Novi Mega(upload) štitit će i sebe i korisnike snažnom enkripcijom i serverima širom svijeta

Novi Mega(upload) štitit će i sebe i korisnike snažnom enkripcijom i serverima širom svijeta

Uzbudljiv je život pirata - pogledajte recimo Kim Dotcoma, osnivača popularnog MegaUploada kojeg je prije nekoliko mjeseci ugasila američka vlada, ali je na kraju utvrđeno da sam servis nije odgovoran za ono što se nalazilo na serverima.

Kim Dotcom

Uzbudljiv je život pirata – pogledajte recimo Kim Dotcoma, osnivača popularnog MegaUploada kojeg je prije nekoliko mjeseci ugasila američka vlada, ali je na kraju utvrđeno da sam servis nije odgovoran za ono što se nalazilo na serverima.

Kim Dotcom zato sad sa svojim partnerima pokreće novi servis, Mega, koji će imati daleko razrađeniji sustav zaštite, kako sebe, tako i svojih korisnika. Naime, kako prenosi TorrentFreak, korisnicima će se prije samog postavljanja na server podaci kriptirati AES enkripcijom, nakon čega će dobiti jedinstveni ključ s kojim će samo oni moći dekriptirati sadržaj. Oni i naravno, oni koji dođu do tog ključa. Mega se tako štiti od optužbi da zna što im se nalazi na serverima, jer sad doslovno – ne znaju. Korisnik je jedini odgovoran za taj ključ.

No upravo to neznanje (blaženo bilo) im omogućuje drugu stvar – decentralizaciju sustava. Mega je još uvijek izložen problemu da bi se racija na njihove servere mogla odigrati bez obzira na enkripciju – često vidimo kako se zapljenjuju i monitori jer ‘sadrže bitne informacije’ pa je vrlo vjerojatno da bi se mogla racija na servere dogoditi, ugasiti servis nakon čega bi istražitelji shvatili da ne mogu do sadržaja.

Budi i ti pirat!

Mega će zato postaviti redundantne servere diljem svijeta na kojima će se duplicirati sadržaj. Ukoliko se baš dogodi da neka zemlja odluči ugasiti sve njihove servere (jer se protive zakonima ili su u sivoj zoni) – datoteke će i dalje biti dostupne. Vrlo sličan potez PirateBayovom nedavnom preseljenju u cloud – Mega ipak želi imati sve pod svojom kontrolom.

Zanimljivost novog sustava jest i činjenica da će svatko u svijetu moći ‘donirati’ svoje računalo Meginoj mreži servera – do podataka ne možete doći jer su kriptirani, a možete pripomoći Meginom sustavu. Na vama je da se odlučite jeste li spremni i voljni za to… Sheldon bi vas rado podržao 🙂

Komentari

  1. Nikola

    Nikola

    19. 10. 2012. u 5:21 pm Odgovori

    Ja sam servis Megavideo koristio za djeljenje privatnih video sadržaja na Webu i sad bih od USA vlade trebao tražiti ono što je moje. Oni bi mi umjesto mojih video sadržaja mogli poslati one bespilotne letjelice i rakete sa optužbom da sam terorist. :))

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.