Upoznajte hrvatski n-aos, graditelj aplikacija u oblaku

Hrvatski n-aos graditelj je aplikacija u oblaku, za programere i one koji to nisu

N-LAB softverska je tvrtka koja je prošle godine obilježila dvadeset godina postojanja. Prvih dvadeset, reći će Krešo Vrkić, suosnivač, suvlasnik i direktor tvrtke, koja razvija, prodaje i održava vlastita rješenja, a većinom svoje usluge izvozi. S Krešom smo porazgovarali o jednom od proizvoda koje su nedavno počeli nuditi, n-aosu. On omogućuje izgradnju aplikacija u oblaku, a mogu ga koristiti i osobe koje nemaju developerske vještine, dok samim developerima skraćuje vrijeme izgradnje.

naos

No, krenimo ispočetka. Proizvodi koje razvija N-LAB podijeljeni su na tehnološki softver, odnosno na obitelj programa za mjerenje i prikupljanje podataka u stvarnom vremenu s primjenom u naftnoj industriji zvan PeN-LAB, te poslovni softver, koji se sastoji iz USB poslovnih sustava, ERP-ova s nekoliko inačica i prilagodbi prema veličini klijenata. Dok s prvom vrstom softvera N-LAB ima klijente na svim kontinentima, s drugim je fokusiran na domaće tržište i regiju u raznim segmentima. No, novom proizvodu, n-aosu, tržište je cijeli svijet – s prvotnim fokusom na zemlje engleskog govornog područja. Naš sugovornik objašnjava:

n-aos ima dvije inačice, n-aos Graditelj i n-aos Poslovna rješenja, koje se međusobno razlikuju samo po nivou sposobnosti izgradnje aplikacija. Jedna i druga inačica se isporučuje sa svitom poslovnih registara i aplikacija, s time da Graditelj ima i zaseban modul u kojem je omogućeno građenje novih aplikacija i mijenjanje postojećih kroz meta podatke, dok Rješenja imaju parcijalni graditelj smješten unutar svih aplikacija, a koji omogućuje proširivanje postojećih aplikacija s novim ili postojećim objektima.

Krešo Vrkić
Krešo Vrkić, suosnivač, suvlasnik i direktor tvrtke N-LAB koja stoji iza proizvoda n-aos.

Za one koji žele znati više, idemo u detalje. Graditelj aplikacija funkcionira na n-aosovoj aplikacijskoj platformi koja je bazirana na SQL bazi podataka u oblaku.Database application i “Rapid Application Development i “Database Application Builder” prvo su glavno obilježje – radi se o gradnji aplikacija koje komuniciraju s bazom podataka, odnosno takozvanim CRUD aplikacijama koje mogu čitati, kreirati, mijenjati i brisati zapise u bazama podataka. Drugo obilježje skriveno je u imenu platforme: n-aos je skraćeno od “n-lab active object system“, što govori da je cjelokupna aplikacijska platforma realizirana uvažavajući odavno poznatu težnju definiranu u pojmu “data-driven application – aplikacija upravljana podacima. U ovom slučaju to znači da se korisničko sučelje prilagođava promjenama na bazi podataka – primjerice, kad se tablica baze podataka proširi za jednu ili više kolona, n-aos odgovara s automatiziranom promjenom korisničkog sučelja sukladno promjeni baze.

Proizvod proizašao iz vlastite potrebe – i potrebe klijenata

Kao i mnogi drugi proizvodi softverskih tvrtki, i n-aos je proizašao iz vlastite potrebe, objašnjava Krešo:

Potrebu za n-aosom prepoznali smo kroz vlastita iskustva i potrebe za brzim i adekvatnim odgovorom na dinamične i česte zahtjeve korisnika za izmjenama aplikacija. Iz perspektive interne organizacije, trebali smo alat s kojim ćemo sami odgovarati na zahtjeve korisnika puno brže i puno lakše, sa što manje kodiranja i programiranja.

Kolika god bila brzina razvoja, korisnici imaju potrebe za još kraćim rokovima. Koliko god se pametno i univerzalno postavila struktura softvera, njegova funkcionalna zadatost prije ili kasnije postaje ograničavajući faktor.

Samim time, shvatili su da kod srednjih i većih klijenata nije dovoljno samo odgovarati na njihove zahtjeve, već treba odgovoriti na njihovu želju da sami mogu, u nekom obliku utjecati, mijenjati i proširivati aplikacije, pa i graditi nove, prema dinamici svojih potreba. 

naosCCP2

Jasno je potom da je ciljana skupina dvojaka – n-aosom se mogu koristiti i developeri i nedeveloperi. U slučaju Graditelja i nedevelopera, ciljana skupina su osobe koje žele izgraditi vlastite aplikacije, ali ne žele plaćati ili nemaju vremena za angažman developera, kojemu moraju prenijeti i objasniti svoju ideju i potrebu.

Dobar primjer su korisnici Excela koji su zatrpani hrpama fajlova u koje timovi unose podatke, razmjenjuju fajlove i onda eventualno objedinjavaju u neke druge fajlove, za potrebe raznih operativnih, pogonskih ili administrativnih evidencija. Najveći broj tih fajlova nisu strukturirali ni definirali developeri nego korisnici koji su krenuli od neke svoje potrebe i elementarnog poznavanja rada u tabličnim programima. No osim strukturiranja, kad već imaju definirane fajlove, ulaze u probleme svaki put kad treba nešto promijeniti, distribuirati, obavijestiti sve učesnike, pronaći sve kopije itd. Graditelj i rješenja u oblaku koja su oslonjena na bazu podataka su odgovor na njihove probleme.

Ima tu još primjera korisnika – nedevelopersko IT osoblje, koje korisnici nerijetko “žicaju” da “samo nešto promijene u programu” ili kakve organizacije koje traže rješenje za evidentiranje i komunikaciju s članstvom…

Primjer gotovog modula – Territory sadrži podatke o državama, gradovima i poštanskim uredima.

S druge strane, developeri uz Graditelja dobivaju niz ugrađenih funkcionalnosti, a Krešo naglašava aktivnu tehnologiju (active object system) koja olakšava izmjene na aplikacijama i njihovu primjenu – što se opet može delegirati korisnicima. Developeri se mogu posvetiti algoritmima, a izgradnju korisničkog sučelja prepuštaju n-aosu.

Dolazimo i do drugog dijela n-aosa, Rješenja. Nedeveloperi ovdje dobivaju gotova aplikacijska rješenja koja uz svoju namjenu i funkcionalnost koja se od njih očekuje donose mogućnost proširivanja i izmjene, odnosno nerigidnost, nehermetičnost. Ovo je iznimno značajna karakteristika jer korisnicima jamči očuvanje uložene vrijednosti i trajnost primjene, naglašava naš sugovornik. A developeri koji za svoje korisnike izaberu n-aos Rješenja znaju da će im moći osigurati sve zahtjeve za promjenama u vrlo kratkom roku s minimalnim trudom, a za kompleksnije zahtjeve mogu jednostavno promijeniti licencu i dodati Graditelj tim istim Rješenjima, napominje naš sugovornik.

Kreiranje aplikacije u 3 koraka i u manje od 30 minuta

3steps naos

Tri stvari je potrebno definirati prilikom kreiranja aplikacije, za developere.

  1. Određivanje naziva aplikacije i naziva objekta u bazi podataka.
  2. Ručno definiranje kolona ili import strukture kolona iz Excela ili sličnog dokumenta.
  3. Određivanje što će sve aplikacija moći raditi i kako će se s njom raditi.

Sve to traje između 5 i 30 minuta, ovisno o kompleksnosti, a potom se korisnik preusmjerava u funkcionalnu aplikaciju, a ima i planirana područja na sučelju za okruživanje s drugim objektima koji su u logičkoj vezi s glavnim objektom (parents, info, detail, master-details).  

Svi koji razumiju pojmove tablica i kolona u tablici, mogu graditi aplikacije u Graditelju. Znači, svi koji su  radili ili rade s bilo kojim tabličnim programom imaju dovoljno predznanja. Uz to novim korisnicima nudimo i vođenje korak po korak kako bi što lakše savladali “prvi put”, jednostavno do boli. 🙂

Trebate definirati organizacijsku strukturu? Modul Organization nudi ključne podatke.
Trebate definirati organizacijsku strukturu? Modul Organization nudi ključne podatke.

n-aos radi i na mobilnim uređajima, u preglednicima, a s obzirom na to da se radi o aplikacijama za unos i mijenjanje podataka koje koriste tipkovnicu, rad može biti više ili manje komotan, ovisno o uređaju i rezoluciji.

Trošak razvoja n-aosa? 2,5 milijuna kuna u tri godine

Sve tehnološke tvrtke koje balansiraju između klijenata i razvoja vlastitog proizvoda znaju koliko to može biti izazovno. Krešo otkriva kako je dosadašnji trošak razvoja n-aosa procijenjen na čak 2,5 milijuna kuna, s obzirom na to da se razvija nešto više od tri godine, na njemu radi tim od pet ljudi, s time da troje na puno vrijeme.

Nakon što krenemo s prodajom i prijeđemo određeni broj korisnika, predviđamo da će za održavanje i administraciju biti potrebno osam do deset novih ljudi uz postojeći razvojni tim. Tekući, “stalni” poslovi su u najvećoj mjeri odvojeni od razvojnih poslova. 

U svakom slučaju, postoji mnogo razloga da se n-aos drži na oku – bilo da ste nedeveloper koji želi sam izgraditi aplikaciju, developer, kojemu je potrebno ovo rješenje za bržu izgradnju aplikacija, ili ako ste zainteresirani za razvoj ovakvog projekta i rad u timu N-LAB – sve novosti će biti dostupne na n-aos.com.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Probao sam robotsku kosilicu – mnogo je više od “Roombe za travnjake”

Imati robota koji vam kosi travu je super ideja, ali koliko je realizacija zapravo jednostavna i uspješna?

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Što ste propustili

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Startupi i poslovanje

Ovo je potpuni plan za sav sadržaj koji uspješan webshop mora imati!

Sadržaj je ključni faktor zbog kojeg korisnici dolaze interaktirati s vašim brendom. Sadržaj je kralj, a eCommerce tu nije iznimka. Od poslovnog plana, općeg sadržaja i opisa proizvoda, ovo su stavke koje svaki uspješan webshop mora pokriti.

Tehnologija

Tenisice, ruž, naočale… Kad ih već ne možemo isprobati u trgovini, zašto ne bismo virtualno?

Unatoč razvoju online prodaje, fizičke trgovine zadržale su svoju glavnu prednost - mogućnost da kupac sam isproba željene proizvode. No, nakon što su se trgovine diljem svijeta zatvorile zbog pandemije, porasla je popularnost virtualnog isprobavanja proizvoda koje pokušava donekle nadomjestiti korisničko iskustvo na kakvo smo navikli u tradicionalnim trgovinama.

Intervju

Nakon investicije od više od 50.000 eura, najveća regionalna CS:GO zajednica, CSadria, postala Esport Adria

Ovaj novi brend okupit će gamere i fanove ne samo esport igara, već i mobilnih i drugih igara koje igra mnogo veći broj ljudi.

Startupi i poslovanje

Email marketing u doba “korone”: 3 greške i 3 trika za bolju učinkovitost

Pomno pripremate i šaljete newslettere, ali učinka nema? Uz Brunu Zagorščaka iz agencije Neuralab, nedavno certificiranog Mailchimp partnera, prolazimo osnovne pogreške i taktike email marketinga.

Tehnologija

S Omoguru widgetom ne čitaju lakše samo disleksičari, već svi mi koji u ekrane buljimo svakodnevno

Za osobe koje imaju poteškoće u čitanju Omoguru je dar s neba, a odnedavno im je njihov alat još dostupniji. Radi se o widgetu koji gotovo svaku stranicu može učiniti čitljivijom.