Ovako bi izgledalo pravo hrvatsko međumrežje!

Na grbači grba: Ovako bi izgledalo pravo hrvatsko međumrežje!

Iako se (očito) slažemo s inicijativom HDZ-a te potporom Vlade Republike Hrvatske da ne poštuju struku, već sve rade kako bi dobili ili održali političke bodove, smatramo kako su svi (kao i uvijek) zaboravili digitalnu stranu priče. Grb na tablicama svakako, ali osim što voze, zar Hrvati i ne 'surfaju'?

domoljubna-hr-1hrvatskaPodsjetimo, Vlada Republike Hrvatske odlučila je ignorirati struku, vlastiti natječaj te popustiti pred populističkim zahtjevima za vraćanje grba na registracijske tablice hrvatskih automobila. Iako Klauški na 24sata dobro sumira da su u ovom slučaju manje bitne tablice, već više politička volja, na Netokraciji se pitamo – što bi se dogodilo kad bi se slični zahtjevi tražili i na ‘hrvatskom’ internetu?

Favicon grba za svaku hrvatsku web stranicu

Iako se zna da svaka prava, čista hrvatska web stranica ima .hr domenu (ne toliko zbog izbora, nego ograničenja koja nameće CARNet za domenu koja bi odgovara međunarodnoj human resources industriji), mnogim površnim korisnicima to možda neće biti jasno. Zbog toga će svaka web stranica na .hr domeni, ali i one koje su zastranile na razne naoko marketinški isplative domene poput .mea, po zakonu o hrvatstvu morati za svoj favicon staviti grb.ico.

domoljubna-hr-2grb
Hrvatska stranica ima grb. Jasno?

Besplatnu datoteku Grb.ico pravne će osobe moći preuzeti sa stranice Hrvatske gospodarske komore prilikom plaćanja mjesečnog nameta… pardon članarine, dok će pojedinačni korisnici svoj grb.ico preuzeti u najbližoj policijskoj stanici uz predočenje osobne iskaznice – nakon čega će grb.ico dobiti na USB sticku – brendiranom tom istom ikonom.

Dodatak za preglednike koji “pogrbljava” internet hrvatskim grbom

Na žalost, mnoge druge države iz nekog razloga koriste grbove. Kako bi spriječili duševnu bol hrvatskih građana, Republika Hrvatska i predstavnici Googlea te Mozille potpisat će bilateralni sporazum kojim se uvodi “Grb it” dodatak za njihove popularne preglednike Chrome i Firefox.

Spomenuti će dodatak sve grbove na web stranicama pretvarati u hrvatske. Po informacijama bliskim redakciji, u tijeku su i razgovori s Microsoftom za dodatak “Grb it” za njihov nadolazeći preglednik Spartan, koji će u Hrvatskoj biti predstavljen pod brendom “Uskok”.

Navedeni brend, koji predstavlja povijesnu vojnički organiziranu grupu Hajduka, potvrdili su i predstavnici HDZ-a unatoč početnom negodovanju.

Instagram filter s uzorkom šahovnice

Instagram je, kako svi znate, sve popularnija društvena mreža među Hrvatima. Kako bi uključivanje grba na svaku sliku objavljenoj na Instagramu ipak bilo vizualno nepregledno, predlažemo da Vlada Republike Hrvatske urgira predstavnike Instagrama da čim prije u nju uvedu novi filter: Croatia.

domoljubna-hr-3instagram

Uz Slumber, Creme i Rise svakako bi dobro izgledao i Croatia filter koji bi na svaku sliku objavljenu na Instagramu mogao dodati uzorak hrvatske šahovnice.

Automatski face recognition grba na Facebooku

S obzirom na to da prema Hrvatskoj gajite prijateljske emocije približne onima koje gajite prema najbližim prijateljima, Facebook bi očito trebao prepoznavati i hrvatski grb na svakoj slici, a ne samo vašu facu!

domoljubna-hr-4taggrb
Facebook prepoznaje grb i kad je najmanje vidljiv!

Dapače, vjerujemo i da će se većina hrvatskih građana složiti kako bi, poput lica, taj grb potom trebalo automatski “tagirati” linkom na neki brend ili osobu na Facebooku. O tome na koga ili što – još treba odlučiti. Možda HDZ?

Grb upozorenja na svakoj ‘404 stranici s greškom’

Čak i hrvatske web stranice nekad pogriješe, bilo da zaposle blisku rodbinu u svojoj server sobi ili pak utaje udio prodaje određene knjige putem njihove web trgovine.

Upravo bi zbog toga tzv. 404 error stranice trebate sadržavati ne samo grb, kojim vlasnik iskreno (hrvatski) priznaje svoju grešku, već i upozorenje kako su za tu grešku krivi dušmani. Iako ne znaju da je istina, megabajtima duboka. Onim manje domoljubnima pak preporučujemo da doniraju svoju 404 stranicu Gorskoj službi spašavanja!

Startup ideja: Grb spotter app!

Da ne bi sve ostalo na odredbama koje treba uvesti, predlažemo i ideju za potencijalni startup: Kako bi pazili na kvalitetu grbova u Republici Hrvatskoj, Vlada bi svakako trebala organizirati hackathon na kojem će najbolji razvojni inženjeri ove zemlje razviti tzv. Grb spotter aplikaciju za zlatni iPhone. Aplikacija bi služila korisnicima da, kad vide hrvatski grb, ga uslikaju te dijele sa svim svojim hrvatskim prijateljima, gdje god bili! 

Vjerujem da bi se ovakvim inicijativama svakako potaknula potpuna digitalna transformacija hrvatskog interneta međumrežja te tehnološke industrije uopće. Imate li vi prijedlog kako ‘pogrbiti’ digitalni svijet?

Op.a: Zahvaljujem kolegici Miji Biberović na su-smišljanju ideja za ovaj članak te kolegi Nebojši GRBačiću na naslovu!

Komentari

  1. Funky

    Funky

    13. 04. 2015. u 1:55 pm Odgovori

    Rijetko komentiram…ali loš text ipak moram, prst dolje.
    Za registraciju struka je se trebala i treba pitati,kockice su presmiješne…po meni grb treba i mora ostati,a struka neka ga uklopi. Ostatak teksta totalni promašaj…no comment

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Tehnologija

Ratko Mutavdžić: Od ‘cloud’ blogera do Microsoftovog Technology Officera za srednju i istočnu Europu

S novim tehnološkim šefom Microsofta za srednju i istočnu Europu, Ratkom Mutavdžićem, razgovarali smo o 700-postotnom rastu Microsoft Teamsa za vrijeme pandemije, kako se koriste 'cloud' tehnologije u 2020., ali i zašto Zagreb treba kafić-ured!

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.

Društvene mreže

Zabrani li Trump TikTok, hoće li hrvatski ‘TikTokeri’ preći na Instagram Reels?

Dok čekamo hoće li Trump zabraniti, a Microsoft kupiti SAD za američko tržište, hoće li Zuckerberg iskoristiti pravi trenutak i preuzeti TikTokove kreativce, publiku i potencijal?

Startupi i poslovanje

Hrvatske B2B tehnološke tvrtke “iskovale” su se u konstantnim krizama, preživjet će i ovu!

Trenutna kriza nije ni prva ni zadnja, a kako su se postavili - i kako će preživjeti - u B2B tehnološkom poslovanju za Netokraciju otkrivaju osnivači Poslovne inteligencije, Microblinka, Agrivija i Airta.

Web aplikacije

E-Predmet na GitHubu: Mogli bismo imati djelotvornije sudstvo, ali ne bez kvalitetnih podataka

Računarac koji je pozornost javnosti privukao tehnologijom za brojanje sudionika javnih skupova uhvatio se u koštac s podacima iz pravosudnog sustava. Usput je razotkrio koliko je to čudan svijet.

Kultura 2.0

Zašto nisam podržala #womensupportingwomen, a jesam #ženeujavnomprostoru

Shvaćam. Lako je. Lako je objaviti selfie, nasmijati se, osjećati taj #girlpower, primiti lajkove, komplimente i otići dalje u dan. No, bojim se da prelako prepuštamo prostor onome što je lako, a preteško onome što je teško.