Hrvatski Meddox digitaliziranjem zdravstvenih nalaza privukao 10.000 aktivnih korisnika

Infobip ❤️ Netokracijašto akvizicija znači za vas - i nas?

PIXSELL

Hrvatski Meddox digitaliziranjem zdravstvenih nalaza privukao 10.000 aktivnih korisnika

Novi hrvatski healthtech projekt grabi naprijed. U prvoj godini, nakon investicije od 1,5 milijun kuna, došli su do 10 tisuća aktivnih korisnika, a za iduću godinu im je plan doći do 50 tisuća. Što ih čeka prije toga i kako su došli do trenutnih rezultata, otkrivaju nam suosnivačice.

Sudeći po uspješnosti u prvih godinu dana, Meddox aplikacija vrlo vjerojatno će vam uskoro zapasti za oko (ako već nije). Osmišljena kao aplikacija za pametno čuvanje i upravljanje zdravstvenom dokumentacijom, Meddox danas već broji 10 tisuća aktivnih korisnika koji su do sad pohranili preko 40.000 zdravstvenih parametara u aplikaciju.

Meddox su pokrenule Maja Bogović i Vesna Babić kojima je uspješno lansiranje prošle godine pomoglo i da osiguraju 1,5 milijuna vrijednu investiciju od obitelji i prijatelja, a koju uglavnom koriste za daljnji razvoj aplikacije.

Porazgovarali smo sa suosnivačicama prilikom današnjeg predstavljanja široj javnosti o tome kako su krenule u ovaj projekt, što je potaknulo takav brz rast korisnika, kako planiraju posložiti poslovni model te koji su im planovi za dalje.

Prvo, što zapravo radi Meddox?

Trećina ljudi izgubi svoju zdravstvenu dokumentaciju, a ostatak ne može na pametan način njome raspolagati, kaže Maja. Sigurna sam da se mnogi od vas mogu s ovim poistovjetiti. Maja i Vesna su odlučile iskoristiti potencijal te dokumentacije kako bi svi od nje imali koristi, pojedinačni korisnici, liječnici, ali i čitavi zdravstveni sustavi.

U pozadini aplikacije su nebrojeni sati rada na sistematiziranju stotina raznih baza zdravstvenih podataka kako bi se strukturirale, povezale i mogle referencirati. Koliko znamo, to nitko još nije na ovaj način napravio pa je naš potencijal rasta ogroman, posebno unutar EU gdje su zdravstveni sustavi slični zbog čega vrlo brzo možemo skalirati poslovanje.

Meddox aplikacija je osmišljena da prepoznaje zdravstvene parametre i ostale vrijedne informacije s najrazličitijih zdravstvenih nalaza te omogući korisnicima pametne zaključke o njihovom zdravlju. Aplikacija omogućuje da korisnik uspoređuje parametre na svojim zdravstvenim nalazima s onima iz opće ili neke specifične populacije kako bi uočili eventualna odstupanja ili prepoznali mogućnost razvoja nekih bolesti.

Aplikacija bi uskoro trebala dobiti i nove funkcionalnosti, poput korisnih podsjetnika za uzimanje lijekova ili odlaska na preglede do edukativnih poruka o brizi za zdravlje prilagođene dobi, stanju i općenito interesu korisnika.

U kontekstu sve popularnijeg konzultiranja s dr. Googleom, Vesna i Maja vide u Meddoxu i priliku da pomognu širenju tzv. zdravstvene pismenosti. U tome im je pomogao prvi partner, farmaceutska kompanija Sandoz, čiji je rječnik uključen u aplikaciju za bolje razumijevanje najčešćih kroničnih nezaraznih bolesti.

Cilj podizanja razine zdravstvene pismenosti nije u tome da si korisnici sami postavljaju dijagnozu, nego da u potpunosti shvate onu koju im je postavio liječnik. Još jedan važan termin je i adherencija, odnosno razina pacijentova pridržavanja propisanoj terapiji.

Pokazalo se da je upravo nedostatak razumijevanja taj koji vodi u slabiju adherenciju i posljedično lošije zdravstvene ishode, dok su pacijenti koji su više zdravstveno pismeni i 14 posto adherentniji. Ono što je alarmantno je da prema istraživanju o zdravstvenoj pismenosti objavljenom u European journal of public health 2015. godine 47 posto (oko 35 milijuna) Europljana ima ograničenu zdravstvenu pismenost.

O ideji, timu i traženju investicije

Maja i Vesna na ideju o aplikaciji ovog tipa došle su na Global Innovation Summitu 2019. godine gdje se redovito predstavljaju trendovi koji će definirati potrebe stanovništva. Vesna dodaje kako je tada počela razmišljati kako odgovoriti na te potrebe, a aplikacija vezana uz zdravlje se nametnula kao dobro rješenje s obzirom na sve veću popularnost healthtech vertikale. Zašto su se baš odlučile posvetiti segmentu dokumentacije, upitala sam.

To pak proizlazi iz osobne frustracije. Svatko od nas posjeduje neku medicinsku dokumentaciju, ako ste kroničan bolesnik broj tih dokumenata s godinama raste. Primjerice, svaki Hrvat prosječno godišnje obavi 6 do 7 liječničkih pregleda (u nekim zemljama EU taj broj se penje i na 11). Kroz 10 godina sakupi prosječno gotovo 70 različitih nalaza, a u obiteljima od 4 člana taj broj raste do 280 papira.

Svjesnost o zdravlju raste, zajedno sa starenjem stanovništva, pa tako prirodno raste i količina zdravstvene dokumentacije. Osim toga, saznanja o tehnološkim rješenjima kao i ubrzana digitalizacija stanovništva u pandemijskom periodu iskristalizirala su rješenje digitalizacije osobne arhive medicinske dokumentacije svakog od nas.

I tako je počeo rad na Meddoxu. Uz Maju, serijsku poduzetnicu koja je niz godina bila direktorica u području FMCG-a, i Vesnu – s dugogodišnjom marketinškom karijerom u farmaceutskoj kompaniji, svoju podršku razvoju dao je niz drugih stručnjaka. Od farmaceuta, farmakologa, liječnika, profesora medicinske biokemije, raznih partnera iz zdravstvenih ustanova i farmaceutskih kompanija do pravnika stručnih u području zaštite osobnih podataka. Za sam razvoj aplikacije je zadužen osječki Factory s kojima imaju dugu i uspješnu suradnju te pozitivna partnerska iskustva, ističu osnivačice.

Od 0 do 10 tisuća korisnika u nešto više od godinu dana

Meddox je lansiran u ljeto 2021. nakon čega je u samo dva mjeseca skupio već 4 tisuće korisnika. Znamo da je za B2C platforme ključno imati vrtoglav priljev korisnika u početku, kako za potvrdu tržišne potrebe tako i za kasnije privlačenje sve većih investicija. No, čak i kad potreba postoji, lako se vijest o vašem projektu utopi u moru drugih.

Što je njima najviše pomoglo u privlačenju novih korisnika?

_Do velikog broja novih korisnika došli smo bez prevelikih ulaganja, a vjerujemo da je upravo kvaliteta aplikacije, te njena korisnost i jednostavnost potaknula ovako veliki rast. S korištenjem digitalnih proizvoda se generalno povezuju mlađi korisnici, naši podaci pokazuju da su upravo oni ti koji su najčešće pružatelji skrbi koji vode brigu o zdravlju starijih članova obitelji.

Osim toga, razlog pojačane aktivnost mlađe populacije na aplikaciji vide i u tome da mnogi od njih djeluju preventivno – praćenje zdravstvenog stanja u ranoj dobi pomoći će prevenciji problema u starijoj.

Naplaćivat će se samo dodatne pogodnosti, a dijeljenje podataka s “trećim stranama” je opcionalno

Jedno od važnijih pitanja kada se bavimo novim projektima na sceni je: a gdje su tu pare iliti kakav je poslovni model u pozadini. Klasičan način zarade za B2C platforme je da korisnik plaća uslugu – što često vidimo kod sve brojnijih healthtech rješenja za liječenje na udaljeno – ili, ako ne plaćaju uslugu novcem, plaćaju svojim podacima.

Meddox se nalazi negdje između toga. Maja navodi kako je aplikacije besplatna za korisnike te da će tako ostati i s nadolazećim funkcionalnostima poput podsjetnika na uzimanje lijekova, zdravstvenih pregleda, preventivnih pregleda vezanih uz dob i slično.

S popunjavanjem naše baze, a zahvaljujući pametnoj analitici podataka, otvarat će se mogućnosti otvaranja dodatnih usluga poput raznih usporedbi osobnih podataka s podacima ukupne ili specifične populacije, određenih specifičnih preporuka vezanih uz zdravlje i slično._

dr. sc. Pero Hrabač (stručni suradnik) istaknuo je kako su prosječni podaci o stanju populacije (srednja vrijednost tlaka, masnoća u krvi, određenih hormona, enzima itd.) vrijedni ulazni parametar za razumijevanje funkcioniranja sustava kako u kurativnom smislu tako i preventivno. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Osim dodatnih pogodnosti, Meddox može poslužiti kao jedinstven kanal za komunikaciju prema pacijentima te partnerima u industriji omogućuje promocije ponuda, informacije o ispravnoj primjeni lijekova, informacije o samoliječenju, pametne podsjetnike, dodaje Maja.

Meddoxova baza od 10.000 korisnika je već izuzetno kvalitetna, ona je zapravo već sada reprezentativna za opću populaciju Hrvatske. Ovdje je naravno riječ o strogo anonimiziranim podacima.

Uz to, Vesna naglašava da je sadržaj za korisnike usklađen prema načelima Meddoxa koja između ostalog definiraju da “treće strane” za bilo kakvu komunikaciju prema korisnicima moraju dobiti od njih dopuštenje.

Zdravstveni podaci svake osobe su jedinstveni. No, kolektivno, naša zdravstvena dokumentacija postaje mnogo snažnija. Imajući uvid u kolektivne podatke i trendove, stručnjaci koji se bave znanstvenim istraživanjima mogu uočiti različite trendove i steći uvide u nova medicinska otkrića. Pritom korisnici mogu sami birati žele li doprinijeti znanstvenim istraživanjima. Koristeći agregirane i anonimne podatke, Meddox istraživačima može ponuditi unikatan i bogat uvid u to kako pacijenti doživljavaju bolesti i kako se te bolesti ponašaju u stvarnom svijetu._

Meddox u narednom periodu…

… planira prebaciti fokus i na druga tržišta u EU. U startu su s projektom krenuli razmišljajući globalno, a za početak im u prilog ide što se sustav neće morati puno prilagođavati za države Unije, objašnjava Vesna:

Vidjeli smo da su podaci o broju pregleda na razini EU iznad Hrvatskih prosjeka, a zdravstveni sustavi su s administrativne strane vrlo slični. Ta sličnost nomenklatura međunarodne klasifikacije bolesti olakšava prilagodbu za nova tržišta. Kako smo već napravili taj težak posao u pripremi baza, to nam zbog sličnosti zdravstvenih sustava, posebno u EU, daje mogućnost brzog skaliranja. Nama je potrebno adaptirati jezik aplikacije i to nam je dovoljno za prisutnost na tržištu._

Kako smo spomenuli, u planu im je i investicija planirana za sredinu iduće godine – prije nje žele ostvariti nekoliko KPI-jeva: od porasta broja korisnika, stabilnog novčanog tijeka iz redovnog poslovanja do ispoliranih pokazatelja vezanih uz ponašanje i zadovoljstvo korisnika.

Što se tiče same aplikacije, do kraja godine Meddox će korisnika upozoravati i na potrebu odlaska na sistematske i preventivne preglede, kao i podsjećati na uzimanje terapija koje su im propisane od strane liječnika.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Zabava i zanimljivosti

GOVNO framework – odgovor na birokratsku prirodu Scruma

Governance. Objectives. Visibility. Networks. Outcome. Sve su to ključni aspekti novog okvira za upravljanje projektima.

Društvene mreže

LinkedIn traži tvoju identifikaciju? Samo skoči do javnog bilježnika!

Vrijeme adventa pomalo ostavljamo iza nas, ali uspomene i pokloni ostat će još dugo s nama. Jedan naš poduzetnik posebno će pamtiti kako ga je poznata društvena mreža nagradila odlaskom kod javnog bilježnika.

Tehnologija

“Revolucija” koju donosi ChatGPT podsjeća me na samovozeće aute

Promjene koje donosi napredak u tehnologiji kompleksnije su, sporije i manje seksi od bombastičnih predviđanja na društvenim mrežama.

Što ste propustili

Novost

Hrvatski 404 i Shape postaju dio MYTY grupe, vodeće grupacije njemačkih i švicarskih agencija

404, najveća hrvatska komunikacijska agencija i Shape, tehnološka kompanija koja je dio 404 grupe, postaju dio MYTY, vodeće grupacije njemačkih i švicarskih agencija, čije je sjedište u Berlinu.

Netokracija Podcast

Ivan Vulić s Cambridgea objasnio nam je strojno učenje i kako zaista funkcionira ChatGPT

Ima li boljeg sugovornika na temu strojnog učenja, treniranja velikih jezičnih modela i glasovnih asistenata koji umjesto ljudi rješavaju probleme korisnika od čovjeka koji se time bavi istraživački i u praksi?

Najava

Jeste znali da je “ozbiljno igranje” sve popularniji trend u ozbiljnim firmama?

Često se kaže da je igranje na poslu privilegija samo game developera (da bar!), no i „normalne” tvrtke u posljednjih nekoliko godina ponovno otkrivaju igre kao alat za razvoj „mekih” vještina radnika, unaprijeđenje timske suradnje te katalizator poslovnih inovacija. U to sam se uvjerila posjetivši nekonvencionalnu gaming konferenciju #play14 te razgovarajući s Lidijom Kralj i Josipom Borić-Novosel, renomiranim domaćim stručnjakinjama u ovom području.

Tvrtke i poslovanje

Zašto je big tech ove godine otpustio već 60.000 ljudi i to – preko noći?

Kako oni smiju tako nasumce i preko noći otpustiti 12.000 ljudi pitali su se oni s druge strane svijeta dok su na društvenim mrežama gledali i čitali objave šokiranih američkih "guglera" koji su saznali da više nemaju posao tako što nisu mogli otvoriti službeni email ili ući u ured.

Tvrtke i poslovanje

Airtu je u samo 6 mjeseci odobren patent u SAD-u! Evo kako su u tome uspjeli

Patent osigurava vlasniku isključivo pravo na izradu, korištenje, stavljanje u promet ili prodaju izuma zaštićenog patentom, ali prije toga potrebno je imati originalnu ideju koju nitko na svijetu još nije osmislio.

Digitalni marketing

Emily u Parizu, Emily u hrvatskim oglasima za posao

Život je nekad prepun apsurda. Da ne kažem oksimorona. Nedavno sam na svom LinkedIn profilu objavio post koji uspoređuje ulogu Emily iz serije Emily u Parizu sa stvarnim svijetom marketingaša. Nije prošlo previše vremena prije nego su me preplavile notifikacije u vezi ove objave. Post je postao viralan. Baš kao i svaki post koji Emily objavi. Dok sam čekao poziv iz francuske agencije Savoir, nastao je ovaj članak.