Mozilla Firefox korisnicima: Ne guglajte, nego… Jahuajte?

Mozilla Firefox korisnicima: Ne guglajte, nego… Jahuajte?

Tako je, Mozilla mijenja svoj zadani pretraživač na pregledniku Firefox, za sada za američke korisnike. Bit će to Yahoo, deset godina nakon što je tu ulogu obavljao Google. U Rusiji će to postati Yandex Search, a u Kini ostaje Baidu. No, zašto ova promjena nakon desetljeća harmoničnog suživota s Googleom?

Slike: Mozilla blog
Slike: Mozilla blog

Tko posjeduje internet? Svi mi, kaže Mozilla, koja želi da on bude otvoren za sve, sveprisutan i nezavisan. Pretraživanje je u centru online iskustva, a Firefoxovi korisnici pretražuju web više od 100 milijardi puta godišnje, stoji na blogu.

Kada smo uveli zadanu opciju pretraživanja, odmaknuli smo se od industrijskih standarda odbijajući komercijalne uvjete koji su zahtijevali ekskluzivnost. Kroz deset godina uvijek smo nudili alternativu i lake načine da naši korisnici promijene, dodaju ili uklone pretraživač. Google je bio naš globalni partner od 2004., a kako je ugovor isticao ove godine, iskoristili smo priliku da razmislimo o našoj strategiji i istražimo druge opcije.

I opcije su došle – Mozilla je odlučila da više neće imati jednog globalnog partnera pretraživača, nego će pristup biti lokaliziran i fleksibilan, što znači da svaka zemlja može imati drugu tražilicu. U SAD-u će idućih pet godina zadani pretraživač biti Yahoo, što je najavila i Marissa Mayer, a korisnici će moći odabrati i Google, Bing, DuckDuckGo, eBay, Amazon, Twitter ili Wikipediju umjesto njega. U Rusiji će to biti Yandex Search, a korisnici će moći birati i između Googlea, DuckDuckGoa, OZON-a, Pricea, Maila i Wikipedije. Kinezi nastavljaju s Baiduom, a dodatne opcije su Google, Bing, Youdao i Taobao.

Firefox Yahoo 2

Što se tiče ostalih zemalja, nudit će se 61 tražilica na 88 različitih jezika, a još će se razmisliti o tome gdje će i hoće li Google ostati zadani pretraživač. Sigurno pretraživanje i geolokacijske usluge i dalje će podržavati ovaj pretraživački gigant, ali Mozilla je jasno dala do znanja da proširuje svoj partnerski krug, kako bi pronašla “inovativna pretraživačka sučelja, iskustvo konzumiranja sadržaja te još veći naglasak na privatnosti”, bilo u deskop verziji ili u mobilnoj.

Činjenica da smo neprofitni daje nam različite izbore. Izbore koji omogućuju da internet bude otvoren, sveprisutan i neovisan. Mislimo da smo ovime učinili velik korak u tom smjeru.

Znači li to da nakon ‘guglanja’ trebamo početi usvajati i glagol ‘jahuati’?

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.

Startupi i poslovanje

Splitsko Litto preuzima rezervacije i prijave gostiju, ali i druge brige domaćih iznajmljivača

Što se dogodi kada lokalni iznajmljivači odluče digitalizacijom riješiti probleme s kojima se i sami bore?

Internet marketing

Super Bowl iliti kako su dvije pop zvijezde zasjenile blockbustere svijeta reklama

U danima nakon slavnog Super Bowl finala sve što smo mogli vidjeti na društvenim mrežama bio je produkcijski izvanredan nastup Shakire i Jennifer Lopez, pod sponzorstvom Pepsija - što je malo kome ostalo u sjećanju - i Jasona Momou koji sa sebe skida mišiće i kosu jer je dobio divan kredit.