Domaća crowdfunding kampanja za prvi mobilni hostel u svijetu

Osječki Nearby Indiegogo kampanjom želi financirati prvi mobilni hostel u svijetu

Iako je crowdfunding u Hrvatskoj još donedavno bio relativno nepoznat način prikupljanja sredstava za realizaciju različitih projekata, čini se kako se situacija popravlja te je sve više onih koji upravo u crowdfundingu vide priliku za svoje ideje. Među njima je i tim koji stoji iza projekta Nearby Hostel koji je na Indiegogou ovih dana započeo kampanju s ciljem prikupljanja sredstava za izgradnju prvog mobilnog hostela.

nearby_tim_cf_jpg
Nearby: Iskustva sa smještajem na festivalima su većinom loša. Tu smo vidjeli prazninu koju treba popuniti i krenuli smo raditi.

Dolaskom lijepog vremena sve smo bliže i još jednoj festivalskoj sezoni, što za posjetitelje takvih događanja najčešće znači snalaženje za smještaj, a često i spavanje u neudobnim šatorima. Kako bi doskočio tom problemu, osječki tim pokrenuo je projekt Nearby Hostel s ciljem izgradnje prvog mobilnog hostela koji se može koristiti gdje god su potrebni dodatni smještajni kapaciteti. Kako bi tako nešto uopće mogli realizirati, okrenuli se se crowdfundingu, odnosno Indiegogou gdje je upravo u tijeku njihova kampanja. A kako je sve počelo, objasnio je Mihovil Grgurić iz Nearby tima.

Iskustva sa smještajem na festivalima su generalno loša. “Normalan” smještaj je najčešće ili preskup ili predaleko. Alternativa su šatori, koji opet imaju brdo nedostataka. Tu smo vidjeli prazninu koju treba popuniti i krenuli smo raditi.

Mihovil objašnjava kako je Nearby Hostel projektiran kao mobilno rješenje koje se lako može prevoziti s jednog mjesta na drugo, a nakon dolaska na lokaciju, potrebno je 30 minuta kako bi bilo spremno za korištenje. Posebna pažnja pri projektiranju hostela stavljena je na maksimalno iskorištavanje dostupnog prostora i dobivanje što veće udobnosti. Ako je potrebno, Nearby može funkcionirati i samostalno – ima ugrađeni tihi strujni agregat, klima uređaj, tankove za vodu i otpadne vode.

Svaki Nearby Hostel će imati devet soba s 26 kreveta, uključujući toalete i pametne tuševe koji koriste do 70 posto manje vode. Uz to, sobe će biti prikladno opremljene kako bi korisnici mogli zaboraviti da nisu kod kuće te će u njima imati od interneta i TV-a do hladnjaka i udobnih kreveta. Gosti će vrata sobe moći otključavati svojim pametnim telefonom, a budući korisnici na raspolaganju će imati i Nearby aplikaciju koja pomaže u pronalaženju mjesta na kojem se hostel nalazi.

Može li tim skupiti 110.000 dolara?

Nearby tim na samoj ideji radi od proljeća prošle godine, a cilj im je putem Indiegogoa prikupiti gotovo 110 tisuća dolara. Mihovil mi objašnjava kako su do njega došli analizom svih troškova, a kako je riječ o povećem iznosu, bit će jako zanimljivo vidjeti mogu li mu se približiti u sljedećih mjesec dana koliko traje kampanja – posebno ako uzmemo u obzir kako će prikupljena sredstva biti korištena za izradu prototipa, ali i zbog činjenice da su uspješne domaće kampanje jedva uspijevale prikupiti i upola manje iznose.

prototip_nearby

No, osim u crowdfundingu, Nearby tim svoju priliku vidi i u suradnji s vodećim festivalima u regiji te ističu kako već postoji interes za njihovo rješenje, no da je prerano za službene potvrde. U međuvremenu želimo im puno sreće s kampanjom, a ako biste na sljedećem festivalu umjesto u šatoru radije prespavali u udobnoj sobi koja se nalazi odmah u blizini, podržite Nearby Hostel na Indiegogou.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech industrija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!