Što Rakar smjera svojim ‘mračnim newsletterom’?

Što Rakar smjera ‘mračnim newsletterom’ koji je postao svijetla točka naše nedjelje?

Postoje dvije vrste newslettera. Oni koje arhivirate ili obrišete po samom primitku (a ponekad i prijavljujete kao neželjenu poštu) i oni kojima se doista veselite. Ovog je nedjeljnog jutra poslan 77. newsletter Marka Rakara, jedan od rijetkih koji pripadaju ovoj drugoj vrsti - barem za mene. No, zbog čega je “mračni” newsletter zanimljiv te zašto je baš on odabran kao alat za distribuciju sadržaja, a ne društvene mreže ili nešto treće, otkriva nam sam autor.

Marko Rakar
Slika: Mario Poje

Marka Rakara ne treba posebno predstavljati, ali za slučaj da niste upoznati s njegovim likom i djelom, pokušat ću u nekoliko rečenica sažeti ono čime se bavi i po čemu je znan internetskoj i široj zajednici. Onoj internetskoj poznat je još od 2004. godine, kad je i pokrenuo Mračni blog na kojemu se bavi politikom, tehnologijom, komunikacijom i raznim srodnim temama, a kasnije i po grupnom blogu Pollitika. Onoj široj poznatiji je kao savjetnik za političku komunikaciju, a i kao osoba koju se povezivalo s objavom registra branitelja, popisom birača koji se može pretraživati te registrom javne nabave. Suosnivač je i udruge Vjetrenjača koja promovira pravo na pristup informacijama koje su od javnog interesa.

Tviteraš, predavač, analitičar – i još mnogo toga, a u posljednjih godinu i pol autor zanimljivog newslettera koji je, što se da naslutiti iz uvoda, postao dio mog nedjeljnog rituala. Kava, slušanje glazbe (nekad po Markovom, nekad po svom odabiru) i pad, u maniri Alise, u “mračnu rupu” punu zanimljivog sadržaja iz koje ponekad ne izlazim nekoliko sati. Ako vas zanima tehnologija, analitika, moderni marketing, mediji, ekonomija, politika ili ste jednostavno ljubitelj infografika i/ili kratkih filmova te općenito zanimljivog sadržaja, vjerojatno ste svjesni da je bespuće interneta prepuno takvog kvalitetnog sadržaja, samo ga je potrebno razvrstati od mnoštva “smeća”. Upravo to radi Rakar – pronalazi zanimljive teme o kojima se slabije piše u ovdašnjim medijima. U jednostavno strukturiranom newsletteru, gdje ćete redovito naći kakav prigodan GIF, prijedlog glazbe i desetak tematski podijeljenih natuknica s poveznicama na zanimljiv sadržaj. I to je manje više to.

Zašto newsletter, zašto ne društvene mreže?

rakar newsletter

Internetom caruju društvene mreže pa je možda i neobično da Rakar nije na jednu od njih odabrao postavljati sadržaj iz newslettera. Objašnjava i zašto je tako:

Društvene su mreže super i zabava, no one su u nekoj mjeri površne i dnevno preko zida preleti stotine ili tisuće nekih objava. Htio sam postići da netko svojom vlastitom odlukom odabere baš moj newsletter i da ga čita u privatnosti vlastitog sandučića. Očekujem, dakle, od čitatelja razinu obveze i svjesnog odabira da doista želi čitati baš to, a email mi se čini kao optimalni medij za nešto takvo.

Otkriva i nešto statistika – trenutno ima više od 1200 pretplatnika, a prosječno otvaranje newslettera, odnosno average open rate je 53%, dok je nekakav standard oko 16%. Najpopularniji newsletter bio je 26., koji je imao najviše otvaranja, a najpopularniji link (kojih je do sada newsletterom poslano nekoliko tisuća) je filmić Call Her Name. Riječ je o običaju u japanskoj kulturi gdje ženama nakon udaje svi govore “mama” – jer je to njihova funkcija u obitelji. Film pokazuje reakcije nekolicine žena (“mama”) nakon što ih se zovne njihovim imenom.

https://www.youtube.com/watch?v=oiF_qeICoLU

Kako zaokupiti pažnju čitatelja?

No, iako zanimljiv, sadržaj koji se šalje nije originalno autorov – zašto bi nekome uopće bilo bitno ono što je Marku Rakaru zanimljivo?

Ne, sadržaj nije originalan, tu i tamo se provuče neka od mojih misli ili komentara, no držim to na donjem minimumu. Moje je mišljenje da je internet neograničeno velik i prepun sadržaja i, za razliku od situacije od prije dvadesetak godina kada su gledatelji/slušatelji/čitatelji bili prisiljeni gledati jedan od tri-četiri programa, slušati jednu od petnaestak radijskih stranica, danas imamo milijune linkova koji su svi jedan klik udaljeni i ono na što se treba usredotočiti je pažnja čitatelja. Svojim newsletterom pokušavam naučiti kako zaokupiti i zadržati pažnju čitatelja. Ionako kao dio svoje dnevne rutine čitam desetine, a ponekad i stotine članaka (to je pak dio jedne druge filozofije) i dok mnogi od sadržaja nisu relevantni ili zabavni, neki od njih jesu i takve pokušavam podijeliti i s drugima.

Nedjelju ujutro, kao vrijeme za slanje newslettera, odabrao je prema svojim navikama – dok su svi dani u tjednu povezani s raznim aktivnostima, jedino nedjelja daje dozu opuštenosti, “rastezanja” po krevetu i kauču, što je idealno vrijeme za lako štivo za dobro jutro, koje opet mora biti dovoljno raznoliko da bude zanimljivo većem broju ljudi. I baš u samom sadržaju vidi moć svog newslettera – ono iza klika trebalo bi biti toliko zanimljivo da će se čitatelj vratiti po još.

Newsletter kao socijalni eksperiment

A koji je, zapravo, cilj “mračnog” newslettera?

Kada me netko to pita, obično kažem da je to socijalni eksperiment. Nemam namjeru ništa prodavati, nemam namjeru imati oglase, nego me jednostavno zanima koliko ima ljudi koje zanimaju teme koje su i meni zaokupile pažnju. U godinu i pol sam od nule do 1200 pretplatnika došao isključivo po preporuci, broj otvaranja i broj klikova daleko i za nekoliko redova veličina nadmašuje uobičajene brojke za newslettere pa zato mislim da sam kreirao nešto vrijedno, meni jako zabavno dok stvaram, a drugima, nadam se, zabavno dok čitaju.

Zaintrigirani ste? Pretplatiti se lako. A ja sad idem po svoje bonus linkove koje sam zaslužila preporukom newslettera. 😉

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.