Ne znate što vam se gleda? Bez brige, zna Netflix. Upoznajte njihov sustav preporuka!

Ne znate što vam se gleda? Bez brige, zna Netflix. Upoznajte njihov sustav preporuka!

Ako ste se ikad pitali “zašto mi Netflix ovo preporučuje”, ovo je tekst za vas. Za sve ostale koji muku muče s pronalaskom onoga što žele gledati, možda se preporodite upravo s Netflixom.

Odgonetnuti što netko želi gledati nije lako ni ljudima koji se poznaju, a kamo li jednom digitalnom servisu koji o nama zna samo koju smo komediju sinoć gledali. No, Netflixu kao servisu koji nudi više od 7 tisuća naslova to je neophodan dio posla. Žele li se isplatiti korisnicima, Netflixov zadatak je osim bogate ponude, ponuditi pravi sadržaj, pravoj osobi, u pravo vrijeme.

Ako išta govori u prilog tome da Netflix radi dobar posao, to je onda preko 247 milijuna pretplatnika diljem svijeta. Netflix smo i u Hrvatskoj čekali kao ozebao sunce, čime nas je počastio sad već davne 2016. godine. Od tada, mnogi su se telekomi nadali da će ga kao HBO uspjeti nagovoriti pod svoje krilo, ali nije se dao. Sve do ove godine. A1 je prvi telekom u Hrvatskoj koji je uspio postići suradnju s Netflixom.

A povodom te lijepe vijesti i prateće promotivne ponude donosimo vam priču o preporukama…

Koji film biste naručili?

Ako bismo razlagali Netflixov uspjeh na proste faktore, dva su najviše zaslužna za ono gdje je ovaj streaming gigant danas. Prelazak na digitalno i napredni sustav preporuka.

Neki od vas znaju kako je Netflix počeo – kao servis za iznajmljivanje DVD-ova, putem pošte. S naručivanjem online i dostavljanjem filmova na kućni prag, još 1997. imali su drugačiji pristup iznajmljivanju. Iako su i tada uzdrmali tržište, pravi potres u industriji napravili su 2007. kada su započeli sa streamingom. Mogućnost da odmah, na zahtjev, gledate filmove, serije i emisije iz tada već pozamašne Netflixove riznice donijela je prekretnicu.

U svojoj „videoteci“ Netflix nudi za svakoga ponešto kao što je očito iz ovog pregleda najgledanijih serija u Hrvatskoj. Izvor: Netflix

No, mnogi ne znaju da i dok je slao DVD-ove poštom Netflix imao razvijen sustav preporuka (poznat i kao Cinematch) koji je pomagao ljudima da se lakše odluče pa i naručuju filmove unaprijed. U tom pogledu, prijelaz na digitalni video-na-zahtjev sustav bio je i prilika i neprilika. Naime, pretplatnici koji su primali DVD-ove poštom zadovoljili bi se s filmom koji su uzeli jer je vraćanje trajalo dugo i konstruktivnije su razmišljali o tome što bi “budući oni” htjeli gledati.

S novim sustavom, samo gledanje odvija se odmah po zahtjevu, što značajno utječe na naše odluke. Donosimo ih za nas u sadašnjosti – osjetljivijem stanju na koje utječe mnogo više karika. Oni imaju samo ograničen broj podataka da znaju što bi vam odgovaralo u svakom datom momentu, a toliko toga igra ulogu hoćete li vi htjeti pogledati neki film danas, za tjedan dana ili ikad. Iako, primjerice, znaju da imate djecu, ne znaju jesu li baš danas mogla zaspati…

I stoga, u prijelazu na streaming, Netlixovci su znali da se trebaju opremiti boljim algoritmima. Osmišljena je Netflix nagrada, od milijun dolara, za onaj tim koji uspije napraviti napredniji sustav od postojećeg Netflixovog. Uspjelo je jednom timu pa iako na kraju Netflix nije koristio njihov sustav, neka od saznanja iz tog natjecanja značajno su utjecala na razvoj algoritama za preporuke općenito.

Zašto mi Netflix ovo preporučuje?

U digitalnom svijetu, tajne dobrog razvijenog algoritma čuvaju se kao recept za Coca Colu, ali unatoč tome što ne znamo detalje u pozadini, Netflixov sustav preporuka nije potpuna crna kutija. Dapače, na svojim stranicama imaju navedeno koje sve faktore uzimaju u obzir kod preporuke video sadržaja. Prema Netflixovim navodima, algoritam za preporuke ne procesira vaše demografske podatke poput godina ili spola. Na preporuke koje dobivate utječu:

  • Vaše interakcije sa platformom (npr. ocjene koje dajete i povijest gledanja);
  • Ukusi i preferencije pretplatnika sličnih vama;
  • Informacije o sadržaju poput žanra, kategorije, glumaca i godine produkcije;
  • Broj pretraživanja i što se pretražuje;
  • Okolnosti gledanja: kada gledate, na čemu gledate i koliko dugo gledate sadržaj.

Kad prvi put aktivirate Netflix, sustav se ne može osloniti na tu povijest informacija, zato vas pita da unesete neke od naslova koje volite kako bi za početak mogli probrati nešto za vas. Što više gledate i ocjenjujete video sadržaje na Netflixu, to će sustav preporuka biti bolji i precizniji. Ovdje je, uz to, važno napomenuti da ono što ste naveli pri registriranju ne igra toliku ulogu dalje u budućnosti. Očekivano je da će se vaši ukusi s vremenom mijenjati, i to je ljepota ove tehnologije – sustav koji je upogonjen strojnim učenjem stalno uči i prilagođava svoje procjene.

Vaša prva stranica

Joshua iz Netflixa je bio dovoljno drag da podijeli s nama svoju početnu stranicu. Izvor: Netflix Blog

Ako ste došli do tu, nadam se da ste svjesni da Netflix radi puno više od obične video usluge s preporukama. Zapravo, sve što vidite na početnoj stranici prilagođeno je vašim željama.

Glavna Netflixova stranica danas ne izgleda mnogo drugačije od većine drugih streaming platformi, no upravo su oni proslavili tzv. horizontalno-vertikalni pregled ponude video sadržaja. Prikaz u redovima ispostavio se kao najzahvalniji za isticanje onoga što bi se gledatelju odnosno pretplatniku moglo svidjeti u datom trenutku: bez da ga se pretrpa, ali i da ga se ne ograniči.

Na početnoj stranici Netflixa korisnici mogu pregledavati ponudu horizontalno po retku kako bi vidjeli više videozapisa u tom retku ili vertikalno kako bi vidjeli druge redove. Zašto to funkcionira pisali su još prije par godina i na svom blogu:

Prikazivanjem koherentne grupe videozapisa u retku, davanjem smislenog imena za svaki red i prikazivanjem redova u korisnom redoslijedu, članovi mogu brzo odlučiti hoće li cijeli red videozapisa vjerojatno sadržavati nešto što ih zanima. Korisnicima to omogućuje ili dublje istraživanje i potragu za više videozapisa u redu ili preskakanje i pregledavanje drugog retka. Što ne bi bio tako jednostavan slučaj, na primjer, da stranica sadrži veliku, neorganiziranu zbirku relevantnih videozapisa.

Netflix same naslove rangira i na način koji će ih predstaviti u najboljem mogućem redu. Točnije, svaki naslov je rangiran unutar reda te je svaka sličica prilagođena određenom korisniku.

A kad smo kod toga…

Preporuke rade tamo gdje se i ne nadate.

Grafički prikazi

Primjeri minijaturnih prikaza za Netflixovu orginalnu seriju Stranger Things. Izvor: Netflix Blog

Netflixove preporuke morale su ići dalje od okvira i strukture prve stranice, u samu srž sadržaja, jer – kako su pisali i Netflixovi stručnjaci: imate samo 90 sekundi da uhvatite pažnju gledatelja. U tom vremenu, prije nego se korisnik odluči ući u stranicu sadržaja da sazna više, prvi doticaj sa sadržajem su minijaturni prikazi (eng. thumbnailovi)

Neki od vas koji koriste već Netflix ili su ga koristili, sigurno su uočili da im minijaturni prikazi video sadržaja nisu uvijek isti – kako na vlastitom računu, tako i na računu rodbine ili prijatelja. I dobro ste uočili, Netflix generira personalizirane minijaturne prikaze za svakog korisnika, a čak i kad je u pitanju isti korisnik prikazi se mogu promijeniti već pri sljedećem logiranju na platformu.

Prije nekoliko godina, još dok Netflix nije bio dostupan ni u Hrvatskoj, prva stranica sastojala se samo od postera i promotivnih fotografija filmova i serija. Ostatke toga možete vidjeti na nekim od video sadržaja i danas, poput kultnih klasika – Seinfelda. No, danas su primarni izvor materijala za minijaturne prikaze statične slike iz samog sadržaja (eng. snapshotovi).

Jedan od primarnih sastojaka koji se mijenja za vas i druge na minijaturnim prikazima su glumci u službi evociranja žanra. Primjerice, za seriju Peaky Blinders, Netflix će generirati nekoliko mogućih prikaza na osnovu vaših preferencija. Gledate li često trilere i povijesne drame, prikazat će Thomasa Shelbya (Cillian Murphy) i Alfie Solomonsa (Tom Hardy) u žustroj raspravi. Gledate li više romantičnih drama, na prikazu je vjerojatnije da će se Thomasu Shelbyju pridružiti njegova neprežaljena ljubav Grace Shelby (Annabelle Wallis).

Slično funkcionira i kad je u pitanju filtriranje preporuka prema tome što ste zadnje gledali – poklope li se glumci u jednoj seriji koju gledate, vjerojatno je da ćete ih ugledati na nekom od prikaza za druge sadržaje u kojima se pojavljuju.

Pretraživanje i gledanje

Čak i ako na platformi nema onog što tražite, sustav ima informacije o tome što ste tražili te vam predlaže tome slične sadržaje.

Minijaturni prikazi iako su jedan od najmoćnijih elemenata za utiliziranje onoga što procjenjuje sustav preporuka, oni nisu izolirani u tome kako djeluju na vas i koju poruku šalju. Osim što svaki minijaturni prikaz mora funkcionirati sa svima ostalima u redu, on mora biti smisleno povezan i s ostalim “grafičkim paketom” pojedinog filma, serija ili emisije. Konkretno, to se odnosi na glavnu naslovnu sliku pojedinog sadržaja, na trailere, ali i sam sinopsis koji se prikazuju uz taj naslov. Neće vas stoga čuditi što Netflix provodi A/B testiranja kako bi provjerio je li odabrani vizualni paket pogodak za vas u ovom trenutku. Nekada i sama promjena palete boja tih vizuala može učiniti razliku.

Jedno od mjesta koje se također istražuje kako može poslužiti u svrhu preporuke je i stranica pretraživanja. Netflixovi stručnjaci intenzivno rade na tome da to iskustvo također učine zanimljivijim i korisnijim. Čak i ako na platformi nema onog što tražite, sustav ima informacije o tome što ste tražili te vam predlaže tomu slične sadržaje.

Osim pretraživanja, u računicu preporuka ulaze i detalji toga kako nešto gledate. Poput toga jeste li neke scene pregledavali više puta, jeste li nastavili gledati sadržaj nakon pauziranja, kada ste odustali od neke serije ili filma, jeste li sadržaj premotavali unaprijed ili unatrag i slično.

Ako ne možete odabrati sami što biste gledali, Netflix ima i opciju “Play something” koja bira za vas.

Zašto uzeti Netflix uz A1?

I na kraju, glavno pitanje.

Netflix možete aktivirati i sami, mimo telekoma, no prošlo je vrijeme dijeljenja lozinki pa samostalna pretplata ne izgleda tako primamljivo kao prije. Mnogi su zato počeli vagati odluke koje pretplate na video servise zadržati. Stvar je da ne morate puno birati jer je novim partnerstvom s A1 Netflix u Hrvatskoj postao puno pristupačniji.

Za one od vas koji niste još bili u prilici isprobati Netflix, važno je napomenuti i da Netflix više ne nudi besplatan period probe tako da su 6 mjeseci Netflixovog Osnovnog paketa koje vam poklanja A1 najbolja ponuda na tržištu.

A svi vi koji već koristite Netflix, bez brige, prebacivanjem s osobne pretplate na Netflix uz A1, nećete izgubiti svoju povijest gledanja, preporuke i profile – sve se može u par klikova jednostavno prebaciti.

A1 Hrvatska poklanja Netflix Osnovni paket na 6 mjeseci svojim novim i postojećim korisnicima ako do 31.3.2024. aktiviraju mobilne tarife Savršena+ i Apsolutna te internet pakete Mega NET i Giga NET. Nakon isteka promotivnog razdoblja cijena Netflix Osnovnog paketa iznosi 4,99 € mjesečno. Više informacija o promociji i Netflixu unutar A1 ponude saznajte na službenim stranicama.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Veliki intervjui

Upoznajte Hrvata koji je napravio nastavak Tetrisa (i dobio blagoslov originalnog tvorca)!

Nevjerojatne priče ne susrećemo svaki dan, a upravo vam donosimo jednu takvu koja se kuhala 12 godina na dva kontinenta, u čijem se središtu nalazi nastavak jedne od najpoznatijih igara ikada napravljenih.

Analiza

Kad im USB-om procure podaci milijun građana – javne institucije mogu proći bez sankcija?!

Sa stručnjacima raspravljamo o nedavnom curenju podataka vlasnika svih registriranih vozila u Hrvatskoj i zašto je ono problematično na više razina. Može li ovaj slučaj biti poruka javnim institucijama za ubuduće?

Obrazovanje

Maturanti, pazite koje AI alate koristite za pripremu mature, nisu svi pouzdani…

Jeste primijetili kako je sve više raznih AI alata koji obećavaju uspjeh u školi i pomoć na maturi? Iako imamo pozitivne primjere, nisu svi od povjerenja.

Što ste propustili

Veliki intervjui

“Kao Engineering Manager nisam izgubio dodir s inženjerstvom, naprotiv – naučio sam još više”

Kako izgleda posao Engineering Managera kad radiš za tvrtku koja nezaustavljivo raste saznali smo od Antonia Krističevića. Prošle je godine postao EM u Fonoi, tvrtki koja je prva na svijetu razvila cloud platformu za automatizaciju obračuna poreza na globalnoj razini.

Digitalni mediji

Uloženo je 280 milijuna eura u digitalno oglašavanje u Hrvatskoj u 2023. godini

Hrvatska udruga digitalnih izdavača (HUDI) objavila je rezultate najnovijeg istraživanja HUDI Digitalni AdEx za 2023. godinu.

Startupi

Kako vam HR i financije olakšavaju rast, otkriva Infobipov CBO

Infobipov Chief Business Officer Ivan Ostojić podijelio je iskustva iz procesa skaliranja hrvatskog jednoroga te što im je pomoglo da rast učine održivim.

Startupi

Stižu bolja vremena za SaaSove! Paddleov CMO savjetuje kako ih iskoristiti

Od Paddleovog Chief Marketing Officera na konferenciji SaaStanak 2024 saznali smo kako prebroditi ova neizvjesna vremena na tržištu.

Startupi

Što smo dosad saznali o hrvatskim SaaS tvrtkama? 60% ispitanika navodi da su profitabilni!

Polovica hrvatskih SaaS tvrtki iz istraživanja postoji manje od 5 godina, otprilike jednako toliko ih ima manje od 1 milijun eura ponavljajućeg godišnjeg prihoda (ARR), a 80 % njih ima manje od 50 zaposlenih.

Novost

Korisnici Revoluta u Hrvatskoj od sada mogu ulagati i u obveznice

Revolut, financijska aplikacija s više od 40 milijuna korisnika diljem svijeta, svojoj je investicijskoj ponudi u Hrvatskoj dodala obveznice.