Mozilla Firefox korisnicima: Ne guglajte, nego… Jahuajte?

Mozilla Firefox korisnicima: Ne guglajte, nego… Jahuajte?

Tako je, Mozilla mijenja svoj zadani pretraživač na pregledniku Firefox, za sada za američke korisnike. Bit će to Yahoo, deset godina nakon što je tu ulogu obavljao Google. U Rusiji će to postati Yandex Search, a u Kini ostaje Baidu. No, zašto ova promjena nakon desetljeća harmoničnog suživota s Googleom?

Slike: Mozilla blog
Slike: Mozilla blog

Tko posjeduje internet? Svi mi, kaže Mozilla, koja želi da on bude otvoren za sve, sveprisutan i nezavisan. Pretraživanje je u centru online iskustva, a Firefoxovi korisnici pretražuju web više od 100 milijardi puta godišnje, stoji na blogu.

Kada smo uveli zadanu opciju pretraživanja, odmaknuli smo se od industrijskih standarda odbijajući komercijalne uvjete koji su zahtijevali ekskluzivnost. Kroz deset godina uvijek smo nudili alternativu i lake načine da naši korisnici promijene, dodaju ili uklone pretraživač. Google je bio naš globalni partner od 2004., a kako je ugovor isticao ove godine, iskoristili smo priliku da razmislimo o našoj strategiji i istražimo druge opcije.

I opcije su došle – Mozilla je odlučila da više neće imati jednog globalnog partnera pretraživača, nego će pristup biti lokaliziran i fleksibilan, što znači da svaka zemlja može imati drugu tražilicu. U SAD-u će idućih pet godina zadani pretraživač biti Yahoo, što je najavila i Marissa Mayer, a korisnici će moći odabrati i Google, Bing, DuckDuckGo, eBay, Amazon, Twitter ili Wikipediju umjesto njega. U Rusiji će to biti Yandex Search, a korisnici će moći birati i između Googlea, DuckDuckGoa, OZON-a, Pricea, Maila i Wikipedije. Kinezi nastavljaju s Baiduom, a dodatne opcije su Google, Bing, Youdao i Taobao.

Firefox Yahoo 2

Što se tiče ostalih zemalja, nudit će se 61 tražilica na 88 različitih jezika, a još će se razmisliti o tome gdje će i hoće li Google ostati zadani pretraživač. Sigurno pretraživanje i geolokacijske usluge i dalje će podržavati ovaj pretraživački gigant, ali Mozilla je jasno dala do znanja da proširuje svoj partnerski krug, kako bi pronašla “inovativna pretraživačka sučelja, iskustvo konzumiranja sadržaja te još veći naglasak na privatnosti”, bilo u deskop verziji ili u mobilnoj.

Činjenica da smo neprofitni daje nam različite izbore. Izbore koji omogućuju da internet bude otvoren, sveprisutan i neovisan. Mislimo da smo ovime učinili velik korak u tom smjeru.

Znači li to da nakon ‘guglanja’ trebamo početi usvajati i glagol ‘jahuati’?

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Startupi i poslovanje

Dati otkaz zaposleniku u mješovitoj stvarnosti dobar je PR, ali XR doista pomaže razvoju mekih vještina

Zamislite dan kad svojim zaposlenicima nećete plaćati tečajeve već će te ih poslati u susjednu sobu da prođu simulaciju - taj dan mogao bi biti veoma blizu, a evo i što od njega očekivati.

Što ste propustili

Intervju

Na Dan programera, četiri žene otkrivaju kako je tekao njihov karijerni put kroz IT industriju

Na Dan programera, predstavljamo četiri žene koje se bave (ili su se bavile) programiranjem. Je li njihov obrazovni i karijerni put bio pravocrtan ili je vrludao po krivuljama, otkrivaju nam sugovornice iz tvrtki Agency04, Five, IN2 i Styria.AI.

Tehnologija

Kako uopće možemo biti sigurni da će autonomna vozila biti – sigurna?

Autonomna vozila kod mnogih i dalje izazivaju osjećaj nesigurnosti. No, ovaj tekst mogao bi pomoći da se rasvijetli proces iza razvoja i testiranja sigurnosno-kritičnih sustava u vozilima budućnosti.

Startupi i poslovanje

Gideonovi roboti dobili pametnu ruku: Samostalno se kreće, sve vidi i popravlja!

Tvrtka Gideon Brothers nastavlja s razvojem prototipova robota, a posljednja verzija ima i robotsku ruku koja prepoznaje svijet oko sebe.

Mobilno

Apple Arcade i Apple TV+ stižu uskoro i u Hrvatsku

Osim novih iPhone modela, jučer smo saznali i novosti o dvije pretplatničke usluge koje nas čekaju iz Applea.

Tehnologija

Stručnjaci Microblinka i Infinuma: Apple je i dalje inovativan!

Gdje Apple vodi, a gdje kaska? Saznali smo kako developeri gledaju na stanje Apple ekosustava.

Video

Što čini dobar digitalni kafić? U 4 epizode nalazimo odgovore.

Jedni žele zaraditi, drugi raditi - kako povezati interese ugostitelja i digitalnih nomada? Saznali smo u razgovoru s njima.