Hrvatski startup Mogy odlazi u slovenski ABC akcelerator

Hrvatski Mogy odlazi u slovenski ABC akcelerator uz investiciju od 15.000 eura

Mogy, odnosno Mobile Gym, softver je namijenjen osobnim trenerima kako bi što lakše i učinkovitije upravljali svojim klijentima i njihovim planovima vježbanja. Proizašao iz hrvatske tvrtke Mobendo, Mogy će se uskoro zaputiti u ljubljanski ABC akcelerator gdje će provesti tri mjeseca uz investiciju od 15.000 eura u zamjenu za 8% udjela.

Mogy tim odlazi u Ljubljanu u ABC akcelerator!
Mogy tim odlazi u Ljubljanu u ABC akcelerator!

Mobendo i Mogy danas su dvije odvojene tvrtke, otkriva nam suosnivač i CTO Andrej Radinger, što se dogodilo i na zahtjev investitora i zbog toga što je to doista logičan korak. No, to ne znači da rad dviju tvrtki nije isprepleten i da to ne nosi sa sobom izazove, pogotovo sada kad će se dio tima privremeno preseliti u Sloveniju.

Što se tiče samih timova, tu problem fokusa gotovo da ne postoji, s obzirom na to da jedan dev tim radi samo na Mogyju, a drugi samo na projektima Mobenda. Dijeljeni resursi su dizajneri, testeri i project management, no dio ostaje u Zagrebu raditi na Mobendo projektima, a dio ljudi ide u Ljubljanu, tako da nema problema s fokusom – svi točno znaju na čemu rade. Osim toga, oba tima su vrlo dobro uhodana, svaki sa svojim team leaderima, koji jako dobro rade svoj posao. A inače svi funkcioniramo kao peerovi, tako da neka hijerarhija niti ne može biti narušena.

Druga stvar je moj fokus, koji je definitivno cijelo vrijeme podijeljen, što je jako komplicirano i zahtjevno. Moj primarni zadatak je da oba tima imaju optimalne uvjete za rad, kao i dogovaranje projekata, komunikacija s partnerima i korisnicima i sve ostalo čime se tim ne bi trebao zamarati. Mobendo radi projekte isključivo za američko tržište, tako da je radno vrijeme od 9 ujutro do ponoći ili još malo iza, s obzirom na razliku u vremenskoj zoni i svakodnevnoj potrebi za komunikacijom s korisnicima. Zadnjih godinu i pol je tako, no s obzirom na aktivnosti vezane uz Mogy zadnja 4 mjeseca i ono što nam predstoji, takav aranžman je teško održiv, i upravo smo u fazi internog restrukturiranja i prilagodbe novoj situaciji.

Od proizvoda za trenera Roba MacIntyrea do partnerstva

mogy web

No, vratimo se na sam proizvod koji je, kao i mnogi drugi o kojima ovdje pišemo, nastao spontano. Andrej otkriva kako su prije godinu i pol stupili u kontakt s Robom MacIntyreom, danas također suosnivačem Mogyja, jednim od cjenjenijih osobnih trenera u SAD-u, koji radi s profesionalnim sportašima, američkim Olimpijcima i mnogim WWE borcima, među kojima je i John Cena, američki prvak u hrvanju.

Rob je imao problem koji ima i većina drugih trenera – previše vremena je trošio na pripremu programa, nemogućnost praćenja klijenata s kojima radi na daljinu, različiti kanali komunikacije s različitim klijentima, nedostatak povratnih informacija i na kraju otežana analiza povratnih informacija. Gledao je postojeća rješenja na tržištu, zaključio da niti jedno ne odgovara njegovim potrebama i zahtjevima i odlučio je naći firmu koja će napraviti upravo no što on želi. Tako je nastao Mogy. Suradnja s Robom je jedno fenomenalno iskustvo, on kao klijent je nešto što smo mislili da ne postoji, a kao osoba je zaista fascinantan. Danas je Rob partner u cijeloj Mogy priči i odlično je što nam je na taj način i ulazak na američko tržište malo lakši.

Konkurencije ovdje ima jer su ovakvi proizvodi poprilično traženi na tržištu, ne skriva to Andrej, a pojedini imaju nevjerojatne budžete s kojima se ova tvrtka sada ni približno ne može mjeriti. No, kaže i kako su treneri s kojima su komunicirali u Mogyju prepoznali vrijednost i neke stvari koje nedostaju drugim rješenjima.

Osnovna razlika je što većina drugih rješenja kreće od neke druge osnove, primjerice od liječenja ozljeda, prehrane i slično. Naše rješenje od početka kreće s idejom rješavanja problema koje imaju treneri, dok većina drugih rješenja kreće od pretpostavke da olakša život klijentima. Iako imamo vrlo dobar modul za klijente, ipak je aplikacija fokusirana na trenere, olakšavanju posla njima i rješavanja trenerovih problema. Tu je osnovna razlika i prednost Mogyja. Uz to imamo komunikaciju uživo između trenera i klijenata, kao i naprednu analitiku i statistiku.

ABC-ov fokus na zdraviji i pametniji život

Mogy je primljen u program ABC akceleratora, čiji se program fokusirao na pametniju svakodnevicu i zdravlje, što odgovara temi kojom se ovaj startup bavi. Osim toga, tražili su se projekti koji već imaju proizvod spreman za tržište, a akceleraciju može proći čak do osam članova tima.   

ABC ima vrlo razgranatu mrežu kontakata i investitora u SAD-u i Kini, a kako je nama Amerika ciljano tržište i krajnji cilj, tu smo se našli. ABC organizira tijekom tri mjeseca vrlo intenzivan program od preko 140 treninga koji pripremaju startup za izlazak na globalno tržište – opet – upravo ono što nam u ovom trenutku treba. U prvoj generaciji – sada kreće druga – je 6 od 8 projekata izašlo sa značajnijim investicijama. Nakon prva tri mjeseca intenzivne pripreme, kreće druga faza od tri mjeseca u kojoj te prate i usmjeravaju u izlasku van. Procjena je bila da ćemo u ovom trenutku imati jako puno benefita od ulaska u ABC program i da se s obzirom na trenutnu fazu našeg projekta savršeno uklapamo u njihov program. Dakle naša odluka je bila rezultat dosta analize i neke naše procjene.

Ipak, ono što je najbitnije od svega je tim – niti s ABC-om niti bilo kim drugim nema garancije, u konačnici vjerujem da sve ovisi o nama (timu). I za kraj još jedna bitna stvar – mislim da je korisno maknuti tim iz Zagreba na tri mjeseca i posvetiti se samo projektu to vrijeme sa što manje vanjskih utjecaja, a opet blizu Zagreba.

Mogy

Zašto Mogy nije ostao u Hrvatskoj?

Nakon što je jučer stigla vijest o ovoj investiciji, ali i odlasku tima u Ljubljanu, poduzetnik Hrvoje Prpić pokrenuo je raspravu komentarom da ovaj slučaj pokazuje da se na startup zajednici u Hrvatskoj mora još mnogo raditi kako projekti ne bi odlazili u inozemstvo, barem ne u početnoj fazi. Andrej nije želio mnogo govoriti o startup zajednici i poduzetništvu u Hrvatskoj, osim što je spomenuo uobičajene probleme – administrativne barijere, koje stvaraju antipoduzetničku klimu, te premalo tržište. Ipak, navodi i pozitivno iskustvo s agencijom HAMAG-BICRO, uz čiju su se pomoć u svibnju predstavljali pred investitorima u Londonu, što mu daje nadu da stvari idu nabolje.

Mi nismo ciljano išli van Hrvatske u ovom trenutku, iako nam je u perspektivi cilj otići na veće i zahvalnije tržište. Nama je jedini kriterij bio program, što akcelerator nudi i što mi možemo očekivati nakon tog programa. Osim što je tema drugog ciklusa ABC-a upravo ono što je naše područje, čitav program i benefiti su upravo ono što smo tražili, a u Hrvatskoj to nismo uspjeli naći. Nismo htjeli ići u akcelerator samo zato da kažemo da smo u njemu, nego smo htjeli ići ciljano, da imamo od toga najveću moguću korist i da nakon toga budemo spremni za izlazak na globalno tržište, i tu smo se našli s ABC-om na svim razinama. Prije par mjeseci smo došli dosta daleko u razgovorima s poznatim bugarskim fondom LaunchHubom, gdje smo u konačnici i bili pozvani na trodnevni događaj upoznavanja i predinkubacije. No, naša procjena je bila da u tom trenutku nismo za to spremni i da ne možemo iskoristiti maksimalno sve mogućnosti. Danas je situacija bitno drugačija i danas vjerujemo da smo skroz spremni za sve to – kako naš projekt, tako i cijeli tim.

Mogy.me – osobni pristup

I, za kraj, zanimljivo je primijetiti da je Mogy za svoju domenu odabrao – .Me, koja upravo ima u tijeku natječaj za dodjelu premium domena za regionalne projekte. Andrej komentira:

Inicijalno smo htjeli .com, no ona je zauzeta. Nakon toga nam je izbacilo .Me kao slobodnu i nismo uopće razmišljali. Iskreno – nismo išli ciljano na tu domenu, no nakon što smo je vidjeli, zaključili smo da bismo je koristili čak i da je .com slobodna. .Me domena nam se jako dobro uklopila, jer je Mogy rješenje koje simbolizira rad na sebi i poboljšanje sebe, a .Me daje upravo taj personal touch. 🙂

Mogy sad čeka intenzivan rad na projektu i poslovnom razvoju u iduća tri mjeseca, ali, sudeći prema reakciji tima, u potpunosti su spremni posvetiti se tome, stoga ne sumnjamo da će se vratiti s ovog “treninga” još bolji i jači. 

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Društvene mreže

Treći svjetski rat borit će se… influencer marketingom (pa i u Hrvatskoj)

Dok se pitamo koliko će eskalirati #blacklivesmatter prosvjedi u SAD-u, jedno je sigurno: Influenceri koje prate Millenials i Gen Z bit će oružje propagande svih uključenih strana!

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Što ste propustili

Izvještaj

FOI, Neuralab, Infobip i Flow and Form na Digitalnoj karijeri: “Dobar mentor će vam pomoći 10%, ne više”

Na jučerašnjem online izdanju Digitalne karijere govorilo se o krizi, praksama, mentorstvu i - pisanju.

Startupi i poslovanje

Hrvatski Farseer, pobjednik Podima, planira postati Excel na steroidima

Promiče li se na obzoru još jedan uspješan domaći SaaS? Farseer je aplikacija za financijsko planiranje koja ubrzano izrasta u Excel na steroidima i pobire nagrade u inozemstvu.

Startupi i poslovanje

Ruski gaming div Playrix akvizirao hrvatski Cateia Games

Hrvatska game dev scena, a posebno Cateia Games, dobiva ozbiljno pojačanje ulaskom ruskog diva, Playrixa na domaće tržište. Hrvatska podružnica upogonjena domaćim stručnjacima već radi na novom naslovu.

Kultura 2.0

Treniranje od doma: Najisplativija dugoročna investicija u vašem sjedilačkom životu

Kao i svako zlo, koronavirus nam je donio i nešto dobro – svjesnost o važnosti redovite tjelesne aktivnosti i njenog utjecaja na snažan imunitet. Jeste li razmišljali o opremanju kućnog gyma?

Startupi i poslovanje

Jan de Jong, splitski zet i poduzetnik: Uvijek jednim okom gledam na Nizozemsku, ali ideje primjenjujem u Hrvatskoj

Iako smo svi naviknuli na loše vijesti o odlasku ljudi iz Hrvatske, uvijek je lijepo saznati za obrnute situacije. Nema boljeg primjera od Nizozemca koji je kao student pokrenuo biznis i zaposlio 35 ljudi tijekom prve godine života u Hrvatskoj.

Intervju

Zašto smo angažirali virtualnog asistenta, iako to nismo planirali?

Krajem 2019. tražili smo novu osobu koja će se pridružiti našem timu, a koja će biti zadužena za administraciju. Kako smo manja tvrtka, nismo imali potrebu za zapošljavanjem takve osobe na puno radno vrijeme, stoga smo se nadali da ćemo naći nekoga tko bi bio voljan raditi pola radnog vremena.