Zagrebački Neuralab otvara ured u New Yorku uz savjete za one koji žele njihovim stopama

Zagrebački Neuralab otvara ured u New Yorku uz savjete za one koji žele njihovim stopama

Čini se da je danas dan kada domaće tvrtke obznanjuju svoje planove za širenje u inozemstvo, i to prvenstveno u SAD. Nakon što je agencija Jasno i glasno najavila kako pod imenom Storytelle.rs nastupa prema američkom tržištu, sada stiže vijest o tome da je digitalna agencija Neuralab već otvorila ured u New Yorku. CEO Neuralaba, Krešimir Končić, objasnio nam je kako se otvaranje podružnice "kuhalo" neko vrijeme, a ujedno je dao i vrijedne savjete za one koji požele ići sličnim putem.

neuralab_1naslovna

Čini se da je danas dan kada domaće tvrtke obznanjuju svoje planove za širenje u inozemstvo, i to prvenstveno u SAD. Nakon što je agencija Jasno i glasno najavila kako pod imenom Storytelle.rs nastupa prema američkom tržištu, sada stiže vijest o tome da je digitalna agencija Neuralab već otvorila ured u New Yorku. CEO Neuralaba, Krešimir Končić, objasnio nam je kako se otvaranje podružnice “kuhalo” neko vrijeme, a ujedno je dao i vrijedne savjete za one koji požele ići sličnim putem.

Kako kaže, iza razloga za otvaranje ureda u New Yorku stoje mogućnosti rada na tehnološki jačim projektima i odmjeravanje s većim (i brojnijim) digitalnim agencijama. Olakšavanje plaćanja i manje papirologije s postojećim američkim partnerima bili su dodatan poticaj za “prebacivanje preko bare”.

Opcije su bile London, San Francisco ili New York, jer tražili smo lokaciju gdje je kultura relativno slična, jezične barijere minimalne, a dizajnerski stilovi komplementarni. Izbor je pao na New York zbog partnerske veze s dvije ‘lokalne’ digitalne agencije, okolinom koju bismo htjeli bolje istražiti te najvažnije – najjačom konkurencijom. Sam pogled na mapu sličnih firmi otkriva pravu malu košnicu od više od tisuću kompanija koje svakodnevno guraju nove piksele i linije koda.

Amazon kao prvi susjed

Neuralabov njujorški ured tako se nalazi u blizini Central parka, na istoj adresi kao i sjedište Amazona (iako se veličina ureda vjerojatno razlikuje). 🙂 Krešimir napominje da ovim potezom žele “zagristi novi val digitalnih i interaktivnih proizvoda koji spajaju sve i svašta“ – ljude uređaje, tehnologije i mjesta, što je zbog raznih prepreka teško kod nas raditi.

S tipičnim lokacijskim ograničenjem su upoznati naši developeri kada otkriju neku cool novu platformu ili API, samo da bi za par minuta saznali da je usluga dostupna ‘only in USA’. Bummer.

I sami želite poslovati u SAD-u? Neuralab ima savjete za vas

Krešimir daje i vrijedne savjete o cijelom procesu registracije tvrtke u SAD-u, točnije, u državi New York. Nova tvrtka je tako registrirana pod nazivom Neuralab Inc., a cijeli postupak trajao je sedam radnih dana uz minimalnu papirologiju. Dodaje kako se uz pomoć “firmi koje otvaraju firme” cijeli proces može realizirati uz pomoć agenta i trošak od oko 600 dolara. Istodobno, prisjeća se kako je u Hrvatskoj 2009. godine bilo poteškoća s registracijom pravnog naziva Neuralab, jer je bilo potrebno dopuštenje Ministarstva zdravstva (uz ondašnju zabranu engleskog naziva tvrtke) zbog LAB-­a u nazivu. Na to u SAD-u nisu naišli, a cijeli se izazov sveo na rješavanje par pitanja:

1. Registrirati LLC ili C­Corp

Iako je C Corp praktički dioničko društvo, on je konceptualno bliži našem d.o.o.­-u, napominje Krešimir, jer je porezni entitet (kompanija) odvojen od svojih vlasnika, zahtijeva kvartalna izvješća i zapisivanje minutesa od sastanaka, uz strožu regulaciju. LLC (Limited Liability Company) je sličniji obrtu, iako mu ime sugerira da se radi o društvu s ograničenom odgovornošću. Kod LLC­-a je vlasnik porezno povezan uz pravnu osobu (kompaniju), a i godišnji porez plaća direktno vlasnik (tzv. pass­through taxes).

Iskreno, po forumima ćete naći da je C Corp kompliciran radi održavanja papirologije no nećete biti impresionirani i zastrašeni ukoliko ste navikli na naše podneblje. Mi smo se odlučili za C Corp, a više informacija daju interneti.

 2. U kojoj državi registrirati poslovanje

Krešimir navodi kako je ovo pitanje kompliciranije, jer, naravno, ovisi o tome što želite raditi i kome želite prodavati uslugu ili proizvod.

Generalno je pravilo da se registrirate tamo gdje se obavlja “biznis”, ali opet, nisu sve države pogodne za pokretanje kompanije. To je razlog zbog kojeg većina virtualnih startupa i online firmi otvara svoja vrata u Dalewareu, Wyomingu ili Nevadi jersu te države na glasu kao ‘corporation-friendly’, a online startupi prodaju virtualnu uslugu cijelom svijetu i stoga nisu toliko ograničeni zakonima o prodaji klasičnih dobara.

Neuralabovci će za početak iz Zagreba periodično putovati u svoj njujorški ured zbog prodaje, sastanaka i drugih događaja, a dugoročni je cilj zaposliti account i prodajni tim. Osim toga, planiraju se i zapošljavanja u Zagrebu, stoga ako i sami želite postati dio ove zagrebačko-njujorške ekipe, imajte na oku njihovu web stranicu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.