Nike i Apple rade na unapređenju nosivih uređaja

Kakve nam to poslastice spremaju Apple i Nike?

Saradnja dva giganta iz različitih oblasti poslovanja uskoro bi mogla da rezultira velikim ugovorom. Naime, čelnici kompanije Nike odlučni su da unaprede poslovanje sa kompanijom iz Cupertina, te da na taj način fitness aplikacije poput Nike+ budu integrisane i na predstojećem Apple Watch-u. Pored toga, očekuje se i izrada nove fitness narukvice ili pak nekog drugog nosivog uređaja.

Direktor Nike-a, Mark Parker istakao je za Bloomberg News da u tehnološkom domenu Apple i Nike zajedno mogu postići znatno više nego što je to bio slučaj kada su kompanije radile odvojeno. Parker je dodao da Nike polako napušta poznati FuelBand brend, pa su se ovim potezom trenutno fokusirali na znatno povećanje registrovanih korisnika na aplikaciji Nike+ –  tačnije sa 25 miliona na stotine miliona korisnika.

Dok se još ne obelodani bilo kakva direktna hardverska saradnja sa Apple-om, Mark je izrazio želju da Nike+ u budućnosti postane uspešan fitness servis sa velikom bazom korisnika. Poznato je da je Nike oduvek imao blizak odnos sa Apple-om – kako zbog integracije Nike+ i iOS-a, tako i sada, sa lansiranjem Apple Watch-a kada se očekuje da sportske aplikacije pronađu put do još većeg broja korisnika.

Budućnost je svetla

Svoj projektni tim Apple je prošle godine pojačao pojedinim dizajnerima iz Nike-a, koji su intenzivno radili na stvaranju početnih nacrta za Apple Watch. Govoreći o budućnosti prenosivih uređaja, Parker je izjavio da očekuje veću funkcionalnot, više stila i integrisanosti.

Za kraj, ostaje nam da vidimo može li saradnja ovih poznatih kompanija, koje deli znatno drugačija filozofija, još više da utiče na polje nosivih uređaja, zauzimajući tako lidersku poziciju na tržištu koje se tek rađa. Konkurencija svakako treba da bude na oprezu, a sudeći da su pametni satovi i wearables sve atraktivniji među korisnicima, i mi se sami trebamo zapitati u kome se smeru kreće nova tehnologija i kako ćemo je koristiti već naredne godine?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Hrvati u posljednjih tjedan dana masone na portalima i društvenim mrežama spomenuli više od 6000 puta

Domaća internetska sfera posljednjih dana zaista puno priča o masonima. Komentari, članci i objave na društvenim mrežama vezani uz ovu temu ostvarili su čak 12 milijuna impresija.

Startupi i poslovanje

Potrebni koraci i obrasci: Kako zatvoriti paušalni obrt?

Nakon izmjena Općeg poreznog zakona mnogi su se paušalci našli u nezavidnoj poziciji. Nerijetki su se potom odlučili na zatvaranje obrta, ako i vi razmišljate - ovo su koraci koje trebate poduzeti.

Mobilno

Paniku oko koronavirusa iskoristili i brojni developeri; na Google Playu deseci (loših) aplikacija

Većina "coronavirus" aplikacija nije ni blizu kvaliteti, a služe kako bi kroz paniku "maznuli" po par tisuća skidanja.

Startupi i poslovanje

(Cro)AI ujedinjuje Microblink, Infobip i druge lidere tehnološke industrije u jednom cilju: AI naciji

Hrvatske trenutno nema na AI mapi svijeta. No, uz novoosnovanu udrugu CroAI, među čijim su se članovima našle tvrtke poput Infobipa, Microblinka, Poslovne Inteligencije i mnoge druge, ovdašnja IT zajednica napokon se može okupiti pod zajedničkim krovom kako bi ujedinjeno nastupala i to promijenila.

Intervju

Lude kombinacije hrvatskog CR4ZY-ja: prvo prodali tim, sad osnovali novi uz Ruse i Ukrajince

"CR4ZY je prodao tim", bile su riječi koje su odjekivale krajem prošle godine domaćim esportom, a iako se domaća organizacija sa sjedištem u Berlinu nije ugasila, mnogi su mislili kako se radi o početku kraja.

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.