Hrvatski startup Mogy odlazi u slovenski ABC akcelerator

Hrvatski Mogy odlazi u slovenski ABC akcelerator uz investiciju od 15.000 eura

Mogy, odnosno Mobile Gym, softver je namijenjen osobnim trenerima kako bi što lakše i učinkovitije upravljali svojim klijentima i njihovim planovima vježbanja. Proizašao iz hrvatske tvrtke Mobendo, Mogy će se uskoro zaputiti u ljubljanski ABC akcelerator gdje će provesti tri mjeseca uz investiciju od 15.000 eura u zamjenu za 8% udjela.

Mogy tim odlazi u Ljubljanu u ABC akcelerator!
Mogy tim odlazi u Ljubljanu u ABC akcelerator!

Mobendo i Mogy danas su dvije odvojene tvrtke, otkriva nam suosnivač i CTO Andrej Radinger, što se dogodilo i na zahtjev investitora i zbog toga što je to doista logičan korak. No, to ne znači da rad dviju tvrtki nije isprepleten i da to ne nosi sa sobom izazove, pogotovo sada kad će se dio tima privremeno preseliti u Sloveniju.

Što se tiče samih timova, tu problem fokusa gotovo da ne postoji, s obzirom na to da jedan dev tim radi samo na Mogyju, a drugi samo na projektima Mobenda. Dijeljeni resursi su dizajneri, testeri i project management, no dio ostaje u Zagrebu raditi na Mobendo projektima, a dio ljudi ide u Ljubljanu, tako da nema problema s fokusom – svi točno znaju na čemu rade. Osim toga, oba tima su vrlo dobro uhodana, svaki sa svojim team leaderima, koji jako dobro rade svoj posao. A inače svi funkcioniramo kao peerovi, tako da neka hijerarhija niti ne može biti narušena.

Druga stvar je moj fokus, koji je definitivno cijelo vrijeme podijeljen, što je jako komplicirano i zahtjevno. Moj primarni zadatak je da oba tima imaju optimalne uvjete za rad, kao i dogovaranje projekata, komunikacija s partnerima i korisnicima i sve ostalo čime se tim ne bi trebao zamarati. Mobendo radi projekte isključivo za američko tržište, tako da je radno vrijeme od 9 ujutro do ponoći ili još malo iza, s obzirom na razliku u vremenskoj zoni i svakodnevnoj potrebi za komunikacijom s korisnicima. Zadnjih godinu i pol je tako, no s obzirom na aktivnosti vezane uz Mogy zadnja 4 mjeseca i ono što nam predstoji, takav aranžman je teško održiv, i upravo smo u fazi internog restrukturiranja i prilagodbe novoj situaciji.

Od proizvoda za trenera Roba MacIntyrea do partnerstva

mogy web

No, vratimo se na sam proizvod koji je, kao i mnogi drugi o kojima ovdje pišemo, nastao spontano. Andrej otkriva kako su prije godinu i pol stupili u kontakt s Robom MacIntyreom, danas također suosnivačem Mogyja, jednim od cjenjenijih osobnih trenera u SAD-u, koji radi s profesionalnim sportašima, američkim Olimpijcima i mnogim WWE borcima, među kojima je i John Cena, američki prvak u hrvanju.

Rob je imao problem koji ima i većina drugih trenera – previše vremena je trošio na pripremu programa, nemogućnost praćenja klijenata s kojima radi na daljinu, različiti kanali komunikacije s različitim klijentima, nedostatak povratnih informacija i na kraju otežana analiza povratnih informacija. Gledao je postojeća rješenja na tržištu, zaključio da niti jedno ne odgovara njegovim potrebama i zahtjevima i odlučio je naći firmu koja će napraviti upravo no što on želi. Tako je nastao Mogy. Suradnja s Robom je jedno fenomenalno iskustvo, on kao klijent je nešto što smo mislili da ne postoji, a kao osoba je zaista fascinantan. Danas je Rob partner u cijeloj Mogy priči i odlično je što nam je na taj način i ulazak na američko tržište malo lakši.

Konkurencije ovdje ima jer su ovakvi proizvodi poprilično traženi na tržištu, ne skriva to Andrej, a pojedini imaju nevjerojatne budžete s kojima se ova tvrtka sada ni približno ne može mjeriti. No, kaže i kako su treneri s kojima su komunicirali u Mogyju prepoznali vrijednost i neke stvari koje nedostaju drugim rješenjima.

Osnovna razlika je što većina drugih rješenja kreće od neke druge osnove, primjerice od liječenja ozljeda, prehrane i slično. Naše rješenje od početka kreće s idejom rješavanja problema koje imaju treneri, dok većina drugih rješenja kreće od pretpostavke da olakša život klijentima. Iako imamo vrlo dobar modul za klijente, ipak je aplikacija fokusirana na trenere, olakšavanju posla njima i rješavanja trenerovih problema. Tu je osnovna razlika i prednost Mogyja. Uz to imamo komunikaciju uživo između trenera i klijenata, kao i naprednu analitiku i statistiku.

ABC-ov fokus na zdraviji i pametniji život

Mogy je primljen u program ABC akceleratora, čiji se program fokusirao na pametniju svakodnevicu i zdravlje, što odgovara temi kojom se ovaj startup bavi. Osim toga, tražili su se projekti koji već imaju proizvod spreman za tržište, a akceleraciju može proći čak do osam članova tima.   

ABC ima vrlo razgranatu mrežu kontakata i investitora u SAD-u i Kini, a kako je nama Amerika ciljano tržište i krajnji cilj, tu smo se našli. ABC organizira tijekom tri mjeseca vrlo intenzivan program od preko 140 treninga koji pripremaju startup za izlazak na globalno tržište – opet – upravo ono što nam u ovom trenutku treba. U prvoj generaciji – sada kreće druga – je 6 od 8 projekata izašlo sa značajnijim investicijama. Nakon prva tri mjeseca intenzivne pripreme, kreće druga faza od tri mjeseca u kojoj te prate i usmjeravaju u izlasku van. Procjena je bila da ćemo u ovom trenutku imati jako puno benefita od ulaska u ABC program i da se s obzirom na trenutnu fazu našeg projekta savršeno uklapamo u njihov program. Dakle naša odluka je bila rezultat dosta analize i neke naše procjene.

Ipak, ono što je najbitnije od svega je tim – niti s ABC-om niti bilo kim drugim nema garancije, u konačnici vjerujem da sve ovisi o nama (timu). I za kraj još jedna bitna stvar – mislim da je korisno maknuti tim iz Zagreba na tri mjeseca i posvetiti se samo projektu to vrijeme sa što manje vanjskih utjecaja, a opet blizu Zagreba.

Mogy

Zašto Mogy nije ostao u Hrvatskoj?

Nakon što je jučer stigla vijest o ovoj investiciji, ali i odlasku tima u Ljubljanu, poduzetnik Hrvoje Prpić pokrenuo je raspravu komentarom da ovaj slučaj pokazuje da se na startup zajednici u Hrvatskoj mora još mnogo raditi kako projekti ne bi odlazili u inozemstvo, barem ne u početnoj fazi. Andrej nije želio mnogo govoriti o startup zajednici i poduzetništvu u Hrvatskoj, osim što je spomenuo uobičajene probleme – administrativne barijere, koje stvaraju antipoduzetničku klimu, te premalo tržište. Ipak, navodi i pozitivno iskustvo s agencijom HAMAG-BICRO, uz čiju su se pomoć u svibnju predstavljali pred investitorima u Londonu, što mu daje nadu da stvari idu nabolje.

Mi nismo ciljano išli van Hrvatske u ovom trenutku, iako nam je u perspektivi cilj otići na veće i zahvalnije tržište. Nama je jedini kriterij bio program, što akcelerator nudi i što mi možemo očekivati nakon tog programa. Osim što je tema drugog ciklusa ABC-a upravo ono što je naše područje, čitav program i benefiti su upravo ono što smo tražili, a u Hrvatskoj to nismo uspjeli naći. Nismo htjeli ići u akcelerator samo zato da kažemo da smo u njemu, nego smo htjeli ići ciljano, da imamo od toga najveću moguću korist i da nakon toga budemo spremni za izlazak na globalno tržište, i tu smo se našli s ABC-om na svim razinama. Prije par mjeseci smo došli dosta daleko u razgovorima s poznatim bugarskim fondom LaunchHubom, gdje smo u konačnici i bili pozvani na trodnevni događaj upoznavanja i predinkubacije. No, naša procjena je bila da u tom trenutku nismo za to spremni i da ne možemo iskoristiti maksimalno sve mogućnosti. Danas je situacija bitno drugačija i danas vjerujemo da smo skroz spremni za sve to – kako naš projekt, tako i cijeli tim.

Mogy.me – osobni pristup

I, za kraj, zanimljivo je primijetiti da je Mogy za svoju domenu odabrao – .Me, koja upravo ima u tijeku natječaj za dodjelu premium domena za regionalne projekte. Andrej komentira:

Inicijalno smo htjeli .com, no ona je zauzeta. Nakon toga nam je izbacilo .Me kao slobodnu i nismo uopće razmišljali. Iskreno – nismo išli ciljano na tu domenu, no nakon što smo je vidjeli, zaključili smo da bismo je koristili čak i da je .com slobodna. .Me domena nam se jako dobro uklopila, jer je Mogy rješenje koje simbolizira rad na sebi i poboljšanje sebe, a .Me daje upravo taj personal touch. 🙂

Mogy sad čeka intenzivan rad na projektu i poslovnom razvoju u iduća tri mjeseca, ali, sudeći prema reakciji tima, u potpunosti su spremni posvetiti se tome, stoga ne sumnjamo da će se vratiti s ovog “treninga” još bolji i jači. 

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech industrija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.