Svjetski mobilni kongres: Operateri postaju posrednici na mobilnom tržištu budućnosti

Svjetski mobilni kongres: Operateri postaju posrednici na mobilnom tržištu budućnosti

Održana predavanja na Svjetskom mobilnom kongresu bila su fokusiran na nove poslovne mogućnosti u mobilnoj komunikaciji. Moderator Mark Zawacki (Milestone Group) i panelisti Zygmunt Lozinski, (IBM), Malcolm Nicholas (IBM), Lior Netzer (Akamai Technologies) i Andrea Traversone (Amadeus Capital Partners) složili su se kako mobilni operateri trebaju koristiti svoje postojeće baze podataka kreirane od strane korisnika.

Više od 1400 izlagača... (Snimila Marina Filipović Marinshe)

Održana predavanja na Svjetskom mobilnom kongresu bila su fokusiran na nove poslovne mogućnosti u mobilnoj komunikaciji. Moderator Mark Zawacki (Milestone Group) i panelisti Zygmunt Lozinski, (IBM), Malcolm Nicholas (IBM), Lior Netzer (Akamai Technologies) i Andrea Traversone (Amadeus Capital Partners) složili su se kako mobilni operateri trebaju koristiti svoje postojeće baze podataka kreirane od strane korisnika.

Praćenje najveće svjetske konferencije posvećene mobilnim tehnologijama i trendovima, Mobile World Congress, na Netokraciji je omogućio Vipnet, koji vam svojim mobilnim data paketima omogućava korištenje najnovije generacije internetskih aplikacija i usluga u hodu. Vipnet osim putem službene web stranice možete pratiti i putem Facebooka. Hvala Vipnetu na podršci praćenja i informiranja o budućnosti mobilnih, automobilskih  tehnologija!

Panelisti su razgovarali o budućnosti mobilnih operatera. (Snimila Marina Filipović Marinshe)

Zygmunt Lozinski smatra kako mobilno oglašavanje pruža velike mogućnosti zarade putem spajanja postojećih baza podataka kreiranih od strane korisnika s njima zanimljivim sadržajem. Mogućnost kupnje je veća ukoliko je potencijalni kupac već vidio određeni proizvod ili uslugu na svom mobilnom uređaju.

Zygmunt Lozinski (IBM) (Snimila Marina Filipović Marinshe)

“Operatori također mogu kreirati platforme koje će omogućiti drugim tvrtkama plasiranje promotivnih sadržaja ciljanim korisnicima.” izjavio je Malcom Nicholas.

Ovdje operator kao omogućitelj navedene transakcije može utržiti dio ostvarene zarade. Panelisti su ovu strategiju nazvali “Operator Enabler” kao novu paradigmu koja je u suprotnosti s postojećom u kojoj operatera gledamo isključivo kao pružatelja usluge (Operator Provider).

Android ima razloga za ples! (Snimila Marina Filipović Marinshe)

Bitno je voditi transparentno poslovanje i poštovati privatnost korisnika. Panelisti smatraju da se samo iz korisničkog imena, zaporke, lokacije i datuma rođenja može dobiti mnogo drugih korisnih informacija. Npr. ako ste djevojka u dobi 25 godina možda će vas zanimati sajam vjenčanja koji se održava u vašem gradu.

To što operater zna gdje živite i koliko imate godina, može iskoristiti tako da vam plasira prilagođenu poruku koja možda nije relevantna za nekog drugog korisnika koji je druge životne dobi.

Android prilagođen penzionerima... (Snimila Marina Filipović Marinshe)

Mobilni operateri bi trebali obučavati developere i zajedno s njima sudjelovati u razvoju novih mobilnih aplikacija koje bi bile lakše, brže i stabilnije što bi pridonijelo stabilnosti cijele mreže i boljem korisničkom iskustvu. Panelisti smatraju da bi developer trebali raditi mobilne aplikacije koje će njima (operaterima!) trošiti manje prometa.

Predavači naglašavaju da je dobar sadržaj kralj ali ga treba znati dobro oblikovati, prezentirati i ponuditi tržištu. Pružatelji sadržaja, tj. tvrtke (u ovom kontekstu tvrtke koje koriste podatke operatera koji se nalazi u položaju omogućitelja usluge) žele znati konkretne podatke kao sto je lokacija korisnika ili koje stranice pretražuju. Navedene informacije mogu im pomoći u kreaciji učinkovitijih on-line trgovina, kataloga, ipad magazina…

(Snimila Marina Filipović Marinshe)

Mobilni shopping je budućnost! Svake godine raste postotak on-line kupovine koja je obavljena putem smart phonea ili tableta ali nitko ne želi na mobilnom uređaju ispunjavati 14 linija podataka kako bi obavio kupnju. U tom procesu mobilni operater može biti posrednik ulaskom u partnerstvo s određenom web trgovinom.

Npr. imamo taj primjer u Velikoj Britaniji gdje je trgovina ASOS ušla u partnerstvo s tvrtkom Akamai Technologies (vodeća cloud platforma) sto je kupcima omogućilo uslugu “FAST CHECKOUT” (brza on-line kupovina bez registracije). Korisnik ispunjavanjem samo nekoliko polja završiti narudžbu).

Lior Netzer (Akamai Technologies) (Snimila Marina Filipović Marinshe)

Naime, to je moguće zato što operater ispunjava vašu narudžbenicu s podacima koje zna jer ste mu ih vi povjerili (poput lokacije i datuma rođenja).

Još jedna zanimljiva poslovna strategija je ona tvrtke operatera Malar Energy koja postavlja optičke mreže u slabo i srednje razvijenim zemljama, a zatim prodaje pristup krajnjim korisnicima i dijeli profit s pružateljima usluga.

Panelisti smatraju da se operateri moraju opredijeliti za jednu od navedene dvije strategije.

Galaxy Note (Snimila Marina Filipović Marinshe)

Operateri – pružatelji usluga kao što su iCloud i Sky fokusirati će se na marketing dok će omogućitelji usluga (npr. Malar Energy) skalirati uslugu jer je ključno pružiti odlično korisničko iskustvo ciljanoj korisničkoj skupini. To dobro čini Malar Energy nudeći pristup Internetu putem svoje infrastrukture samo nerazvijenim i srednje razvijenim zemljama.

U obje poslovne strategije ključno je ostvariti dvosmjernu komunikacije s kupcima kako bi mogli kontinuirano učiti i razvijati uslugu. Treba poznavati svoje korisnike, nuditi im ono sto žele, ono što cijene.

(Snimila Marina Filipović Marinshe)

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Internet marketing

Kako su OPG-ovci postali najtraženiji ljudi (i zašto je nužno njihovo digitalno opismenjavanje)

U jeku pandemije koronavirusa (COVID-19) zatvorene su i tržnice. Uz zabranu kretanja van mjesta prebivališta, ova mjera navela je brojne OPG-ovce koji su svoje proizvode do jučer nudili na placu da posegnu za nekim drugim kanalima jer voće i povrće bez hladnjače ne može dugo stajati, a plastenici su puni zahvaljujući blagoj zimi i proljetnom suncu koje se pojavilo u par navrata.

Intervju

Poznati hrvatski rally vozač Juraj Šebalj i bez kacige nastavlja plijeniti pažnju publike

On je višestruki pobjednik rally utrka, a odnedavno ima i novu karijeru - influencersku. Iako je YouTuber bez vlastitog YouTube kanala, Jurja na različitim emisijama prati i po nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Što ste propustili

Novost

“Hodajte” s bilo kim na svijetu iz samoizolacije – s besplatnim Tinder Passportom!

Kod kuće ste, i još ste uz to sami i dosadno vam je? Zašto se ne bi Tinderom preselili u Brazil ili Kanadu i tamo pokušali virtualno zavoditi?

Kultura 2.0

Digitalci otkrivaju kako izgleda #radimdoma uz djecu, mačke, pse, hrpu mailova i još više video poziva!

Bili vi dotjerani, neuredni, vaš stol složen, zatrpan - svi smo u radu od doma preživjeli i dobre i loše dane, ali zato, draga digitalna zajednico, u ovim vremenima trebamo češće komunicirati i dijeliti iskustva. Zavirili smo s #radimdoma vezom u vaš mali kutak kako bi podijelili dojmove i svima olakšali one žute minute.

Vodič

Izrada noževa, crtanje i cvrčanje mesa na YouTubeu koji će vas (većinom bez riječi) smiriti u 4. tjednu samoizolacije

Ako vas serije i filmovi pa ni Tiger King više ne smiruju, možda je vrijeme da otkrijete mikroterapiju YouTuberima koji se potiho bave crtanjem, restauracijom, kuhanjem, noževima - i glinom?

Startupi i poslovanje

Od 3D printanih vizira do chatbota: Kako tehnološka zajednica pokušava ublažiti pandemiju u Hrvatskoj

U vrijeme kad je digitalni način jedini način kako nastaviti poslovanje, IT zajednica ima posebnu priliku pružiti ruku pomoći onima koji su najviše ugroženi.

Kultura 2.0

Što se dogodilo kad nas je 115.000 nakon potresa u Zagrebu skinulo LastQuake? Autori otkrivaju!

Aplikacija LastQuake je preko noći postala jedna od najtraženijih aplikacija u Zagrebu i okolici, a velik broj korisnika utjecao je i na njezinu stabilnost, no specifičan problem za naše područje bili su i - neprimjereni komentari.

Mobilno

50% više vremena provodimo online – hoće li infrastruktura izdržati?

Što radimo kada smo doma? Pa, na internetu smo - mnogo više nego inače. Ali, jeste se zapitali koliko naše povećano korištenje interneta utječu na infrastrukturu te kako i vi svojim korištenjem interneta možete pomoći održati stabilnost sustava?