Microsoftova internetska platforma uz ASP.NET i Silverlight

Microsoftova internetska platforma uz ASP.NET i Silverlight

Microsoft je nedavno osvježio svoju ponudu za developere novom verzijom .NET Frameworka, razvojnog alata Visual Studija, frameworka za bogate internetske aplikacija Silverlighta i programskog jezika C#-a, čemu je posvećeno mnogo predavanja na ovogodišnjim WinDaysima. Prvog smo dana konferencije vidjeli nekoliko predavanja vezanih uz novosti za developere, od kojih su dva bila izravno vezana uz internetske i mobilne tehnologije.

Microsoft je nedavno osvježio svoju ponudu za developere novom verzijom .NET Frameworka, razvojnog alata Visual Studija, frameworka za bogate internetske aplikacija Silverlighta i programskog jezika C#-a, čemu je posvećeno mnogo predavanja na ovogodišnjim WinDaysima.

Prvog smo dana konferencije vidjeli nekoliko predavanja vezanih uz novosti za developere, od kojih su dva bila izravno vezana uz internetske i mobilne tehnologije.

Microsoft web platform

Tomislav Tipurić, tehnološki specijalist u Microsoftu Hrvatska, predstavio nam je i sveobuhvatan pregled Microsoftove web platforme. Microsoft ima vlastiti skup proizvoda za razvoj web stranica i web aplikacija koji počiva na ASP.NET frameworku i dobrom spajanju razvojnih i infrastrukturnih alata kao što su:

  • Visual Studio je alat za razvoj aplikacija koji web developerima među ostalima donosi poboljšani IntelliSense, alate za vođenje projekata i jednostavno debuggiranje;
  • Expression Web je alat za web dizajnere sa zanimljivim mogućnostima kao što su SuperPreview, koji omogućava pregledavanje izgleda web stranica u nekoliko različitih preglednika, ali i podrškom za Photoshopov PSD format;
  • SQL Server je Microsoftov server za baze podataka, koji sadrži mnoštvo administracijskih alata i alata za izvještaje;
  • Windows Server je serverski operativni sustav s Internet Information Serverom, web serverom s nedavno poboljšanom podrškom za PHP i URL rewriting.

U demonstraciji je Tomislav pokazao kako razvijati web aplikacije s Entity Frameworkom, koji omogućava definiranje relacija i modela podataka u bazi na vizualan način na osnovu kojeg može kreirati tablice i napraviti objektni model baze podataka.

Nova korisnička iskustva

Tomislav Bronzin iz Citusa je u svom predavanju, “Building New User Experiences”, predstavio podršku za multi-touch u Silverlightu. Objasnio je i kako ih moguće koristiti za izradu novih korisničkih sučelja koja u potpunosti iskorištavaju multi-touch.

Multi-touch je novi način interakcije orijentiran na dodir, koji omogućava prirodniji i funkcionalniji način korištenja raznih uređaja. Hardver postoji i već je iskorišten pretežno u mobilnim uređajima, a sigurno ćemo ovu tehnologiju vidjeti u sve većem broju gadgeta u budućnosti. Silverlight je odsada osnova za izradu aplikacija na novoj verziji Microsoftovog mobilnog operativnog sustava – Windows Phone 7, što čitavu mobilnu platformu čini spremnom za primjenu multi-toucha.

Utorak donosi nešto veći broj predavanja interesantnih developerima. Teme su, među ostalim, Silverlight, ASP.NET MVC 2, Windows Phone 7, razvoj Facebook i Twitter aplikacija te Visual Studio 2010.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.

Tehnologija

Facebook želi da gledate svijet kroz njegove uređaje, no želite li zbilja pametne – Ray Banke?

U pomalo iznenađujućem predstavljanju jučer, Facebookov Mark Zuckerberg najavio je dva nova proizvoda: Oculus Quest 2 i pametne naočale, a za Netokraciju ih komentira Darian Škarica, osnivač tvrtke Delta Reality.

Sponzorirano

5 najzanimljivih komentara hrvatskih stručnjaka o stanju Europske Unije!

Hrvatski stručnjaci na panel raspravi Digital Brunch jučer su komentirali stanje Europske unije: kako EU može dodatno pomoći poduzetnicima i demokratskim procesima te što može učiniti da ojača protok ljudi, dobara i kapitala, samo su neke od stavki kojih su se dotakli.

Tehnologija

Apple jučer nije najavio novi mobitel, ali njegovi proizvodi barem više nisu skupi kao prije

Novi rujan, novi Apple događaj. Ovoga puta, možda bez mobitela, ali i dalje zanimljiv.