kParty je domaći startup koji kreira online karaoke

kParty je domaći startup koji ćete rado ugostiti na svakom kućnom tulumu

Jedan od startupa koji je radio na svom proizvodu u Core Incubatoru je kParty, čiji su suosnivači Petar Marinković, Viktor Gregurek i Miloš Milenković. Riječ je o kompetitivnom softveru za karaoke, a tim se upravo priprema za njeno lansiranje u obliku Facebook aplikacije.

KParty

Možda se sjećate događaja Startup Live koji se održao prije dvije godine – upravo sam tamo zapazila projekt, iako je bio tek u fazi ideje. Mnogo toga nije bilo razrađeno, a Viktor priznaje da je to bio i njegov prvi ‘pitch’. Ideju za aplikaciju dobio je dok je bio u Kini, gdje je radio kao profesor engleskog jezika te novinar. Kako kaže, shvatio je koliko su azijske zemlje entuzijastične oko karaoka pa je počeo razgledavati razna rješenja na internetu.

Nakon povratka u Hrvatsku, sve sam više razmišljao o ideji. Počeo sam pitchati “aplikaciju” prerano, odnosno sirovu ideju, bez sustavno razrađenog koncepta kao i brojni drugi startup početnici. Na prvom događaju na kojemu sam pitchao, Startup Live Zagreb, dobio sam pozitivan feedback od Hrvoja Prpića koji se nalazio na žiriju pitch sekcije događaja. Uz to smo primijetili jedan fora tvit od Saše Cvjetojevića, koji je rekao da bi žiri trebao biti blaži prema “malome”, odnosno prema meni, i nadodao kako mu je ideja simpa. Naravno, sada to zvuči smiješno, ali za klinca koji je tek došao na scenu, Hrvojev interes za aplikaciju i Sašin tvit su mi značili puno. 🙂

Nakon događaja pridružio mu se Petar, koji je pomogao u vizualizaciji aplikacije, a zajedno su zaključili da žele napraviti online verziju karaoka u kojoj bi korisnici mogli čuti osobu kako pjeva uživo, što još uvijek nije ponuđeno u drugim igrama sličnog tipa, ponajprije zbog tehničkih razloga. Potom se timu pridružio Miloš, a nakon što su shvatili kako problematika oko prava na pjesme može biti i veća no što su očekivali, pomoć su potražili u Core Incubatoru, s obzirom na to da Hamed Bangoura ima pozadinu u glazbenoj industriji. Međutim, pomoć nije stala na savjetu – tim je dobio i seed investiciju te se “inkubira” od 1. travnja prošle godine.

Natjecateljska komponenta

kParty
kParty ima i ladder sustav koji omogućuje natjecanje među korisnicima, osvajanje dostignula, napredovanje po nivoima.

Na tržištu postoji dosta online rješenja za karaoke, a Petar objašnjava po čemu se njihovo razlikuje:

Naša solucija za online karaoke se prvenstveno razlikuje po tome što korisnici mogu čuti osobu koja pjeva uživo i mogu s njom komunicirati dok se to događa. Online karaoke bi trebao biti što sličniji pravom karaoke  iskustvu, a slušanje osobe kako zavija i zezanje koje ide uz to je po nama glavni adut tog iskustva. Mislimo da prerecording i singover koji je trenutni standard na online solucijama jednostavno ne daje korisnicima pravo karaoke iskustvo. Osim toga, ukomponirali smo ladder sustav u kojemu se osobe natječu te dobivaju rating preko pitch detektora i ocjena koje si međusobno dodjeljuju. Finalna ocjena se dobije kao kombinacija ta dva faktora. Tako korisnici mogu dobiti puno više iz karaoke aplikacije, imaju osjećaj napretka i cilja, nadamo se i razlog da redovito posjete aplikaciju. Naravno, ako niste baš kompetitivni tip i želite samo pjevati s prijateljima, napravili smo i casual model u kojemu preko liste prijatelja možete pozvati do njih tri u igru te pjevati pjesmu po izboru.

Lean pristupom do konačnog rješenja

Petar i Miloš su kolege iz fakultetskih dana, imaju višegodišnje iskustvo u IT-u, a trenutno rade u Beogradu. Viktor završava studij u Lappeenranti u Finskoj, a upravo piše završni rad na temu sudjelovanja korisnika u implementaciji lean principa, a upravo kParty koristi kao case study. Naime, tim je do svog rješenja došao pomnim razrađivanjem ideje i testiranjem koncepta na potencijalnim korisnicima. Kako kaže Petar, nisu htjeli “skočiti na glavu u prazan bazen”, stoga su uzeli dovoljno vremena da provjere postoji li uopće interes budućih igrača te da naprave i kontakt s njima.

Taj je proces išao u više faza. Prvo smo ideju pitchali prijateljima i poznanicima te skupljali povratne informacije. Nakon toga smo u drugoj fazi pokušali iskoristiti priliku sa širom bazom potencijalnih korisnika. Viktor je iskoristio svoje studije u Finskoj i Rusiji za razne kontakte, a i ja sam kroz svoj MBA program i prijatelje u inozemstvu, ali i u Srbiji, prikupio više nego konstruktivne komentare. Miloš se u toj fazi bavio više tehničkim detaljima, praveći proof of concept demoe kako bismo ustanovili na kojim tehnologijama želimo bazirati naše rješenje.

Uz pozitivne komentare doznali su da postoji i veliki interes za spomenuti ladder sustav, odnosno da korisnici žele više od karaoke aplikacije koja daje samo iskustvo pjevanja – žele se natjecati, osvajati dostignuća, napredovati s bodovima i na nivoima.

Što je s pravima na pjesme?

KParty 2

Međutim, problem autorskog prava i dalje je prisutan, a Petar napominje da im je to možda najveća prepreka ka uspjehu, uz akviziciju korisnika.

Imamo više planova kako ćemo taj problem riješiti. Prva opcija, kao najskuplje rješenje, uključuje kupovinu paketa pjesama od distributera. Druga skuplja varijanta je da plaćamo royalty nadoknade velikim glazbenim studijima.

Za nas bi financijski najisplativija opcija bila kreiranje ekskluzivnog ugovora s jednim studijem i korištenje isključivo njihovih izvođača u našoj aplikaciji. U isto vrijeme, ovo rješenje je i najteže postići. pogotovo dok imamo mali broj korisnika. Lansiranje radimo s paketom od 100 pjesama, koje ćemo kupiti od distributera, a nadamo se da će taj broj rasti zajedno i s brojem korisnika kPartyja.

Azija i Južna Amerika najzanimljivije

Ciljani korisnici kPartyja su mlađe generacije, a uz azijsko tržište najzanimljivija im je Južna Amerika. Smatraju da je ipak prerano za Aziju jer na tamošnjim društvenim mrežama vladaju drugačija pravila. Model zarade je freemium, što znači da bi korisnici mogli tijekom dana besplatno odigrati nekoliko igara, a za sve dodatno bili bi potrebni tokeni. Oni se koriste i za reroll opciju, odnosno ponovni odabir pjesme, ako se korisniku ne sviđa ona koja je zadana. U budućnosti će se tokeni koristiti i za powerupove za ostvarenje prednosti nad ostalim igračima. Što se tiče akvizicije korisnika, trenutno rastu organski, preko prijatelja, investitora i PR-a, a nakon lansiranja aplikacije investirat će i u marketinšku kampanju.

Na upit je li ovdje riječ i o aplikaciji za druženje u pjesmu, Petar objašnjava kako je casual game osmišljen s idejom da se omiljene pjesme mogu opušteno pjevušiti s prijateljima, bez natjecateljskog dijela.

Mislimo da je zabava zagarantirana s obzirom na to da možete komunicirati međusobno s druga dva sudionika dok jedna osoba pjeva. A kad pjevač završi, može pogledati koliko su njegovi prijatelji u komentarima bili oduševljeni njegovim pjevanjem. Kraj igre donosi opciju dijeljenja na Facebook ili Twitter, za koju pretpostavljamo da će se svidjeti mnogima, jer će moći svoje pjevačko “umijeće” podijeliti s njima dragim ljudima. 🙂

Otvaranje zatvorene bete za mjesec dana

Aplikacija je trenutno u zatvorenoj beta fazi, koja bi trebala biti otvorena u idućih mjesec dana, a lansiranje se očekuje u svibnju. Tim poziva zainteresirane na testiranje aplikacije, a kako kažu “tko bude imao sreće, u beti možda dobije priliku da čuje nas kako zavijamo u igrama dok testiramo aplikaciju”.

Nakon lansiranja kreće borba za akviziciju korisnika i ostvarivanje profita, što znači da kParty tim očekuje vrlo radno ljeto. A poslije ljeta? Globalna dominacija, vele, ništa manje od toga ne očekuju. 🙂

Napredak možete pratiti na Facebook stranici, gdje se možete prijaviti i za zatvorenu betu klikom na Play Game, a putem web stranice možete se pretplatiti na mailing listu. Neka zavijanje pjevanje započne!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Tehnologija

Kako dobiti najbolju moguću kvalitetu slike na Zoomu, Meetu, Skypeu?

2020. je godina prijenosa uživo! A ako još uvijek ne znate što i kako raditi, ne brinite: stiže pomoć!

Što ste propustili

Društvene mreže

Kako je bilo biti Pipi usred “hajke” na brend, otkriva CM godine – Antea Franjić!

Antea ni ne pokušava pričati o broju mjehurića u bočici Pipija, ni koliko je narančasta njihova narančada, ali zato zna uzburkati online vode. Što se krije iza dovitljivog upravljanja društvenim mrežama koje joj je osvojilo nagradu za CM-a godine?

Tehnologija

Evo kako su Combisova cloud rješenja omogućila Rimac Automobilima da nastave razvijati C_Two i od kuće

Mislim da vam ni ne moramo govoriti koliko je dizajniranje automobila zahtjevan posao, ali što se dogodi kada ne možete do svog računala u uredu, a razvijate modele veličine desetak gigabajta?

Startupi i poslovanje

Lora Pleško: Kako voditi tim i tvrtku u doba krize?

Lora Pleško je CEO Mašinerije, tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija i web rješenja. Ususret Ladies of New Business konferenciji Lora nam je prenijela iskustva o slaganju internih procesa za vrijeme remote rada.

Intervju

Stručnjaci: Zbog “pada” Štita privatnosti razmislite hoćete li koristiti američke servise kao što je Mailchimp 

Dok se čeka razjašnjenje odnosa između SAD-a i EU u kontekstu prijenosa podataka, tvrtke koje prenose podatke van Europske unije moraju dokazati da su poduzele dovoljne mjere zaštite. Konzultantica za zaštitu podataka, Vlatka Vuković, smatra da su pojedini servisi prešutjeli bitne informacije.

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?