Novi Foursquare u lovu na nove korisnike: Sve manje igre, sve više ozbiljnog informiranja

Novi Foursquare u lovu na nove korisnike: Sve manje igre, sve više ozbiljnog informiranja

Foursquare se u posljednjih godinu dana zaista promijenio i, uvjetno rečeno, uozbiljio. Dovoljno je pogledati i posljednji Foursquare vodič objavljen prije 3 mjeseca i današnju verziju aplikacije. Iako će u kompaniji to nerado priznati vidljivo je kako gazda Dennis Crowley i njegov tim čine sve ne bi li se riješili imidža „checkin igrice“ u kojoj se skupljaju bodovi. Naime Foursquarov trust mozgova u New Yorku i San Franciscu je zaključio da sve veći broj koristi njihovu aplikaciju kao vodič, bez potrebe/želje za checkiranjem što im je bio i više nego dovoljan „call to action“ za određeni zaokret u razvoju aplikacije. Nadamo se ne i Gowalla-like zaokret koji se nije pokazao uspješnim.

Foursquare se u posljednjih godinu dana zaista promijenio i, uvjetno rečeno, uozbiljio. Dovoljno je pogledati i posljednji Foursquare vodič objavljen prije 3 mjeseca i današnju verziju aplikacije. Iako će u kompaniji to nerado priznati vidljivo je kako gazda Dennis Crowley i njegov tim čine sve ne bi li se riješili imidža „checkin igrice“ u kojoj se skupljaju bodovi. Naime Foursquarov trust mozgova u New Yorku i San Franciscu je zaključio da sve veći broj koristi njihovu aplikaciju kao vodič, bez potrebe/želje za checkiranjem što im je bio i više nego dovoljan „call to action“ za određeni zaokret u razvoju aplikacije. Nadamo se ne i Gowalla-like zaokret koji se nije pokazao uspješnim.

Novi Foursquare 5.0 doživio je ne samo ozbiljan facelifting već i promjene ispod haube. Koristeći 2 milijarde checkinova svojih 20+ milijuna korisnika prikupili su dovoljno informacija ne bi li vam preporučili baš idealan steak house u utorak navečer ili predvidjeli gdje bi najradije proveli subotnje popodne. Možemo konstatirati da je „petica“ definitivno najveća promjena u povijesti ove mlade kompanije te da „making the real world easier to use“ zaista nije još jedan lijepi PR slogan.

Foursquare + Facebook

Već prilikom prvog starta nove inačice možete dati dopuštenje Foursquareu da pristupi vašem Facebook timelineu. Nakon početnih trzavica 4sq i FB su napokon pronašli zajedničke interese što znači da će se 4sq checkinovi lijepo prikazivati na vašem zidu, grupirani u jedan post na wallu, naravno ako im dopustite. Uz to, svi checkinovi i pripadajuće fotografije bilježe se na vašu Facebook places mapu, kao da su sa Facebooka kao i novi lajkovi lokacija i checkinova, tipovi i sl. (Bilo bi puno bolje da je korisniku dano na izbor što se dijeli, no pretpostavljam da će to popraviti u sljedećoj verziji).

Imate li “tip”?

Na prvi pogled novi Foursquare je jednostavno lijep. Još u vrijeme nadmetanja s danas pokojnom Gowallom (koju je kupio Facebook), potonja je uvijek slovila kao ljepša aplikacija. Sada to definitivno nije tako, sučelje je zaista ispleglano, stranice lokacija su obogaćene velikim naslovnim slikama, popularnim tipsevima, uočljivijom kartom koja je uvijek prisutna te dodatnim informacijama poput radnih vremena i uputa kako pronaći lokaciju. Dodane su i nove, puno ljepše, ikone lokacija koje se sada pojavljuju na glavnom timelineu (još jedan napokon). Badgevi su toliko lijepi da jednostavno ne možete ne pohvaliti se prijatelju kada ga otključate.

Foursquare timeline

Osnovni zaslon pojednostavljen je i podijeljen na tri osnovna gumba – friends, explore i me. Friends je osvježeni activity feed koji podsjeća puno više na Facebook timeline nego na stari Foursquare feed, što će starijim korisnicima na prvu izgledati pomalo konfuzno no vjerujem da će novim korisnicima baš zato novo sučelje biti puno pristupačnije. Sada je moguće vidjeti i nekoliko posljednjih checkinova istog prijatelja, kao i njegove lajkove, followe, tipove, s kime je postao prijatelj i sl.

Komentari se nalaze u osnovnom feedu, a slike su pristupačnije više nego ikad uz mogućnost swajpanja istih na glavnom timelineu bez potrebe ulaska u checkin. Tipovi, liste omiljenih lokacija i komentari pronašli su svoje zasluženo mjesto na glavnom feedu. Neki će reći da je nastala velika gužva no vjerujem da ćemo se brzo naviknuti. Jedna od većih novosti je mogućnost lajkanja (srce) i hejtanja (potrgano srce) lokacija. Uzevši u obzir činenicu da mjesta na koja se checkirate ne moraju biti nužno ona koja volite ovaj parametar će dodatno pridonijeti kvaliteti algoritma za preporuke što je zaista vrijedna opcija. Preporuka: nemojte odmah hejtati radno mjesto.

Istraživanje umjesto prijavljivanja

Sukladno novoj strategiji razvoja checkin button je doslovce stjeran u kut kako bi se napravilo mjesta za „explore“ – novi glavni središnji gumb. Explore funkcionalnost , odnosno sustav preporuka lokacija na temelju različitih parametara (prijašnji checkinovi, checkinovi prijatelja, kategorija lokacije, doba dana idr.),  uvedena je krajem 2011. godine, no sada je dodatno pojednostavljena. Samim klikom na explore gumb vidjet ćete preporučene lokacije kao i prijatelje koji se nalaze u blizini bez unosa dodatnih parametara. Nestao je „friends nearby“ box koji je sada dostupan ispod glavnog ekrana s kartom.

Istražite uz novi “Explore”

Uz preporuke lokacija sada dobivamo i informaciju o čemu se najviše priča u spomenutom kvartu (koje ključne riječi se najviše koriste). Pretrage je kao i prije moguće vršiti prema kategorijama te prema ključnim riječima, a zanimljiva je i mogućnost proširenja pretraga određene kategorije (primjerice, ukoliko tražite mjesta za izlazak i jedno od njih bude rock klub imati ćete mogućnost izlista dodatnih lokacija istog tipa).

Profile stranica

Nova profile stranica je u potpunosti osvježena te se sastoji od šest osnovnih kućica. Prijatelji i brandovi koje pratite su (napokon) odvojeni te se nalaze iza friends gumba. Do sada smo, naime, brendove mogli followati jedino putem weba što više nije slučaj. “Stats” krije detaljne statistike checkinova (tablica sa bodovima, mayorshipsi, top lokacije i kategorije), a tu su i fotografije, tipovi, badgevi i liste. Ispod svega nalazi se još jedna novost, punokrvni history page koji vam daje mogućnost pregleda vaših checkinova daleko u prošlost (Bilo bi izvrsno kada bi se mogao upisati i datum i lokacija koju želimo pretraživati, npr. kao u RewindMe appu). Više ne možete vidjeti ukupan broj mayorshipa već samo one osvojene u zadnjih 60 dana što je još jedan pokazatelj da se Foursquare u drugi plan gura gaming elemente.

Uz ove novitete nekolicina featurea je ili u potpunosti nestala ili je premještena na drugu lokaciju. Najviše mi nedostaje „nearby friends“ opcija no do nje je moguće doći u explore sekciji. Specialsi su pomalo gurnuti u drugi plan. Do njih je moguće doći jedino kroz explore tab i to samo ukoliko odgovaraju postavjlenim kriterijima ili klikom na stranicu lokacijemo očekujemo njihov povratak uz naplatu što je već (sramežljivo) najavljeno.

U sve se miješa

Osim već spomenutih personaliziranih preporuka na temelju goleme baze checkinova, radnih vremena i uputa kako pronaći lokaciju ovoj tvrdnji u prilog govori i nekoliko postojećih ali i novih integracija od nedavno poznatih pod nazivom Connected Apps. Povežete li aplikacije poput Foodspotinga na Foursquareu ćete vidjeti preporuke jela, preko the Weather Channela ćete prilikom checkina na novoj lokacji dobiti detaljnu vremensku prognozu, a tu su i drugi appovi sa svojim featurima (Path,Sonar, Eat This not that).

Dodamo li tome već postojeće integracije poput one sa startupom SinglePlatform koja posjeduje menije i cjenike velikog broja restorana (nažalost samo u SAD-u) i sa u SAD-u popularnim servisom/appom za rezervaciju mjesta u restoranima OpenTablea koji je omogućio da se unutar Foursquare appa obavi rezervacija dobivamo zaista kompletnu uslugu, za van. Naravno, divove poput Yelpa ne treba otpisati, još (pogotovo s obzirom na činjenicu da bi u iOS-u 6 Yelp trebao pomagati Siri u navigaciji).

Foursquare next?

Možemo konstatirati da „petica“ postaje ozbiljan konkurent (barem u Americi) neprikosnovljenom Yelpu i Tripadvisoru pa i Google Placesima. Za razliku od navedenih servisa koji koriste random recenzije korisika Foursquare odlično poznaje vas i vaše prijatelje. Foursquare se želi nametnuti kao vaš jedini suputnik za sve što vam je potrebno kada napustite domaću lokaciju.

Sva sila noviteta…

Prema posljednjim informacijama koje su izašle iz centrale ove još uvijek malene kompanije (100 zaposlenih) u sljedećim mjesecima možemo očekivati još nekoliko zanimljivih eksperimenata koje bi dodatno trebale povezati ljude i lokacije uz neizbježnu monetizaciju (već je lagano i vrijeme).

Vjerujem da novi Foursquare ide u smjeru zahvaćanja što većeg broja korisnika i neizbježne monetizacije, po mogućnosti ne na njihovu/našu štetu. Neki će prigovoriti velikom broju promjena i možda prenakrcanom timelineu no činjenica je da će Foursquare na ovaj način biti puno pristupačniji novim korisnicima, prije svega onima koji jednostavno nisu vidjeli potrebu za checkiranjem i skupljanjem badgeva i bodova. Iz perspektive sve samo ne prosječnog korisnika zaključio bih da je novi Foursquare zaista osvježenje te da, početnim problemima sa snalaženjem usprkos, donosi puno novih razloga zašto bi ga, ukoliko još niste, trebali isprobati. Želimo vam ugodno istraživanje i što lakše korištenje svijeta koji vas okružuje. Svakako javite dojmove.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome)
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime (Hrvoje Lončar) ili barem ime i inicijala (Hrvoje L.) te pravu email adresu. Kako koristimo podatke koje tamo ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

 1. Damir2

  Damir2

  04. 07. 2012. u 11:44 am Odgovori

  Poštovanje Ivanu na kvalitetnom članku, ali meni nije jasna svrha ovakvih salto-mortale pivota. To je kao da Zynga pivotira u računovodstveni program. Možda najbolji prikaz situacije u Forusquareu je činjenica da su osnivači od prve velike investicije izvukli za sebe 5 mil USD ‘radi većeg motiviranja osnivača za napretkom’. Taj čin sve govori, a sve nakon toga je samo potvrda rečenog.

  Ne mogu vjerovati kompaniji koja toliko pivota i više ni sama ne zna šta bi ustvari željela biti. Uzmimo weird situaciju u kojoj Foursquare želi biti Yelp, koji bi želio biti Zynga, koja bi recimo željela biti eBay. Apsurdno, umjesto da rade svoj posao.

  Meni je Foursquare svakim pivotom sve neupotrebljiviji

  • Ivan Kovačević

   Ivan Kovačević

   05. 07. 2012. u 10:22 am Odgovori

   Hvala na konstruktivnom komentaru. Foursquare je, kao što sam naveo, krenuo sa premisom checkin igre. Nadali su se da će taj koncept privući veći broj korisnika no to se nije dogodilo, barem ne u mjeri u kojoj su oni to očekivali. Tada je napravljen po meni jedini već zaokret u konceptu same aplikacije što je posebno indikativno pogledali se prvi i drugi službeni promo film. Konkretno, odmah od checkina i fokus na što je moguće preciznije povezivanje ljudi i lokacija. Da, Foursquare želi biti Yelp, želi, želi biti i samostalna društvena mreža, želi biti i opentable i još mnogo toga što ne mora nužno biti loše. Na kraju dana, meni kao korisniku je bitno da na jednom mjestu dobijem što više meni prilagođenih informacija o zanimljivim lokacijama te informacije od prijatelja i o prijateljima. Foursquare ide u smjeru da mi to pruži. Mislim da je ova promjena dobra, posebice iz razloga što će, uvjeren sam, privući velik broj novih korisnika kojima se Foursqure do sada nije uspio “prodati”. Vjerujem da su u ovoj verziji na kvalitetniji način prezentirali podatke koje imaju u bazi. Sada slijedi fino preslagivanje i, uvjeren sam, sve veći fokus ka monetizaciji. Svi nikada neće biti zadovoljni, ja za sada jesam 🙂

   • Damir2

    Damir2

    05. 07. 2012. u 11:59 am Odgovori

    Ne gleda na to da Foursquare pada na teoriji investitora da se svaki obećavajući startup treba moći opisati u jednoj rečenici.

    Ono što imamo sada je situacija kao sa bezalkoholnim brandovima. Npr. Coca Cola i Pepsi Cola. Svi su isti samo nazivi su drugačiji. Čini mi se da to štima, ali u startup industriji nikako nije dobro. Jer zašto investitori ne bi dali lovu ljudima nasumce samo za ime, bez obzira na projekat. Pa onda reklamiraju ime kao brand, a ono čime se budu bavili će se ionako naći usput kasnije. Ako i ne upali napravi se jedno 12 pivota dok ne krene. Ako ne krene onda se ostavi jedno 5-6 različitih funkcija kao što ima FB.

    Još je u najboljoj poziciji Google search jer ga nitko ne može iskopirati, a sasvim sam siguran da bi ga svi današnji poznati uvrstili kao funkciju. Nek se nađe. Pritom su Samwer braća još najpoštenija, oni kopiraju direktno i ne izmišljaju PR priče da to prikriju.

    Apsurdno

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Dinamo je prvi hrvatski sportski ICO, kupite njihov $DZG token za 2 eura – i uključite se u klupske odluke!

Nakon brojnih drugih velikih klubova hrvatski nogometni prvak odlučio se na iskorak u blockchain svijet kroz novi model članstva. U "inicijalnoj ponudi tokena” od 29. rujna moći ćete postati vlasnik fan tokena Dinama s kojima ćete moći trgovati i sudjelovati u određenim odlukama kluba. Što to znači za kripto dioničare, koja je motivacija kluba za ovaj projekt i tko stoji iza Sociosa istražili smo iz prve ruke.

Intervju

Splitski Blank s partnerima uskoro lansira hrvatski NFT marketplace na Ethereumu!

Uz bok nekolicine renomiranih umjetnika suvremene umjetničke scene, a pod vodstvom splitske agencije Blank, stiže nam Endemic platforma za trgovanje NFT umjetninama. Više o projektu otkrivamo od samih pokretača.

Digitalni marketing

Prima se rebrendirala: Što (i tko) stoji iza prepoznatljivog, a inovativanog vizualnog identiteta?

Od obiteljske tvrtke do poslovnog sustava s više od 2000 zaposlenih. Prima je u posljednjih 25 godina poprilično odmaknula od svojih početaka, stoga je bilo krajnje vrijeme za vizualni identitet koji bi odražavao takvu promjenu.

Što ste propustili

Vodič

Gledaj i uči! Najbolji edukativni kanali na YouTubeu

Donosimo vodič kroz edukativne kanale na YouTubeu od kojih ćete sigurno nešto naučiti i nikad više nećete reći da je YouTube carstvo gluposti za klince i influensera koji se krevelje.

Intervju

Gamechuck u suradnji s udrugom Roda razvio ČUDOvišnu igru koja djecu uči – društvenom aktivizmu!

Kao što su Šegrt Hlapić i družina dosadašnje generacije učili prometnim znakovima, tako će možda i čudovišta Gamechuckove Avanture koje je ilustrirao Zlatko Druško, poznat po radu na Letećim medvjedićima, odgojiti neke nove.

Startupi i poslovanje

Nakon rada u Amazonu i Memgraphu, Marin i Matej osigurali 3 milijuna kuna za “tražilicu video i audio sadržaja”

Jedan je za vrijeme studiranja na FER-u bio drugom mentor u srednjoj školi, ali tek ih je Marinovo iskustvo u Amazonu i problem na koji je naletio potaknulo da pokrenu zajednički startup na relaciji Zagreb-Vancouver.

Novost

HAVC prvi put raspisao natječaj za poticanje razvoja i proizvodnje videoigara

Hrvatski gaming studiji dobili su još jednu priliku za financiranje svojih projekata i to u Hrvatskoj!

Intervju

Photomath ima tim specijaliziran za animirane instrukcije koje se programiraju? I to bez pisanja koda?

Jeste li znali da čak 60% učenika koristi video za pomoć pri učenju matematike? Photomath danas nudi i vizualni način učenja matematike pomoću animiranih instrukcija. Uz njih korisnik ima dojam kao da pred sobom ima instruktora matematike, a mi smo provjerili kako se takve animacije uopće kreiraju uz Andriju Ražnatovića i Janu Čičko.

Startupi i poslovanje

Omega software postaje dio M SAN grupacije

I službeno je potvrđeno, drugi najveći sistemski integrator u Hrvatskoj, King ICT u sastavu grupacije M SAN, preuzeo je Omega software.