Konferencija FSec otkriva koliko smo (ne)sigurni na internetu

FSec: USKOK otkriva trebate li se u Hrvatskoj bojati za svoje povjerljive računale podatke

Početkom idućeg tjedna u Varaždinu će se održati peto izdanje FSeca, konferencije koja se bavi sigurnošću podataka na internetu. Stanjem u Hrvatskoj i drugdje pozabavit će se domaći i strani stručnjaci, a najavljen je i pregled kako to izgleda na našem virtualnom tlu, sa slučajevima kojima se bavi zasebni odjel USKOK-ova istražiteljskog tima.

FSec-najava-logo

Koliko možemo biti sigurni da će podaci koje ostavimo negdje na internetu zaista ostati naši? Primjeri da nešto što je trebalo biti osobno i zaštićeno nije bilo toliko sigurno nisu rijetki, a što se sve može dogoditi i kakvi su trendovi, otkrit će peto izdanje konferencije FSec, od 14. do 16. rujna na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu.

Od početnog izdanja održanog 2011., teme kojima se bavi varaždinska konferencija postale su sve zanimljivije. Ove godine najavljen je pogled na sigurnost podataka iz različitih kuteva, s pričama stručnjaka koji se bave zaštitom i članova akademske zajednice, ali i iz drugačije perspektive, s hakerske strane.

USKOK-ovi istražitelji na FOI-ju?

Okej, podnaslov će vas možda navući na tanak led, mogli biste pomisliti da će se u Varaždinu pojaviti automobili s ‘rotirkama’ i krenuti u lov na hakere, ali barem koliko znamo, nije riječ o tome. Istražitelji koji će se pojaviti na FSecu su članovi Odjela za visokotehnološki kriminalitet PNUSKOK-a, koji će se pozabaviti stanjem u Hrvatskoj.

Ako smo već zašli na naše virtualno tlo i nije nas strah ostavljati povjerljive podatke na internetu, dobro je znati jesmo li pritom dovoljno sigurni. Istražiteljska ekipa iz USKOK-a otkrit će trebamo li se puno brinuti i kako se bore sa slučajevima zbog kojih bismo mogli biti zabrinuti.

Varaždinska priča se, međutim, neće zaustaviti samo na prikazu USKOK-ovih istražitelja, već će dublje ući na teritorij zaštite naših podataka dok ‘bankarimo’ na internetu. Slaven Smojver iz Hrvatske narodne banke predstavit će slučajeve prijevara u internetskom bankarstvu tijekom prošle i ove godine u Hrvatskoj.

Strani gosti sa svojim pogledom

Kako je sigurnost podataka na internetu stvar koja je zanimljiva i ne toliko sigurna bilo gdje u svijetu, o rješenjima koja bi mogla popraviti stanje i primjerima kako se sigurnost krši govorit će i inozemni gosti koji će doći u Varaždin.

Organizatori ovogodišnjeg FSeca su kao otvarača konferencije izdvojili Felixa ‘FX-a’ Lindnera, tehničkog i istraživačkog šefa Recurity Labs GmbH-a, konzultantske kuće koja se bavi rješenjima za sigurnost i sagledava načine kako se probija ono što bi trebalo biti zaštićeno. Temama koje govore o sigurnosti i o prikupljanju i analizi podataka bavit će se i Theo de Raadt, Bob Beck, Arron ‘finux’ Finnon, Arnim Eijkhoudt, njemački konzultant Aluc i profesor iz Minnesote Karl Mattson.

No, da se vratimo na hrvatsko tlo. U domaćoj ekipi predavača na ovogodišnjem okupljanju na FOI-ju neće biti samo USKOK-ovci i predstavnik HNB-a, već su najavljeni i hrvatski stručnjaci poput Vlatka Košturjaka, Ivana Vorasa, Bernarda Toplaka, Vedrana Vukovca, Jagora Čakmaka, Dobrice Pavlinušića, Miroslava Štampara i drugih.

Ako se bavite sigurnošću podataka i još niste sigurni je li ovogodišnji FSec događaj na kojem vrijedi biti, sjetite se da se dolazak na konferenciju poput varaždinske u pravilu isplati. Kasnije bi vam moglo biti žao.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Startupi i poslovanje

Josipa Majić vraća se na hrvatsku startup scenu kao CEO fintecha Revuto

Pametni medvjedić, Teddy the Guardian, bio je jedan od omiljenih proizvoda ovdašnje startup scene. No, posljednjih nekoliko godina, njegova suosnivačica, Josipa Majić, odmaknula se od ovdašnje scene i medija. Sada se vraća, kao CEO i suosnivačica Revuta, fintech proizvoda za lakše upravljanje digitalnim pretplatama.

Što ste propustili

Najava

Po #prviput poduzetnici u turizmu moraju iskoristiti sve digitalne prilike u turizmu, evo i koje se nude

Nikada prije nije bilo tako bitno pripremiti se za lokalne goste i vjerne stalne goste iz inozemstva, kako za nadolazeću zimsku tako za ljetnu sezonu 2021. A da biste uspjeli morate spremno iskoristiti prilike koje se otvaraju: od novih kanala do natječaja poput Prviput.hr.

Startupi i poslovanje

Domaća industrija video igara o Nanobitu: “Akvizicija će biti slon u trgovini porculana”

Iako je skoro milijardu kuna vrijedna akvizicija Nanobita odjeknula cijelom Hrvatskom puno više tiče se same industrije video igara - što znači ulazak ovako velikog igrača na domaće tržište provjerili smo s osnivačima hrvatskih gaming tvrtki.

Startupi i poslovanje

Hoćete li ući u koaliciju protiv Applea uz vodeće tech tvrtke poput Basecampa, Spotifya i Epic Gamesa?

Sredinom osmog mjeseca upitali smo se: Može li tvorac najpopularnije igre današnjice razbiti duopol Apple i Google trgovina? Čini se da smo dobili odgovor.

Društvene mreže

Ode li Facebook iz EU, veliki biznisi i agencije će se prilagoditi, ali mali – teško

Facebook se ovih dana prijeti kako će povući svoje usluge s tržišta Europske unije. Iako je to malo vjerojatan scenarij, provjerili smo kako bi njegova realizacija izgledala za one koji svoje poslovanje oslanjaju na društvene mreže - male i velike biznise, ali i digitalne agencije.

Startupi i poslovanje

Lekcije 10 godina tehnološke scene su jasne: B2B i profitabilnost prvo, a investicija tek kasnije!

Silicijska dolina je hrvatsku tehnološku scenu učila da bez investicija neće nigdje stići. Deset godina kasnije; Infobip, Nanobit, Infinum i mnogi drugi dokaz su da postoji drugačiji način.

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?