Hoće li odnos OpenAI-ja i Microsofta utjecati i na hrvatske AI tvrtke? Analiziraju domaći stručnjaci

Hoće li odnos OpenAI-ja i Microsofta utjecati i na hrvatske AI tvrtke? Analiziraju domaći stručnjaci

Kao da je samo jedna osoba u valu od 10.000 otpuštenih, su-osnivač i CEO Open AI-ja izbačen je preko noći iz poznate AI tvrtke. Kako ga je Uprava izgurala, zašto se skoro vratio i hoće li na kraju završiti u Microsoftu? Raspravljamo s domaćom tech zajednicom.

Ako je netko imao stresan vikend, onda su to definitivno suosnivači i sada bivši članovi uprave OpenAI-a Sam Altman (CEO) i Greg Brockman (President). Samu je uručen otkaz zbog nedosljednosti i neiskrene komunikacije, a Greg odlazi zbog cijele komplicirane situacije koju detaljno prenosimo uz komentare domaćih stručnjaka.

Kako izgubiti svoju tvrtku pa se vratiti u nju… i onda ju opet izgubiti u samo 3 dana?

Prema objavi na X-u koju je podijelio suosnivač i član uprave Greg Brockman, glavni znanstvenik u OpenAI Ilya Sutskever, poslao je Samu poruku u četvrtak 16. studenog navečer kako bi sa Samom i Gregom dogovorio sastanak za petak popodne.

Tog sudbonosnog petka, kada su se Greg i Sam uključili na Google Meet video poziv, ubrzo saznaju kako Sam dobiva otkaz dok Greg prestaje biti član uprave, ali zadržava mjesto predsjednika Open AI-a.

Iznenađujuće ovo nije bilo samo za njih, čak ni investitori nisu znali da što Uprava planira.

OpenAI u petak navečer objavljuje blog u kojem objašnjava kako je Sam dobio otkaz jer nije “konzistentno iskren u svojoj komunikaciji s upravom”, a njegovu ulogu privremeno je tad preuzela Mira Murati (CTO).

Microsoft, inače najveći investitor u OpenAI i njihov partner, iako također retroaktivno saznaje za ovu odluku, nedugo zatim objavljuje i veoma pozitivinu službenu izjavu CEO-a Satya Nadelle:

Imamo dugoročni sporazum s OpenAI-om koji nam pruža potpuni pristup svemu što nam je potrebno za ostvarivanje našeg inovacijskog plana i uzbudljivog puta proizvoda; i ostajemo predani našem partnerstvu, kao i Miri i timu.

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

Par sati kasnije Greg podnosi ostavku, a nekoliko visokih izvršnih direktora OpenAI-a slijedi isti primjer. Neki od njih su Aleksander Madfry, Head of Preparedness i Jakub Pachoki, Director of Research. 

Unatoč pozitivnoj izjavi za javnost, Satya je navodno bio bijesan zbog odluke koju je donijela uprava OpenAI-ja pa je u subotu počeo pritiskivati upravu da povuče svoju odluku i time vrate Sama i Grega na njihove pozicije, ali dvojica osnivača već su počela raspravljati s investitorima o pokretanju nove tvrtke.

Također, neodređeni broj zaposlenika već je u subotu rekao kako će dati otkaz ako se Sam i Greg ne vrate. Sam je sjeo za stol s upravom i počeo pregovarati o svojem i Gregovom povratku, ali odbor nije donio odluku do 17 sati sljedećeg dana (nedjelju), što je bio Samov rok. Postavljen je potom novi rok od 24 sata da se ispregovara njihov povratak u OpenAI, ali šanse za to su tada već bile mnogo manje…

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

U međuvremenu OpenAI je uspio dobiti trećeg CEO-a u jednom vikendu, Miru Mirati u privremenoj funkciji CEO-a nasijedio je bivši CEO Twitcha Emmett Shear.

Usprkos vrtuljku emocija, Sam i Greg nisu dugo bili “na ulici”, u nedjelju Microsoft objavljuje službeno priopćenje da će ih primiti pod svoje krilo:

Iznimno smo uzbuđeni podijeliti vijest da će Sam Altman i Greg Brockman, zajedno s kolegama, pridružiti se Microsoftu kako bi vodili novi tim za napredna istraživanja umjetne inteligencije. Radujemo se brzom osiguravanju resursa potrebnih za njihov uspjeh.

U ponedjeljak 20. studenog čak je 747 od 770 zaposlenika stavilo svoj potpis na pismo u kojem prijete otkazom i prelaskom u Microsoft ako u OpenAI-u i dalje ostanu 3 člana uprave koji ne žele poništiti odluku o otpuštanju Sama i Grega. Također, The Verge prenosi kako se Sam i Greg još uvijek misle vratiti u OpenAI (Samov prelazak u Microsoft još nije zapečaćen), ali samo ako članovi uprave koji su im dali otkaze, sami otiđu.

No, priča tu ne završava jer kasnih sati u utorak 21. studenog OpenAI objavljuje na X-u kako se Sam Altman vraća. Posignut je načelni dogovor prema kojem se Sam ponovno postaje CEO s novom upravom koju čine Bret Taylor (chair), Larry Summers i Adam D’Angelo. Također, Greg je najavio svoj povratak na X-u.

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

Jesu li domaći AI stručnjaci iznenađeni ovim događajem?

Razvoj događanja i jest i nije iznenađujući, smatra Vibor Cipan, tehnološki poduzetnik. Prvotni odlazak Sama Altmana je svakako bio iznenađenje i sumnja da ga je itko predvidio u ovom kratkom roku. Ovaj posljednji čin, upravo odlazak u Microsoft, možda je i najlogičniji:

Bilo bi iznimno teško zamisliti situaciju u kojoj Altman i Sutskever mogu nastaviti zajednički rad u OpenAI-ju nakon što je Board izbacio Altmana.

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

Davor Runje, predsjednik CISEx-a, nije baš šokiran cijelom situacijom. Smatra kako je Ilya Sutskever vjerojatno bio ključan u iniciranju otkaza.

Ilya dolazi u OpenAi 2015. godine koji je tada bio neprofitna udruga s ciljem da izgradi univerzalnu umjetnu inteligenciju za dobrobit čovječanstva. OpenAI je uspješno gradio sve bolje i bolje jezične modele, a 2019. je odlučio osnovati for-profit tvrtku OpenAI kako bi privukao investitore i talent, ističe Davor.

Dijagnoza je jasna: “Nezavisan nadzorni odbor neprofitne udruge kontrolira klasičnu korporaciju”…

Naime, sve veći modeli su tražili sve više uloženog novca za njihovo treniranje. Npr. trošak clouda na kojem se trenirao GPT 3 bio je oko $50 milijuna. Tržišna vrijednost stručnjaka za strojno učenje je također vrlo velika, po nekim izvještajima prosječna bruto naknada u OpenAI-u je oko $950.000 godišnje. Taj novac je dobiven u velikoj mjeri od Microsofta koji je uložio $13 milijardi za cca. 50% kompanije, objašnjava nam Davor koji potom prelazi na to i gdje se priča zakuhala:

Zaplet cijele priče je u nesvakidašnjem setupu cijele priče u kojoj nezavisan nadzorni odbor neprofitne udruge kontrolira klasičnu korporaciju, a investitori nemaju niti jednog predstavnika. Nakon prilično spektakularnog predstavljanja novih proizvoda OpenAI-a prije dva tjedna, nadzorni odbor je bez velike rasprave dao otkaz CEO-u Samu Altmanu koji je bio ključna osoba za prikupljanje investicija i koji je u tome trenutku organizirao novu rundu financiranja, ali i prodaje dijela dionica zaposlenika.

Za mnoge zaposlenike je upravo ta prodaja dionica značila doživotnu financijsku sigurnost. Obrazloženje nadzornog odbora bilo je vrlo tanko, da baš ne kažem nepostojeće, tj. da CEO “nije kontinuirano bio iskren s odborom”.

Pozadina sukoba s jedne strane su dijametralno suprotne vizije koje Sam Altman i Ilya Sutskever imaju za razvoj OpenAI-a, smatra Davor.

Ilya je dobro situiran znanstvenik koji želi metodično i sustavno izgraditi siguran AI, a na korist cijelog čovječanstva. Za jednog znanstvenika koji je čitav život posvetio vrlo teškom znanstvenom radu, stvar je čisto slučajno ispala profitabilna. S druge strane, Sam Altman je bivši predsjednik YC akceleratora koji će svoju karijeru posvetio izgradnji visokotehnoloških startupa i čija je ambicija bila izgraditi tvrtku vrijednu $1000 milijardi.

Ove dvije vizije i ambicije su neminovno morale doći u konflikt, a svemu je vjerojatno svoj doprinos imao i povrijeđeni ponos i ego Ilye Sutskever, ističe Davor:

U stručnim krugovima, Ilya Sutskever je izuzetno cijenjen stručnjak, ali u javnosti se uspjeh OpenAI-a i svega što je Ilya Sutskever strpljivo gradio cijelo desetljeće pripisuje Samnu Altmanu. Tako da rasplet ove situacije nije iznenađujuć, ali isto tako nije dobar niti za jednog sudionika.

Sam Altman i Ilya Sutskever.

Što ovo znači za Open AI, što za Microsoft?

Vibor smatra kako je ovo vrhunski potez Microsofta, primjer za poslovne udžbenike i studije, a također komentira kako je Satya ovo odigrao vrhunski. U samoj objavi na X-u Satya je naveo kako Microsoft, na primjerima GitHuba i Linkedina, pokazuje kako zna i može podržavati osnivače i tvrtke koje preuzme, bez da ih nužno “uguši” pod svojim brendom. S druge strane, ovo je prilika i za OpenA, smatra Vibor:

Ako ima istine u tome da su se Altman i Stuskever razilazili oko statusa OpenAI-ja i odnosu prema sigurnosti, usklađivanju i dobiti, ovo obojici daje priliku da to nastave raditi dalje. 

Altman, Brockman i dio bivših zaposlenika OpenAI-a u okrilju Microsofta mogu razvijati dobra, kvalitetna i komercijalna rješenja, smatra Vibor, dok Sutskever i ostatak OpenAI-a sada imaju priliku kvalitetnije posložiti unutrašnju organizaciju OpenAI-ja i njegov pravni status kao i ulogu u budućnosti A(G)I-ja. Vibor dodaje:

Ne bih bio iznenađen razvojem situacije u kojoj OpenAI na neki način postane ono što je Mozilla Foundation danas za internet – organizacija koja nije profitna i koja, zahvaljujući toj poziciji, može stavljati naglasak na neke elemente, osobito u kontekstu AGI-ja, koji bi možda u nekim drugim okolnostima pali u pozadinu.

Kao što vidimo, OpenAI će nakon ove situacije vrlo teško zadržati najvrijednije ljude i još teže privući nove investitore. Zaposlenici su računali na prodaju svojih dionica – što se u ovom trenutku sigurno neće dogoditi. Ključne ljude će vjerojatno pokušati preuzeti Microsoft ili neki treći igrači. Pitanje je što piše u ugovorima Microsofta i OpenAI-a, ali Microsoft si u ovoj situaciji može priuštiti pravnu borbu i u krajnjoj liniji platiti penale ako izgubi, ističe Davor:

Daljnje investicije su potrebne za razvoj jer on je izuzetno skup, a postoji i šansa da se Microsoft nakon nekog vremena povuče ako OpenAI nije u stanju isporučiti obećano.

Sam Altman i Satya Nadella.

Microsoft unatoč eskalaciji, od cijelog slučaja i profitira, smatra Davor. S jedne strane investicija u OpenAI danas vrijedi znatno manje nego što je vrijedila prošli tjedan, ali oslabljeni OpenAI kao konkurent te izgradnja vlastitog tima s njegovim najjačim kadrom vrijedi puno više.

Najveći tragičar u cijelog priči će vjerojatno biti Ilya Sutskever koji je jednim potezom, bez obzira na ispravnost svojih motiva, pokrenuo lavinu koja lako može rezultirati potpunim raspadom do prije par dana potencijalno najvrjednijega startupa u povijesti.

Hoće li ovo ikako utjecati na hrvatske AI tvrtke?

Viboru je u ovom trenutku teško reći što ovo znači za hrvatske AI tvrtke, ali kaže kako situacija može poslužiti kao upozorenje kako građenje rješenja isključivo na tehnologiji treće strane i oslanjanja na API-je, a bez vlastitog doprinosa i obranjivog IP-a, predstavlja rizik:

Mislim da su, općenito, najviše ugrožene tvrtke koje su tzv. API wrapperi – dakle, ništa inovativno, nikakva značajnija dodatna vrijednost, samo rješenje koje se veže na OpenAI API i to je to. Međutim, njihova ugroženost ne proizlazi izravno iz ovog razvoja događaja, ona je općenito prisutna, a ovi događaji su je možda samo malo dodatno naglasili.

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

S druge strane, Microsoft na svojoj Azure platformi nudi OpenAI API i vezana rješenja, a svakako će se to nastaviti razvijati i sada kada Altman postane CEO te nove jedinice unutar Microsofta. Jasno, uz ponudu i nekih vlastitih rješenja. To će otvoriti dodatne prilike i za hrvatske i međunarodne tvrtke pa ovo možemo gledati i kao priliku za njih u smislu diversifikacije tehnološkog stacka, smatra Vibor:

Naravno, veliko pitanje koje ostaje otvoreno je budući odnos OpenAI-ja i Microsofta s obzirom na dosadašnje međusobne odnose, ulaganja, vlasničku strukturu i međusobna očekivanja. Mislim da će ishod tog odnosa imati utjecaj kako na domaće, tako i na sve tvrtke koje su u ovoj domeni. U svakom slučaju, pred nama su izuzetno uzbudljiva vremena!

Davor misli kako će ova situacija neće uopće utjecati na hrvatski AI dok će na AI industriju imati mali utjecaj, opet, zaključuje, tko zna što se sve može dogoditi kao posljedica ovako dramatičnog događaja…

Tržište velikih jezičnih modela će se vrlo vjerojatno podijeliti u zatvorene modele kao što je to ChatGPT, bez obzira da li ga kontrolira OpenAI ili Microsoft. S druge strane će postojati veliki broj open source modela i tvrtke koje na njima grade svoje proizvode.

Dugoročno gledano, ne vidim neku prednost koju bi zatvoreni sustavi mogli imati pred open source sustavima i mislim da će open source prevladati. Raspodjela utjecaja između OpenAI-a i Microsofta ne vjerujem da će imati veliku ulogu u tome, ali još je rano za neke dugoročne prognoze i svašta je još moguće.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi

Osnivač Njuškala uz Hanza Mediju pokreće novi digitalni oglasnik – Dealio

Dealio u tržišnom okršaju za korisnike u Hrvatskoj i šire ima stratešku podršku medijske grupacije Hanza, ali čini se kako se neće zaustaviti na tome.

Startupi

4 milijuna dolara za domaći startup koji je napravio “prvog pravog AI developera”

U otprilike godinu dana ekipa iza Pythagore prošla je program prestižnog Y Combinatora, skupila 30.000 aktivnih korisnika i prikupila investiciju. Među investitorima je i Damir Sabol.

Umjetna inteligencija

Kako osposobiti AI agenta za potrebe svoje tvrtke? Saznajemo od inženjera iz Infobipa i Sofascorea

Hrvatski jednorog pokrenuo je svoje meetupe, a sudeći po prvom izdanju, inženjerska zajednica dobila je događaj na kojem će imati što čuti - i naučiti.

Što ste propustili

Tvrtke i poslovanje

Osnivači Sofascorea, Rentlija i Productiva otkrili svoje najveće marketinške greške!

Koja je cijena uspjeha, kada postaviti odjel marketinga i koje su najveće marketinške boljke otkrivaju nam Sofascore, Rentlio i Productive za 15. rođendan Netokracije! 🎂

Prikaz

Za praksu u Infobipu prošle se godine prijavilo 2000 osoba! Evo koga traže ove…

Ususret prijavama za ljetni program praksi u Infobipu, razgovarali smo s pripravnicima i mentorima iz područja produktnog marketinga, softverskog i QA inženjerstva te developerskog sadržaja.

Umjetna inteligencija

Europsko vijeće odobrilo AI akt! Za oko mjesec dana stupa na snagu

Finalno usvojen zakon kojeg je digitalna industrija Europe čekala godinama uskoro će stupiti na snagu, evo koje obveze donosi za sve koji razvijaju sustave uz pomoć umjetne inteligencije.

Tvrtke i poslovanje

Najpoznatija svjetska IT regulatorica: U EU ne gušimo inovacije, nego reguliramo primjenu!

Hoće li se Europa prilagoditi digitalnom dobu i postati konkurentna sa svojim inovacijama ili nam je sudbina biti regulator koji izdaje kazne?

Veliki intervjui

Upoznajte Hrvata koji je napravio nastavak Tetrisa (i dobio blagoslov originalnog tvorca)!

Nevjerojatne priče ne susrećemo svaki dan, a upravo vam donosimo jednu takvu koja se kuhala 12 godina na dva kontinenta, u čijem se središtu nalazi nastavak jedne od najpoznatijih igara ikada napravljenih.

Novost

AI developeri, AI glasovni asistenti, AI dejtanje…

U tjednu koji su obilježile pomalo distopijske AI vijesti u podcastu smo ugostili suosnivača hrvatskog startupa koji svoj proizvod zove - AI developerom.