Istine i mitovi o prikupljanju kapitala

Mike Edelhart, SocialStarts: Istine i mitovi o prikupljanju kapitala

Međunarodna konferencija PODIM vodeća je slovenska konferencija o poduzetništvu koja će u sljedeća dva dana intenzivne edukacije i pitcheva okupiti ključne aktere slovenskog i regionalnog startup ekosustava.

mikeEdelhart600px
Mike Edelhart na 35. PODIMU (foto: Janez Klemenčič)

Uvodno predavanje na PODIMU održao je Mike Edelhart, partner u američkom fondu rizičnog kapitala SocialStarts koji je do sada investirao u preko 160 tvrtki, a među njima i u slovenske startupe Zemantu i Povio. Nedavni intervju s Mikeom na engleskom jeziku pročitajte na Netokraciji CEE, a u nastavku vam donosimo detalje njegovog predavanja na mariborskoj startup konferenciji.

Mike je sa sudionicima podijelio iskustva iz područja menadžmenta startup tvrtki. Kako tvrdi ovaj pragmatični investitor, postoji tisuću i jedan razlog zašto ne pokrenuti startup, a vrlo malo razloga zbog kojih biste ipak trebali donijeti tu odluku.

Zašto ne pokrenuti startup?

 • Nije zabavno. Mitovi o super zabavnom startup životu jednostavno nisu istiniti. Voditi startup je bolno, puno izazova i stresa.
 • Nećete postati slavni. Ako pokrenete startup, nećete postati slavni. Postoji mogućnost da će vaša tvrtka postati poznata i uspješna, ali to vam ne jamči slavu. Ako ste željni slave, radije se bavite show businessom ili prijavite za jedan od reality showova. Rijetki poduzetnici su poznati poput zvijezda!
 • Nećete se obogatiti. Vjerojatnost da ćete se obogatiti od startupa je minimalna, stoga vam novac ne bi smio biti motivacija za poslovni podvig.
 • Nećete promijeniti svijet. Ok, možda će baš vaša tvrtka napraviti nešto bitno. Međutim, ako je vaša glavna želja ona poznata floskula “change the world”, postoje i drugi načini da to napravite – uključite se u humanitarni rad, pokrenite nevladinu organizaciju ili se angažirajte u politici.
 • Nećete imati moć. Biti na čelu startupa nipošto ne znači biti moćan!
 • Mama će biti ponosna. Ma koliko god vas majka bezuvjetno voljela, neka vam njena sreća nipošto ne bude jedini motiv za pokretanje startupa.
folkPodim600px
35. PODIM okupio je preko 600 sudionika (foto: Janez Klemenčič).

Kada pokrenuti startup?

 • Vaša ideja vas je potpuno preuzela. Ne da vam mira i neprestano razmišljate o njenoj realizaciji? Realizirajte je. Ali nipošto nemojte biti njeni robovi! Uspjeh startupa i slijepa vjernost početnoj ideji obrnuto su proporcionalni. Da, vaša ideja je dobra. Možda. Možda će biti uspješna. A možda i ne. Ma što mislili, ne možete predvidjeti budućnost pa radije osluškujte, učite i prilagođavajte se.
 • Znate da niste sami. Ako želite pokrenuti startup, jedna od kvaliteta koje biste trebali imati jest da znate saslušati drugačija mišljenja i prihvatiti ih. Niste sami i definitivno niste najpametniji.
 • Imate određeno iskustvo. Startupe uglavnom pokreću mladi ljudi. Međutim, to su uglavnom mladi ljudi koji već imaju neko iskustvo iza sebe – prvo zaposlenje, srednjoškolsko programiranje … Ne možete krenuti od nule i očekivati da ćete uspjeti. Svi uspješni poduzetnici nešto su radili već i prije te su u tome bili dokazano dobri.
 • Spremni ste i sposobni prihvatiti rizik. Imate mogućnost nekoliko godina progurati uz ušteđevinu i bez redovnih primanja. Ako imate kredit ili očekujete drugo dijete, vjerojatno nije dobro vrijeme da pokrenete startup.
 • Navikli ste da vas ignoriraju. Krivo interpretiraju i razumiju, loše plaćaju i ne cijene? Pokrenite startup!
 • Zaista imate poslovanje. A što čini poslovanje? Funkcije proizvoda nisu posao. Ako ste nešto napravili bolje nego netko drugi, ne znači da ćete biti uspješni. Funkcija koju ste dodali nije proizvod, ona je samo njegov dio. Čak ni proizvodi nisu posao – trebate definirati kako ćete ga koristiti, distribuirati … Čak ni sama tehnologija ne znači ništa.
 • Gdje onda potražiti vrijednost? Inoviranje poslovnih modela, besprijekorna egzekucija, tehnološki prodor (većina današnjih tehnologija su varijacije na temu). Međutim, nije sve u tehnologiji. Morate definirati tržište. Tko je vaš kupac? Tko će na vas potrošiti novac i vrijeme i kako ćete ga u to uvjeriti? A konkurencija? Najbolje da se suočite s istinom: nikoga nije briga za vašu ideju, vaš tim ili hoćete li propasti. Morate ih natjerati da ih bude briga!
mikeEdelhartPanel600px
(foto: Janez Klemenčič)

Mitovi o investicijama

 • Novac je novac. Ne. Naravno da novac vaše majke ili strateškog partnera nije isti. Potražite “smart money”.
 • Novac fondova rizičnih kapitala je najbolji izbor. Ne nužno. Prikupljanje kapitala iz fondova je komplicirano i relativno skupo.
 • Što više kapitala prikupite, tim bolje. Što će vam novac ako ćete ga potrošiti uludo?
 • Što je veća procijenjena vrijednost vašeg startupa, tim bolje. Jedan od najčešćih mitova.
 • Uspjeh preko noći. Sve velike uspješne tehnološke tvrtke rasle su polako te postale velike i uspješne tek nakon 10 ili 15 godina. Ogroman rast u 6 mjeseci je iznimka koja potvrđuje pravilo.

Istine o investicijama

 • I investitori su ljudi. Gledajte na njih kao na ljudska bića, ne kao na hodajuće dolare.
 • Tržište je vaš najbolji izvor kapitala. Klijenti koji plaćaju za vašu uslugu vaši su najbolji investitori!
 • Ako želite biti Bill Gates, prikupite manje kapitala. Microsoft je većinu “zaradio” od klijenata i korisnika, a Gates je u vlasništvu imao 31% tvrtke kada je ona krenula na burzu.
 • Ako želite biti Mark Zuckerberg, prikupljajte kapital u fazama.
 • Razgovarajte s investitorima i onda kada vam nisu potrebni novci.
 • Život je prekratak da biste surađivali s budalama. Eliminirajte ih iz tvrtke i života.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako će izgledati karijera programera prije nego ode u mirovinu u 67. … ili 65.?

Skupljanje potpisa za referendum nas je potaknulo na drugo pitanje: kuda idu stari programeri? Od naših sugovornika, redom svatko ima svoje mišljenje, no kad smo ih sveli na zajednički nazivnik našlo se tu itekako dobrih savjeta za sve IT-jevce koji su se ikad pitali: a gdje ću biti 2041. (i kasnije)?

Startupi i poslovanje

Superbet osigurao 175 milijuna eura za globalno širenje uz tehnologiju hrvatskog Score Alarma

Kako se priprema pitch jednoj od najvećih investicijski tvrtki u svijetu kojim je Superbet osigurao 175 milijuna eura?

Tehnologija

Mitsubishi Outlander PHEV: elektrificiran SUV koji je u gradu teško nadmašiti

Mitsubishijev elektrificirani Outlander vozi se električno do 50 kilometara udaljenosti i najprodavanije je vozilo ovog tipa u svijetu, i to s vrlo dobrim razlogom.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Kako je Combis agilnim pristupom razvio internu platformu Digital Workplace

Digital Workplace povezuje oko 15 različitih aplikacija te mnoge digitalne platforme i alate u cilju postizanja veće produktivnosti i komunikacije među zaposlenicima Combisa.

Startupi i poslovanje

Kako su me Infobip i Music Tech Fest naučili da iza svakog inovativnog rješenja stoji STE(A)M, a ne STEM!

Iskra stvaranja i kreativnosti traje mnogo duže nego nam se čini. Zašto je bitno da uključimo sebe, kolege i zaposlenike u takva iskustva najbolje govori i izjava hrvatske inovatorice, voditeljice MTF-a, Michele Magaš: Jednom kad vam drugi otvore vrata i vidite da se mogu otvoriti, sami ćete otvarati nova kad vam zatrebaju.

Startupi i poslovanje

Marin Mrša, Peekator: Podatci su zlatni rudnik dobrog korisničkog iskustva

Iako su se prvotno željeli baviti samo mystery shoppingom, hrvatski startup Peekator shvatio je da ono nudi samo djelić uvida u iskustvo korisnika. Kako ga poboljšati i što velike tvrtke mogu naučiti od manjih u poboljšanju korisničkog iskustva, otkriva mi u razgovoru Marin Mrša, CEO Peekatora.

Startupi i poslovanje

Blockchain from the Bloc(k) 14: Kada ima smisla razvijati startup upogonjen blockchainom?

U većini slučajeva stvari koje blockchain može riješiti nisu nešto što bi netko mogao razviti u startup, objašnjava Luka Sučić. U kojim slučajevima jesu, otkrivamo u ovotjednoj Blockchain from the Bloc(k) epizodi.

Startupi i poslovanje

Include nakon Funderbeam kampanje od 1.5 milijuna eura do kraja godine zapošljava barem 12 ljudi

Domaći Include raste i razvija svoje poslovanje usprkos čestim domaćim birokratskim izazovima, a uskoro pokreću i HR odjel.

Mobilno

Google Merchant korisnički računi dostupni su i u Hrvatskoj! Vjerojatno niste ni primijetili.

Nismo ni mi, ali smo zato provjerili! Po svemu sudeći, čini se kako je Hrvatska konačno dobila punopravnu Google podršku za Google Merchant korisničke račune, što znači da domaći developeri više neće morati otvarati podružnice u drugim zemljama.