Zašto je MyBeeLine ušao u program startup@foi?

MyBeeLine ušao u program startup@foi: Pala nam je sjekira u med ili?

MyBeeLine, softver i community portal za pčelare, postao je drugi startup koji je ušao u FOI-jev program podrške studentima u osnivanju, razvoju i upravljanju vlastitim poduzetničkim pothvatima s ciljem podupiranja izvrsnosti i razvoja poduzetničke svijesti - startup@foi. Osim mentorstva i podrške kroz savjete partnerskih poduzeća (Degordian, Repsly, Mediatoolkit), Fakultet će izdvojiti sredstva za pokrivanje dijela troškova u prvoj godini poslovanja studentskih poduzeća.

Slike: FOI Flickr
Slike: FOI Flickr

Naša poslovna avantura

Nakon prepoznavanja problema s kojima se bore pčelari, a ne tiču se samo pojedinca već šire zajednice, Alen Huskanović i ja, na inicijativu profesionalnog pčelara i grafičkog/web dizajnera Davora Vrandečića, odlučili smo se uhvatiti koštac s izazovima u pčelarstvu. Vrlo smo brzo shvatili da timu developera i dizajnera nedostaju članovi koji razmišljaju drugačije i imaju strpljenja boriti se s tvrdoglavim programerima. Suzanu Rendulić i Anu Sakač, nešto ljepši dio MyBeeLine tima, uspješno smo nagovorili na suradnju, ako zanemarimo činjenicu da smo prethodno dva puta dobili “kanticu” na pitanje “…želite li s nama raditi na projektu X?“. Danas ponosno možemo reći kako su svi članovi svojim ulogama povećali kvalitetu tima i samo još jednom potvrditi “klišejastu” frazu – kvalitetan tim najvažniji je faktor.

Davor je naš izvor informacija iz svijeta pčelarstva – svaki nas dan upoznaje s potrebnim činjenicama te nadgleda smjer u kojem idemo. Iako je u početku bio poprilično impresioniran razinom našeg neznanja (koja je često graničila s glupošću), svojim savjetima osigurao je da MyBeeLine bude upravo ono što naši korisnici trebaju. Alen je preuzeo ulogu diktatora (project managera) i stalno pokušava pomiriti vječni nedostatak vremena s probijanjem rokova (u čemu smo već profesionalci). Suzana i Ana osiguravaju da na naš blog stižu posjetitelji iz cijelog svijeta te da rast broja lajkova, shareova i posjeta u vremenu poprima oblik eksponencijalne krivulje. Timski rad nam je u svakom slučaju najvažniji pa tako teambuildinge održavamo na tjednoj razini.

Iako smo sudjelovali na brojnim startup natjecanjima i programima mentorstva, najvažnija je činjenica da su benefiti koje MyBeeLine nudi prepoznati od strane domaćih i inozemnih pčelara što je cijelom projektu dalo određenu dozu ozbiljnosti. Sustav koji smo izgradili u opuštenoj atmosferi postao je osnova poslovanja naših klijenata, što je sa sobom donijelo jednu sasvim novu dozu odgovornosti. Pojavili su se pojmovi poput downtimea, backupa, stabilnosti, bugova, ali i dva najstrašnija – klijent i birokracija.

Poduzetništvo u Hrvatskoj – horor ili komedija?

Sustav MyBeeLine spreman je i dostupan za korištenje, ali kako bismo legalno naplatili korištenje sustava i svoje usluge, morali smo osnovati poduzeće. Budući da prihodi od prodaje još uvijek nisu dovoljni za pokrivanje tekućih troškova, ulazak u program startup@foi omogućio nam je nastavljanje startup priče bez dodatnih zaduživanja. Worst case scenario kod poduzetništva jest onaj u kojem sve krene nizbrdo, poduzeće nema prihode, a dugovi se gomilaju. Uz sve to, zatvaranje poduzeća sa sobom donosi dodatne troškove što obeshrabruje većinu onih koji razmišljaju o poduzetništvu. Ovakav program podrške ublažava upravo taj najgori scenarij – čak i da u godinu dana naš startup ne ostvari svjetsku slavu (hoćemo, ali recimo da nekim čudom ne uspijemo), nismo izgubili ništa, osim vremena – kojeg ipak još uvijek imamo dovoljno.

Na potpisivanju ugovora s Fakultetom organizacije i informatike.
Na potpisivanju ugovora s Fakultetom organizacije i informatike.

Poduzetništvo u Hrvatskoj vrlo se lako može kategorizirati kao određeni oblik ekstremnog sporta – borba s birokracijom, nepotrebnim i kontraproduktivnim zakonima pa i troškovima koje svi plaćaju a gotovo ih nitko ne razumije. Iako je otvoriti poduzeće “za 10 kuna” relativno jednostavno (za cca 10 kn x 160), preživjeti prve godine poslovanja pravi je izazov. Upravo zato, Fakultet organizacije i informatike pokrenuo je program startup@foi s ciljem olakšavanja procesa poslovanja mladim poduzetnicima. Kroz financijsku potporu i brojne suradnike, studentima se pruža prilika za pokretanje poduzeća bez posljedica negativnih ishoda poslovanja.

Pojednostavljeno, studenti koji uđu u program gotovo da ne preuzimaju rizik za svoje poslovne aktivnosti. FOI preuzima plaćanje knjigovodstvenih i pravnih troškova, a studenti su zaduženi za vođenje poslovanja i ostvarivanje pozitivnih poslovnih rezultata u prvoj godini, nakon koje bi poduzeće trebalo biti sposobno samostalno pokrivati svoje troškove.

Za sada možemo reći da nam je sjekira pala u med (kužiš med, pčele), no je li to dovoljno za uspjeh startupa, koje su prednosti startup@foi programa te koliko ćemo “života” izgubiti u arkadnoj igri koja se zove hrvatska birokracija – još uvijek možemo samo nagađati.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.