Mark Shuttleworth, pokretač Ubuntua, otvorio Dane otvorenih računarskih sustava

Mark Shuttleworth, pokretač Ubuntua, otvorio Dane otvorenih računarskih sustava

U Zagrebu je 16. svibnja otvorena 18. konferencija DORS/CLUC - Dani otvorenih računarskih sustava / Croatian Linux Users' Convention. DORS/CLUC je najveća i najstarija manifestacija posvećena otvorenim sustavima u Hrvatskoj, a ove godine ugošćuje mnoga zvučna imena poput Marka Shuttlewortha, Itala Vignolija, Jana Wildeboera i mnogih drugih. Konferenciju je otvorio Mark Shuttleworth, osnivač Canonicala, tvrtke koja stoji iza jedne od najpopularnijih distribucija operativnog sustava Linux, Ubuntua.

U Zagrebu je 16. svibnja otvorena 18. konferencija DORS/CLUC – Dani otvorenih računarskih sustava / Croatian Linux Users’ Convention. DORS/CLUC je najveća i najstarija manifestacija posvećena otvorenim sustavima u Hrvatskoj, a ove godine ugošćuje mnoga zvučna imena poput Marka Shuttlewortha, Itala Vignolija, Jana Wildeboera i mnogih drugih.

Konferenciju je otvorio Mark Shuttleworth, osnivač Canonicala, tvrtke koja stoji iza jedne od najpopularnijih distribucija operativnog sustava Linux, Ubuntua. Predavanje se fokusiralo na trenutnu poziciju slobodnog softvera i GNU/Linuxa u svijetu IT-ja, te na načine na koje se ta pozicija može unaprijediti i poboljšati.

Istaknute su neke od nedavnih inicijativa Ubuntua, poput usklađivanja izdavanja novih verzija raznih distribucija Linuxa, poboljšanja korisničkog iskustva, te poticanja tvrtki s “druge strane” — tvrtki koje se bave zatvorenim, vlasničkim softverom — na suradnju sa zajednicom okupljenom oko slobodnog softvera.

Shuttleworth je poznat po svojim vrlo pragmatičnim i kontroverznim stavovima koji su čest predmet rasprave u zajednici, što se moglo zorno vidjeti u raspravi nakon samog predavanja u kojima je odgovarao na pitanja o Unityju (novom korisničkom sučelju u Ubuntuu) i GNOME-u 3, softverskim patentima, dvostrukom licenciranju i vlasničkom softveru.

Slobodni uredski alati i DebConf11 u Banjoj Luci

Konferenciju je nastavio Italo Vignoli iz The Document Foundationa, organizacije koja stoji iza LibreOfficea. LibreOffice je nasljednik OpenOffice.orga, besplatnog i otvorenog skupa uredskih alata kompatibilnog s Microsoftovim Officeom. Vignoli se osvrnuo na nedavni potez Oraclea kojim su ukinuli komercijalni razvoj OpenOfficea, te općenito na motivaciju i povijest iza LibreOfficea.

Adnan Hodžić je jedan od pokretača inicijative za održavanje DebConfa11 u Banjoj Luci. DebConf je godišnja konferencija zajednice okupljene oko poznate distribucije Linuxa Debian. Za jedanaestu su konferenciju, u konkurenciji Ekvadora, Njemačke i Bosne i Hercegovine, odabrani upravo naši susjedi. Adnan je pričao o iskustvima u kandidaturi u kojoj nisu bili favoriti te organizaciji samog događaja.

Otvorene tehnologije u praksi

U drugom je dijelu dana naglasak bio na tehničkim predavanjima, prvenstveno orijentiranim na razvoj aplikacija za mobilne uređaje, razvoj za web i teme iz sistemske administracije za GNU/Linux i *BSD sustave.

Sutrašnji dan konferencije otvara keynote Dr. Mahe Shaikh s London School of Economics o ukupnoj cijeni vlasništva (TCO) open source softvera. Također ćemo čuti i predavanja Jana Wildeboera, Boba Blatchforda, Dobrice Pavlinušića, Vlatka Košturjaka i mnogih drugih.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Internet marketing

Hrvatski brendovi boje se zauzeti stav u marketingu (i upravo time gube!)

U najnovijoj epizodi Netokracija podcasta bavimo se brendovima koji se ne boje zauzeti stav. Takvih je u hrvatskoj vrlo malo, rijetki se odluče na taj rizik, a ne shvaćaju da je zapravo upravo to najriskantniji potez.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Indienogo – kako će izuzimanje Hrvatske s ove platforme utjecati na domaće projekte?

Indiegogo više nije službeno podržan u Hrvatskoj, što znači da ne možete više na njega postavljati kampanje ako ste tvrtka registrirana u Lijepoj našoj. Istražili smo kako je do toga došlo, a i kako će to utjecati na domaće projekte koji platformu aktivno koriste.

Najava

Ulazite li u digitalnu industriju, krenite s razvojem digitalnih proizvoda

Nekada smo u digitalnoj industriji radili isključivo na tuđim projektima, jer nismo mogli birati. Danas možete razvijati vlastite digitalne proizvode i raditi na svim njihovim aspektima. Počnite s besplatnom radionicom Netokracije i Raiffeisen banke o tome kako krenuti u 'product'!

Startupi i poslovanje

Realno stanje startupa iliti kako mi je u dva tjedna američka tech scena skinula ružičaste naočale osnivača

Što vas može naučiti samo nekoliko dana u Seattleu, jednom od najpoznatijih startup i tech gradova na svijetu? Možda kako ste na svoje poslovanje do sada gledali malo previše "romantično".

Startupi i poslovanje

Rukoplastika, gaming kontroler za osobe s fizičkim invaliditetom, pobjednik je Good Game Liftoffa!

Startup Rukoplastika, koji nastoji razviti personalizirane igraće kontrolere i sustave za osobe s fizičkim nedostacima i invalidnostima pobjednik je Good Game Liftoffa 2019.

Društvene mreže

Izazovi moderiranja Facebooka i Instagrama: Ono što je nekome zlostavljanje, drugome je zadirkivanje

Možda najizazovniju ulogu, među osobama zaduženima za razvoj proizvoda za provođenje Facebookovih standarda, ima Namrata Bostrom. Ona je Product Manager za područje online zlostavljanja i uznemiravanja, a u Londonu sam imala prilike razgovarati s njom više o toj temi.

Internet marketing

Oglašivači, u 2020. samo nas online video uz linearnu televiziju može vratiti u uspješnu 2008.

Sjećate se 2 milijarde vrijednog medijskog tržišta 2008. godine? Što se promijenilo osim što takav uspjeh čekamo već 11 godina? Vjerojatno - ništa. Dok korisnici sve češće biraju druge platforme i formate, u Hrvatskoj najviše oglašivačkog novca i dalje odlazi na linearnu televiziju.