Kako je Major League Soccer digao na noge digitalne tribine?

Kako je američki Major League Soccer digao na noge digitalne tribine?

Nogomet je tradicionalan europski sport, sport u kojemu su Amerikanci bili samo učenici, no ovaj će vam tekst pokazati kako se i to promijenilo. Mogu li učenici biti bolji od učitelja? Ne znam, ali su na dobrom putu da Europi ‘otmu’ nogomet.

mls naslovna

MLS (Major League Soccer) trenutno broji 20 klubova, a do 2020. planiraju povećati broj na njih 24. Pet je novih sponzora pristupilo toj ligi, a svjesnost o nogometu podiglo je i Svjetsko prvenstvo u Brazilu, na kojemu su igrači Jürgena Klinsmanna igrali značajnu ulogu.

Kao završetak ovog uvoda naglasio bih kako je prošle godine prosječna posjeta utakmica bila 19.000 ljudi, dok je novi klub u ligi (stvoren spajanjem Manchester Cityja i New York Yankeesa) već uspio prodati 14.000 godišnjih ulaznica.

Što je dovelo do ovih impresivnih rezultata? Po mom mišljenju, to su sljedeća tri razloga.

1. (Re)brandiranje

Krajem ove godine došlo je do velikog rebrandinga cjelokupne lige, a koji je čak uključio i promjenu logotipa klubova. Oblik novog logotipa MLS-a nalik je tradicionalnom nogometnom grbu koji se koristi diljem svijeta.

Klubovi svoje ‘nove’ grbove, koji su rađeni prema logotipu MLS-a, moraju imati prišivene na rukavima i bez njih ne mogu na teren.

Osobno mi se jako sviđaju vizuali koji su kreirani ovim rebrandingom, a koji se koriste za komunikaciju na svim kanalima (društvene mreže, TV, web stranica…). Posebno bih istaknuo način na koji prezentiraju raspored utakmica koje se odigravaju u sljedećem kolu.

To puno ljepše izgleda nego što to radi ijedna druga liga u Europi, pravo su osvježenje.

2. Odličan sadržaj i interakcija s navijačima

Novi, moderniji, user friendly i pun sadržaja web MLS-a velika je prednost ove lige. Na webu se prate sve utakmice, raspravlja o raznim temama, posjetitelji mogu igrati i Fantasy menadžera, a posebice je naglašena integracija web sadržaja i sadržaja na društvenim mrežama.

Odličan je dio u kojemu se komunicira s navijačima tj. kako ih se približava njihovim omiljenim igračima. MLS se može pratiti na čak osam društvenih mreža, a svaka društvena mreža nudi svoju posebnu komunikaciju.

Tako na Tumblru možete pronaći gostujući blog igrača Ethana Whitea. Ethan je, osim toga što je vrlo talentiran igrač MLS-a, i odličan fotograf, a to su ljudi iz digitalnih komunikacija odlično prezentirali navijačima. Ethan je tako fotografirao pripreme svoje momčadi ‘iza zastora’, a Tumblr MLS-a je zabilježio veliku čitanost. Možete li zamisliti situaciju u kojoj Cristiano Ronaldo fotografira pripreme Real Madrida ‘iza zastora’ i te fotografije objavljuje na Tumblru? Sigurno bi bilo jako čitano!

Ethan tumblr

Instagram koriste tako što prikazuju sadržaj ‘iza zastora’, a to je sadržaj koji je dostupan samo ligi i klubovima, a to navijači najviše vole.

Twitter se ponajviše koristi za praćenje utakmica uživo, a Twitter profil lige nerijetko komunicira i s klubovima u samoj ligi. Odmah nakon gola na pojedinoj utakmici, on se prikaže putem Vinea na službenom Twitteru i tako daju dodatnu dimenziju događajima na terenu. S druge pak strane, Premier liga zabranjuje prikazivanje golova na društvenim mrežama te samim time gubi interakciju na društvenim mrežama u odnosu na MLS.

Na Facebooku se ponajviše prikazuju video sadržaji koji imaju veliki doseg, ne pretjeruje se s vizualima, ali se zato puno koriste linkovi s vijestima koje vode na interaktivni web. To je definitivno dobitna kombinacija i put kojim će nastaviti svoju komunikaciju na trenutno najpopularnijoj društvenoj mreži. Odličnu je ideju digitalni tim lige realizirao u suradnji s Facebookom i FOX sportom, naime, geografski su odredili koji klub ima najveću navijačku podršku. LA Galaxy se pokazao kao najpopularniji klub, u čak 15 država diljem SAD-a. Bilo bi jako zanimljivo saznati koji klub je najpopularniji u Europi po istim kriterijima. Što mislite, koji bi to bio? To je samo mali detalj koji čini veliku razliku na online platformama između Europe i SAD-a. Snapchat je trend, nešto što sada koriste baš svi u SAD-u, a po tome se ne razlikuju niti klubovi u MLS-u. Budući da 13 klubova od ukupno njih 20 koji se natječu u ovoj ligi već ima Snapchat, pitanje je samo vremena kada će se pridružiti i ostali. Treba istaknuti kako je MLS puno prije ostalih liga krenuo s korištenjem ove relativno nove platforme i samim time se osigurao ‘ulazak’ među mlađu populaciju koja je i ciljana skupina za razvoj nogometa u SAD-u.

MLS je uspio kreirati jednostavan i moćan koncept, na svakoj društvenoj mreži (kao što ste mogli primijetiti u recima iznad) imaju različit sadržaj i jednostavno ih morate pratiti baš svugdje. Sve je to odlično integrirano na modernoj i preglednoj web stranici prepunoj novosti i video sadržaja, mnoštva rasprava i sadržaja kreiranog od strane navijača. Ovo je definitivno putokaz ostalim ligama, pred kojima je sada veliki izazov, jer MLS je digao na noge digitalne tribine!

3. TV prava i širenje

Potpisan je i ugovor o prijenosima utakmica s tri velike televizijske kuće u SAD-u, radi se o ESPN-u, FOX Sportsu i Univision Deportesu. Ugovor je potpisan na sljedećih osam godina, a to znači veliku medijsku prisutnost nogometa koji tako povećava svoj udio na svim važnijim medijima, a ujedno i mogućnost dolaska novih sponzora kojima je nogomet sve zanimljiviji sport.

Proteklog je tjedna potpisan i ugovor s Eurosportom pa će se tako MLS moći pratiti i na starom kontinentu. Još jedan veliki korak napravljen je i samom činjenicom da se utakmice MLS-a mogu pratiti i putem livestreama, što u kombinaciji s četiri televizijske kuće povećava dostupnost te lige u cijelom svijetu.

Upravo taj poslovni model rezultirao je novim sponzorskim ugovorima, a najnoviji je i Audi koji je 7. ožujka potpisao jedan od najvećih ugovora u povijesti lige.

‘Prijeti’ li MLS europskim savezima?

Mislim da MLS ovom strategijom i sagledavanjem ‘velike slike’ koju trenutno pred sobom nemaju europski savezi i UEFA radi veliki korak naprijed i opasno prijeti starom kontinentu. Ta ‘prijetnja’ sada izgleda nerealna, ali da vas je samo prije godinu dana netko pitao može li MLS napraviti ovakav ‘boom’ u 2015. godini, odgovor bi bio negativan.

Za kraj bih izdvojio i odličan preobražaj stadiona NY Yankeesa u nogometni stadion NY City FC-a koji je i osnovan u suradnji između popularnog bejzbolskog kluba i Manchester Cityja.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Internet marketing

Hrvatski brendovi boje se zauzeti stav u marketingu (i upravo time gube!)

U najnovijoj epizodi Netokracija podcasta bavimo se brendovima koji se ne boje zauzeti stav. Takvih je u hrvatskoj vrlo malo, rijetki se odluče na taj rizik, a ne shvaćaju da je zapravo upravo to najriskantniji potez.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Gen Ashley i Christina Richter na 8. #LadiesZG: bez uzora i edukacije nema jednakosti u tehnološkoj industriji

Kako bismo privukli više žena u tehnologiju trebamo podržati i trenutne žene u industriji koje će svojim primjerom pokazati da ovaj sektor nije "muški svijet".

Startupi i poslovanje

Hrvatski SysKit: Za 90% funkcionalnosti inspirirali su ih njihovi korisnici, među kojima je i američka vlada

Hrvatska softverska tvrtka SysKit već 10 godina pomaže sistemašima i administratorima u više od 3000 tvrtki diljem svijeta. Njezin suosnivač Frane Borozan otkrio mi je strategiju koja im je omogućila kompetitivnost na svjetskoj razini i približila ih ostvarenju želje da postanu jedan od najvećih proizvođača softvera u Hrvatskoj.

Startupi i poslovanje

Indienogo – kako će izuzimanje Hrvatske s ove platforme utjecati na domaće projekte?

Indiegogo više nije službeno podržan u Hrvatskoj, što znači da ne možete više na njega postavljati kampanje ako ste tvrtka registrirana u Lijepoj našoj. Istražili smo kako je do toga došlo, a i kako će to utjecati na domaće projekte koji platformu aktivno koriste.

Najava

Ulazite li u digitalnu industriju, krenite s razvojem digitalnih proizvoda

Nekada smo u digitalnoj industriji radili isključivo na tuđim projektima, jer nismo mogli birati. Danas možete razvijati vlastite digitalne proizvode i raditi na svim njihovim aspektima. Počnite s besplatnom radionicom Netokracije i Raiffeisen banke o tome kako krenuti u 'product'!

Startupi i poslovanje

Realno stanje startupa iliti kako mi je u dva tjedna američka tech scena skinula ružičaste naočale osnivača

Što vas može naučiti samo nekoliko dana u Seattleu, jednom od najpoznatijih startup i tech gradova na svijetu? Možda kako ste na svoje poslovanje do sada gledali malo previše "romantično".

Startupi i poslovanje

Rukoplastika, gaming kontroler za osobe s fizičkim invaliditetom, pobjednik je Good Game Liftoffa!

Startup Rukoplastika, koji nastoji razviti personalizirane igraće kontrolere i sustave za osobe s fizičkim nedostacima i invalidnostima pobjednik je Good Game Liftoffa 2019.