Mozilla Firefox korisnicima: Ne guglajte, nego… Jahuajte?

Mozilla Firefox korisnicima: Ne guglajte, nego… Jahuajte?

Tako je, Mozilla mijenja svoj zadani pretraživač na pregledniku Firefox, za sada za američke korisnike. Bit će to Yahoo, deset godina nakon što je tu ulogu obavljao Google. U Rusiji će to postati Yandex Search, a u Kini ostaje Baidu. No, zašto ova promjena nakon desetljeća harmoničnog suživota s Googleom?

Slike: Mozilla blog
Slike: Mozilla blog

Tko posjeduje internet? Svi mi, kaže Mozilla, koja želi da on bude otvoren za sve, sveprisutan i nezavisan. Pretraživanje je u centru online iskustva, a Firefoxovi korisnici pretražuju web više od 100 milijardi puta godišnje, stoji na blogu.

Kada smo uveli zadanu opciju pretraživanja, odmaknuli smo se od industrijskih standarda odbijajući komercijalne uvjete koji su zahtijevali ekskluzivnost. Kroz deset godina uvijek smo nudili alternativu i lake načine da naši korisnici promijene, dodaju ili uklone pretraživač. Google je bio naš globalni partner od 2004., a kako je ugovor isticao ove godine, iskoristili smo priliku da razmislimo o našoj strategiji i istražimo druge opcije.

I opcije su došle – Mozilla je odlučila da više neće imati jednog globalnog partnera pretraživača, nego će pristup biti lokaliziran i fleksibilan, što znači da svaka zemlja može imati drugu tražilicu. U SAD-u će idućih pet godina zadani pretraživač biti Yahoo, što je najavila i Marissa Mayer, a korisnici će moći odabrati i Google, Bing, DuckDuckGo, eBay, Amazon, Twitter ili Wikipediju umjesto njega. U Rusiji će to biti Yandex Search, a korisnici će moći birati i između Googlea, DuckDuckGoa, OZON-a, Pricea, Maila i Wikipedije. Kinezi nastavljaju s Baiduom, a dodatne opcije su Google, Bing, Youdao i Taobao.

Firefox Yahoo 2

Što se tiče ostalih zemalja, nudit će se 61 tražilica na 88 različitih jezika, a još će se razmisliti o tome gdje će i hoće li Google ostati zadani pretraživač. Sigurno pretraživanje i geolokacijske usluge i dalje će podržavati ovaj pretraživački gigant, ali Mozilla je jasno dala do znanja da proširuje svoj partnerski krug, kako bi pronašla “inovativna pretraživačka sučelja, iskustvo konzumiranja sadržaja te još veći naglasak na privatnosti”, bilo u deskop verziji ili u mobilnoj.

Činjenica da smo neprofitni daje nam različite izbore. Izbore koji omogućuju da internet bude otvoren, sveprisutan i neovisan. Mislimo da smo ovime učinili velik korak u tom smjeru.

Znači li to da nakon ‘guglanja’ trebamo početi usvajati i glagol ‘jahuati’?

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Što ste propustili

Sponzorirano

Koliko dobar WiFi u kafiću treba biti da bi gosti bili zadovoljni?

Na redu je i zadnja epizoda serijala Digitalni kafići kroz koji se bavimo ključnim stavkama na koje jedan uspješan kafić treba paziti u digitalno vrijeme. U 4. epizodi otkrivamo zašto je kafićima bitno istaknuti se dobrom WiFi vezom.

Kolumna

Kako riješiti izazove rada na projektu: Od nekompetentnih voditelja do loše komunikacije

Nedavno smo imali smo zgodan slučaj. Radi se o većem projektu, u njemu učestvuje više tvrtki. Krovna tvrtka, između ostaloga, ima i svog voditelja projekta. Radi se o osobi koja za takav posao nije kompetentna iz jednostavnog razloga - ne poznaje osnovne elemente od kojih se upravljanje projekata sastoji.

Startupi i poslovanje

Identyum – digitalna osobna iskaznica iz Hrvatske za 21. stoljeće?

Na krilima suradnje s Finom, IDENTYUM bi trebao omogućiti dokazivanje identiteta putem aplikacije, bez papirologije, pokazivanja osobnih iskaznica i sličnih koraka.

Digitalni mediji

Kako napisati dobar članak za svoj ili tvrtkin blog (kad baš morate)

Je li vam teško napisati članak za blog tvrtke, objavu na LinkedInu ili 'microcopy' za digitalni projekt? Urednički i praktični savjeti slijede u novoj epizodi Netokracija podcasta!

Startupi i poslovanje

David Bizer: Direktor mora biti ambasador kulture tvrtke pa makar to značilo razgovor i sa 150. zaposlenikom!

Ususret nadolazećoj konferenciji Employer Branding na kojem gostuje kao keynote predavač, razgovarali smo s Davidom Bizerom oko gorućeg pitanja digitalne industrije za sve male i velike tvrtke: kako privući nove ljude?

Startupi i poslovanje

Uz anđeoske investicije, a sad i Fil Rouge Capital, Smart Lumies u pripremi za najveće američke trgovačke lance

Kocka je bačena. Smart Lumiesi su usavršili svoj prvi proizvod, a uskoro slijede i novi proizvodi i mnoge igre, ali i izlazak na američko tržište. U pripremi za sve to, posebno dobra vijest je da su nedavno zaključili investiciju od Fil Rouge Capitala.