Četiri startupa s Long Weekenda u Zagrebu dobila investiciju bugarskog LAUNCHuba

Četiri startupa s Long Weekenda u Zagrebu dobila investiciju bugarskog LAUNCHuba

Početkom srpnja u Zagrebu se održavao takozvani Long Weekend bugarskog VC fonda LAUNCHub. Tom su prigodom startupi iz cijele regije bili mentorirani nekoliko dana, a posljednjeg su dana boravka u prostorijama VERN-a prezentirali svoje projekte. Danas su poznata i imena startupa koji dobivaju investiciju, a među njima su četiri koja smo vidjeli u Zagrebu.

Stefan
Stanislav Sirakov, jedan od partnera u LAUNCHubu, na Long Weekendu u Zagrebu.

Početkom srpnja u Zagrebu se održavao takozvani Long Weekend bugarskog VC fonda LAUNCHub. Tom su prigodom startupi iz cijele regije bili mentorirani nekoliko dana, a posljednjeg su dana boravka u prostorijama VERN-a prezentirali svoje projekte. Danas su poznata i imena startupa koji dobivaju investiciju, a među njima su četiri koja smo vidjeli u Zagrebu.

Zanimljivo je što je to bio prvi LAUNCHubov Long Weekend održan izvan Sofije, a Stanislav Sirakov, jedan od partnera u fondu, objasnio je da su to napravili kako bi izišli iz “zone komfora” – kako i ulažu u tvrtke izvan regije, bilo je i vrijeme da ih i posjete (LAUNCHub je do sada uložio i u nekoliko hrvatskih projekata, kao što su Greenpie, Habbits i Cinematic). Fond je vrijedan 9 milijuna eura, osnovan je prije dvije godine, a do sada su uložili u 41 tvrtku – uz ovih novih šest, ukupno je uloženo u njih 47. Tvrtke su, nakon tog ulaganja, u prosjeku prikupile još 1,5 do 2 puta veći iznos od vanjskih ulagača. Dobar dio startupa se relocira u Berlin, London, a u najboljem slučaju u Silicijsku dolinu.

Šest startupa u šestoj generaciji

Whois
Tool.Domains bavi se svime što korisniku jedne domene može zatrebati.

LAUNCHub je danas objavio kako ulaže u šest novih tvrtki, a četiri od njih su se predstavile na Long Weekendu, uz još deset projekata. Među njima je švicarski/austrijski CheckYeti.com koji se bavi sportskim aktivnostima, ali zimskim – riječ je o online tržištu za pronalazak instruktora i sveg drugog vezanog za skijanje u Europi. Svakako je zanimljiv i bugarski Flyver, integrirani ekosustav za dronove, simulator i prodajna platforma. Osnivači današnje dronove uspoređuju s prvim mobilnim uređajima – nemaju operativnog sustava, software developers kitova, aplikacija, a ovaj startup to želi promijeniti. Osnivači tvrde kako nas danas oblijeće već 4 milijuna uređaja, a njihov godišnji rast je 50%. Uz pomoć Flyvera, moglo bi ih biti još više, a letjelice bi mogle biti i znatno “pametnije”.

Investiciju je dobio i bugarski GlassMouse, koji pretvara Google Glass u računalni miš prateći pokrete oka. Ovo je posebice namijenjeno igračima, jer osnivači smatraju da oni žele realističnije iskustvo. Kako igrač miče glavu, tako se miče i “kamera” u igri. Time su ruke slobodne, kako bi igrač mogao lakše igrati, ali uvedene su i dodatne opcije – tako namigivanjem možete pokrenuti oružje u igri i pucati iz njega. Posljednji od četiri spomenuta startupa je Tool.Domains, sve-u-jednom rješenje za SEO, Social, Whois, Content i sve što vam na domeni može zatrebati, a kako se osnivači i sami bave SEO-m, znaju najbolje što njihovim klijentima treba.

Glass Mouse je kao stvoren za igrače koji na ovaj način dobivaju slobodne ruke - u pravom smislu.
GlassMouse je kao stvoren za igrače koji na ovaj način dobivaju slobodne ruke – u pravom smislu.

U Zagrebu nismo vidjeli slovensku Cashilu, servis za procesuiranje plaćanja bitcoinima, te Metrilo, automatizacijski alat za analitiku i marketing, namijenjen trgovanju putem interneta – LAUNCHub je uložio i u ova dva startupa.

Inače, ovaj je bugarski fond otvorio prijave i za sedmu generaciju startupa, koji također imaju priliku dobiti do 200.000 eura početnog kapitala – ako ste zainteresirani, pogledajte više informacija o natječaju.

Komentari

  1. Mirko

    Mirko

    02. 09. 2014. u 4:37 pm Odgovori

    Startupi su sve bezvezniji a runde sve manje. Sve to se polako pretvara u hobi a ovaj blog bi se shodno tome mogao preimenovati u Sam svoj majstor 🙂 Info za hobiste i njihove projekte (koji ne zanimaju nikoga sem njima sličnih entuzijasta)

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Intervju

Zašto smo angažirali virtualnog asistenta, iako to nismo planirali?

Krajem 2019. tražili smo novu osobu koja će se pridružiti našem timu, a koja će biti zadužena za administraciju. Kako smo manja tvrtka, nismo imali potrebu za zapošljavanjem takve osobe na puno radno vrijeme, stoga smo se nadali da ćemo naći nekoga tko bi bio voljan raditi pola radnog vremena.

Društvene mreže

Treći svjetski rat borit će se… influencer marketingom (pa i u Hrvatskoj)

Dok se pitamo koliko će eskalirati #blacklivesmatter prosvjedi u SAD-u, jedno je sigurno: Influenceri koje prate Millenials i Gen Z bit će oružje propagande svih uključenih strana!

Startupi i poslovanje

Što vas “venture building” model može naučiti o razvoju digitalnih proizvoda i startupa?

Poslovni modeli stalno se razvijaju i nadograđuju, a sada još više kada postoji snažna motivacija kao što je rješavanje krize. Venture building u ovim vremenima donosi nove prilike za inoviranje i razvoj poslovnih ideja da li od strane individualnih poduzetnika ili korporacija.

Karijere

Good Game Adria kreće u rujnu: Prva regionalna B2B esport liga prilagođena radu od doma (s humanitarnim karakterom)

Good Game nakon investicije kreće u širenje i pokretanje prve regionalne B2B esport lige, a koja će biti prilagođena radu od doma. Više o jedinom sportu koji je preživio vrijeme izolacije i kako gamingom oživjeti team buildinge razgovarali smo s osnivačem - Nikolom Stolnikom.

Startupi i poslovanje

Jesu li “koronabotovi” probudili uspavano tržište digitalnih asistenata?

U pratnji digitalizacije preko noći i neke tehnologije su doživjele svoj zlatni trenutak - poput chatbotova. Očito smo morali proći izolaciju da bismo cijenili automatizaciju. Kako se u kratko vrijeme realizirao prvi koronabot, otkrili su mi oni koji su ga i napravili, Combis i Erato.

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.