Martin Varsavsky: Kako riješiti pravne nedoumice ekonomije dijeljenja?

Martin Varsavsky: Kako riješiti pravne nedoumice ekonomije dijeljenja?

Martin Varsavsky, osnivač i CEO Fona, globalne wi-fi mreže, održao je predavanje na temu problema s kojima se susreću tvrtke poput AirBnB, ZipCar, ali i YouTube te Spotify, a to je pitanje zakonskih regulativa. Želite nešto podijeliti i/ili od toga zaraditi? Super. Međutim, je li ono što dijelite uopće vaše i kršite li time zakone države u kojoj živite?

LeWeb2013-ProblemsWithSharingWEB
Martin Varsavsky na LeWebu. (Fotografija: Marina Filipović Marinshe)

Martin Varsavsky, osnivač i CEO Fona, globalne wi-fi mreže, održao je predavanje na temu problema s kojima se susreću tvrtke poput AirBnB, ZipCar, ali i YouTube te Spotify, a to je pitanje zakonskih regulativa. Želite nešto podijeliti i/ili od toga zaraditi? Super. Međutim, je li ono što dijelite uopće vaše i kršite li time zakone države u kojoj živite?

Varsavsky je naveo brojne primjere iz različitih industrija:

 • Glazba. Glazba nije vaša, čak ni kada je kupite na iTunesu. Ne možete je dijeliti niti s njom raditi što želite. Prisjetimo se primjera Spotifyja.
 • Knjige. Vaše knjige nisu vaše. Bookabooku, platformu za dijeljenje knjiga, nazvali su PirateBayom za tekst.
 • Novac. Vaš novac je svakako vaš, ali ne možete raspolagati njime kako vam padne na pamet. Ne možete ga posuditi, ne možete investirati, gomila zakona sprječava vas i štiti od toga da ga (suludo) potrošite. Dok u Europi zakoni još nisu tako strogi (primjerice: tvrtka koja prodaje dionice može to oglašavati na televiziji), u SAD-u je to praktički nemoguće.
 • Video. Što mislite zašto je YouTube prodan Googleu? Za dobre novce, svakako. Međutim njegovi osnivači kretali su se kliskim terenom potrebna im je bila Googleova pravna mašinerija kako bi mogli pregovarati s ključnim akterima.
 • Kuhinja. Ne, ne možete slobodno pozvati ljude u vašu kuhinju, kuhati za njih i to im naplatiti. Startupi poput Cookeninga, Share your meala ili Meal meets jako ljute restorane, ali i zdravstvene organizacije – tko je odgovaran otruje li se netko od vaših gostiju?
 • Istraživanje. Vaš znanstveni rad nije više vaš čim ga objavite u znanstvenom časopisu; ne možete kontrolirati što će se s njim dalje dogoditi.
 • Kućanske obveze. TaskRabbit, Etece i slične tvrtke trebaju pak odgovoriti na pitanja s područja zapošljavanja na crno, poreza na dohodak, poreza na zapošljavanje … Primjerice, u Njemačkoj se svaka besplatna usluga već smatra prihodom!
 • Automobili. Ovo je posebno komplicirano područje. »Dijeljeni« automobili nisu odgovarajuće osigurani, a vaša se osiguravajuće društvo baš i neće pobrinuti za vas doživite li nesreću u takvom automobilu. Ako ne vjerujete, pitajte BlaBlaCar, ZipCar i Lyft s kakvim se poteškoćama dnevno susreću. Posljednji je doduše drugačiji – fizička osoba vozi vas poput taksista, a usluga djeluje na principu donacija čime je porezno pitanje djelomično riješeno.
 • Kuća ili stan. Svi su čuli za probleme koje ima AirBnB u New Yorku, Berlinu, Amsterdamu … Vlasnici stanova i kuća nisu dobro organizirani kao vlasnici hotelskih lanaca koji plaćaju porez, a gube promet. Postavlja se i pitanje poreza na dohodak, a s time se susreću i Roomomama, 9flats te Localo.

Varsavsky zaključuje da je sektor prezaštićen i to ograničava njegov razvoj. Sve ove regulative nastale su kako bi zaštitile ljude od zlonamjernih tvrtki, međutim u ovom im slučaju štete. Ekonomija dijeljenja dokazala je da je svijet pun ‘normalnih’ ljudi koji žele nešto podijeliti i od toga zaraditi. Cijene i dodanu vrijednost te prakse – upoznavanje novih ljudi, interakcija s njima i nova iskustva.

Kako riješiti ovaj problem?

 • Pretvorite neprijatelje u partnere. Logički prirodni neprijatelji njegove tvrtke Fon su velike telekomunikacijske tvrtke kojima nipošto nije u interesu da netko ‘sadi’ besplatne wi-fi spotove po cijelom svijetu. Međutim, Fon im je pristupio, uvjerio ih da je ono što rade dobro za sve te ih pretvorio partnere. Surađuje s British Telecomom, Deutsche Telekomom, ruskim MTS-om … Razgovarajte s onima koji bi vas mogli blokirati i uvjerite ih da bi to učinili na vlastitu štetu!
 • Angažirajte korisnike. Uvjerite građane, fizičke osobe, da se radi o trendu koji je dobar za njih. Zbog njega će neke tvrtke patiti i imati manji profit, ali generalno je ova ideja dobra za širu masu ljudi. Djelujte ko politički aktivator. Pritisak javnosti može vrlo brzo i učinkovito promijeniti zakone i regulative.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.

Startupi i poslovanje

Splitsko Litto preuzima rezervacije i prijave gostiju, ali i druge brige domaćih iznajmljivača

Što se dogodi kada lokalni iznajmljivači odluče digitalizacijom riješiti probleme s kojima se i sami bore?

Internet marketing

Super Bowl iliti kako su dvije pop zvijezde zasjenile blockbustere svijeta reklama

U danima nakon slavnog Super Bowl finala sve što smo mogli vidjeti na društvenim mrežama bio je produkcijski izvanredan nastup Shakire i Jennifer Lopez, pod sponzorstvom Pepsija - što je malo kome ostalo u sjećanju - i Jasona Momou koji sa sebe skida mišiće i kosu jer je dobio divan kredit.