Netflix: Dijelite svoj račun? Samo naprijed!

Netflix: Dijelite svoj račun? Samo naprijed!

Dijeljenje nečega vašeg s drugima je lijepo i altruistično, a ako vjerujete kako je dijeljenje u modi i želite usrećiti nekoga drugog, Netflix vam neće stajati na putu. Tijekom CES-a u Las Vegasu, CEO Reed Hastings otkrio je kako nemaju ništa protiv davanja korisničkih podataka drugima - jer smatraju kako i Netflix iz toga može izvući korist.

Netflix krenuo s novim valom europske ekspanzije- prvi korak je Francuska

Postoje usluge koje je bolje ne podijeliti s drugima ako onaj tko nudi uslugu ne zna da je dijelite. Ako ne želite da vama ili onome kome ste dali podatke upadnu u kuću, usred noći krenu u premetačinu dok spavate i… Dobro, možda stvari neće biti toliko drastične ako svoje podatke i lozinku za pristup sadržaju podijelite s nekim koga znate, ali možete upasti u probleme ako se to ne dopadne vlasniku ili prijenosniku sadržaja.

No, u Netflixu na ovu stvar gledaju drugačije. Tijekom sajma CES u Las Vegasu, kada je sve ostalo bilo u sjeni važnije vijesti, CEO Reed Hastings otkrio je kako Netflix nema ništa protiv dijeljenja korisničkog imena i lozinke s nekim drugim, dok god Netflix za to ne zna. Podjela gledanja serija, filmova i drugih televizijskih emisija za koje se plaća može povećati broj korisnika koji bi željeli platiti, s prilikom da onaj tko nudi uslugu ne bude na gubitku. Iako se na prvu čini nelogičnom, situacija zapravo može biti povoljna za obje strane.

Netflix nije usamljen u ovakvom pristupu. Prije gotovo godinu dana pisalo se i govorilo o HBO-u, čiji je CEO Richard Plepler približio moguće pozitivne strane dijeljenja korisničkih podataka. Kao i Hastings prije nekoliko dana, i Plepler je tada govorio o mogućim novim korisnicima koji bi se “navukli” na uslugu, u tom slučaju, HBO Go, navodeći kako dijeljenje s drugima ne smatraju jednim od glavnih problema u vlastitom poslovanju.

Korak dalje od HBO-a

Ipak, za razliku od lanjskog slučaja s istupom prvog čovjeka HBO-a, koji je bio suzdržaniji u vlastitoj poruci, Hastings se nije toliko ograničavao kad je o temi dijeljenja u prvi plan stavio “da, može” i “nama to neće biti problem”. Netflix je već naviknut na dijeljenje, primjerice, s mogućnošću da troškove pretplate podijelite popola s nekim drugim, po principu opisanim u kolumni na Netokracija.rs.

Ako netko trenutno ne može platiti za gledanje sadržaja ili za neki od grupnih paketa poput obiteljskoga, Netflix računa na to kako će poželjeti izdvojiti novac jednoga dana kada će financijski stajati bolje. Gubitak koji nastaje time što netko ne plaća za gledanje odmah bi se, tako, mogao pokriti s vremenom, s privlačenjem novih obožavatelja usluge.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Tehnologija

iPhone 11 – je li dovoljno dobar da me otjera s Androida?

Želite li dobiti autentično Apple iskustvo ne morate dati 15 tisuća kuna za iPhone 11 Pro Max, velike su šanse da će za veliku većinu ljudi i iPhone 11 biti vrlo dobar odabir.

Što ste propustili

Istraživanje

Veliko CX istraživanje: Za korisničko iskustvo banke, retail i bezalkoholna pića u Hrvatskoj zaslužile tek ocjenu – 3!

Peekator je hrvatski startup koji se bavi istraživanjem korisničkog iskustva, a nedavno obrađeni podaci više od 3000 anketiranih osoba, 13 tisuća komentara i 60 dubinskih intervjua bacili su potpuno novo svjetlo na uobičajene prakse na području tri značajna tržišta, a ovo je okvirna slika trenutnog stanja.

Izvještaj

Inchoo, Infinum i Hooloovoo do developera dopiru blogom, modnim brendom i “napuhanim” influencerima

Kako se brendirati kao dobro mjesto za posao prema developerima koji nisu impresionirani stolovima za stolni tenis ili igraćim konzolama? Otkrile su nam tri developerske tvrtke na konferenciji Employer Branding Zagreb.

Gaming

Razumjeti gamere, game dev i esport – otkud početi?

Pa možda najbolje od osnova: što je to tako dobro u igrama, ne potiču li one nasilje; zar razvoj video igara nije super zabavan posao i zašto esport još muku muči da postane punopravni sport? Kao dežurni gameri Netokracije, Ivan i ja preuzeli smo ovotjednu epizodu ne bi li vam odgovorima na ta pitanja približili svijet gaminga.

Izvještaj

Znate li otkud vam dolaze najbolji kandidati i kako se prijavljuju na vaše oglase?

O kandidatima, načinu kako se prijavljuju na poslove i kako uspješno doći do onih najkvalificiranijih otkrili smo više na Employer Branding konferenciji uz domaći regrutacijski alat TalentLyft.

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.