvrtke na Facebooku. Otvorio je tada profil, a zatvorio kada ga je dobio zahtjev za prijateljstvom od svog 11-godišnjeg nećaka. Nije želio biti dio mreže 11-godišnjaka, kaže. To i danas smatra dobrom odlukom, ali misli da od društvenih mreža može imati koristi u poslovnom smislu.

(Pre)moćni korisnici

Tehnologija se sve brže usvaja – da bi se prihvatio telefon, trebalo je 75 godina, radio 36, TV 14, Internet 4 godine, Facebook 3 i pol, Twitter 3, Google + također tri, a Pinterest i manje, iznio je zanimljive podatke.

Korisnici se mijenjaju, kao i njihovo ponašanje. Došlo je do doba moćnijih korisnika – 72% odraslih korisnika interneta korisnici su i društvenih mreža. Jedna petina vremena na internetu odlazi na društvene mreže. Više od pola tog vremena provedeno je na mobilnim uređajima.

Karim nema Facebook profil, ali smatra da su društvene mreže itekako bitne za poslovanje.
Karim nema Facebook profil, ali smatra da su društvene mreže itekako bitne za poslovanje.

U isto vrijeme, 75% korisnika postavilo je negativan komentar na internetu, nakon što su imali negativno iskustvo s brendom. Trećina korisnika s brendovima radije komunicira putem društvenih mreža, nego telefonom. Do 2017. čelna osoba u tvrtki koja je zadužena za marketing provest će više vremena baveći se tehnologijom nego osoba zadužena za samu tehnologiju. To je i dobro, kaže Karim, jer marketingaši moraju razumjeti tehnologiju da bi se mogli baviti korisnikom. “Društveno” će se rasprostirati po cijelom poslovanju – na marketing, trgovinu, prodaju, odnose s korisnicima, HR…

Kako Oracle koristi društvene mreže?

Oracle želi povećavati “utisak” na društvenim mrežaMa, marketinški doseg, kako bi povećavao prodaju i inspirirao aktivnost korisnika kroz sadržaj koji ujedno i educira. Imaju i tim od dvadesetak osoba koji prati samo ono što se događa na društvenim mrežama. Na Facebooku imaju ukupno oko 600.000 fanova, na različitim stranicama, dok na LinkedInu imaju oko 400.000 pratitelja.

Danas koriste 30 kanala – 14 koji su lokalno vezani, 16 koji su globalni. Razmišljali su hoće li imati za svaku državu posebnu stranicu, ali su od toga odustali i odlučili se na timove koji prate ono što se događa na globalnoj razini.

Oni koji misle da su društvene mreže besplatne, varaju se. Morate imati budžet za njih, inače ste u nevolji.

Karim iznosi neke “brojke” do kojih su došli koristeći Facebook. Izračunali su kako 500 osoba mora vidjeti post da bi Oracle dobio jednu registraciju koja možda vodi do prodaje. 3000 fanova mora biti na stranici da bi 500 njih vidjelo post bez promocije. Minimalni budžet za promotivni post je po njima 20 dolara. Na LinkedInu je drugačije – 100 osoba mora vidjeti post, da se dobije jedna potencijalna prodaja., 50 dolara je potrebno da bi se dosegnulo tih 100 osoba. Ono što najviše aktivira korisnike su vizualni elementi, poput slika i videa, zabavni kvizovi, sadržaj koji je producirala neka treća strana, emocionalni sadržaj, vijesti u realnom vremenu i postovi koji objašnjavaju kako nešto koristiti ili napraviti.

Nekoliko Karimovih zaključaka o društvenim mrežama

  • Nisu besplatne.
  • Mogu biti i jesu dodatni komunikacijski kanal prema novoj publici.
  • Uvijek postoji potreba za dvosmjernom komunikacijom i poticanjem aktivnosti, guranje poruke ne pali
  • Postovi moraju biti kratki i slatki, preporuča se različit stil za različite teme.
  • Imajte na umu priču koju će primatelji iščitati iz posta.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Probao sam robotsku kosilicu – mnogo je više od “Roombe za travnjake”

Imati robota koji vam kosi travu je super ideja, ali koliko je realizacija zapravo jednostavna i uspješna?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Kultura 2.0

Kako igrifikacijom poboljšati izlaznost na hrvatskim parlamentarnim izborima?

Čak i prekrižiti listić je bolje nego uopće ne izaći na izbore, a opet, mnogim hrvatskim građanima se za naredne 4 godine ne da izdvojiti ni tih 20-ak minuta na biračkim mjestima. I to je posve razumljivo ako pogledamo da biračima izbori ne nude nikakvu opipljivu nagradu... ako ne potporom za stranke koje će voditi državu u budućnosti, čime nas se onda može motivirati?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Startupi i poslovanje

Kakva je budućnost hibridnog rada u Hrvatskoj i regiji?

U Netokraciji već desetljeće radimo 'hibridno', malo od doma, malo iz ureda, ali kako će izgledati tržište rada u kojem i velike tvrtke i startupi rade tako - gdje to nije ni opcija, nego osnova posla?

Startupi i poslovanje

Kako mentorirati kolege na daljinu: Više planiranja, manje spontanosti, a pomaže i humor

Svi znamo koliko je izazovno raditi u ovo korona vrijeme "kućnog ureda", a sad zamislite da ste mladi zaposlenik koji tek čini svoje prve karijerne korake i potreban mu je mentor, a ne može ga naći u uredu ( i zasigurno ne u svojem dnevnom boravku).

Društvene mreže

Analiza: HDZ odabrao “tepih-bombardiranje” taktiku oglašavanja, Most dominira Facebook videima

Ovih dana niste mogli izbjeći HDZ-ove oglase na YouTubeu ili na portalima? Nije ni čudno kad pogledate koliko se potrošilo na Google Display Network koji je postao dominantan kanal u predizbornoj kampanji.

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Startupi i poslovanje

Što nude izborni programi vodećih stranaka za tehnološku zajednicu?

Provjerili smo kako se HDZ, Restart koalicija, Domovinski pokret, MOST nezavisnih lista i platforma Možemo! planiraju posvetiti tehnološkoj industriji i zajednici u svom mandatu ako ga dobiju. Evo što smo saznali...