Što možemo naučiti od Oraclea i načina na koji koristi društvene mreže?

Što možemo naučiti od Oraclea i načina na koji koristi društvene mreže?

Lako je nastupati na društvenim mrežama kada je vaš brend razumljiv široj populaciji, a posebice ako je "lajkabilan". No, što se događa kada tvrtka poput Oraclea nastupa na društvenim mrežama i koju korist može imati? U to nas je uputio Karim Mokhnachi, VP Marketing ECEMEA, iz Oraclea, na Marketing Kingdomu u Zagrebu.

Društvene mreže nisu besplatne, naglasio je Karim Mokhnachi.
Društvene mreže nisu besplatne, naglasio je Karim Mokhnachi.

Lako je nastupati na društvenim mrežama kada je vaš brend razumljiv široj populaciji, a posebice ako je “lajkabilan”. No, što se događa kada tvrtka poput Oraclea nastupa na društvenim mrežama i koju korist može imati? U to nas je uputio Karim Mokhnachi, VP Marketing ECEMEA, iz Oraclea, na Marketing Kingdomu u Zagrebu.

Njegovo je predavanje počelo “putovanjem” u vrijeme prije Googlea, kako bi naglasio što se od tada promijenilo. Ne samo u tehnologiji, nego i u zabavnom svijetu. Kako kaže:

Najbolji reper je bijel, najbolji golfer je crn. Najprodavanija knjiga ima 50 nijansi sive. Trendovi i navike se mijenjaju, a i mi se moramo prilagođavati konstantnim promjenama oko nas.

Karim, priznaje, nema Facebook profil. Kada je ova društvena mreža stigla na tržište, u Oracleu su imali dugačak sastanak o strategiji nastupa tvrtke na Facebooku. Otvorio je tada profil, a zatvorio kada ga je dobio zahtjev za prijateljstvom od svog 11-godišnjeg nećaka. Nije želio biti dio mreže 11-godišnjaka, kaže. To i danas smatra dobrom odlukom, ali misli da od društvenih mreža može imati koristi u poslovnom smislu.

(Pre)moćni korisnici

Tehnologija se sve brže usvaja – da bi se prihvatio telefon, trebalo je 75 godina, radio 36, TV 14, Internet 4 godine, Facebook 3 i pol, Twitter 3, Google + također tri, a Pinterest i manje, iznio je zanimljive podatke.

Korisnici se mijenjaju, kao i njihovo ponašanje. Došlo je do doba moćnijih korisnika – 72% odraslih korisnika interneta korisnici su i društvenih mreža. Jedna petina vremena na internetu odlazi na društvene mreže. Više od pola tog vremena provedeno je na mobilnim uređajima.

Karim nema Facebook profil, ali smatra da su društvene mreže itekako bitne za poslovanje.
Karim nema Facebook profil, ali smatra da su društvene mreže itekako bitne za poslovanje.

U isto vrijeme, 75% korisnika postavilo je negativan komentar na internetu, nakon što su imali negativno iskustvo s brendom. Trećina korisnika s brendovima radije komunicira putem društvenih mreža, nego telefonom. Do 2017. čelna osoba u tvrtki koja je zadužena za marketing provest će više vremena baveći se tehnologijom nego osoba zadužena za samu tehnologiju. To je i dobro, kaže Karim, jer marketingaši moraju razumjeti tehnologiju da bi se mogli baviti korisnikom. “Društveno” će se rasprostirati po cijelom poslovanju – na marketing, trgovinu, prodaju, odnose s korisnicima, HR…

Kako Oracle koristi društvene mreže?

Oracle želi povećavati “utisak” na društvenim mrežaMa, marketinški doseg, kako bi povećavao prodaju i inspirirao aktivnost korisnika kroz sadržaj koji ujedno i educira. Imaju i tim od dvadesetak osoba koji prati samo ono što se događa na društvenim mrežama. Na Facebooku imaju ukupno oko 600.000 fanova, na različitim stranicama, dok na LinkedInu imaju oko 400.000 pratitelja.

Danas koriste 30 kanala – 14 koji su lokalno vezani, 16 koji su globalni. Razmišljali su hoće li imati za svaku državu posebnu stranicu, ali su od toga odustali i odlučili se na timove koji prate ono što se događa na globalnoj razini.

Oni koji misle da su društvene mreže besplatne, varaju se. Morate imati budžet za njih, inače ste u nevolji.

Karim iznosi neke “brojke” do kojih su došli koristeći Facebook. Izračunali su kako 500 osoba mora vidjeti post da bi Oracle dobio jednu registraciju koja možda vodi do prodaje. 3000 fanova mora biti na stranici da bi 500 njih vidjelo post bez promocije. Minimalni budžet za promotivni post je po njima 20 dolara. Na LinkedInu je drugačije – 100 osoba mora vidjeti post, da se dobije jedna potencijalna prodaja., 50 dolara je potrebno da bi se dosegnulo tih 100 osoba. Ono što najviše aktivira korisnike su vizualni elementi, poput slika i videa, zabavni kvizovi, sadržaj koji je producirala neka treća strana, emocionalni sadržaj, vijesti u realnom vremenu i postovi koji objašnjavaju kako nešto koristiti ili napraviti.

Nekoliko Karimovih zaključaka o društvenim mrežama

  • Nisu besplatne.
  • Mogu biti i jesu dodatni komunikacijski kanal prema novoj publici.
  • Uvijek postoji potreba za dvosmjernom komunikacijom i poticanjem aktivnosti, guranje poruke ne pali
  • Postovi moraju biti kratki i slatki, preporuča se različit stil za različite teme.
  • Imajte na umu priču koju će primatelji iščitati iz posta.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Što ste propustili

Nesortirano

Kako razviti aplikaciju koja će od “strašnog” e-Računa učiniti bezopasnog psića?

Poduzetnike oblijeva hladan znoj kada se sjete e-Računa, ali zamislite kako je onima koji stvaraju aplikacije za njegovo izdavanje? Čini se, ne tako strašno.

Sponzorirano

Koliko dobar WiFi u kafiću treba biti da bi gosti bili zadovoljni?

Na redu je i zadnja epizoda serijala Digitalni kafići kroz koji se bavimo ključnim stavkama na koje jedan uspješan kafić treba paziti u digitalno vrijeme. U 4. epizodi otkrivamo zašto je kafićima bitno istaknuti se dobrom WiFi vezom.

Kolumna

Kako riješiti izazove rada na projektu: Od nekompetentnih voditelja do loše komunikacije

Nedavno smo imali smo zgodan slučaj. Radi se o većem projektu, u njemu učestvuje više tvrtki. Krovna tvrtka, između ostaloga, ima i svog voditelja projekta. Radi se o osobi koja za takav posao nije kompetentna iz jednostavnog razloga - ne poznaje osnovne elemente od kojih se upravljanje projekata sastoji.

Startupi i poslovanje

Identyum – digitalna osobna iskaznica iz Hrvatske za 21. stoljeće?

Na krilima suradnje s Finom, IDENTYUM bi trebao omogućiti dokazivanje identiteta putem aplikacije, bez papirologije, pokazivanja osobnih iskaznica i sličnih koraka.

Digitalni mediji

Kako napisati dobar članak za svoj ili tvrtkin blog (kad baš morate)

Je li vam teško napisati članak za blog tvrtke, objavu na LinkedInu ili 'microcopy' za digitalni projekt? Urednički i praktični savjeti slijede u novoj epizodi Netokracija podcasta!

Startupi i poslovanje

David Bizer: Direktor mora biti ambasador kulture tvrtke pa makar to značilo razgovor i sa 150. zaposlenikom!

Ususret nadolazećoj konferenciji Employer Branding na kojem gostuje kao keynote predavač, razgovarali smo s Davidom Bizerom oko gorućeg pitanja digitalne industrije za sve male i velike tvrtke: kako privući nove ljude?