Lily Cole na LeWebu predstavila Impossible – društvenu mrežu za ispunjavanje želja

Lily Cole na LeWebu predstavila Impossible – društvenu mrežu za ispunjavanje želja

Lily Cole na LeWebu predstavlja društvenu mrežu Impossible (fotografija: Marina FIlipović Marinshe)
Lily Cole na LeWebu predstavlja društvenu mrežu Impossible (fotografija: Marina FIlipović Marinshe)

Mnogi od nas znaju Lily Cole kao glumicu i model, ali čini se da je ona i odlična poduzetnica. Tako je konferencija LeWeb bila mjesto na kojemu je otkrila više detalja o svom novom projektu, društvenoj mreži namijenjenoj za darivanje drugih, impossible.com.

Impossible je društvena mreža koja bi trebala ohrabrivati ljude da rade stvari za druge besplatno – to je barem glavna ideja. Kao što je Lily rekla, platforma dopušta svakome da zaželi želju, a one će biti prikazane ljudima koji bi im mogli pomoći.

Zovemo ju “impossible” jer mnogi smatraju da ideju nije moguće ostvariti, ali ja mislim upravo suprotno. Stvar je vrlo jednostavna. Date nešto nekome, a netko drugi će dati nešto vama.

Lily je upitala publiku – kada ste posljednji puta učinili nešto za druge besplatno? A potom se prisjetite što je sve oko vas povezano s novcem – sjetite se banki, željeznica, zdravstva… Ukazala je na to da je novac vrlo važan dio naših života, ali i da je ekonomija dijeljenja ili poklanjanja sve prisutnija. A Impossible je tu kako bi u sve unio sistematizaciju.

Želimo učiniti vidljivijim i katalogiziranijim sve što radimo, kao i ono što ljudi rade oko nas na ovom području. To se već sada događa. No, dok su trgovinski sustavi organizirani, sofisticirani i laki, darivanje nije.

Kultura darivanja: Iskustvo, zajednica, ljudi

Lily se nada da će kreirati prostor gdje će vrijednosti biti bazirane na iskustvu, zajednici i ljudima. Kako kaže, osjeća da je oduvijek živjela u kulturi darivanja, stoga je željela proširiti tu mrežu.

Iskustvo rada na ovom projektu me obogatilo, puno sam bogatija nego što sam bila prije dvije godine. Upoznala sam mnogo nesebičnih ljudi. Govorila sam o svojoj ideji, dobila pozitivne reakcije i okupila kvalitetnu ekipu.

LeWeb2013-LillyColeWEB
Valuta ovog projekta je jednostavno “hvala”. (Slika: Marina Filipović Marinshe)

Koje je izazove Impossible učinio mogućima?

Impossible je bio dobar koncept, no kako bi funkcionirao u stvarnosti? Lily i ostatak ekipe naišli su na nekoliko izazova, ali su pronašli i rešenja za njih.

Izazov prvi: Poželi i zahvali

Problem je bio u zahtjevnosti – ako bi netko, primjerice, ponudio besplatne sate engleskoga jezika, moglo bi mu se javiti deset osoba. Samim time bi devet bilo odbijeno i ne bi se osjećali dobro. Zbog toga je koncept želje bio rješenje.

No, postoji i druga strana jednadžbe – ako napravite nešto velikodušno, nadate se da će netko napraviti isto za vas. No, kako napraviti ravnotežu bez valute? Valuta je “hvala” – možete zahvaliti nekome tko vam je pomogao ili možete zahvaliti nasumičnim osobama.

Izazov drugi: Prihvaćanje modela slijeđenja

Ovo je postala prekretnica za društvenu mrežu. Dala je platformi geo-relevantan sadržaj. No, o dijelu o privatnosti se još diskutira – želimo li da sve želje doista budu javne?

Izazov treći: UX/UI – kodiranje – validacija

Ova tri dijela su poprilično važna za tim, stoga konstantno rade na njima. Primjerice, sama “želja” može postati konverzacija koju korisnici mogu pratiti. Također, vrlo je jednostavno zahvaliti nekome putem slike.

Trenutno se može preuzeti Impossible aplikacija za iOS, ali treba imati na umu da je cijeli projekt još uvijek u privatnoj beti. Tim se nada da će projekt biti lansiran ovoga ljeta, zajedno s aplikacijom za Android. Projekt je svakako zanimljiv, a svakako ćemo pratiti hoće li se ovaj “nemogući” trend proširiti po svijetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.

Startupi i poslovanje

Splitsko Litto preuzima rezervacije i prijave gostiju, ali i druge brige domaćih iznajmljivača

Što se dogodi kada lokalni iznajmljivači odluče digitalizacijom riješiti probleme s kojima se i sami bore?

Internet marketing

Super Bowl iliti kako su dvije pop zvijezde zasjenile blockbustere svijeta reklama

U danima nakon slavnog Super Bowl finala sve što smo mogli vidjeti na društvenim mrežama bio je produkcijski izvanredan nastup Shakire i Jennifer Lopez, pod sponzorstvom Pepsija - što je malo kome ostalo u sjećanju - i Jasona Momou koji sa sebe skida mišiće i kosu jer je dobio divan kredit.