Najnoviji One Laptop per Child biti će tablet dvostruko tanji i jeftiniji od iPhonea?

Najnoviji One Laptop per Child biti će tablet dvostruko tanji i jeftiniji od iPhonea?

Mogućnosti treće generacije OLPC-a pod imenom XO-3 dovoljne su da vam se zamuti pred očima: vodootporan, dvostruko tanji od iPhonea, savitljivog ekrana,... No, hoćemo li ga uskoro vidjeti?

Mogućnosti treće generacije OLPC-a pod imenom XO-3 dovoljne su da vam se zamuti pred očima: vodootporan, dvostruko tanji od iPhonea, savitljivog ekrana dimenzija 8.5×11 inča sa bežičnim napajanjem i potrošnjom energije manjom od jednog vata. Optimistično se predviđa da će XO-3 navedenih specifikacija i minimalističkog dizajna biti pušten u prodaju 2012. godine po cijeni od samo 75 američkih dolara.

One laptop per…ha?

Nicholas Negroponte, idejni začetnik projekta One Laptop per Child, želi djeci diljem svijeta olakšati školovanje pomoću jeftinih i izdržljivih laptopa s malom potrošnjom koja imaju pristup Internetu. No, od 2005. kada je ova neprofitna organizacija počela sa radom, situacija se nije razvijala kako je planirano – XO računala još uvijek koštaju puno više od planiranih 100 dolara pa se siromašne zemlje nisu pomamile za njima kako se očekivalo. Neke od zemalja u koje su isporučeni XO laptopi su Ruanda, Haiti, Etiopija, Mongolija, Kambodža…

XO-ova virtualna tipkovnica (Photo by Engadget)

Jedna od država u kojima također djeluje projekt jest Afganistan gdje u mnogim dijelovima zemlje nema električne mreže. Kako bi­ u tim uvjetima osigurali energiju za XO laptope, proizvođači su osmislili napajanje pomoću pedaliranja.

Rotiranjem pedala stvara se struja potrebna za pokretanje računala, a cijela instalacija izgleda kao hibrid bicikla i starinske šivaće mašine. Zaista domišljata prilagodba uvjetima određenog područja.

OLPC nove generacije za 2012

Tablet za sve i svašta... (Photo by Engadget)

Neostvarivanje svih planova zacrtanih prije pet godina nije obeshrabrilo tvorce projekta. Dapače, oni su si oni postavili još ambicioznije ciljeve koje namjeravaju realizirati do 2012. godine. Laptop kojeg žele vidjeti u rukama školaraca trebao bi umjesto staklenog touchscreena (kakvog ima iPhone) imati djelomično savitljiv plastični ekran koji će prekrivati cijelo naličje računala.

Sučelje veličine A4 papira moći će se rotirati, na njemu će se nalaziti i tipkovnica, a kao što je to slučaj i sa prvom verzijom OLPC-a, XO-1, ekran će biti prilagođen radu u zatvorenim prostorima, ali i na otvorenom. Iz kuta laptopa stršiti će maleni prsten koji će koristiti kao ručka za lakše nošenje, a sa stražnje strane uređaja nalaziti će se i kamera.

XO-3 kao fotoaparat (Photo by Engadget)


Yves Behar
, dizajner koncepta treće generacije XO prijenosnih računala, kako bi izbjegao onečišćenje komponenata računala na mjestima gdje je moguće prodiranje vode i prašine u uređaj, zamislio je XO-3 na bežično napajanje.

Na uređaju neće postojati nikakvi otvori putem kojih bi moglo doći do onečišćenja. Naslanjanje laptopa na podlogu za napajanje trebalo bi biti dovoljno da uređaj ‘posrče’ energiju potrebnu za rad, umjesto da je žično preuzme kroz otvor za utikač.

Ostaje vidjeti otkud će punjač dobivati energiju. Behar je u svijetu uvelike poznat po dizajnu LED svjetala, ekološkog donjeg rublja, kaciga za bicikliste, namještaja, motocikla (onog električnog, naravno) i još mnogočega.

Tek koncept? Na žalost

Hoće li koncept proći? (Photo by Engadget)

Kako bi ova tehnologija doživjela što širu primjenu, struktura XO-3 laptopa biti će dostupna svima, što znači da će je svaki proizvođač hardvera moći iskoristiti u proizvodnji strojeva. Negroponte i Behar  priznaju da se treća generacija OLPC-a nalazi tek u konceptualnoj fazi i da je još uvijek nepoznato što će od planiranog biti zaista ostvareno u zadanom roku. Koliko god privlačno zvučala ideja o XO-3 laptopu, razumno je biti skeptičan.

U  siječnju ove godine u prodaju će biti pušten XO-1.5 po cijeni od 200 dolara kao poboljšana inačica trenutačne verzije XO-1, a tijekom 2011. godine očekuje se XO-1.75. Nakon toga ne slijedi 2.0 već se direktno ide na navedenu XO-3 verziju.

Ako nas naše oči ne varaju, nismo mogli ne primijetiti da se na slici priloženoj uz tekst o novoj generaciji OLPC-a na TreeHuggeru najvjerojatnije nalazi mapa Dalmacije. Da li je zaista tako, pokušajte otkriti sami.

Hoće li sljedeće godine biti proizveden uređaj relativno ambicioznih specifikacija koji će biti prodavan po cijeni od samo 75 dolara? Cilj je plemenit. Nadajmo se da će biti i ostvaren.

Komentari

 1. Ivan Szekeres

  Ivan Szekeres

  15. 01. 2010. u 11:06 am Odgovori

  Možda je prva serija OLPC-ova fail, s obzirom da niti cijenom niti performansama nije uspjela opravdati cilj kampanje One Laptop Per Child, no sama inicijativa je hvalevrijedna i iskreno se nadam da će druga serija doista postići željenu cijenu. Kad gledaš OLPC-ove treba voditi računa da su to ipak računala s humanitarnom pozadinom koja bi djeci koja inače nemaju nikakve šanse za informatičko obrazovanje trebala omogućiti prve korake u svijet računala. I da, kolegica je u članku već navela o čemu se radi na slici… 🙂

 2. Berislav Lopac

  Berislav Lopac

  15. 01. 2010. u 3:52 pm Odgovori

  Originalna inicijativa je super, ali smjer u kojem su stvari krenule nikako nije — još jednom preporučujem članak koji sam gore linkao, ima vrlo zanimljivih informacija iz prve ruke.

  Negroponte je sam pričao kako je cijela ideja krenula od toga što su skužili kako MIT svake godine ima tonu suvišnih računala starih svega godinu dana — naime, oni redovno dobivaju najnovije modele od proizvođača, potpuno besplatno, ali ih moraju koristiti i ostaviti stare. I onda su te suvišne podijelili siromašnoj djeci i shvatili kako oni vrlo brzo kuže tehnologiju i sami se educiraju.

  I tu sad nastaje problem. Po mom mišljenju oni su se trebali fokusirati na platformu — operativni sustav i aplikacije — a razvoj hardvera prepustiti onima koji to najbolje rade, a to su veliki proizvođači. Činjenica je da svi mi imamo doma poneko staro računalo koje je sve manje i manje upotrebljivo za naše potrebe, ali je sasvim dovoljno za nezahtjevne aplikacije; možemo samo zamišljati kako onda to izgleda u “prvom svijetu”. Po meni sve što je potrebno jest dostaviti infrastrukturu i tehnologiju mladima u “trećem svijetu”, a oni će se dalje vrlo brzo snaći.

  Međutim, izgleda da je Negroponte malo zaglajzao u očaranost vlastitom veličinom, i kao da mu je cilj dominirati medijima i javnim mnijenjem više nego zaista proširiti informatiziranost među djecom siromašnih zemalja. Možda smo i Ivan i ja u krivu — bilo bi lijepo — ali nekako nisam optimističan.

 3. Berislav Lopac

  Berislav Lopac

  15. 01. 2010. u 3:54 pm Odgovori

  Er, da, promaklo mi je to. Mene su oduševili detalji na toj karti, koji nikako nisu slučajni — prst se nalazi na Šibeniku, žuta zvjezdica predstavlja Gospić… Možda ipak imamo našeg čovjeka na MIT-u i nakon što je Ivan otišao u Cupertino? 😉

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.