Kako je protekla 3. konferencija MAKK?

MAKK 2015: Od 11-godišnjeg skladatelja do financijske vrijednosti hrvatske glazbe

Čini se da se javnost sve više interesira za teme iz sektora kulturnih i kreativnih industrija jer je ovogodišnje izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK privuklo više od 300 akreditiranih sudionika. Treći MAKK održavao se u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti 26. i 27. studenog, a obuhvaćao je predavanja i panel diskusije fokusirane na kulturni i ekonomski doprinos autora i kreativaca iz najrazličitijih grana umjetnosti, od glazbe, književnosti i filma do fotografije i dizajna.

makk

Najmlađi član Hrvatskog društva skladatelja, 11-godišnji Riječanin Frano Živković, otvorio je konferenciju svojom skladbom, ali i glazbenim odavanjem počasti Arsenu Dediću izvedbom pjesme “Moj zanat” u kojoj su mu se pridružili Marko Tolja i gudački kvartet Prelude.

Nakon uvodnih govora predstavnika organizatora, HDS ZAMP-a i Hrvatskog društva za autorsko pravo te pokrovitelja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, predstavljeni su prvi rezultati studije financijske vrijednosti hrvatske glazbe te panel diskusija “Jesu li autorska prava parafiskalni namet?”. U njoj je Igor Rađenović, zamjenik ministra financija, istaknuo da registar neporeznih davanja, u kojeg je Vlada uvrstila i naknade od autorskih i srodnih prava, nije obvezujući dokument već dokument o kojem još traje javna rasprava. Glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec, smatra da autorska naknada koju prikuplja HDS ZAMP treba svejedno biti izuzeta s tog popisa jer su autorska i srodna prava privatna prava koja se plaćaju za konkretnu uslugu korištenja proizvoda, odnosno u ovom slučaju glazbe.

makk 2

Zanimljive perspektive na kreativnost, autorska prava i njihov potencijal u digitalnom svijetu na MAKK-u su pružili Miroslav Škoro, potom Andy Wright, glazbeni producent i dobitnik Grammyja, Ceco Gaković, digitalni developer, o čemu ste već mogli opširnije čitati na Netokraciji, te soundbranding stručnjak John Groves.

Drugi dan MAKK konferencije bio je rezerviran za aktivnosti Hrvatskog društva za autorsko pravo, uz sudjelovanje domaćih i međunarodnih pravnih stručnjaka, među kojima i Victora Nabhana, predsjednika međunarodne asocijacije društava za autorsko pravo. Panel o zaštiti i ostvarivanju autorskih prava fotografa bilo je jedno od događanja koja su drugog dana MAKK-a pokrenula živu diskusiju na pozornici, ali i van nje.

U sklopu ovogodišnjeg MAKK-a održan je i prvi glazbeni meetup pod nazivom “Digitalna budućnost hrvatske glazbe” te dodjela nagrada “Prijatelj hrvatske glazbe” koju je udruga Unison – Hrvatski glazbeni savez ove godine dodijelila Hypo Banci i Večernjem listu.

Već je najavljeno i četvrto izdanje konferencije – 24. i 25. studenog 2016., uz gostovanje novih zanimljivih i pažnje vrijednih imena iz svijeta glazbe i ostalih kreativnih industrija.

Do tada, pogledajte video ovogodišnjeg MAKK-a:

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.

Startupi i poslovanje

TransferWise: Klijentima štedimo više od milijardu funti bankarskih naknada godišnje, ali preostaje nam još 199 milijardi

Svojim jedinstvenim rješenjem za plaćanje u stranim valutama diljem svijeta, TransferWise bio je sreća za mnoge potrošače, ali godinama trn u oku mnogih banaka. Danas su upravo banke i druge velike korporacije poslovanja kojima se okreću u želji da do 2025. postanu vodeće infrastrukturno rješenje za međunarodna plaćanja. Kako planiraju u tome uspjeti, saznala sam od njihovog Alastaira Thompsona.

Nesortirano

Kako razviti aplikaciju koja će od “strašnog” e-Računa učiniti bezopasnog psića?

Poduzetnike oblijeva hladan znoj kada se sjete e-Računa, ali zamislite kako je onima koji stvaraju aplikacije za njegovo izdavanje? Čini se, ne tako strašno.

Sponzorirano

Koliko dobar WiFi u kafiću treba biti da bi gosti bili zadovoljni?

Na redu je i zadnja epizoda serijala Digitalni kafići kroz koji se bavimo ključnim stavkama na koje jedan uspješan kafić treba paziti u digitalno vrijeme. U 4. epizodi otkrivamo zašto je kafićima bitno istaknuti se dobrom WiFi vezom.

Kolumna

Kako riješiti izazove rada na projektu: Od nekompetentnih voditelja do loše komunikacije

Nedavno smo imali smo zgodan slučaj. Radi se o većem projektu, u njemu učestvuje više tvrtki. Krovna tvrtka, između ostaloga, ima i svog voditelja projekta. Radi se o osobi koja za takav posao nije kompetentna iz jednostavnog razloga - ne poznaje osnovne elemente od kojih se upravljanje projekata sastoji.