Dok svi razgovaraju o sigurnosti, Facebook predstavlja novi Messenger

Dok svi razgovaraju o sigurnosti, Facebook predstavlja novi Messenger

Stiže nam novi Messenger koji će biti ljepši nego ikada do sada, iako to ništa ne znači korisnicima Facebooka čiji su podaci hakirani.

Facebooku nije lako. Nakon milijuna korisničkih računa čiji su detalji isplivali, afere s Cambridge Analyticom i još hrpe drugih loših vijesti, Facebook se nalazi u nimalo zavidnoj poziciji u kojoj ga stišću sa svih strana, ali svima je jasno kako tehnološki gigant neće samo tako nestati zbog nekolicine pišljivih skandala.

Zato se Facebook u isto vrijeme dok ga napadaju okreće onome što radi najbolje: razvoju platformi i aplikacija. Nakon Portala, koji je Facebookov prvi hardverski proizvod, danas je najavljeno kako će uskoro na naše pametne telefone sletjeti novi Messenger. To će sigurno pomoći svima koji su hakirani, zar ne ?

Iz Facebooka kažu kako je novi Messenger zapravo razvijen u skladu s potrebama i željama korisnika. Naime, prema podacima Facebooka 7 od 10 korisnika Messengera kaže kako im je jednostavnost daleko najvažnija stvar u aplikaciji za dopisivanje, a 62% korisnika navodi kako se zbog ovakvih aplikacija osjećaju bliže svojim prijateljima.

Samo nek’ je šareno

Facebook je to poslušao i stvorio Messenger 4 koji bi trebao biti jednostavniji, ljepši i bolji nego sve do sada. Možda nije dodano ništa što ga čini sigurnijim i malo manje “špijunskim” niti su izbačeni oglasi, ali zato dobivamo nove boje u chatu, tako da je to sigurno skoro isto. Od sada ćete tako moći imati gradient chat boje, poput Instagram logoa. Hura?

Messenger će također izgledati nešto drugačije, a organizirat će se u tri taba: chats, people i discover. Ove različite stranice će podijeliti vaše razgovore tako da ćete u chats imati sve vaše razgovore, u people ćete moći pronaći nove prijatelje (tko to radi?) i slično, a u discover ćete se javljati omiljenim brendovima i tipkati s njima. Barem Facebook misli da hoćete.

Facebook je ostavio sve one stvari s kojima se u posljednje vrijeme hvalio, poput vrlo korisnog dijeljenja lokacije ili grupnog video poziva za koji nisam siguran da ga itko koristi, kao i opcija za stvaranje planova i slično.

Mračni mod je najveći plus

Ono što se meni najviše sviđa jest takozvani dark mode, odnosno mogućnost da Messengerovu blještavu bijelu pozadinu u razgovorima zamijenite crnom i pritom štedite bateriju ako imate LED ekran, ali i oči ako tipkate po mraku. Slično je to kao i kada YouTube prebacite u gotičarski mod i mislim da je svakako dobrodošlo.

Sve se to skupa čini sasvim dobro, ali mislim da veliko osvježenje Messengera teško može umanjiti gorak okus posljednjih skandala s privatnošću i podacima korisnika, pogotovo ako se sjetite da postoje indicije da Facebook aktivno “skenira” sve što pošaljete Messengerom.

Ipak, Facebook je u maniri poznate izjave neka jedu kolače napravio svoju vlastitu verziju koju plasiraju onima koji se brinu oko toga što čine s njihovim podacima:

Neka o tome pričaju u lijepom novom Messengeru.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Što ste propustili

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.

Startupi i poslovanje

TransferWise: Klijentima štedimo više od milijardu funti bankarskih naknada godišnje, ali preostaje nam još 199 milijardi

Svojim jedinstvenim rješenjem za plaćanje u stranim valutama diljem svijeta, TransferWise bio je sreća za mnoge potrošače, ali godinama trn u oku mnogih banaka. Danas su upravo banke i druge velike korporacije poslovanja kojima se okreću u želji da do 2025. postanu vodeće infrastrukturno rješenje za međunarodna plaćanja. Kako planiraju u tome uspjeti, saznala sam od njihovog Alastaira Thompsona.

Nesortirano

Kako razviti aplikaciju koja će od “strašnog” e-Računa učiniti bezopasnog psića?

Poduzetnike oblijeva hladan znoj kada se sjete e-Računa, ali zamislite kako je onima koji stvaraju aplikacije za njegovo izdavanje? Čini se, ne tako strašno.

Sponzorirano

Koliko dobar WiFi u kafiću treba biti da bi gosti bili zadovoljni?

Na redu je i zadnja epizoda serijala Digitalni kafići kroz koji se bavimo ključnim stavkama na koje jedan uspješan kafić treba paziti u digitalno vrijeme. U 4. epizodi otkrivamo zašto je kafićima bitno istaknuti se dobrom WiFi vezom.

Kolumna

Kako riješiti izazove rada na projektu: Od nekompetentnih voditelja do loše komunikacije

Nedavno smo imali smo zgodan slučaj. Radi se o većem projektu, u njemu učestvuje više tvrtki. Krovna tvrtka, između ostaloga, ima i svog voditelja projekta. Radi se o osobi koja za takav posao nije kompetentna iz jednostavnog razloga - ne poznaje osnovne elemente od kojih se upravljanje projekata sastoji.

Startupi i poslovanje

Identyum – digitalna osobna iskaznica iz Hrvatske za 21. stoljeće?

Na krilima suradnje s Finom, IDENTYUM bi trebao omogućiti dokazivanje identiteta putem aplikacije, bez papirologije, pokazivanja osobnih iskaznica i sličnih koraka.