Istine i mitovi o prikupljanju kapitala

Mike Edelhart, SocialStarts: Istine i mitovi o prikupljanju kapitala

Međunarodna konferencija PODIM vodeća je slovenska konferencija o poduzetništvu koja će u sljedeća dva dana intenzivne edukacije i pitcheva okupiti ključne aktere slovenskog i regionalnog startup ekosustava.

mikeEdelhart600px
Mike Edelhart na 35. PODIMU (foto: Janez Klemenčič)

Uvodno predavanje na PODIMU održao je Mike Edelhart, partner u američkom fondu rizičnog kapitala SocialStarts koji je do sada investirao u preko 160 tvrtki, a među njima i u slovenske startupe Zemantu i Povio. Nedavni intervju s Mikeom na engleskom jeziku pročitajte na Netokraciji CEE, a u nastavku vam donosimo detalje njegovog predavanja na mariborskoj startup konferenciji.

Mike je sa sudionicima podijelio iskustva iz područja menadžmenta startup tvrtki. Kako tvrdi ovaj pragmatični investitor, postoji tisuću i jedan razlog zašto ne pokrenuti startup, a vrlo malo razloga zbog kojih biste ipak trebali donijeti tu odluku.

Zašto ne pokrenuti startup?

 • Nije zabavno. Mitovi o super zabavnom startup životu jednostavno nisu istiniti. Voditi startup je bolno, puno izazova i stresa.
 • Nećete postati slavni. Ako pokrenete startup, nećete postati slavni. Postoji mogućnost da će vaša tvrtka postati poznata i uspješna, ali to vam ne jamči slavu. Ako ste željni slave, radije se bavite show businessom ili prijavite za jedan od reality showova. Rijetki poduzetnici su poznati poput zvijezda!
 • Nećete se obogatiti. Vjerojatnost da ćete se obogatiti od startupa je minimalna, stoga vam novac ne bi smio biti motivacija za poslovni podvig.
 • Nećete promijeniti svijet. Ok, možda će baš vaša tvrtka napraviti nešto bitno. Međutim, ako je vaša glavna želja ona poznata floskula “change the world”, postoje i drugi načini da to napravite – uključite se u humanitarni rad, pokrenite nevladinu organizaciju ili se angažirajte u politici.
 • Nećete imati moć. Biti na čelu startupa nipošto ne znači biti moćan!
 • Mama će biti ponosna. Ma koliko god vas majka bezuvjetno voljela, neka vam njena sreća nipošto ne bude jedini motiv za pokretanje startupa.
folkPodim600px
35. PODIM okupio je preko 600 sudionika (foto: Janez Klemenčič).

Kada pokrenuti startup?

 • Vaša ideja vas je potpuno preuzela. Ne da vam mira i neprestano razmišljate o njenoj realizaciji? Realizirajte je. Ali nipošto nemojte biti njeni robovi! Uspjeh startupa i slijepa vjernost početnoj ideji obrnuto su proporcionalni. Da, vaša ideja je dobra. Možda. Možda će biti uspješna. A možda i ne. Ma što mislili, ne možete predvidjeti budućnost pa radije osluškujte, učite i prilagođavajte se.
 • Znate da niste sami. Ako želite pokrenuti startup, jedna od kvaliteta koje biste trebali imati jest da znate saslušati drugačija mišljenja i prihvatiti ih. Niste sami i definitivno niste najpametniji.
 • Imate određeno iskustvo. Startupe uglavnom pokreću mladi ljudi. Međutim, to su uglavnom mladi ljudi koji već imaju neko iskustvo iza sebe – prvo zaposlenje, srednjoškolsko programiranje … Ne možete krenuti od nule i očekivati da ćete uspjeti. Svi uspješni poduzetnici nešto su radili već i prije te su u tome bili dokazano dobri.
 • Spremni ste i sposobni prihvatiti rizik. Imate mogućnost nekoliko godina progurati uz ušteđevinu i bez redovnih primanja. Ako imate kredit ili očekujete drugo dijete, vjerojatno nije dobro vrijeme da pokrenete startup.
 • Navikli ste da vas ignoriraju. Krivo interpretiraju i razumiju, loše plaćaju i ne cijene? Pokrenite startup!
 • Zaista imate poslovanje. A što čini poslovanje? Funkcije proizvoda nisu posao. Ako ste nešto napravili bolje nego netko drugi, ne znači da ćete biti uspješni. Funkcija koju ste dodali nije proizvod, ona je samo njegov dio. Čak ni proizvodi nisu posao – trebate definirati kako ćete ga koristiti, distribuirati … Čak ni sama tehnologija ne znači ništa.
 • Gdje onda potražiti vrijednost? Inoviranje poslovnih modela, besprijekorna egzekucija, tehnološki prodor (većina današnjih tehnologija su varijacije na temu). Međutim, nije sve u tehnologiji. Morate definirati tržište. Tko je vaš kupac? Tko će na vas potrošiti novac i vrijeme i kako ćete ga u to uvjeriti? A konkurencija? Najbolje da se suočite s istinom: nikoga nije briga za vašu ideju, vaš tim ili hoćete li propasti. Morate ih natjerati da ih bude briga!
mikeEdelhartPanel600px
(foto: Janez Klemenčič)

Mitovi o investicijama

 • Novac je novac. Ne. Naravno da novac vaše majke ili strateškog partnera nije isti. Potražite “smart money”.
 • Novac fondova rizičnih kapitala je najbolji izbor. Ne nužno. Prikupljanje kapitala iz fondova je komplicirano i relativno skupo.
 • Što više kapitala prikupite, tim bolje. Što će vam novac ako ćete ga potrošiti uludo?
 • Što je veća procijenjena vrijednost vašeg startupa, tim bolje. Jedan od najčešćih mitova.
 • Uspjeh preko noći. Sve velike uspješne tehnološke tvrtke rasle su polako te postale velike i uspješne tek nakon 10 ili 15 godina. Ogroman rast u 6 mjeseci je iznimka koja potvrđuje pravilo.

Istine o investicijama

 • I investitori su ljudi. Gledajte na njih kao na ljudska bića, ne kao na hodajuće dolare.
 • Tržište je vaš najbolji izvor kapitala. Klijenti koji plaćaju za vašu uslugu vaši su najbolji investitori!
 • Ako želite biti Bill Gates, prikupite manje kapitala. Microsoft je većinu “zaradio” od klijenata i korisnika, a Gates je u vlasništvu imao 31% tvrtke kada je ona krenula na burzu.
 • Ako želite biti Mark Zuckerberg, prikupljajte kapital u fazama.
 • Razgovarajte s investitorima i onda kada vam nisu potrebni novci.
 • Život je prekratak da biste surađivali s budalama. Eliminirajte ih iz tvrtke i života.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Novost

Ni WiFi pojačivači vam ne pomažu? MESHtar pokriva svaki kut stana ili kuće, bez po muke.

Stabilan Wi-Fi je nevjerojatno teško postići, pogotovo ako imate nezgodan tlocrt prostorija ili više kvadrata. Srećom, postoje sustavi koji te probleme mogu zaobići.

Kultura 2.0

FaceApp možda vaše osobne podatke šalje u Rusiju – i što sad s tim?

Govori se da FaceApp i njihov filter starenja šalje vaše podatke u Rusiju, ali dam se kladiti da vas za to uopće nije briga dok se smješkate svom starom licu. I problem nije samo u vama, nego svima nama.

Kultura 2.0

Treba li vam teta u Pošti pretvoriti Bitcoin u kune?

Hrvatska Pošta pokrenula je projekt mjenjačnica za kriptovalute u suradnji s tvrtkom Electrocoin i time može postati jedna od najprogresivnijih tvrtki u Hrvatskoj. Pitanje je - hoće li?

Što ste propustili

Kultura 2.0

Što je za vas Instagram bez (broja) lajkova? Manji pritisak, bolji sadržaj

Instagram pomalo po svijetu povlači zavjesu svoje verzije bez lajkova, a dojmovi su i par mjeseci nakon još podijeljeni. Pa iako influenceri plaču jače – korisnici će biti oni na koje će promjena utjecati najviše.

Kultura 2.0

Jesu li video igre – u svijetu i u Hrvatskoj – umjetnost?

Ako je i limenka umjetnikovog izmeta umjetnost, zašto ne bi umjetnost bile i linije kodova uz prateću računalnu grafiku? Razmatrajući odabrane teorije umjetnosti istražujem mogu li se videoigre smatrati umjetnošću.

Startupi i poslovanje

Od Yahoove milijarde do Automatticovih par milijuna: Tumblr i WordPress pod istim krovom

Tumblr, svojedobno pionir microblogginga, a danas samo blijeda slika stare slave, ipak nalazi svog spasioca u nekada glavnom blogerskom konkurentu.

Internet marketing

Sve više brendova u komunikaciji bira nesavršenost, autentičnost, ljudskost – a vi?

Današnji korisnici u reklamama žele vidjeti “prave” modele, žele inkluzivnost, žele autentičnost. Prolazi li vrijeme savršenosti, dosadašnjeg marketinškog ideala?

Startupi i poslovanje

Imate rješenje za fintech ili banke? Zadnji vam je rok za prijavu na regionalni Elevator Lab Challenge!

Žele li ubrzati svoj razvoj poput švedske Klarne koja je osigurala skoro pola milijarde dolara investicije za svoje 'Buy now, pay later' rješenje, hrvatski fintech startupi mogu se prijaviti na Elevator Lab program do 10. kolovoza.

Internet marketing

Mariju Renić Marić majčinstvo “gurnulo” u potpuno nove blogerske vode (ali ne i na Instagram)

Nakon što je više od desetljeća blogala pod svojim imenom, Marija Renić Marić krajem prošle godine napravila je veliku promjenu - blog je preimenovala u “Maminu čaroliju” i počela pisati isključivo o temama vezanima uz roditeljstvo. Kako i zašto, otkriva u razgovoru.