Domaća crowdfunding kampanja za prvi mobilni hostel u svijetu

Osječki Nearby Indiegogo kampanjom želi financirati prvi mobilni hostel u svijetu

Iako je crowdfunding u Hrvatskoj još donedavno bio relativno nepoznat način prikupljanja sredstava za realizaciju različitih projekata, čini se kako se situacija popravlja te je sve više onih koji upravo u crowdfundingu vide priliku za svoje ideje. Među njima je i tim koji stoji iza projekta Nearby Hostel koji je na Indiegogou ovih dana započeo kampanju s ciljem prikupljanja sredstava za izgradnju prvog mobilnog hostela.

nearby_tim_cf_jpg
Nearby: Iskustva sa smještajem na festivalima su većinom loša. Tu smo vidjeli prazninu koju treba popuniti i krenuli smo raditi.

Dolaskom lijepog vremena sve smo bliže i još jednoj festivalskoj sezoni, što za posjetitelje takvih događanja najčešće znači snalaženje za smještaj, a često i spavanje u neudobnim šatorima. Kako bi doskočio tom problemu, osječki tim pokrenuo je projekt Nearby Hostel s ciljem izgradnje prvog mobilnog hostela koji se može koristiti gdje god su potrebni dodatni smještajni kapaciteti. Kako bi tako nešto uopće mogli realizirati, okrenuli se se crowdfundingu, odnosno Indiegogou gdje je upravo u tijeku njihova kampanja. A kako je sve počelo, objasnio je Mihovil Grgurić iz Nearby tima.

Iskustva sa smještajem na festivalima su generalno loša. “Normalan” smještaj je najčešće ili preskup ili predaleko. Alternativa su šatori, koji opet imaju brdo nedostataka. Tu smo vidjeli prazninu koju treba popuniti i krenuli smo raditi.

Mihovil objašnjava kako je Nearby Hostel projektiran kao mobilno rješenje koje se lako može prevoziti s jednog mjesta na drugo, a nakon dolaska na lokaciju, potrebno je 30 minuta kako bi bilo spremno za korištenje. Posebna pažnja pri projektiranju hostela stavljena je na maksimalno iskorištavanje dostupnog prostora i dobivanje što veće udobnosti. Ako je potrebno, Nearby može funkcionirati i samostalno – ima ugrađeni tihi strujni agregat, klima uređaj, tankove za vodu i otpadne vode.

Svaki Nearby Hostel će imati devet soba s 26 kreveta, uključujući toalete i pametne tuševe koji koriste do 70 posto manje vode. Uz to, sobe će biti prikladno opremljene kako bi korisnici mogli zaboraviti da nisu kod kuće te će u njima imati od interneta i TV-a do hladnjaka i udobnih kreveta. Gosti će vrata sobe moći otključavati svojim pametnim telefonom, a budući korisnici na raspolaganju će imati i Nearby aplikaciju koja pomaže u pronalaženju mjesta na kojem se hostel nalazi.

Može li tim skupiti 110.000 dolara?

Nearby tim na samoj ideji radi od proljeća prošle godine, a cilj im je putem Indiegogoa prikupiti gotovo 110 tisuća dolara. Mihovil mi objašnjava kako su do njega došli analizom svih troškova, a kako je riječ o povećem iznosu, bit će jako zanimljivo vidjeti mogu li mu se približiti u sljedećih mjesec dana koliko traje kampanja – posebno ako uzmemo u obzir kako će prikupljena sredstva biti korištena za izradu prototipa, ali i zbog činjenice da su uspješne domaće kampanje jedva uspijevale prikupiti i upola manje iznose.

prototip_nearby

No, osim u crowdfundingu, Nearby tim svoju priliku vidi i u suradnji s vodećim festivalima u regiji te ističu kako već postoji interes za njihovo rješenje, no da je prerano za službene potvrde. U međuvremenu želimo im puno sreće s kampanjom, a ako biste na sljedećem festivalu umjesto u šatoru radije prespavali u udobnoj sobi koja se nalazi odmah u blizini, podržite Nearby Hostel na Indiegogou.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Što ste propustili

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Tehnologija

Hardverski vodič za sve trenutne i buduće influencere, freelancere i gamere

Kraj jedne godine i ulazak u novu možete pamtiti po retrospektivi na prošle uspjehe i neuspjehe te novogodišnjim planovima koji su se izjalovili do sredine siječnja. A možete i po tome kako ste napokon odlučili napraviti prvi korak prema ostvarenju svog influencerskog, gamerskog ili freelancerskog sna. Hardver možda nije najvažnija stvar u toj priči, ali je sigurno bitna stvar za početak.

Novost

Albert Gajšak otkrio zašto je mentoriranje od Cara vrjednije od njegovih para

Mentoriranje nije samo za startupe u akceleratorima, već nam svima može pomoći bilo da smo mentor ili mentorirani kako pokazuje i uspješan primjer osnivača Makerbuina i Infinuma.

Sponzorirano

Privući i zadržati zaposlenike nećete šarenim uredom, ali hoćete agilnom transformacijom

Neki nabavljaju stolni nogomet i šarene vreće za odmaranje, neki organiziraju filmske večeri i zabave petkom, a neki se obraćaju - agilnom treneru.

Intervju

Kako do prakse na kojoj si plaćen i na kojoj učiš, ulažeš u sebe i napreduješ?

Nekima je još u redu pripravnike uzimati na neplaćeno pa ih natovariti kao da su Katica za sve. Pripravništva su se promijenila, barem u nekim tvrtkama, a netom diplomirana ekonomistica i njezin kolega na apsolventskoj godini, otkrit će vam i kako.

Startupi i poslovanje

Dragi svi, budite podrška koju želite i sebi; drage žene, nemojte prihvatiti ništa manje

Ladies of New Business Tech edition okupio je domaće i strane IT rukovoditelje, stručnjake i organizatore IT konferencija kako bi raspravili što kao kolege, šefovi i organizatori možemo učiniti kako bi pomogli IT-jevkama da napreduju u industriji te da se osjećaju kao njezin važan dio.