Novi Foursquare u lovu na nove korisnike: Sve manje igre, sve više ozbiljnog informiranja

Novi Foursquare u lovu na nove korisnike: Sve manje igre, sve više ozbiljnog informiranja

Foursquare se u posljednjih godinu dana zaista promijenio i, uvjetno rečeno, uozbiljio. Dovoljno je pogledati i posljednji Foursquare vodič objavljen prije 3 mjeseca i današnju verziju aplikacije. Iako će u kompaniji to nerado priznati vidljivo je kako gazda Dennis Crowley i njegov tim čine sve ne bi li se riješili imidža „checkin igrice“ u kojoj se skupljaju bodovi. Naime Foursquarov trust mozgova u New Yorku i San Franciscu je zaključio da sve veći broj koristi njihovu aplikaciju kao vodič, bez potrebe/želje za checkiranjem što im je bio i više nego dovoljan „call to action“ za određeni zaokret u razvoju aplikacije. Nadamo se ne i Gowalla-like zaokret koji se nije pokazao uspješnim.

Foursquare se u posljednjih godinu dana zaista promijenio i, uvjetno rečeno, uozbiljio. Dovoljno je pogledati i posljednji Foursquare vodič objavljen prije 3 mjeseca i današnju verziju aplikacije. Iako će u kompaniji to nerado priznati vidljivo je kako gazda Dennis Crowley i njegov tim čine sve ne bi li se riješili imidža „checkin igrice“ u kojoj se skupljaju bodovi. Naime Foursquarov trust mozgova u New Yorku i San Franciscu je zaključio da sve veći broj koristi njihovu aplikaciju kao vodič, bez potrebe/želje za checkiranjem što im je bio i više nego dovoljan „call to action“ za određeni zaokret u razvoju aplikacije. Nadamo se ne i Gowalla-like zaokret koji se nije pokazao uspješnim.

Novi Foursquare 5.0 doživio je ne samo ozbiljan facelifting već i promjene ispod haube. Koristeći 2 milijarde checkinova svojih 20+ milijuna korisnika prikupili su dovoljno informacija ne bi li vam preporučili baš idealan steak house u utorak navečer ili predvidjeli gdje bi najradije proveli subotnje popodne. Možemo konstatirati da je „petica“ definitivno najveća promjena u povijesti ove mlade kompanije te da „making the real world easier to use“ zaista nije još jedan lijepi PR slogan.

Foursquare + Facebook

Već prilikom prvog starta nove inačice možete dati dopuštenje Foursquareu da pristupi vašem Facebook timelineu. Nakon početnih trzavica 4sq i FB su napokon pronašli zajedničke interese što znači da će se 4sq checkinovi lijepo prikazivati na vašem zidu, grupirani u jedan post na wallu, naravno ako im dopustite. Uz to, svi checkinovi i pripadajuće fotografije bilježe se na vašu Facebook places mapu, kao da su sa Facebooka kao i novi lajkovi lokacija i checkinova, tipovi i sl. (Bilo bi puno bolje da je korisniku dano na izbor što se dijeli, no pretpostavljam da će to popraviti u sljedećoj verziji).

Imate li “tip”?

Na prvi pogled novi Foursquare je jednostavno lijep. Još u vrijeme nadmetanja s danas pokojnom Gowallom (koju je kupio Facebook), potonja je uvijek slovila kao ljepša aplikacija. Sada to definitivno nije tako, sučelje je zaista ispleglano, stranice lokacija su obogaćene velikim naslovnim slikama, popularnim tipsevima, uočljivijom kartom koja je uvijek prisutna te dodatnim informacijama poput radnih vremena i uputa kako pronaći lokaciju. Dodane su i nove, puno ljepše, ikone lokacija koje se sada pojavljuju na glavnom timelineu (još jedan napokon). Badgevi su toliko lijepi da jednostavno ne možete ne pohvaliti se prijatelju kada ga otključate.

Foursquare timeline

Osnovni zaslon pojednostavljen je i podijeljen na tri osnovna gumba – friends, explore i me. Friends je osvježeni activity feed koji podsjeća puno više na Facebook timeline nego na stari Foursquare feed, što će starijim korisnicima na prvu izgledati pomalo konfuzno no vjerujem da će novim korisnicima baš zato novo sučelje biti puno pristupačnije. Sada je moguće vidjeti i nekoliko posljednjih checkinova istog prijatelja, kao i njegove lajkove, followe, tipove, s kime je postao prijatelj i sl.

Komentari se nalaze u osnovnom feedu, a slike su pristupačnije više nego ikad uz mogućnost swajpanja istih na glavnom timelineu bez potrebe ulaska u checkin. Tipovi, liste omiljenih lokacija i komentari pronašli su svoje zasluženo mjesto na glavnom feedu. Neki će reći da je nastala velika gužva no vjerujem da ćemo se brzo naviknuti. Jedna od većih novosti je mogućnost lajkanja (srce) i hejtanja (potrgano srce) lokacija. Uzevši u obzir činenicu da mjesta na koja se checkirate ne moraju biti nužno ona koja volite ovaj parametar će dodatno pridonijeti kvaliteti algoritma za preporuke što je zaista vrijedna opcija. Preporuka: nemojte odmah hejtati radno mjesto.

Istraživanje umjesto prijavljivanja

Sukladno novoj strategiji razvoja checkin button je doslovce stjeran u kut kako bi se napravilo mjesta za „explore“ – novi glavni središnji gumb. Explore funkcionalnost , odnosno sustav preporuka lokacija na temelju različitih parametara (prijašnji checkinovi, checkinovi prijatelja, kategorija lokacije, doba dana idr.),  uvedena je krajem 2011. godine, no sada je dodatno pojednostavljena. Samim klikom na explore gumb vidjet ćete preporučene lokacije kao i prijatelje koji se nalaze u blizini bez unosa dodatnih parametara. Nestao je „friends nearby“ box koji je sada dostupan ispod glavnog ekrana s kartom.

Istražite uz novi “Explore”

Uz preporuke lokacija sada dobivamo i informaciju o čemu se najviše priča u spomenutom kvartu (koje ključne riječi se najviše koriste). Pretrage je kao i prije moguće vršiti prema kategorijama te prema ključnim riječima, a zanimljiva je i mogućnost proširenja pretraga određene kategorije (primjerice, ukoliko tražite mjesta za izlazak i jedno od njih bude rock klub imati ćete mogućnost izlista dodatnih lokacija istog tipa).

Profile stranica

Nova profile stranica je u potpunosti osvježena te se sastoji od šest osnovnih kućica. Prijatelji i brandovi koje pratite su (napokon) odvojeni te se nalaze iza friends gumba. Do sada smo, naime, brendove mogli followati jedino putem weba što više nije slučaj. “Stats” krije detaljne statistike checkinova (tablica sa bodovima, mayorshipsi, top lokacije i kategorije), a tu su i fotografije, tipovi, badgevi i liste. Ispod svega nalazi se još jedna novost, punokrvni history page koji vam daje mogućnost pregleda vaših checkinova daleko u prošlost (Bilo bi izvrsno kada bi se mogao upisati i datum i lokacija koju želimo pretraživati, npr. kao u RewindMe appu). Više ne možete vidjeti ukupan broj mayorshipa već samo one osvojene u zadnjih 60 dana što je još jedan pokazatelj da se Foursquare u drugi plan gura gaming elemente.

Uz ove novitete nekolicina featurea je ili u potpunosti nestala ili je premještena na drugu lokaciju. Najviše mi nedostaje „nearby friends“ opcija no do nje je moguće doći u explore sekciji. Specialsi su pomalo gurnuti u drugi plan. Do njih je moguće doći jedino kroz explore tab i to samo ukoliko odgovaraju postavjlenim kriterijima ili klikom na stranicu lokacijemo očekujemo njihov povratak uz naplatu što je već (sramežljivo) najavljeno.

U sve se miješa

Osim već spomenutih personaliziranih preporuka na temelju goleme baze checkinova, radnih vremena i uputa kako pronaći lokaciju ovoj tvrdnji u prilog govori i nekoliko postojećih ali i novih integracija od nedavno poznatih pod nazivom Connected Apps. Povežete li aplikacije poput Foodspotinga na Foursquareu ćete vidjeti preporuke jela, preko the Weather Channela ćete prilikom checkina na novoj lokacji dobiti detaljnu vremensku prognozu, a tu su i drugi appovi sa svojim featurima (Path,Sonar, Eat This not that).

Dodamo li tome već postojeće integracije poput one sa startupom SinglePlatform koja posjeduje menije i cjenike velikog broja restorana (nažalost samo u SAD-u) i sa u SAD-u popularnim servisom/appom za rezervaciju mjesta u restoranima OpenTablea koji je omogućio da se unutar Foursquare appa obavi rezervacija dobivamo zaista kompletnu uslugu, za van. Naravno, divove poput Yelpa ne treba otpisati, još (pogotovo s obzirom na činjenicu da bi u iOS-u 6 Yelp trebao pomagati Siri u navigaciji).

Foursquare next?

Možemo konstatirati da „petica“ postaje ozbiljan konkurent (barem u Americi) neprikosnovljenom Yelpu i Tripadvisoru pa i Google Placesima. Za razliku od navedenih servisa koji koriste random recenzije korisika Foursquare odlično poznaje vas i vaše prijatelje. Foursquare se želi nametnuti kao vaš jedini suputnik za sve što vam je potrebno kada napustite domaću lokaciju.

Sva sila noviteta…

Prema posljednjim informacijama koje su izašle iz centrale ove još uvijek malene kompanije (100 zaposlenih) u sljedećim mjesecima možemo očekivati još nekoliko zanimljivih eksperimenata koje bi dodatno trebale povezati ljude i lokacije uz neizbježnu monetizaciju (već je lagano i vrijeme).

Vjerujem da novi Foursquare ide u smjeru zahvaćanja što većeg broja korisnika i neizbježne monetizacije, po mogućnosti ne na njihovu/našu štetu. Neki će prigovoriti velikom broju promjena i možda prenakrcanom timelineu no činjenica je da će Foursquare na ovaj način biti puno pristupačniji novim korisnicima, prije svega onima koji jednostavno nisu vidjeli potrebu za checkiranjem i skupljanjem badgeva i bodova. Iz perspektive sve samo ne prosječnog korisnika zaključio bih da je novi Foursquare zaista osvježenje te da, početnim problemima sa snalaženjem usprkos, donosi puno novih razloga zašto bi ga, ukoliko još niste, trebali isprobati. Želimo vam ugodno istraživanje i što lakše korištenje svijeta koji vas okružuje. Svakako javite dojmove.

Komentari

 1. Damir2

  Damir2

  04. 07. 2012. u 11:44 am Odgovori

  Poštovanje Ivanu na kvalitetnom članku, ali meni nije jasna svrha ovakvih salto-mortale pivota. To je kao da Zynga pivotira u računovodstveni program. Možda najbolji prikaz situacije u Forusquareu je činjenica da su osnivači od prve velike investicije izvukli za sebe 5 mil USD ‘radi većeg motiviranja osnivača za napretkom’. Taj čin sve govori, a sve nakon toga je samo potvrda rečenog.

  Ne mogu vjerovati kompaniji koja toliko pivota i više ni sama ne zna šta bi ustvari željela biti. Uzmimo weird situaciju u kojoj Foursquare želi biti Yelp, koji bi želio biti Zynga, koja bi recimo željela biti eBay. Apsurdno, umjesto da rade svoj posao.

  Meni je Foursquare svakim pivotom sve neupotrebljiviji

  • Ivan Kovačević

   Ivan Kovačević

   05. 07. 2012. u 10:22 am Odgovori

   Hvala na konstruktivnom komentaru. Foursquare je, kao što sam naveo, krenuo sa premisom checkin igre. Nadali su se da će taj koncept privući veći broj korisnika no to se nije dogodilo, barem ne u mjeri u kojoj su oni to očekivali. Tada je napravljen po meni jedini već zaokret u konceptu same aplikacije što je posebno indikativno pogledali se prvi i drugi službeni promo film. Konkretno, odmah od checkina i fokus na što je moguće preciznije povezivanje ljudi i lokacija. Da, Foursquare želi biti Yelp, želi, želi biti i samostalna društvena mreža, želi biti i opentable i još mnogo toga što ne mora nužno biti loše. Na kraju dana, meni kao korisniku je bitno da na jednom mjestu dobijem što više meni prilagođenih informacija o zanimljivim lokacijama te informacije od prijatelja i o prijateljima. Foursquare ide u smjeru da mi to pruži. Mislim da je ova promjena dobra, posebice iz razloga što će, uvjeren sam, privući velik broj novih korisnika kojima se Foursqure do sada nije uspio “prodati”. Vjerujem da su u ovoj verziji na kvalitetniji način prezentirali podatke koje imaju u bazi. Sada slijedi fino preslagivanje i, uvjeren sam, sve veći fokus ka monetizaciji. Svi nikada neće biti zadovoljni, ja za sada jesam 🙂

   • Damir2

    Damir2

    05. 07. 2012. u 11:59 am Odgovori

    Ne gleda na to da Foursquare pada na teoriji investitora da se svaki obećavajući startup treba moći opisati u jednoj rečenici.

    Ono što imamo sada je situacija kao sa bezalkoholnim brandovima. Npr. Coca Cola i Pepsi Cola. Svi su isti samo nazivi su drugačiji. Čini mi se da to štima, ali u startup industriji nikako nije dobro. Jer zašto investitori ne bi dali lovu ljudima nasumce samo za ime, bez obzira na projekat. Pa onda reklamiraju ime kao brand, a ono čime se budu bavili će se ionako naći usput kasnije. Ako i ne upali napravi se jedno 12 pivota dok ne krene. Ako ne krene onda se ostavi jedno 5-6 različitih funkcija kao što ima FB.

    Još je u najboljoj poziciji Google search jer ga nitko ne može iskopirati, a sasvim sam siguran da bi ga svi današnji poznati uvrstili kao funkciju. Nek se nađe. Pritom su Samwer braća još najpoštenija, oni kopiraju direktno i ne izmišljaju PR priče da to prikriju.

    Apsurdno

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.