Microsoft predstavio Azure i MScommunity

Microsoft predstavio Azure i MScommunity

Drugog dana na Windays 11 konferenciji Tomislav Tipurić i Marko Sever predstavili su Microsoftovu cjelovitu razvojnu platformu za prijelaz na računalstvo u oblaku te mrežu developera i Microsoft korisničkih grupa MScommunity. Do sada je računalstvo u oblaku bilo dostupno samo velikim korisnicima, no s Azure platformom je dostupno i malim tvrtkama s tek nekoliko zaposlenih. Sama platforma smanjuje troškove najma servera i stalnih veza koje su bile potrebne za pružanje usluge.

MScommunity sastoji se od dvanaest korisničkih grupa s prostora Republike Hrvatske. Svrha postojanja mreže je suradnja i dijeljenje znanja među samim sudionicima grupa. Novi portal koji je izrađen za potrebe mreže baziran je na Microsoftovoj platformi Azure. Preko 6,000 developera povezano je u mreži tako da je izbor Azure platforme bio logičan korak, istaknuo je Tipurić. Pored samih developera platforma omogućuje povezivanje i velikog broja studenata kako bi isti bili bili upoznati s Azure platformom. S obzirom na veliki broj potencijalnih korisnika, potrebno je skalabilno rješenje koje će pokrivati sve scenarije do kojih može doći prilikom korištenja portala.

Izvorni kod portala biti će dostupan zainteresiranim korisnicima za proučavanje, tako da će razvoj novih projekata biti uvelike olakšan.

Na žalost, prema riječima Tomislava Tipurića, Hrvatska još nije Azure enabled country, tako da još nije moguće izravno kupiti Azure usluge. Zainteresirane tvrtke partneri moraju se javiti Microsoftu Hrvatska kako bi razvijali u oblaku. Cijene su skalabilne kao i cijela Azure platforma. Red veličine cijene za spomenuti MScommunity portal je 50 USD mjesečno.

Prve aplikacije koje se očekuju u ponudi su aplikacije za poslovnu produktivnost, a s vremenom se očekuje pojavljivanje i ostalih poslovnih aplikacija poput knjigovodstvenih sustava. Poslovni model Azure platforme omogućuje veću skalabilnost kod pružatelja usluga, što će svakako doprinijeti poboljšanju usluge.

Za sigurnost podataka brine se automatika, a podaci se fizički nalaze na tri različite tektonske ploče. Na taj način maksimalno je povećana sigurnost čuvanja podataka.

Za razvoj aplikacija koristie se Microsoft Visual Studio 2010, no moguće je koristiti i Eclipse. Naime, Azure kao platforma za računalstvo u oblaku omogućuje pokretanje aplikacija koje ne ovise samo o Microsoft platformi. Tako je moguće kreirati aplikacije koristeći Java, PHP, Python ili Ruby platformu te ih automatski postaviti na Azure platformu. Probni korisnički račun omogućuje potpunu pristup svim uslugama platforme, a vremenski ograničen na 30 dana.

 

 

ponuda

Komentari

 1. Ivan Vučica

  Ivan Vučica

  05. 04. 2011. u 4:35 pm Odgovori

  Evo malo Microsoft-“skepticizma”… (kad već postoje euroskeptici)

  1. Azure nije novina, ovo m izvuči kao da je na WinDaysima predstavljen kao nešto jako revolucionarno i novo. Niti je sam Azure nov, niti je koncept hostanja appova nov.
  2. 6.000 ukupnih korisnika nije 6.000 trenutnih korisnika; zašto se podrazumijeva potreba za cloud servisom sa SAMO 6.000 korisnika? Koliki udio tih korisnika je konkurentno online? Također, bez registracije ne vidim nikakav poseban interaktivni content niti indikacije istog. Ako ga nema, onda mi je cijela stvar čudna.

  Treba promisliti: cloud computing nije univerzalan lijek za sve, i treba dobro procijeniti da li je uistinu isplativiji. No, sviđa mi se generalan koncept i Microsoft Azure, i Google App Engine, i Amazonovog clouda, kad se sjetim svih problema koje sam iskusio s lokalnim hostanjem i puno manjeg sustava.

  • Domagoj Pavlešić

   Domagoj Pavlešić

   08. 04. 2011. u 12:48 pm Odgovori

   Slažem se s tobom da realno ovaj projekt nema goruće potrebe za Azureom u tehničkom smislu. Ovaj naš projekt je vrijedan prvenstveno kao prototip i proof-of-concept, s obzirom da je prvi Azure projekt koji je zaživio u produkciji.
   S druge strane, opterećenje i skalabilnost nisu jedine prednosti Azuera (i cloud computinga općenito), tu su i nepostojeće održavanje servera, redundantnost, sigurnost itd. od kojih već sada ima benefita.

   • Ivan Vučica

    Ivan Vučica

    08. 04. 2011. u 1:37 pm Odgovori

    Primarno sam komentirao na entuzijastičnost članka koji je predstavio 6000 korisnika kao primarni razlog za cloud computing 🙂

    Inače je i članak dobar, i MScommunity je zgodna stvar. Nisam bio upoznat s tim da je to naš prvi Azure projekt; u tom kontekstu, pohvale. Slažem se s ocjenom o ovim zadnjim prednostima cloud computinga; to su ustvari i primarni razlozi zašto ga razmatram. Skalabilnost je meni usputna stvar, jer iovako ionako kad projekt naraste toliko da se uvide prednosti skalabilnosti, cijela stvar postaje i puno skuplja.

    Ono što me jako čudilo je kako to da se na WinDaysima sad toliko priča o Azure kad je meni on stara priča. Dobro da sad proguglah pa vidjeh da je lansiran sredinom 2010. No, valjda osjećam da je star jer se o njemu priča od 2008, a čini se da su tad izdali i prvi SDK. Meh 🙂

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Internet marketing

Hrvatski brendovi boje se zauzeti stav u marketingu (i upravo time gube!)

U najnovijoj epizodi Netokracija podcasta bavimo se brendovima koji se ne boje zauzeti stav. Takvih je u hrvatskoj vrlo malo, rijetki se odluče na taj rizik, a ne shvaćaju da je zapravo upravo to najriskantniji potez.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Gen Ashley i Christina Richter na 8. #LadiesZG: bez uzora i edukacije nema jednakosti u tehnološkoj industriji

Kako bismo privukli više žena u tehnologiju trebamo podržati i trenutne žene u industriji koje će svojim primjerom pokazati da ovaj sektor nije "muški svijet".

Startupi i poslovanje

Hrvatski SysKit: Za 90% funkcionalnosti inspirirali su ih njihovi korisnici, među kojima je i američka vlada

Hrvatska softverska tvrtka SysKit već 10 godina pomaže sistemašima i administratorima u više od 3000 tvrtki diljem svijeta. Njezin suosnivač Frane Borozan otkrio mi je strategiju koja im je omogućila kompetitivnost na svjetskoj razini i približila ih ostvarenju želje da postanu jedan od najvećih proizvođača softvera u Hrvatskoj.

Startupi i poslovanje

Indienogo – kako će izuzimanje Hrvatske s ove platforme utjecati na domaće projekte?

Indiegogo više nije službeno podržan u Hrvatskoj, što znači da ne možete više na njega postavljati kampanje ako ste tvrtka registrirana u Lijepoj našoj. Istražili smo kako je do toga došlo, a i kako će to utjecati na domaće projekte koji platformu aktivno koriste.

Najava

Ulazite li u digitalnu industriju, krenite s razvojem digitalnih proizvoda

Nekada smo u digitalnoj industriji radili isključivo na tuđim projektima, jer nismo mogli birati. Danas možete razvijati vlastite digitalne proizvode i raditi na svim njihovim aspektima. Počnite s besplatnom radionicom Netokracije i Raiffeisen banke o tome kako krenuti u 'product'!

Startupi i poslovanje

Realno stanje startupa iliti kako mi je u dva tjedna američka tech scena skinula ružičaste naočale osnivača

Što vas može naučiti samo nekoliko dana u Seattleu, jednom od najpoznatijih startup i tech gradova na svijetu? Možda kako ste na svoje poslovanje do sada gledali malo previše "romantično".

Startupi i poslovanje

Rukoplastika, gaming kontroler za osobe s fizičkim invaliditetom, pobjednik je Good Game Liftoffa!

Startup Rukoplastika, koji nastoji razviti personalizirane igraće kontrolere i sustave za osobe s fizičkim nedostacima i invalidnostima pobjednik je Good Game Liftoffa 2019.