Leah Busque na LeWebu najavila širenje TaskRabbita u Europu

Leah Busque na LeWebu najavila širenje TaskRabbita u Europu

Leah Busque je osnivačica i direktorica američkoga startupa TaskRabbit, ali i simpatična geeketa s jednog od Netokracijinih wallpapera.

LeWeb2013-7WEB
Leah Busque na LeWebu. (Fotografija: Marina Filipović Marinshe)

Leah Busque je osnivačica i direktorica američkoga startupa TaskRabbit, ali i simpatična geeketa s jednog od Netokracijinih wallpapera.

Leah je 7 godina radila kao programerka u IBM-u, kad joj se jedne večeri u glavi rodila ideja za TaskRabbit te je na samom početku ekonomske krize napustila ugodan posao i počela razvijati vlastiti startup. Podsjetimo, za hrvatsko tržište ovu ideju adaptirao je Potrčko o kojem smo na Netokraciji već pisali.

Leah je na LeWebu u Londonu najavila skorašnje lansiranje TaskRabbita u Londonu koji je navodno grad broj 1. na listi želja korisnika. Na samom početku Leah je smatrala kako će posao TaskRabbita obavljati studenti koji čine veliki postotak populacije Bostona  gdje su i započeli s radom, međutim pridružili su im se ljudi različitih profila: odvjetnici, nezaposleni, domaćice … Neki od njih danas zarađuju čak 10.000 američkih dolara mjesečno!

TaskRabbit jedan je od pionira ekonomije dijeljenja (sharing economy). Nastao je u vrijeme kada je Facebook otvorio vrata za korisnike izvan sveučilišta i postajao sve popularniji, a Twitter, Gowalla i Foursquare tek su se probijali s malim brojem korisnika. Leah je bila oduševljena društvenom, lokalnom i mobilnom komponentnom svih tada novih tehnologija  te ih je  htjela nekako udružiti i povezati u vlastitom poslu.

TaskRabbit nedavno je lansirao i B2B verziju kao rezultat razgovora sa korisnicima i načina na koje su male tvrtke koristile ovu platformu: za nalaženje radne snage, a ne samo za obavljanje dnevnih zadataka.

Jedan od najvećih izazova startupa koji se okupljaju oko trenda ekonomije dijeljenja jest kako stvoriti atmosferu povjerenja i sigurnosti.  Svaka tvrtka (Airbnb, Car Sharing …) mora pronaći vlastiti način, a TaskRabbit to čini provjeravajući i testirajući svoje zaposlene na više različitih načina.

TaskRabbit će se u europske gradove širiti pomoću lokalnih ekipa, naglasak će staviti na lokalno, kulturno znanje budući da se ciljane skupine i korisnici razlikuju od grada do grada, kamoli od države do države. Primjerice, korisnici iz New Yorka i korisnici iz San Francisca koriste ovu platformu na potpuno drugačiji način.

Pokažite kontinuitet investitoru

Leah je uputila i nekoliko savjeta startupima osvrćući se na vlastito iskustvo. Na početku je bila “samo” programerka, nije znala ništa o investicijama, vođenju tvrtke i ekipe, poduzetništvu, ali se okružila dobrim savjetnicima. Njezin glavni savjet je: nemojte pokušati ostvariti previše odjednom. Lansirajte uslugu s osnovnim funkcijama, testirajte, mijenjajte, prilagođavajte. Investitoru pokažite kontinuitet – dokažite da ono što radite zaista djeluje pomoću najjednostavnijih funkcija te ukažite na greške iz kojih ste usput nešto naučili.

Leah budućnost ekonomije dijeljenja vidi u sinergiji svih usluga. Izazov nekih budućih startupa koji će slijediti ovaj trend bit će kako pokazati da je, primjerice,  netko dobar TaskRabbit, a u isto vrijeme i dobar host na Airbnb-u.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.

Startupi i poslovanje

Splitsko Litto preuzima rezervacije i prijave gostiju, ali i druge brige domaćih iznajmljivača

Što se dogodi kada lokalni iznajmljivači odluče digitalizacijom riješiti probleme s kojima se i sami bore?

Internet marketing

Super Bowl iliti kako su dvije pop zvijezde zasjenile blockbustere svijeta reklama

U danima nakon slavnog Super Bowl finala sve što smo mogli vidjeti na društvenim mrežama bio je produkcijski izvanredan nastup Shakire i Jennifer Lopez, pod sponzorstvom Pepsija - što je malo kome ostalo u sjećanju - i Jasona Momou koji sa sebe skida mišiće i kosu jer je dobio divan kredit.