Macintosh danas slavi 30. rođendan

Macintosh danas slavi 30. rođendan

Jedan od najomiljenijih ličnih računara danas slavi tri decenije postojanja. Pre tačno 30 godina, Steve Jobs predstavio je svetu Macintosh - revolucionarni računar koji je uneo reč "personalni" u personal computer. Razvoj Macintosha otpočeo je nakon što je Jobs smenjen sa drugog projekta koji je predvodio. Lutajući prostorijama predstavništva u Cupertinu, pronašao je zatureno odeljenje u svojoj kompaniji koje je radilo na razvoju slabijeg i jeftinijeg računara koji bi zadovoljio drugi tržišni segmet.

Untitled-1

Jedan od najomiljenijih ličnih računara danas slavi tri decenije postojanja. Pre tačno 30 godina, Steve Jobs predstavio je svetu Macintoshrevolucionarni računar koji je uneo reč “personalni”  u personal computer. Razvoj Macintosha otpočeo je nakon što je Jobs smenjen sa drugog projekta koji je predvodio. Lutajući prostorijama predstavništva u Cupertinu, pronašao je zatureno odeljenje u svojoj kompaniji koje je radilo na razvoju slabijeg i jeftinijeg računara koji bi zadovoljio drugi tržišni segmet.

Uvidevši da se tim razlikuje od ostalih, tipičnih inžinjera koji su radili za Apple u to vreme, Jobs je odlučio da svetu podari Macintosh – lični računar koji bi se u istoj meri razlikovao od drugih uređaja na tržištu. Oformiši tim “Macintosh”, Jobs je prvu polovinu osamdesetih godina proveo isključivo radeći na tajnom projektu. Revolucionarni Mac svetu je predstavljen 1984. godine.

jobs

Računar je od samog starta bio veliki hit među korisnicima, a zahvaljujući popularnoj video reklami baziranoj na Orvelovom romanu “1984”, Mac je predstavljao direktnu konkurenciju velikim igračima poput IBM-a. I pobeđivao je. Ipak, sa finansijske strane gledišta računar nije donosio previše novca kompaniji, a upravni odmor odlučio je da izbaci Jobsa iz sopstvene kompanije budući da nisu mogli da se pomire sa njegovim zahtevima.

iMac kao sledeća stanica

Nakon što je više od decenije proveo radeći na razvoju NeXT računara i operativnog sistema, te investiravši u Pixar, Jobs se na nagovor Mikea Markkule vratio u Apple, prvo u ulozi savetnika, a potom i kao direktor kompanije koja je uvek bila u njegovom srcu. Odlučivši da izbaci veliki deo tadašnjih Appleovih proizvoda, Steve Jobs želeo je da se fokusira na samo jednu stvar koja će kompaniji povratiti staru slavu. U spoju sa mladim dizajnerom pod imenom Johny Ive, Macintosh je ponovo rođen pod imenom iMac.

Više od 15 godina kasnije, linija Macintosh računara svrstava se među najpopularnije lične računare na svetu. Iako su Windows mašine i dalje dominantne, gotovo svaki korisnik Maca reći će vam da se posle korišćenja Appleovog računara nikada više neće vratiti na Windows (pa i sam autor ovog članka).

Mnoge priče vezane su za nastanak svakog Macintosh računara, ali je znatno više onih priča koje su nastale upravo zahvaljujući njima, zato Macintoshe, srećan ti 30 rođendan!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=AToewlFITs4[/youtube]

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Startupi i poslovanje

Josipa Majić vraća se na hrvatsku startup scenu kao CEO fintecha Revuto

Pametni medvjedić, Teddy the Guardian, bio je jedan od omiljenih proizvoda ovdašnje startup scene. No, posljednjih nekoliko godina, njegova suosnivačica, Josipa Majić, odmaknula se od ovdašnje scene i medija. Sada se vraća, kao CEO i suosnivačica Revuta, fintech proizvoda za lakše upravljanje digitalnim pretplatama.

Što ste propustili

Najava

Po #prviput poduzetnici u turizmu moraju iskoristiti sve digitalne prilike u turizmu, evo i koje se nude

Nikada prije nije bilo tako bitno pripremiti se za lokalne goste i vjerne stalne goste iz inozemstva, kako za nadolazeću zimsku tako za ljetnu sezonu 2021. A da biste uspjeli morate spremno iskoristiti prilike koje se otvaraju: od novih kanala do natječaja poput Prviput.hr.

Startupi i poslovanje

Domaća industrija video igara o Nanobitu: “Akvizicija će biti slon u trgovini porculana”

Iako je skoro milijardu kuna vrijedna akvizicija Nanobita odjeknula cijelom Hrvatskom puno više tiče se same industrije video igara - što znači ulazak ovako velikog igrača na domaće tržište provjerili smo s osnivačima hrvatskih gaming tvrtki.

Startupi i poslovanje

Hoćete li ući u koaliciju protiv Applea uz vodeće tech tvrtke poput Basecampa, Spotifya i Epic Gamesa?

Sredinom osmog mjeseca upitali smo se: Može li tvorac najpopularnije igre današnjice razbiti duopol Apple i Google trgovina? Čini se da smo dobili odgovor.

Društvene mreže

Ode li Facebook iz EU, veliki biznisi i agencije će se prilagoditi, ali mali – teško

Facebook se ovih dana prijeti kako će povući svoje usluge s tržišta Europske unije. Iako je to malo vjerojatan scenarij, provjerili smo kako bi njegova realizacija izgledala za one koji svoje poslovanje oslanjaju na društvene mreže - male i velike biznise, ali i digitalne agencije.

Startupi i poslovanje

Lekcije 10 godina tehnološke scene su jasne: B2B i profitabilnost prvo, a investicija tek kasnije!

Silicijska dolina je hrvatsku tehnološku scenu učila da bez investicija neće nigdje stići. Deset godina kasnije; Infobip, Nanobit, Infinum i mnogi drugi dokaz su da postoji drugačiji način.

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?