Myhrpc: Zašto je 'hrphotocontest' i nakon redizajna najbolja platforma za domaće fotografe amatere

Myhrpc: Zašto je ‘hrphotocontest’ i nakon redizajna najbolja platforma za domaće fotografe amatere

Prije nekoliko dana pisali smo o svojevrsnom relaunchu jedne od prvih, te to po mnogima najbolje foto zajednice u Hrvatskoj. No zašto je baš hrphotocontest "najbolji", odnosno što ga razlikuje od primjerice Fotozinea ili Ptičice? Pod ove "mnoge" iz prvog odlomka spadam i sam. Kada sam se prije nešto više od šest godina počeo baviti fotografijom, osim Deviantarta koji je od samog početka bio centar mojeg kreativnog stvaranja, trebao mi je i neki domaći foto community. Budući da u samom startu nisam baš previše znao o fotografiji, bilo mi je takoreći svejedno, no s vremenom se počelo pokazivati "tko je tko".

 

Prije nekoliko dana pisali smo o svojevrsnom relaunchu jedne od prvih, te to po mnogima najbolje foto zajednice u Hrvatskoj. No zašto je baš hrphotocontest “najbolji”, odnosno što ga razlikuje od primjerice Fotozinea ili Ptičice?

Pod ove “mnoge” iz prvog odlomka spadam i sam. Kada sam se prije nešto više od šest godina počeo baviti fotografijom, osim Deviantarta koji je od samog početka bio centar mojeg kreativnog stvaranja, trebao mi je i neki domaći foto community. Budući da u samom startu nisam baš previše znao o fotografiji, bilo mi je takoreći svejedno, no s vremenom se počelo pokazivati “tko je tko”.

Hrphotocontest je od početka imao asa u rukavu koji ga je jasno odjeljivao od ostatka – sustav natjecanja. Svaki tjedan odabire se jedna tema, na koju korisnici šalju svoje fotografije, te ocjenjuju one od drugih korisnika. To je ujedno i sustav koji itekako ima smisla, jer motivira korisnike da ostanu, te im daje neku dozu dodatne vrijednosti.

Za potrebe ovog članka popričao sam s Tomislavom Krnićem, glavnim čovjekom iza ovog projekta koji se na domaćem webu pojavio dalekog 15. listopada 2003. godine. Puno se toga od tada promijenilo, a najnovija verzija weba, inače peta inačica, redizajnirana je, te se nalazi na novoj domeni – myhrpc.com.

Radikalni redizajn

Krnić kao razloge radikalnog redizajna i seobe na novu domenu navodi težnju za postizanjem lakše komunikacije između članova, te lakše praćenje komentara i rasprava koje se mogu odvijati istovremeno ispod stotina fotografija. Smatra da je spomenuti dio uspješno pokriven s nekoliko naprednih rješenja.

Galerija se izlistava po desetak glavnih kategorija koje je moguće filtrirati

 

myhrpc.com je nastao kao konačna realizacija početne ideje s kojom sam krenuo u ovaj projekt. Glavni fokus je bio na sustavu koji se grana u više razina, a da se istovremeno zadrži jednostavnost sučelja i korištenja. Osnovna razina su galerije fotografija na kojima se nudi mogućnost davanja ocjena i komentara. Sustav na ovoj razini izdvaja popularne fotografije koje taj status zasluže kroz postignutu prosječnu ocjenu. Kako se fotografijama pridodaje kategorija (npr. sportska fotografija, pejzaž, portret itd.) korisnici koji imaju više od 10 fotografija iz pojedine kategorije postaju članovi specijaliziranih grupa (spomenuti pejzaž, portret itd..) te ih se izdvaja kao administratore pripadajućeg foruma na kojima održavaju rasprave i daju odgovore na pitanja onih koji žele vise naučiti.

Novi HRpc zaista izgleda prilično dobro za razliku od stare verzije, koja je posebice novim članovima ponekad stvarala glavobolje oko navigacije. No nakon objave vijesti koju sam već spominjao, nekoliko ljudi mi se na Twitteru obratilo s pričom da je myhrpc kopija 500px. Iskreno, u samom početku nisam znao o čemu pričaju, budući da sam koristim oba weba, kojima je u suštini jedina zajednička točka boja pozadine. Webovi se koriste na potpuno drugačije načine. 500px ima nešto što oni zovu ‘Flow’ a omogućuje filtriranje fotografija po popularnosti i izvoru, slažući ih u mozaik; dok myhrpc radi po jednostavnom sistemu notifikacija.

No optužbe su mi postale malo jasnije kada sam se odlogirao s oba weba, te ugledao login screen.

Svaka sličnost je slučajna?

Krnić je sličnosti komentirao na sljedeći način:

Fotke na naslovnici imaju sličan footer kao fotke na 500px. Moje vizualno opredjeljenje je bilo u duhu Applea, kolorit plavo (volim tu boju, more) i narančasto (ja sam iz Šibenika i to je zaštitna boja). Siva pozadina se pokazala kroz istraživanja kao najprikladnija za prikaz različitih fotografija svakakvog kolorita. Raspored većine elemenata je baziran na raznim istraživanjima kako korisnik nešto uočava na monitoru. Desna strana novosti je inspirirana Facebook rješenjem, 300 znakova u komentaru ograničenjem kao kod Twittera itd.

I zaista, iako ‘above the fold’ stranice izgledaju gotovo identično, razlika se počinje uviđati već scrollanjem prema footeru, gdje 500px samo nastavlja slagati svoj “Flow”, a myhrpc nudi sistem notifikacija korisnika. Ostali stranice su potpuno različite, što se vidi već i iz screenshotova u ovom članku.

Natjecanje u prvom planu

No, kao što sam već i napomenuo, ono što myhrpc dijeli od ostatka jest natjecanje, koje se prema Krnićevim riječima dijeli na dvije razine. Osim već standardnog oblika natjecanja po zadanim temama koje je prisutno od početka djelovanja stranice, novost je natjecanje u timovima.

Prva razina natjecanja su teme koje se zadaju od strane myhrpc-a. To je tematsko natjecanje koje izlazi u intenzitetu od 5 tema na mjesec. Članovi daju ocjene te po završetku se kreiraju konačne liste. Iz ovih natjecanja izdvajaju se najbolji prema državama, te kao takvi formiraju nacionalne timove – reprezentacije.

Prva razina natjecanja

 

Druga razina natjecanja su timovi. Članovi se sami okupljaju u timove koji broje od 3 do 10 članova, te kao takvi mogu kreirati temu natjecanja s kojom izazivaju ostale timove. Ideja ovog dijela sustava je bolje povezivanje članova u smislu međusobnog pomaganja i učenja koje ce rezultirati boljim fotografijama svakog pojedinca. Osim toga na ovaj način korisnici imaju jak razlog da pozovu fotografa za kojeg smatraju da je kvaliteta a koji nije član myhrpc-a da postane član.

Kao sto je spomenuto svi članovi koji su postigli najbolje rezultate kroz redovna natjecanja izdvajaju se u nacionalne timove. Za njih se održavaju posebna natjecanja koji rezultiraju s dvije liste. Jedna se odnosi na fotografe s najboljim radovima, a druga na najbolje reprezentacije.

Imaš li kakve planove za budućnost projekta, osim navedenog oko novog sustava natjecanja?

Ozirom na veličinu sustava, činjenicu da je nova verzija razvijena u potpunosti bez korištenja postojećeg programskog rješenja, prvi i osnovni zadatak je ispravak bugova oko postojećih modula. Nakon stvaranja kritične mase po pitanju timskih natjecanja pridodaje se modul za turnire. Ipak najvažniji trenutak u skoroj budućnosti biti će sučelje na engleskom jeziku i aktiviranje što većeg broja članova izvan našeg govornog područja.

Nije tajna da ovakvi veliki projekti u pozadini traže i profitabilnost. U članku spomenuti 500px ima sustav godišnjih članarina od 50 dolara, a ozbiljnijim se zajednicama, poput 1x.com, ta brojka penje i do 200 američkih dolara. Osim toga, može se zarađivati i klasičnim oglašavanjem generičkim bannerima, no iskustvo obično pokazuje da je taj način prilično neučinkovit, odnosno šteta ga je primjenjivati na ovako kompleksnim projektima.

Kriju li spomenuti napori iza sebe nekakav poslovni model?

Na isti način kao sto sam razmišljao o povećanju broja korisnika isključivo na kvalitetnim rješenjima myhrpc-a, pokušao sam osmisliti modele koji ce oglašivače odmaknuti od bannera i staviti u poziciju da ih i članovi stvarno žele na stranicama. U nizu mogućnosti suradnje izdvojio bih samo neke. Sponzor tematskih natjecanja u kojima u dogovoru s oglašivačem biramo temu koja je vezana uz profil tvrtke, te se oglašivač spominje kao sponzor teme. S obzirom da u pretraživačima HRpc visoko kotira po pitanju fotografije, sva buduća pretraživanja npr. na kljucnu riječ “voda” dovode na tisuće gostiju do stranice natjecanja na kojoj je preko 100 fotografija i vode, a na vrhu logotip proizvođača flaširane vode.

Drugi primjer je sponzoriranje članova. Npr. trgovina astro-opremom sponzorira grupu astro fotografija i sve članove pretplatom, te uz ime člana koji kotira kao vrhunski astro-fotograf stoji oznaka da ima sponzorirano članstvo od XY trgovine astro-opremom. Ovo je samo dio poslovnog modela, a s obzirom na svu širinu fotografija i motiva mogućnosti su gotovo neograničene. Uz sve navedeno u skoro vrijeme se prelazi na članarine s kojima ce korisnici imati proširene mogućnosti.

Imaš li već nekog sponzora?

Prvi sponzor u novoj verziji koji je prepoznao i iskoristio ovaj način promocije je PBZ Card, a suradnja koja ce između ostalog rezultirati vrijednim nagradama na natjecanju počinje u prvoj polovici 4 mj.

Kad se sve zbroji i oduzme, slijedi zaključak da je hrpc (odnosno myhrpc) bio i ostao najperspektivniji hrvatski foto community. Naravno da kod ovakvih communityja otvorenog tipa uvijek postoje problemi da će vam korisnici iz neznanja, a ponekad i iz čistog jala namjerno “lupati” loše ocjene, ali ideja ocjenjivanja realno gledajući itekako ima smisla zbog motivacije korisnika, koji uvijek mogu putem komentara dobiti odgovor zašto im fotografija nije dobila višu ocjenu; ako vam fotografija dobiva iznimno loše ocjene, a nema komentara – nešto ne štima (i obrnuto).

Iako se na webu nalazi još neznatan broj bugova, u trenutku pisanja teksta radilo se na ispravku istih, pa se nadam da su i oni većinom otklonjeni. Myhrpc je projekt koji svakako ima temelja i za međunarodne ambicije, prvenstveno zbog spomenutog razrađenog sustava natjecanja. Slične web stranice namijenjene ocjenjivanju amaterskih foto radova već postoje, ali uglavnom su prilično lošeg korisničkog sučelja, počevši već od ‘originala’ Iskreno se nadam da će i ostali oglašivači prepoznati potencijal koji nude hrvatski amaterski fotografi.

Komentari

 1. Tomislav

  Tomislav

  30. 03. 2012. u 11:03 am Odgovori

  Svida mi se clanak. Mislim da je sve bitno napisano. Zao mi je jedino sto se nismo dotaknuli cinjenice da se stvara sve veca potreba za suradnicima, a kako je meni myhrpc.com tek dio obaveza u razvoju web projektata postaje sve teze sam to gurati. Ovaj zakljucak je ujedno i poziv svima koji smatraju da bi mogli pricu uciniti jos boljom 😉
  I da…zahvala Berislavu Lopcu na kavi od 2 sata i odlicnim savjetima 🙂

 2. Marko

  Marko

  30. 03. 2012. u 8:05 pm Odgovori

  Neradi bas najbolje u Operi :S
  Jos mi smeta sto se komentira odmah ispod slike, a ne ispod zadnjeg kometara … to je valjda navika od Vimea?! …jer cesce cu citati komentare nego sam komentirati. Tako je bar kod mene 🙂

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Unatoč krizi, Q agency zapošljava i širi poslovanje – što im je pomoglo u prodaji i organizaciji posla?

Hrvatska softverska agencija Q danas umjesto da otpušta - zapošljava, što im je pomoglo u prvom valu širenja COVID-19 bolesti da nastave dalje širiti poslovanje i uspješno odrađivati dogovoreno?

Startupi i poslovanje

Bez vas ne može: Sistemski inženjeri, tražite li novu priliku u vrijeme krize?

Ako ste u dubini istinski "problem solver", vi ste pravi kandidat za domaće timove koji i najzahtjevnijim korisnicima mogu olakšati poslovanje.

Kultura 2.0

Mladi u Hrvatskoj imaju najbolje digitalne vještine u čitavoj EU

U istraživanju u kojem se ocjenjivala sposobnost pregledavanja interneta, korištenja digitalnih alata i aplikacija Hrvatska je odnijela prvo mjesto u čitavoj EU.

Kultura 2.0

Spotify je od danas službeno dostupan u Hrvatskoj!

Neka me netko uštipne. Stigao je i ovaj dan, Spotify je u Hrvatskoj.

Digitalni marketing

Od srijede stiže Spotify? Što će sad Deezer, ali i oglašivači, telekomi i podcasteri

Ako Spotify ovaj tjedan dođe u Hrvatsku u 'paketu' s drugim zemljama regije i Rusijom, mogao bi dobro doći hrvatskim glazbenicima i izvođačima koji su u doba koronavirusa morali otkazati koncerte. Oglašivači i podcasteri bi također mogli okrenuti glave...

Video

Hoće li vam deepfakeom ukrasti lice pa ući u bankovni račun (i staviti vas u pornić)

Ako poslije ove epizode ne obrišete sve selfije s interneta, niste napravili ništa.