Mozilla Firefox korisnicima: Ne guglajte, nego… Jahuajte?

Mozilla Firefox korisnicima: Ne guglajte, nego… Jahuajte?

Tako je, Mozilla mijenja svoj zadani pretraživač na pregledniku Firefox, za sada za američke korisnike. Bit će to Yahoo, deset godina nakon što je tu ulogu obavljao Google. U Rusiji će to postati Yandex Search, a u Kini ostaje Baidu. No, zašto ova promjena nakon desetljeća harmoničnog suživota s Googleom?

Slike: Mozilla blog
Slike: Mozilla blog

Tko posjeduje internet? Svi mi, kaže Mozilla, koja želi da on bude otvoren za sve, sveprisutan i nezavisan. Pretraživanje je u centru online iskustva, a Firefoxovi korisnici pretražuju web više od 100 milijardi puta godišnje, stoji na blogu.

Kada smo uveli zadanu opciju pretraživanja, odmaknuli smo se od industrijskih standarda odbijajući komercijalne uvjete koji su zahtijevali ekskluzivnost. Kroz deset godina uvijek smo nudili alternativu i lake načine da naši korisnici promijene, dodaju ili uklone pretraživač. Google je bio naš globalni partner od 2004., a kako je ugovor isticao ove godine, iskoristili smo priliku da razmislimo o našoj strategiji i istražimo druge opcije.

I opcije su došle – Mozilla je odlučila da više neće imati jednog globalnog partnera pretraživača, nego će pristup biti lokaliziran i fleksibilan, što znači da svaka zemlja može imati drugu tražilicu. U SAD-u će idućih pet godina zadani pretraživač biti Yahoo, što je najavila i Marissa Mayer, a korisnici će moći odabrati i Google, Bing, DuckDuckGo, eBay, Amazon, Twitter ili Wikipediju umjesto njega. U Rusiji će to biti Yandex Search, a korisnici će moći birati i između Googlea, DuckDuckGoa, OZON-a, Pricea, Maila i Wikipedije. Kinezi nastavljaju s Baiduom, a dodatne opcije su Google, Bing, Youdao i Taobao.

Firefox Yahoo 2

Što se tiče ostalih zemalja, nudit će se 61 tražilica na 88 različitih jezika, a još će se razmisliti o tome gdje će i hoće li Google ostati zadani pretraživač. Sigurno pretraživanje i geolokacijske usluge i dalje će podržavati ovaj pretraživački gigant, ali Mozilla je jasno dala do znanja da proširuje svoj partnerski krug, kako bi pronašla “inovativna pretraživačka sučelja, iskustvo konzumiranja sadržaja te još veći naglasak na privatnosti”, bilo u deskop verziji ili u mobilnoj.

Činjenica da smo neprofitni daje nam različite izbore. Izbore koji omogućuju da internet bude otvoren, sveprisutan i neovisan. Mislimo da smo ovime učinili velik korak u tom smjeru.

Znači li to da nakon ‘guglanja’ trebamo početi usvajati i glagol ‘jahuati’?

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.

Intervju

Flutter nije “no-code” rješenje ni čarobni štapić, ali je odličan za brz razvoj mobilnih aplikacija

Ako niste developer, možda niste ni čuli za Flutter - a ako jeste, vjerojatno imate snažno mišljenje o njemu. U čemu je tu stvar?

Sponzorirano

WooCommerce koristi 50% hrvatskih online trgovaca, a uz Neuralab dobili su i novu opciju plaćanja – KEKS Pay

Suradnja eCommerce agencija i fintecha mogla bi - i trebala bi - biti sve češća praksa otkako je PSD2 otvorio vrata bankarskim podacima. Dobar primjer realizirao se nedavno u okviru domaćeg KEKS Paya koji je uz pomoć Neuralaba dobio priliku olakšati život tisućama novih korisnika i klijenata.

Startupi i poslovanje

200 studenata saznalo kako pokrenuti karijeru u doba COVID-19 u Nanobitu, ali i Infobipu, Infinumu i Circuitmessu

Na jučerašnjem digitalnom izdanju Digiralne Karijere u organizaciji Netokracije, FOI-ja i Nanobita govorilo se o pandemiji, praksama i prilikama za zaposlenje u digitalnoj industriji unatoč pandemiji.

Kultura 2.0

Kladarić, Šarić i Blagonić: Kako napredovati, biti inovativan i kreativan – dok radite na daljinu!

Iako je rad na daljinu mnogima nametnut, ne znači da je drugima odlično sjeo. Dapače, s Lukom Kladarićem, Marinom Šarićem i Lucijanom Blagonićem otkrivamo dobre prakse temeljene na godinama iskustva!

Mobilno

Ljuti smo na Apple… ali treba li nam još punjača?

Zašto su svi tako ljuti jer neće imati još jednu kocku za punjenje viška i kabel koji će ionako puknuti?