Zašto je mobilno plaćanje normalno u Švedskoj, ali i Somaliji?

Zašto je mobilno plaćanje normalna stvar u Švedskoj, ali i Somaliji?

Mobilno plaćanje u razvijenim zemljama poput Švedske nije ništa neobično i zapravo predstavlja visok stupanj tehnološkog razvoja. Ali kada shvatite da je mobilno plaćanje u razorenoj zemlji poput Somalije za većinu populacije iz sigurnosnih i čisto praktičnih razloga postalo sasvim normalna stvar, vrijeme je da se zapitate kako je moguće da su pojedine države u Africi u nekim segmentima na višem tehnološkom stupnju razvoja od Hrvatske.

Swish
Švedska bi mogla postati prva država koja će ukinuti plaćanje gotovinom (slika: Swish)

Probajte zamisliti kako bi bilo lijepo u Zagrebu putem aplikacije platiti autobusnu kartu. Jednom davno to je čak i bilo moguće putem SMS-a, no iz znanih razlog ZET je to ukinuo. S druge strane, u Švedskoj je mobilno plaćanje u javnom prijevozu sasvim normalna stvar. Sada pokušajte zamisliti da kod bakice na placu kilu naranči pokušate platiti transakcijom na njen mobilni telefon. Vrlo vjerojatno bi vas blijedo pogledala, ali da to pokušate na tržnici u Somaliji, trgovac bi objeručke prihvatio vašu transakciju.

Švedska postaje prva država bez gotovine

Moglo bi se reći da je ova država poznata po mesnim okruglicama i Nobelovoj nagradi oduvijek bila ispred svoga vremena. Upravo je Švedska prva europska država koja je još davne 1661. godine uvela u optjecaj papirnati novac i kako sada stoje stvari, vjerojatno će biti i prva država u svijetu koja će u potpunosti ukinuti korištenje gotovine. Naime, kartu u javnom prijevozu već godinama ne možete platiti u gotovini, dućani imaju pravu odbiti plaćanje u kešu, a čak i ulični prodavači u Švedskoj prihvaćaju plaćanje karticama. Sve to nije ništa neobično uzme li se u obzir da više od 900 od ukupno 1600 bankovnih poslovnica u Švedskoj ne posluje s gotovinom, dok su neke od banaka u potpunosti ukinule korištenje gotovine.

Plaćanje pomoću aplikacije za mobilno plaćanje Swish
Plaćanje pomoću aplikacije za mobilno plaćanje Swish koju je zajednički razvilo šes skandinavskih banki.

Jedan od glavnih razloga za polagano izumiranje gotovinskog plaćanja u Švedskoj je vrlo popularna aplikacija za mobilno plaćanje pod nazivom Swish koju je zajednički razvilo šest skandinavskih banaka i koja u Švedskoj ima oko 3,8 milijuna korisnika (ili oko 40% ukupne populacije) i koja pomoću broja mobitela u stvarnom vremenu omogućava prijenos sredstava s jednog računa na drugi.

Isprva je aplikacija prije svega služila za prijenos sredstava s jednog računa na drugi kod privatnih osoba, ali u zadnjih dvije-tri godine omogućene su i usluge mobilnog plaćanja prema pravnim osobama, uključujući i trgovine. Zanimljivo je i primijetiti i da se zahvaljujući digitalizaciji plaćanja u Švedskoj drastično smanjio broj pljački banaka, ali se istovremeno drastično povećao broj elektroničkih prijevara, što očito pokazuje da se i kriminalci trude ostati ukorak s vremenom.

Somalija iz puke nužde prelazi na mobilno plaćanje

Prva asocijacija koja vam, pretpostavljamo, padne na pamet kad spomenem Somaliju jest građanskim ratom razorena država u kojoj vlada bezakonje i drogirani pirati koji brzim čamcima napadaju trgovačke brodove. Istina je da somalijske vlasti imaju nadzor tek nad jednim dijelom države, dok nad drugim, uglavnom ruralnim dijelovima vlast u rukama drži džihadistička skupina Al-Šabab. Nažalost, upravo su velika nesigurnost u zemlji i općenit manjak poslovnica i bankomata doveli do razvoja mobilnog plaćanja u Somaliji, što je postalo i žila kucavica somalijskog gospodarstva.

Danas preko 50% pučanstva Somalije koristi mobilnu pretplatu, a oko 40% odraslih stanovnika koristi račune za plaćanje putem mobitela. Putem mobilnog računa vezanog uz vaš mobitel u Somaliji možete platiti robu i u dućanu, ali i na tržnici, pa čak i kod uličnih prodavača kupiti dnevnu dozu biljke kat, koja je zbog svog opojnog djelovanja u Europi uglavnom zabranjena, ali je zato njeno žvakanje u Jemenu i Somaliji postalo jedna od glavnih društvenih zanimacija.

Reklama za EVC Plus uslugu mobilnog plaćanja koju nudi somalijska tvrtka Hormuud
Reklama za uslugu mobilnog plaćanja EVC Plus koju nudi somalijska tvrtka Hormuud

Sve je to postalo moguće zahvaljujući uslugama kao što su M-Pesa, koja u svim državama u kojima je prisutna koristi lokalnu valutu, i nešto popularniji EVC Plus koji nudi najveća somalijska telekomunikacijska kompanija Hormuud, a koji omogućava transfer sredstava u američkim dolarima koji su preferirana valuta u Somaliji, iako je somalijski šiling još uvijek u optjecaju. Mobilni transfer sredstava popularizirali su somalijska dijaspora i radnici u inozemstvu koji su ove usluge koristili za slanje novca svojim obiteljima. S druge strane, ako vas pripadnici skupine Al-Šabab uhvate da koristite neki od navedenih servisa, možete nastradati, budući da je na području pod njihovom kontrolom korištenje ovakvih servisa u potpunosti zabranjeno.

Mobilno plaćanje postaje popularno diljem Afrike

No, kad već govorimo o razvoju mobilnog plaćanja u zemljama trećeg svijeta, osim u Somaliji gdje je efekt mobilnog plaćanja na stabilnost društva i razvoj gospodarstvo najveći od svih zemalja u Africi, mobilne su transakcije izuzetno popularne i u Keniji i Tanzaniji. Isto tako, bilo bi šteta ne spomenuti da u razvoju ovakve vrste usluga u Nigeriji radi i hrvatska startup tvrtka Oradian uz pomoć servisa Stellar koji omogućava plaćanje u kriptovalutama.

Očito je da zemlje trećeg svijeta, a pogotovo Afrika, postaju zanimljivo i novo tržište ne samo iz aspekta tehnologija koje im omogućavaju da prekorače infrastrukturni jaz u odnosu na razvijene zemlje, nego je lako moguće da će iz puke nužde početi implementirati napredne tehnologije kao što su mobilne financijske transakcije u realnom vremenu, koje kod nas često još nisu ni dostupne, a kamoli prihvaćene u širem krugu korisnika.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Osvojili su “Oscara” za industrijski dizajn, a onda sve snage uložili u kreiranje najboljih madraca

Uz mnoge druge domaće i inozemne nagrade, Filip Havranek i Kristina Lugonja dobitnici su Red Dota, najprestižnije svjetske nagrade za industrijski dizajn, a odnedavno su postali i osnivači startupa. Iako su dosad dizajnirali različite namještaje i proizvode - od stolova, stolica, lampi i prijenosnih SSD-ova - njihov prvi startup proizvod je madrac Nimbus koji se ne prodaje u nijednoj fizičkoj trgovini.

Kultura 2.0

Kako iskoristiti advent za employer branding (a da nije samo domjenak)

Važnost dobrog raspoloženja unutar tvrtke ne možemo zanemariti, pogotovo kad je riječ o kraju godine kada se projekti privode kraju dok se istovremeno pripremmo za nadolazeće. Čini se da je A1 otkrio najbolju formulu kako preživjeti zimu: mjesec dana blagdana u uredima.

Startupi i poslovanje

“Kod nas toga nema”: Samo 16% žena u hrvatskoj IT industriji nije doživjelo spolnu diskriminaciju

“Nejednakost je samo u Vašoj glavi, da manje sjedite pred pudijerom, a više pred knjigom nebi vidjeli nejednakost”.

Tehnologija

Klijenti banaka imaju sve manje vremena: Kako banke razvijaju digitalne proizvode za njih?

Digitalna transformacija mijenja iz temelja različite industrije. Koje vještine su vam potrebne ne bi li u jednoj od njih temelje gradili upravo vi, saznali smo od product ownera i managera Raiffeisen banke.

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Tehnologija

Hardverski vodič za sve trenutne i buduće influencere, freelancere i gamere

Kraj jedne godine i ulazak u novu možete pamtiti po retrospektivi na prošle uspjehe i neuspjehe te novogodišnjim planovima koji su se izjalovili do sredine siječnja. A možete i po tome kako ste napokon odlučili napraviti prvi korak prema ostvarenju svog influencerskog, gamerskog ili freelancerskog sna. Hardver možda nije najvažnija stvar u toj priči, ali je sigurno bitna stvar za početak.