Dogovoreno: Kraj roamingu u regionu početkom 2015. godine

Dogovoreno: Kraj roamingu u regionu početkom 2015. godine

Samo dve nedelje nakon pisanja da su odbrojani dani roamingu u regionu, na današnjem sastanku regulatora iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Turske i Albanije koji je održan u Skoplju, dogovoreno je da se početkom naredne godine, građanima ovih zemalja izjednače cene telefonskih razgovora u roamingu i u domaćem saobraćaju.

roaming_kraj

Samo dve nedelje nakon pisanja da su odbrojani dani roamingu u regionu, na današnjem sastanku regulatora iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Turske i Albanije koji je održan u Skoplju, dogovoreno je da se početkom naredne godine, građanima ovih zemalja izjednače cene telefonskih razgovora u roamingu i u domaćem saobraćaju.

Kako je Zoran Sekulić, direktor Agencije za elektronske komunikacije Crne Gore, izjavio u razgovoru za portal Analitika, resorni ministri ovih pet zemalja potpisaće sporazum o izjednačavanju cena roaminga i domaćeg telefonskog saobraćaja na međunarodnoj konferenciji Infofest koja će se održati u Miločeru 29. septembra.

Za ovaj sporazum nije potrebna saglasnost operatera, jer je dogovoreno da zemlje potpisnice dopune svoje zakone o elektronskim komunikacijama sa rešenjima koje propisuje sporazum iz Skoplja.

Sekulić je istakao da regulatori imaju pravo da nalože operaterima da cenovnike usklade sa kolegama iz zemalja potpisnica, te dodao da ne očekuje većih problema prilikom implementacije ovog sporazuma. On je za Analitiku izjavio da su predstavnici Agencije za elektronske komunikacije već imali sastanak sa crnogorskim operaterima koji nisu oduševljeni novim sporazumom – kako kaže, iz administrativnih razloga.

Zajednička inicijativa sa Srbijom i Makedonijom

Izjednačavanje cena razgovora u roamingu i u domaćem saobraćaju neminovan je proces i neophodno je pronaći dobar model za njegovu realizaciju. Sekulić je podsetio da je Evropska unija donela direktivu o izjednačavanju upravo tih cena. Primena ove direktive uveliko je u toku, a sve zemlje regiona koje su potpisale Sporazom o pridruživanju i stabilizaciji, imaju obavezu da preuzmu i primene sva pravna rešenja EU.

Sporazum je pokrenut na inicijativu Srbije, Crne Gore i Makedonije kojim bi ove tri zemlje imale isti status roaminga kao u EU, ali se sa ovom odlukom članice Unije ipak nisu složile. Sekulić navodi da ih to pak nije srečilo da sklope ovaj sporazum kome su se do sada priključile i Turska i Albanija, a koji je bazira na odredbama koje se primenjuju u Evropskoj Uniji.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Tehnologija

Ratko Mutavdžić: Od ‘cloud’ blogera do Microsoftovog Technology Officera za srednju i istočnu Europu

S novim tehnološkim šefom Microsofta za srednju i istočnu Europu, Ratkom Mutavdžićem, razgovarali smo o 700-postotnom rastu Microsoft Teamsa za vrijeme pandemije, kako se koriste 'cloud' tehnologije u 2020., ali i zašto Zagreb treba kafić-ured!

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.

Društvene mreže

Zabrani li Trump TikTok, hoće li hrvatski ‘TikTokeri’ preći na Instagram Reels?

Dok čekamo hoće li Trump zabraniti, a Microsoft kupiti SAD za američko tržište, hoće li Zuckerberg iskoristiti pravi trenutak i preuzeti TikTokove kreativce, publiku i potencijal?

Startupi i poslovanje

Hrvatske B2B tehnološke tvrtke “iskovale” su se u konstantnim krizama, preživjet će i ovu!

Trenutna kriza nije ni prva ni zadnja, a kako su se postavili - i kako će preživjeti - u B2B tehnološkom poslovanju za Netokraciju otkrivaju osnivači Poslovne inteligencije, Microblinka, Agrivija i Airta.

Web aplikacije

E-Predmet na GitHubu: Mogli bismo imati djelotvornije sudstvo, ali ne bez kvalitetnih podataka

Računarac koji je pozornost javnosti privukao tehnologijom za brojanje sudionika javnih skupova uhvatio se u koštac s podacima iz pravosudnog sustava. Usput je razotkrio koliko je to čudan svijet.

Kultura 2.0

Zašto nisam podržala #womensupportingwomen, a jesam #ženeujavnomprostoru

Shvaćam. Lako je. Lako je objaviti selfie, nasmijati se, osjećati taj #girlpower, primiti lajkove, komplimente i otići dalje u dan. No, bojim se da prelako prepuštamo prostor onome što je lako, a preteško onome što je teško.