MSAN stvara prvi hrvatski pametni telefon: Kakvu mu budućnost predviđaju vodeći hrvatski mobilni developeri?

MSAN stvara prvi hrvatski pametni telefon: Kakvu mu budućnost predviđaju vodeći hrvatski mobilni developeri?

Hoćete li sredinom ove godine kupiti novi Vivax pametni telefon kao alternativu iPhoneu ili omiljenom Android pametnom telefonu? MSAN stvara prvi hrvatski pametni telefon temeljen na Androidu koji će po njihovim specifikacijama biti izrađen u Kini, a stručnjaci vodećih hrvatskih mobilnih, razvojnih tvrtki Pet minuta, Infinum i IT4U za Netokraciju predviđaju uspjeh MSAN-ovih novih ambicija.

MSAN-ovi mobilni snovi – powered by Android

Hoćete li sredinom ove godine kupiti novi Vivax pametni telefon kao alternativu iPhoneu ili omiljenom Android pametnom telefonu? MSAN stvara prvi hrvatski pametni telefon temeljen na Androidu koji će po njihovim specifikacijama biti izrađen u Kini, a stručnjaci vodećih hrvatskih mobilnih, razvojnih tvrtki Pet minuta, Infinum i IT4U za Netokraciju predviđaju uspjeh MSAN-ovih novih ambicija.

Kolega Bernard Ivezić je u Poslovnom dnevniku već pisao o tome kako je MSAN napravio prvi hrvatski tablet pod svojim Vivax brendom, a sad je otkrio i kako će najveći hrvatski proizvođač računala sredinom 2013. predstaviti svoj prvi pametni telefon temeljen na popularnom operativnom sustavu Android s hardverom proizvedenim u Kini po specifikacijama izrađenim u Zagrebu.

Kupujmo hrvatsko-kinesko

Upravo je enterprise segment prvi koji pada na pamet pri razmišljanju o tome gdje će MSAN naći kupce. CTO Pet Minuta Saša Šarunić zaključuje kako bi vlastiti hardver bio MSAN-u ključna prednost na natječajima s državom, gdje bi ih mogli uključiti kao dio svoje ponude. Šarunić ipak smatra kako bi Hrvati mogli biti itekako naklonjeni domaćem pametnom telefonu:

Što se tiče prodaje hrvatskog Android telefona na domaćem retail tržištu, moram reći da sam skeptičan. Iako je tržište prilično veliko, vjerujem kako su Hrvati neskloni kupovini domaćeg hardvera (sjetimo se Končarevih laptopa).

Direktor Pet minuta Luka Abrus ne sumnja u izvedivost pametnog telefona, s obzirom da MSAN ima iskustva s vlastitim hardverom te navodeći kako sličnih “klonova” ima svugdje po svijetu. U ulasku na domaće tržište prema krajnjim korisnicima Abrus smatra da bi MSAN osim na cijenu igrao i na dodatne prilagodbe za lokalno tržište. Mnogo mu se vjerojatnije čini MSAN-ov pristup poslovnom segmentu i nadogradnja vlastite ponude:

Vjerojatnije će s tim hardverom upotpuniti svoju ponudu softvera i usluga domaćem enterprise segmentu. Bit će zanimljivo vidjeti što doista smjeraju, jer neka računica vjerojatno postoji.

Voditelj razvoja za Android u zagrebačkom Infinumu, Nikola Kapraljević, nešto je optimističniji oko krajnjih korisnika kao kupaca. Iako vjeruje da je današnje tržište pametnim telefonima dobrim djelom namijenjeno onima koji ih najbolje poznaju te točno znaju kakav (Android) uređaj žele, dugoročno se tržište otvara prema novim korisnicima koji jednostavno žele da putem svog smartphonea mogu pristupiti Facebooku, što potvrđuje i Googleova tvrdnja da se svakodnevno aktivira preko 1,3 milijuna Android uređaja. Kapraljević objašnjava:

Tako da mislim da će i kod nas u jednom trenutku kupci početi kupovati smartphone i tablet uređaje manje poznatih proizvođača isključivo iz razloga što su jeftiniji od renomirane konkurencije. Ista stvar se kroz povijest dogadjala sa svom potrošačkom elektronikom tako da mislim da nema smisla očekivati da će u ovom slučaju trendovi biti nesto posebno drugačiji. MSANov Vivax vjerovatno nikad nece moci ozbiljnije konkurirati u segmentu high end uredjaja koje proizvode Samsung, HTC i ostali veliki proizvođači, no u nekom entry level segmentu gdje je u isključivo cijena presudan faktor kod izbora vjerujem da mogu postići neke rezultate.

Smatra kako će MSAN-u u tome pomoći postojeća prodajna i servisa mreža.

Suradnja s domaćim developerima?

IT4U-ov direktor te osnivač hrvatskog mobilnog startupa Habbits, Stevica Kuharski, očekuje od MSAN-a da će surađivati s domaćim developerima:

Očekujem da će telefoni dolaziti s predistaliranim aplikacijama domaćih i regionalnih developera jer natjecanje s uređajima iz donjeg segmenta renomiranih proizvođača nema smisla. MSAN je do sada pokazao da ima kapacitete i logistiku za distribuciju elektroničkih uređaja, od hladnjaka do računala, pa mislim da ne bi smjeli imati problema s mobilnim telefonima iz vlastite radionice.

Što se krajnjih korisnika tiče, Kuharski je skeptičan ukoliko ne bude potpore telekoma MSAN-ovom pametnom telefonu. Koliko god cjenovno bili zanimljivi, laptopi poput Končarevih bili su ipak praktična stvar, nikad statusni simbol kakav je primjerice iPhone postao među mnogim današnjim korisnicima koji ni ne koriste neke od naprednijih funkcija, makar one bile tek lokacijske aplikacije. MSAN-ov pametni telefon stoga će najvjerojatnije ostati prvenstveno dio enteprise ponude tog IT distributera.

Kuharski zaključuje da MSAN svakako neće pokoriti svijet, ali bi mogli ostaviti traga na regionalnom tržištu lokaliziranim modelima poput Nokije 3410 Ringi kompleta iz 2003. godine. Ukratko, čini se da će prilagođenost lokalnim potrebama, bilo u privatnim ili poslovnom segmentu, biti ključna za MSAN-ov uspjeh. Što vi mislite?

Komentari

  1. Domagoj Skrtic

    Domagoj Skrtic

    03. 01. 2013. u 10:53 pm Odgovori

    Stvar je u biti jednostavna, ako bude imao dobar dizajn i solidnu kvalitetu izrade po cijeni recimo kao sto je Prestigio usao na nase trziste onda ima itekako sanse. Telekomi ovdje niti nisu presudni jer se trend krece prema aparatima koji nisu vezani za operatera pa ce tako i postojeca retail mreza biti cisto dovoljna. Prestigio je pokazao da se moze (govorim o nasem trzistu) pa stoga imaju definitivno sanse.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Kladarić, Šarić i Blagonić: Kako napredovati, biti inovativan i kreativan – dok radite na daljinu!

Iako je rad na daljinu mnogima nametnut, ne znači da je drugima odlično sjeo. Dapače, s Lukom Kladarićem, Marinom Šarićem i Lucijanom Blagonićem otkrivamo dobre prakse temeljene na godinama iskustva!

Mobilno

Ljuti smo na Apple… ali treba li nam još punjača?

Zašto su svi tako ljuti jer neće imati još jednu kocku za punjenje viška i kabel koji će ionako puknuti?

Startupi i poslovanje

Croatia osiguranje prepoznalo je potrebe korisnika u 2020. i u deset mjeseci je nastao LAQO

Usred krize i pandemije Croatia osiguranje napravila je ozbiljan iskorak prema digitalizaciji svojih usluga - okupili su vrhunski tim domaćih stručnjaka s kojima su razvili digitalni proizvod na razini punokrvnog insurtecha. Kako je nastalo LAQO, otkrivamo.

Digitalni marketing

#jedvačekam: Kad se industrija udruži, a javnost postane kreativac – kampanja osvaja medije i nagrade

Kafići, teretane, kazališta, tržnice i još mnogo drugih poslovanja i brendova u vrijeme društvene izolacije nisu mogli doći do svojih kupaca. Kako su 3 hrvatske agencije uz HURA-u pripremile projekt koji je u korist svih njih ostvario milijun kuna medijske vrijednosti?

Intervju

Najčešći mentori u IT-u su Google, StackOverflow… A 4 naše entuzijastice žele tome dodati Mentoring Byte

Iako mnoge tehnološke tvrtke imaju organiziran sustav mentoriranja, najčešće se on fokusira na tehničke vještine. Nataša Kapov, Andrea Knez Karačić, Marina Grljušić i Lora Pleško žele to promijeniti i uvesti kulturu mentoriranja – i tehničkih, ali i mekih vještina u ponekad poprilično “tvrdu” IT zajednicu.

Mobilno

Krajnje je vrijeme da konačno bacimo naljepnice i papire: Stiže era aplikacija za vjernost

Točite gorivo, dobijete naljepnice na papirić pa onda popuste. I onda izgubite papirić pa naljepnice... A kartice vjernosti redovito nemate uza sebe. I onda nikakve koristi. Česta je to praksa u Hrvatskoj već niz godina, ali se polako mijenja. Vrijeme je digitalizirati i takvo iskustvo, a Inina loyalty aplikacija je sjajan primjer.