Što se događalo na sinoćnjem lean susretu i pitch natjecanju?

Lean Startup Croatia i Oradian otvorili vrata startupima, SailRouteru glavna nagrada

Iako traju ljetne vrućine, hrvatska startup scena nije se povukla na odmor uz more. U Zagrebu je sinoć održan meetup na kojem su novi i dolazeći projekti predstavljali s čime se žele probiti do korisnika i ulagača. Okupljanje nije bilo samo informativno, već i natjecateljsko, a odlukom četveročlanog žirija pobjeda je pripala SailRouteru koji vlasnicima brodova nudi program i aplikaciju u oblaku za uštedu vremena i novca prilikom plovidbe na koju su krenuli.

LSC_skupna_1
Slike: Iva Pezić

S nastupom timova koji su se predstavljali i borili za pobjedu, ali i dolaskom zainteresiranih za novosti na hrvatskoj startup sceni, u Taban Bar & Hostelu u Zagrebu održan je vrlo prometni ljetni meetup u zajedničkoj organizaciji Lean Startupa Croatia i Oradiana. Glavne zvijezde okupljanja bilo je sedam startupa koji su se borili za pobjedu i priliku za pravi prvi korak ili dodatni rast. No, doznali smo i što novo nudi Oradian, koji je nedavno privukao nove ulagače i time omogućio nova zapošljavanja u Zagrebu.

Oradianov nastavak širenja

Oradian_Separovic_1

Put kojim su u Oradianu do sada prošli nije novost, a ovom prilikom, njegov CEO Antonio Šeparović prisjetio se kako je to izgledalo na počecima, kada je s trojicom partnera pokretao startup koji se fokusirao na mikrofinancije, s ponudom tehnoloških rješenja kako bi se korisnici mogli pristupačnije i lakše služiti bankovnim servisima. Oradian je važan naglasak posvetio financijskoj inkluziji, s pružanjem ruke ponajprije afričkim državama, koje su tehnološki u zaostatku za svjetskom financijskom scenom. Tržište na koje se najviše cilja nalazi se u Africi, ali sjedište je u Zagrebu, što je, po Šeparovićevim riječima, donosilo i prednosti i nedostatke na putu kojim su prošli.

Kada smo birali gdje ćemo pokrenuti posao, odlučili smo se za Hrvatsku iz nekoliko razloga. Tijekom toga procesa, saznali smo da postoji puno izazova s kojima ćete se u Hrvatskoj suočiti, ali smo naučili i da ih se može svladati. Pritom smo se služili Lean Startup metodologijom što više smo mogli.

S lean pristupom u razvoju startupa, koji je ponajprije usmjeren na traženje odgovora na pitanja što korisnicima treba i zbog čega bi korisnici mogli prihvatiti ono što im se nudi, Oradian je imao jedan od alata u rastu i širenju, koji im je u sadašnjoj fazi razvoja otvorio mogućnost za nova zapošljavanja. Kako se Šeparović našalio, radna mjesta koje nude mogla bi biti prilika i za sudionike zagrebačkog ljetnog susreta u slučaju da ne uspiju s predstavljenim startupom i krenu tražiti nešto drugo.

Utješna nagrada nije zvučala loše, ali svi timovi željeli su dobiti najbolje ocjene četveročlanog žirija. O pobjednicima programa, koji je vodio Miro Hegedić iz Lean Startupa Croatia, odlučivali su Božidar Pavlović iz Erste Grupe, Hermes Arriaga Sierra, CEO Impact Huba Zagreb, kao i dvoje predstavnika ulagača koji surađuju s Oradianom, Jaroslav Trojan iz češkog Credo Venturesa i Luca Keresztesi iz mađarskog Day One Capitala. Najbolju priliku dobio je pobjednik, ali šansu za proboj imali su i svi ostali.

lean startup hermes

Put do investitora i šansa za međunarodni proboj

Timovima na meetupu je priliku za što brži rast predstavio Bruno Radojica iz Ministarstva poduzetništva i obrta, u kojem traže kandidata za odlazak na naredno izdanje Global Enterpreneurship Congressa, iduće godine u kolumbijskom Medellinu. Što bolji dojam s projektima koji su bili predstavljeni mogao bi otvoriti vrata prema šansi kakvu je već iskoristio Agrivi, koji je lani odnio pobjedu na natjecanju u Seoulu.

Agrivi je nakon toga nastavio sa širenjem, a na zagrebačkom ljetnom okupljanju startupa, najbolju mogućnost da krene sličnim putem dobivao je pobjednik natjecanja. Prvoplasiranom su pripali tromjesečna mogućnost besplatnog korištenja Impact Hubovih prostora u Zagrebu i prilika za besplatne konzultacije s predstavnicima Impact Huba, Erste Grupe i ulagačima iz Credo Venturesa i Day One Capitala, a na kraju okupljanja, glavna nagrada pripala je programu koji olakšava život svakome tko je izvor zarade ili šansu za opuštanje pronašao na moru.

SailRouter s najviše glasova

S naglaskom na pružanje ruke brodarima kojima je bilo kakva ušteda značajna pomoć prilikom, primjerice, prevoženja tereta na daljem putovanju, četveročlani žiri najviše je zaintrigirao SailRouter, koji s programom u ‘desktop‘ verziji i razvojem mobilne aplikacije u oblaku omogućava korisnicima da saznaju što ih može dočekati na njihovu putu i da sukladno tome mogu i reagirati. Oslanjajući se na ‘machine learning’, pobjednik zagrebačkog ljetnog natjecanja startupa otvara vrata da se uračunaju podaci o vremenskoj prognozi, modelu broda i stanju u kojem je brod na određenoj točki puta – i da se na temelju toga može odrediti optimalna ruta od točke A prema točki B tijekom boravka na moru.

SailRouter_1

SailRouter za sada ima prednost pred konkurencijom s obzirom na to da nudi i podatke o stanju u kojem se u određenom trenutku brod nalazi, ne vodeći računa samo o njegovu modelu i obilježjima nakon što je bio proizveden i pušten u pogon. Dodatni rast bio bi omogućen razvojem aplikacije u oblaku, kojom bi se mogli dobiti podaci i o prilikama koje ne vladaju na samom brodu. Primjerice, moglo bi se doznati kakvo je stanje na moru, s potencijalnom prijetnjom velikih valova koji bi usporili plovidbu.

Sve što može ekonomizirati vrijeme kojim se putuje ujedno može ekonomizirati i troškove, što bi osobito koristilo vlasnicima velikih brodova, čiji je trošak u pravilu najveći. U SailRouteru planiraju vlastitu uslugu ponuditi različitim kategorijama brodara, u poslu koji je u Hrvatskoj i dalje prilično raširen bez obzira na poteškoće u brodogradilišnoj industriji. Uzimajući u obzir njihovu veličinu i vrijednost tereta koji prenose, najveći izazov mogli bi biti tankeri, ali ovaj startup ne bježi niti od njih. Jedan od najavljenih testera bit će upravo takav brod koji će uskoro biti pušten u promet u jednom hrvatskom brodogradilištu.

Osim startupa usmjerenog ponajprije vlasnicima brodova, u Zagrebu su bili predstavljeni i dolazeći projekti drugih usmjerenja, od onih igraćih i sportskih, do prilike za sastajanje sa sunarodnjacima u nekoj stranoj zemlji – ili recepata i načina pripreme svjetleće hrane.

GamingBattleGround

Startup koji želi privući zagrižene gamere koji bi pritom nešto mogli zaraditi nije nepoznanica čitateljima Netokracije. Oslanjajući se na velik broj korisnika koji se igranjem ne bave profesionalno i ne nastupaju na velikim turnirima, GamingBattleGround pruža mogućnost da svatko isproba kako je to biti profesionalac, s otvaranjem turnira za igranje putem interneta koji bi otvarali priliku za zaradu više uključenih strana.

Polazna točka bila bi u sudjelovanju na turnirima na temelju uplaćenog ne prevelikog novčanog iznosa svakog sudionika. Korist bi izvukli pobjednici turnira, kojima bi pripala glavna novčana nagrada, ali i ekipa koja stoji iza GamingBattleGrounda i bilo tko među pokretačima novih turnira, sa sudjelovanjem u podjeli određenog postotka od ukupne svote uplata za sudjelovanje.

Zašto bi netko platio za igranje? U GamingBattleGroundu vjeruju da je upravo u tome posebna privlačnost, s dodatnim motivom sudionika ako se igra za novac, a ne samo rekreativno.

Liana

Još jedna aplikacija koju smo već predstavili usmjerena je na pomoć ako ste se zatekli negdje u inozemstvu ili ako ondje živite, a potreban vam je dolazak do nekoga s kojim ćete se lako sporazumijeti. Liana korisnicima daje priliku da negdje u blizini pronađu svoje sunarodnjake, a ponekada nije korisna samo putniku namjerniku ili nekome tko živi u inozemstvu.

Može poslužiti i kod izvanrednih situacija, poput potresa u Nepalu koji je ovog proljeća uzdrmao tu zemlju. Ima li ondje još Hrvata i kako do njih najbrže stići? Svakome kome je potreban odgovor na mjestu na kojem se zatekao dobro će doći aplikacija za povezivanje, dostupna za preuzimanje u verzijama za uređaje na iOS-u i Androidu.

Mogy

mogy

Pomoć prilikom vježbanja i povezivanja s osobnim trenerima koji će pratiti što radite donosi Mogy. Riječ je o digitalnom pomagaču kojim se u verziji za ‘desktop‘ služe treneri, a mobilna aplikacija služi njihovim klijentima koji mogu dati ili dobiti povratnu informaciju poslije obavljene vježbe. Mogy je ranije ovog ljeta bio među startupima koji su se našli u rasporedu konferencije Shift u Splitu, a na zagrebačkom okupljanju tražio je priliku za novu rundu ulaganja.

S obzirom na povezanost startupa s američkim osobnim trenerom Robom MacIntyreom, koji živi u Tampi na Floridi, početak Mogyjeva širenja u komercijalnoj verziji planira se upravo na tom tržištu. Takav zalogaj neće biti lak, ali ekipa se oslanja na MacIntyreove osobne kontakte s drugim trenerima i s potencijalnim vježbačima kojima bi Mogy mogao biti zanimljiv. Među njima, do sada su već privukli Johna Cenu, koji se bavi popularnom američkom zabavom poznatom pod nazivom profesionalno hrvanje – i pritom je već došao do statusa legende.

Nautical Booking

Pobjednik zagrebačkog natjecanja nije bio jedini predstavljeni startup kojem je u središtu pozornosti bio brod. S malo drugačijim naglaskom, plovidbom na moru bavi se i Nautical Booking. Ipak, način na koji funkcionira sličniji je, primjerice, Airbnbu nego SailRouteru, s ponudom koja omogućava povezivanje vlasnika većih ili manjih plovila s korisnicima zainteresiranima za krstarenje morem.

Ako ste odabrali datum za vaš put, odredište koje vas zanima i tip broda koji vam treba, bilo da je riječ o manjoj jedrilici ili većoj jahti, ponudu ćete moći dobiti na stranicama ovoga startupa, koji je podjednako usmjeren i iznajmljivačima brodova i njihovim klijentima. Ideja podsjeća na princip pronalaska povoljnog smještaja na Airbnbu, ali u Nautical Bookingu žele biti još pristupačniji i jednog dana popularniji, ciljajući vrlo visoko.

Save Time

Nitko ne uživa u trošenju vremena čekanjem u redu, osobito ako je red dug, a za pomoć u takvoj situaciji, pri ruci bi mogla biti aplikacija koja je još u razvojnoj fazi. Save Time osmišljen je tako da korisnicima uštedi vrijeme na način da u redu stoje virtualno, a ne stvarno, s mogućnošću da svoje vrijeme iskoriste za važnije stvari. Glavni princip bio bi u oslanjanju na “daljinsko upravljanje” za dolazak do broja za čekanje u redu u banci ili u nekoj državnoj instituciji. Save Time pritom bi mogao biti dodatak u već postojećem sustavu u institucijama, ali mogao bi se pojaviti i s korištenjem vlastitog sustava za preuzimanje brojeva za čekanje. Startup se bavi i hardverom i softverskim rješenjima.

Prva proba na “živom” primjeru započet će 1. rujna, kada će se Save Time početi koristiti u jednom frizerskom salonu u Novom Zagrebu. Kontakt s bankama ili drugim institucijama koje bi mogle biti zainteresirane za sada se nije dogodio, ali ekipa koja stoji iza startupa vjeruje da bi, poslije razdoblja testiranja, potencijalni novi korisnici zbog pogodnosti koje nude klijentima došli do prednosti pred konkurentima koji se neće odlučiti za Save Time.

Lumabites

Lumabites_kolaci_1

Hrana koja svijetli u mraku, ali i posebna priprema koja može učiniti svjetlucavim i ono što pijete – gastronomska je ponuda koju predstavlja startup Lumabites, koji se oslanja na 200-tinjak recepata iz kuhinje Martine Županić. Svjetlucavost se dobiva korištenjem posebno odabranih začina, s naglaskom na domaće i zdrave, a tu je i poseban način pripreme. čije tajne nisu bile otkrivene na zagrebačkom predstavljanju.

Svjetlucava hrana može biti raznolika, od tjestenine, ćevapa i sušija, a za zainteresirane za desert, mogu se pripremiti i kolači. U potrazi za širenjem, želja je otvaranje kulinarskog studija u Zagrebu, s traženjem ulagača koji bi mogli pripomoći, dok bi se nastavak priče dogodio širenjem na druga tržišta. Pri tome bi svoju korist mogli pronaći i proizvođači sastojaka ili začina, s kojima bi Lumabites krenuo u zajedničku promociju izvan hrvatskih granica.

Jelo i piće koji će svjetlucati u mraku, ali i svi ostali startupi koji su se predstavili dobili su mogućnost dolaska do zanimljivih kontakata i šansu za ostavljanje dojma koji će trajati duže od jednoga predvečernjeg okupljanja. Priliku da ponovno budu skupa imat će 26. kolovoza, s mogućnošću dolaska na radionicu za upoznavanje s primjenom Lean Startup metodologije.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Probao sam robotsku kosilicu – mnogo je više od “Roombe za travnjake”

Imati robota koji vam kosi travu je super ideja, ali koliko je realizacija zapravo jednostavna i uspješna?

Kultura 2.0

Kako igrifikacijom poboljšati izlaznost na hrvatskim parlamentarnim izborima?

Čak i prekrižiti listić je bolje nego uopće ne izaći na izbore, a opet, mnogim hrvatskim građanima se za naredne 4 godine ne da izdvojiti ni tih 20-ak minuta na biračkim mjestima. I to je posve razumljivo ako pogledamo da biračima izbori ne nude nikakvu opipljivu nagradu... ako ne potporom za stranke koje će voditi državu u budućnosti, čime nas se onda može motivirati?

Startupi i poslovanje

Uvod u 6 vrsta startupa koje možete pokrenuti (a ne trebate investiciju za većinu)

Što je startup na Balkanu? To bi trebala biti zasebna kategorija po svemu sudeći, no kako bi nam svima život bio lakši - prolazimo kroz definicije startupa koje se davno definirale, a kroz domaće primjere.

Što ste propustili

Društvene mreže

Analiza: HDZ odabrao “tepih-bombardiranje” taktiku oglašavanja, Most dominira Facebook videima

Ovih dana niste mogli izbjeći HDZ-ove oglase na YouTubeu ili na portalima? Nije ni čudno kad pogledate koliko se potrošilo na Google Display Network koji je postao dominantan kanal u predizbornoj kampanji.

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Startupi i poslovanje

Što nude izborni programi vodećih stranaka za tehnološku zajednicu?

Provjerili smo kako se HDZ, Restart koalicija, Domovinski pokret, MOST nezavisnih lista i platforma Možemo! planiraju posvetiti tehnološkoj industriji i zajednici u svom mandatu ako ga dobiju. Evo što smo saznali...

Digitalni mediji

Vanja Šebek: Uz rješavanje dominacije velikih platformi, hrvatski mediji trebaju počistiti svoje dvorište

Od prvih tjedana pandemije u Hrvatskoj sudjelovao sam u nekoliko rasprava o stavovima preusmjeravanja ulaganja u digitalno oglašavanje s velikih oglašivačkih platformi na hrvatske medijske portale. U principu, tu nema ništa sporno, osim što je sve sporno.

Startupi i poslovanje

Fil Rouge Capital traži startupe u koje će uložiti do 50.000 eura, rok za prijave ističe uskoro

Treća runda FRC akceleratorskog programa bit će održana od 31. kolovoza do 25. studenog. Iako je još neizvjesno da li će se program nastaviti online ili uživo, dobro iskustvo netom "diplomirane generacije startupa" potvrđuje kako virtualno izdanje nekada može biti i uspješnije i kvalitetnije nego se na prvu čini.

Kultura 2.0

e-Prijava vjenčanja: Prijavite namjeru sklapanja braka bez odlaska matičaru

Umjesto osobno kod matičara, od sada se prijava namjere sklapanja braka u građanskom obliku može obaviti i putem e-Građana.